100X60X40H İlk Deniz Akvaryumu Yeni Kurulum Teçhiz


OmerfaralmÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 5
OmerfaralmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2014 15:23
Selam arkadaşlar;

Hepinize en güzel akvaryumu ve bol sağlıklı keyifli günler geçirmenizi diliyorum. Tuzlu su akvaryumu kurmak üzereyim yaklaşık 1 aydır İngilizce kaynakları araştırıyorum Youtube'da epey video izledim ama forumu bugün keşfettim. Bu iş çocukluk hayalim o zamanlar yapabilmem belki de imkansızdı ama şimdi gerçekleştirebileceğime inanıyorum. Forumda ayrı ayrı konulara sormaktansa siz usta arkadaşlara sorularımı topluca yöneltmek istedim. Her türlü yoruma açığım ayrıca yardımlarınıza da ihtiyacım var başımdan geçenleri sizlere aktarayım.

(Baya uzun oldu kusura bakmayın şimdiden teşekkürler yardımlar için.)

Arkadaşlar yabancı kaynaklar bizler için çok çok doğru kaynaklar değil anladığım kadarıyla. Okyanustan çıkarılmış taze canlı kayayla Marmara'dan çıkarılan kayanın döngüyü başlatırken epey farkı vardır diye düşünüyorum  Bu sebeple sizlerin deneyimleri benim için daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

100 uzunluk, 60 derinlik ve 40 yüksekliği olacak şekilde (240 litre, yaklaşık 60 gallon) 0.8mm cam kalınlığı ve yalnızca ön camı extra clear olacak şekilde bir akvaryum siparişi verdim (İstanbul). Medefe dolabı ve sumpı dahil 600 lira gibi bir fiyata şu anda yapılıyor. Tabi bu aşamaya gelmeden önce pek çok yeri arayıp sordum 1600 TL gibi fiyat çekenler de oldu 600-700 civarı çeken de şu an yaptırdığım yer eski tanıdığım bildiğim güvenilir bir yer.

Tabi akvaryum yani tank bu işin belki de %5'i falan. Halledilmesi gereken pek çok ayrı mevzu var biraz bunlarla ilgili ilerlemekte olduğum aşamaları anlatayım. Bu arada bütçe açısından çok çok açılmamam gerekiyor arkadaşlar en pahalı ürünleri ben de temin etmek isterim ama ekonomi yapabileceğim yerlerde çok açılmak istemiyorum. Zaten ilk olarak balık ve tek tük mercan ile gideceğim 5-6 ay sonra mercanları çoğaltacağım.

Devir daim için Aquabee UP-1000 veya 2000 düşünüyorum. Yabancı kaynaklara göre hacmin 10-20 katı kadar saatlik devir daim mercan akvaryumları için çok önemli. Yani 220 litre su olacağını düşünürsek 2000 litre-devir daim minimum gerekli. Tabi akıntı motoru da eklendiğinde 3000 litre devir-daim değerine ulaşabilirim ki bu ideal olacaktır. Bunun için de Jebao motorlar Amazon'da baya olumlu yorum almış maalesef Vortech ürünlerine şu an para ayıramayacağım gibi duruyor.

Skimmer için Bubble Magus olabilir ama o olmazsa yalnızca motoru Alman/Amerikan bir protein skimmer olacak.Burada da önerilerinize açığım. Bu ve devir daimde ekonomi yapmak çok sağlıklı olmadığı için kaliteli ürünler olsun istiyorum açıkçası.
Benim en muallakta ve bilgisiz olduğum konu aydınlatma. Bu konuda pek çok farklı yorum var. Önce en farklısından başlayayım. Semtimizde özel olarak deniz akvaryumları kuran bir beyefendi var kendisi güneş alan odamın akvaryum için çok uygun olduğunu böylece hem çok pahalı ürünler almaya gerek olmadığını hem de mercanların gerçek güneş ışığıyla mutlu olacaklarını söylüyor bu konuda siz ne dersiniz? Yabancı kaynaklarda bu durumun çok fazla yosunlanma yapacağı söyleniyor camlarda oluşacak yosunlanmaları ben temizleyebilirim ama bunun dışındaki kirlenmeler akvaryuma zarar verir gibi geliyor bana.

Bunun dışında 300 lirayı geçmeyecek bir ışıklandırma yapabilir miyim? Sanırım T5HO lambalar kaliteliymiş nereden bulabilirim acaba?

Yine aynı akvaryumcu Türkiye'deki canlı kayalardansa ölü mercan kırıklarıyla ve bakteri takviyesiyle döngüyü başlatıp 2-3 gün sonra da balıkla döngüyü hızlandırmayı öneriyor.

Bunun dışında bir de elektrik kesilmesi olayı var tabi. Arkadaşlar İstanbul'da eskisi gibi çok sık elektrikler kesilmiyor ama kesilme ihtimali var dünden beri bu konuyu epey araştırıyorum ama bilgisayarlar için kullanılan UPS'lere yalnızca devir daim motorunu bağlarsam sanırım gerekli watt değerine ulaşmadığı için çalışmıyor çalışsa bile 1-2 saatlik iş görür. Ama burası Türkiye 1 gün boyunca elektrik gelmediğinde ne yapacağız? Bu konuda da önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2014 17:54
     Selamlar,öncelikle uzun soluklu bir deneyim olmasını temenni ederim.Anladığım kadarı ile mercan tankı kurmak istiyorsunuz.Bu konuda şahsi fikrim öncelikle soft mercanlar ile başlamanız şeklinde olacaktır.
    Devirdaim motoru 3000 litrelik fazlasıyla yetecektir,dalga motoru ben size akışı ayarlanabilen TUNZE 6045 modelini öneririm,Jebao markalı wp25 te kullanabilirsiniz dalga modları açısından.Işıklandırma konusu bakacağınız canlılar ile alakalı yüksek ışık isteyen sps ler var daha az ışık isteyenlerde var ama genel olarak tüm sps türleri yüksek ışık isterler.Anemonlar ona keza yüksek ışık isterler.Ancak soft mercanların ışık ihtiyacı ve bakım zorluğu sps ye göre genel olarak daha kolaydır.Bu yüzden aydınlatma konusunda seçim size kalmış ancak 300 TL'yi geçeceğine kesin gözüyle bakabilirsiniz.Zaten lambaların adet fiyatı 50TL gibi bir rakama geliyor.
 
   Size tavsiyem minimum 6 adet HOT5 kullanmanızı ve marka olarak ise Giesemann markasını öneririm.Kum olarak aragonit,canlı kaya konusunda ise yerli canlı kaya kullanıyorum sorun yok ancak bol gözenekli ve süngerimsi yapıda olanbları tercih etmeye çalışınız.Kaya bloğu şeklinde olmasın.Kaliteli canlı kaya bol gözenekli ve büyüklüğüne göre hafif olan kayalardır.
 
   Protein skimmer seçiminiz için ben size fiyat performans açısından güzel bir model olan NAC7 modelini öneririm.Üzerinde yazan hacme aldanıp bana büyük gelir demeyin ileride faydasını göreceksiniz.2.el olarak sağlam temiz bir nac7 uygun fiyatlara temin edilebiliyor.
 
   Elektrik kesintisi olayına ben henüz çare bulabilmiş değilim neyseki bulunduğum bölgede kesinti neredeyse hiç olmuyor diyebilirim.
 
İyi hobiler,
GETz READY2014-08-26 17:55:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OmerfaralmÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 5
OmerfaralmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2014 18:22
GETz Ready, hocam çok teşekkürler önerileriniz için. Yalnızca devir-daimde bir yanlış anlaşılma oldu sanırım, 2000 litr/saatlik AquaBee modelini düşünüyorum bunun üzerine dalga motoru da eklendiğinde 3000'e yaklaşılır diye düşünüyorum bu hesaplama doğru mudur?

Bir de aydınlatma için mercanları sipariş edene kadar yalnızca balıkları idare etmesi için nasıl bir aydınlatma seçebilirim? Bir kaç ay sonra yurtdışından özel bir aydınlatma getirmeyi düşünüyorum yeni model led olanlardan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2014 23:46
2000 litrelik te yeterli olur,ancak akıntı hesaplanırken sumptan geri dönüş motorunu hesaba katmayın.Sadece balıklar içinse aydınlatmanın pek önemi yok 2 adet t5 yeterli olur.Led aydınlatma konusunda yerli markalardan çok başarılı olanlar var.Yurtdışından getirmeye uğraşmayın derim en azında arıza durumunda muhatap bulma olayı çok daha kolay olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OmerfaralmÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 5
OmerfaralmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 00:14
[QUOTE=GETz READY]
2000 litrelik te yeterli olur,ancak akıntı hesaplanırken sumptan geri dönüş motorunu hesaba katmayın.Sadece balıklar içinse aydınlatmanın pek önemi yok 2 adet t5 yeterli olur.Led aydınlatma konusunda yerli markalardan çok başarılı olanlar var.Yurtdışından getirmeye uğraşmayın derim en azında arıza durumunda muhatap bulma olayı çok daha kolay olur.[/QUOTE]

Hocam biraz daha spesifik örnekler verebilir misiniz marka isimleri gibi bir de yalnızca ampül olarak değil akvaryumun üzerine konumlandırmak için de hazır ürünler mi bulmaya çalışayım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2014 11:31
Marka olarak aqua reef central ile görüşüp yaptırabilirsiniz.Ürünlerini kullanan arkadaşlar var ve gayet memnunlar.Arıza yada yedek parça temini konusunda sıkıntı yaşamazsınız.Yurt dışında ise orphek marka ledlerin çok başarılı olduğunu duymuştum.Orphek led armatür de getirebilirsiniz illa yurtdışından gelsin isterseniz.Ama led kullanan arkadaşlarında fikrini almak gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

odogancayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 171
odogancayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2014 15:21
Sumptan yukarıya su basacak motorun akıntı eğrisine bakmak gerekir. Örneğin up 2000 1,5 metreye sadece 200 lt basmakta, up 2000/1 1000 lt, up 3000 ise 1500lt civarı basabiliyor.
Güneş ışığı bol yosun yapacaktır uzak durun.
Işıklandırmada ben kendi yaptığım led armatürleri kullanıyorum. 70x70x50 akvaryumda 50tane 1 wattlık Power led kullanıyorum. Onunda maliyeti 300 tlnin üstünde tutuyor.
Ps olarak aquamacro as 350p kullanıyorum ama 3-4 kere pervane kırmışlığı var. Diğer akvaryumlarda deltec apf 600 ve aph 525 sorunsuz çalışıyor. Bubble Magusun eheim veya aquabee motorlu olanlarını tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OmerfaralmÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 5
OmerfaralmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2014 10:19
Tekrar selamlar arkadaşlar. Teçhizatın büyük bölümünü edindim. PS Bubble Magus Curve 7 (500-700 litre), pompa motoru Eheim 2000 Compact+, UV Eheim Reeflex 350, dalga motorları Hydor Koralia 3200 ve 1600 olmak üzere 2 adet, ısıtıcı Eheim Jager 200W. Akvaryumun yapımı da tamamlansın fotoğrafları sizlerle paylaşırım. Işıklandırma olarak da şunu düşünüyorum: http://www.amazon.com/dp/B0092LXQRM/ref=wl_it_dp_o_pd_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=F3QQ9MXTB59S&coliid=I2JBOUTXH0JHJL&psc=1

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2014 11:05
Bana aydınlatma pek kaliteli bişi gibi gelmedi.Almışken bir kere iyi bir malzeme alın,ucuz aklitesiz alınan her malzeme çöpe atılan para demektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OmerfaralmÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 5
OmerfaralmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2014 14:01
[QUOTE=GETz READY] Bana aydınlatma pek kaliteli bişi gibi gelmedi.Almışken bir kere iyi bir malzeme alın,ucuz aklitesiz alınan her malzeme çöpe atılan para demektir.[/QUOTE]

Hocam bir kaç gündür aydınlatma konusunu araştırıyorum. Güneşi simule eden programlanabilir aydınlatmaları siz de duymuşsunuzdur bunlar benim çok hoşuma gitti akvaryumun sol tarafından başlayıp güneşin doğuşunu batışını fırtınaları bulut geçişlerini bile simule edebiliyorlar gel gelelim fiyatları epey uçmuş durumda. İstedikleri paralara sözüm yok sonuçta başarılı ürünler ama bir mühendis olarak acaba ben böyle bir şeyi yapamaz mıyım diye sorguluyorum kendimi basit bir mikrokontroller ile ledleri bağlamak gerekiyor biraz daha araştıracağım olmadı kendim custom bir armatür yaptıracağım bu konuda görüşebileceğim bir yerler var mı bildiğiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2014 00:43
İstanbul bölgesi için birşey söyliyemem ancak Kocaeli de tanıdığım bir yer var işlerindede oldukça uzmanlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ka2nÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1336
ka2nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2014 17:09
100 dolar üstünde gümrük vergisi ödüyorsunuz diye biliyorum, 170 dolarlık ürüne nerden baksanız 100 dolar da vergi isterler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yekimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2011
İl: Samsun
Mesaj: 390
yekimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2014 13:03
Hocam 100x60x50h ölçülerinde akvaryumumu bozduğum için baya bol miktarda malzeme var. İhtiyacınız olursa. 553-321-3883 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir