1000 litreye tür tavsiyesi


reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2010 13:08
Farklı habitatların canlılarını bir araya getirme konusunda tavsiye veren zihniyetin oluşması hiç de zor değil. Tabi ki herşey ilk önce akvaryumcuların ticari zihniyetiyle başladı. Şimdilerin en aktif internet kullanıcısı bile en fazla 10 senedir internette ve belki de daha kısa bir süredir akvaryum canlıları ile ilgili bilgi toplamaya çalışıyor. Peki ya daha öncesi?
Balık beslemeye karar verirsiniz, akvaryumcuya gidersiniz. Satıcının tavsiyeleri doğrultusunda dükkandan çıkarken, akvaryum ve birkaç ekipman, yanında birkaç poşet dolusu balık. Bu balıkların doğasında nerede nasıl şartlarda yaşadığı önemli miydi? Hiç sanmıyorum. Akvaryumcuya hangi balığı sorsanız 'yaşarlar abi' cevabını alırdınız.
İnternet kullanımının gelişmesiyle, bu işi hakkıyla yapmak isteyen hobiciler kendilerini geliştirdiler. Ancak akvaryumcular malesef aynı kaldı. Hala akvaryumcular 'bırak abi internette yazılanlara inanma' diyorlar.
Aynı ticaret mantığına devam ediyorlar. Bir gelişme yok. Bunun en çarpıcı örneklerinden birini kendi gözlerinizle görmek istiyorsanız, İstanbul/Beşiktaşta sitemizde bile reklamları olan bir akvaryumcunun şubesi var (neresi olduğunu anlamayan var mı?). Daha ilk girişte karşınıza dev bir deniz akvaryumu, onun hemen bitişiğinde ise aynı boyutta bir tatlı su akvaryumu var. Malesef akvaryuma malawi, tanganyika, amerikan gibi bir isim takamıyorum. Genel olarak tatlı su akvaryumu diyorum. Çünkü, bu akvaryumda, malawiler, tanganyikalar, papağanlar, ve koiler (evet yanlış duymadınız) kardeş kardeş yaşıyorlar. Nasıl mı? Her biri kendinin ne olduğunu unutmuş, suyun orta kısımlarında anlamsız bir sallanma hareketiyle askıda durarak zaman geçirerek.
Yapmak istediğiniz bu ise, alın istediğiniz tür balığı. Nasıl olsa akvaryum büyük. Balıklar yaşar.
Ama yapmak istediğiniz şey, balığın türüne has özelliklerini sergilemesi, karakteristik davranışlarını sergilemesi, üremesi, yeri gelince bölgesini savunması vs. gibi davranışları izlemek ise bu sitedeki hatırı sayılır hobicilerin tür tavsiyelerine kulak asmalısınız diye düşünüyorum.
Hatalıysam özür dilerim.
Saygılar.
reverse2010-02-14 13:08:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir