120*70*60 Akvaryumum ve Sahipleri


Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 01:53
Herkese Merhabalar,

Uzun zaman sonra akvaryumumun fotoğraflarını ve kerataları sizlerle paylaşmak kısmet oldu. Büyük hacimli paludaryum veya vivaryum kurmak kaplumbağa besleyen insanları korkutuyor gibi geliyor bana. Bu yüzden de sıkıntıları, artıları paylaşacağım sistemimle ilgili ,sizlerle bu başlık altında.

Öncelikle bu sistemi kurmak için, iyi bir araştırma ,malzemelere ve piyasaya aşikarlık, az biraz el becerisi ve en önemlisi sabır gerekiyor, işin dışarıdan görünen kısmı herzaman tozpembe olsa da. Aaa ne güzel akvaryum, ben de kurarım ne var diyen birçok insan işin yarısına geldiğinde vazgeçiyor. Şunu iyi düşünmek lazım baştan. Büyük bir sistem kurarken büyük de sorumluluk alıyorsunuz. Yani bu kadar yatırımın geri dönüşü yok malesef. Okun yaydan bir kere çıkması yeterli :) Tatiliydi, elektrik kesintisiydi, temizliğiydi bir çok şeyi daha detaylı düşünmeniz gerekiyor. Kaplumbağaların çok iyi birer kirletici olduklarını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden çok iyi bir filtrasyonunuz olmalı. 500 L bir akvaryuma 2000 L civarı bir filtrasyon kurmanız sistemi rahatlatacaktır. Bu biraz kaplumbağa sayınız ve büyüklükleri ile ilgili fakat 1600-2000 L genelde iyidir. Daha fazlası her zaman iyidir,bütçeniz yettiğince :)
Aslında bu gibi sistemlerde sump kullanımı çok daha iyi olur imkanınız varsa tabiki. Ben bol borulu dış filtreli sistemleri yerim itibariyle daha uygun gördüm diyebilirim. =)
Akvaryumu koyacağınız yer de değişmesi çok güç olacağından önceden belirlenmiş olursa sıkıntı yaşamazsınız. Tabi bana kalırsa yarım tonluk bir akvaryumu ya evinizde yaptırın ya da sağlam hamallar bulun taşıması için, sakata gelmek istemiyorsanız. Yapım ve taşıması bir dert, bir de eve sokarken kırıldığını düşünseniz ya :shock: ? Benim en büyük sıkıntım asansöre sokmak olmuştu mesela, tamı tamına sığdığı için çok problem yaşadık. Önceden ölçün biçin bana kalırsa her şeyinizi, sehpanızdan kapı girişlerinize kadar. Son dakikada sinir krizi geçirmeyin sonra =) Bunlar zahmet kısmı işin, sistemi kurup oturttuktan sonrası ise bir o kadar kolay. Siz dokunmasanız bile sistem işliyor kendi kendine. Akvaryumu temizlemek ise oldukça kolay. Çünkü temizlemiyorsunuz =)Aşağıda nasıl olduğunu anlatacağım.

Bu kadar vaazın ardından sistemi kurma aşamasına geliyoruz. Burada, kullandığım malzemeleri biraz olsun tanıtmak istedim.

-Akvaryum 120*70*60(h) + 50 cm yükseklikte demir profil sehpa. Sehpayı aolaı kestirmemin sebebi ise, akvaryuma yeri itibariyle kolumu sokmamdaki zorluk olmuştu. 170 civarı boyunuz varsa tam ideal oluyor 110 cm lik yükseklik toplamda =). Ayrıca arka ve yanları straforladım akvaryumun. Isı yalıtımına destek oluyor ve elektrik faturanıza çok olumlu yansıyor =) Bir ara buhar camı da kullandım tasarruf için fakat, iyi ölçtüğümü düşünmeme rağmen kuru alana yakın mı olmuş ne , iki kere firar etti bizim keratalar.







-30*70 lik kumlu kuru alan mevcut. Derinliği ise 13 cm. Bir de kapak var, 35*70*25(h).Kapağın içini uvB şiddetini artırması için aliminyum folyo ile kapladım. Reflektör görevi görüyor yani. Rampa ise 20*20 ölçülerinde. Üzerini önce kaydırmaz sonra ise taşlarla kapladım.








-Akvaryum ve kuru alanda toplam 50 kilo kum var. (0 numara silis kum)







-3+2 filtre kullandım sistemi hazırlarken. Bunların 2 si dış filtre , biri uvC filtre diğer ikisi ise her türlü ihtimale karşı iç ve şelale filtre(Dış filtrelerde bir sorun yaşarsak diye)

-Dış filtre olarak EKOL 15 ve 17 kullandım. Uzun yıllar kullandığım EKOL serisinden bu sistemde de vazgeçmedim. Gerçekten iyi ve az sesli çalışıyorlar. Toplam debileri 1600 L ediyor ve bu da sisteme gayet rahat yetiyor.

-EKOL 17 de biyolojik filtrasyon için sadece geniş gözenekli süngerler ve seramik halkalar bulunuyor. Başka bir madde koymadım içine, onun sadece biyolojik filtrasyon yapmasını istedim.

-EKOL 15 ise, tıkanmaya ve malzemelerin motora kaçmasına karşı bir kat geniş gözenekli sünger (en altta[ayrıca en üstteki elyafın altında da de bir tane]) desteği ile yarı yarıya aktif karbon+zeolit ile çalışıyor. En üstte de ince bir tabaka elyaf var. Toplam 1+1 Litre Zeolit ve aktif karbon var filtrenin içinde yani.

p.s:Filtrelerin su emiş hortumlarının ucuna sık gözenekli, fakat debiyi düşürmeyen fileler geçirdim mekanik filtrasyon yapmasınlar diye.

-Atman 11 watt uV sterilizator, ise bildiğiniz üzere akvaryumu yosundan ve hastalıklardan arındırmak için kullanılan bir aksam. Biz de aynı amaç için kullanıyoruz.



-Yedek filtrelerden; iç filtre olanı 650 L/h lik bir Atman, şelale olanı ise çok sevdiğim Ocean Free marka filtre(Göz bebeğimdir her zaman hehe =) )

-Dikkat ettiyseniz sadece biyolojik ve kimyasal filtrasyon yaptırıyorum filtrelere. Keza kaplumbağalar doğada da artık maddeleri yemeyi sevdikleri için, hiçbir şey ziyan olmuyor akvaryumda. Yeri geliyor balıklar da süpürüyor dipte kalanları. Hatta onlar daha obur kaplumbağalardan diyebilirim. Bu sayede mekanik filtrasyona zerre gerek kalmıyor.

-Biyolojik filtrasyona katkısı büyük olan canlılar ise bana göre şahane çalışan midye dostlarım. 15 tane kadar varlar akvaryumda, balık ve kaplumbağalarla çok iyi geçiniyorlar. Kesinlikle yenme gibi bir durumları söz konusu değil. Nitratı düşürmekte çok etkililer. Balıklar için iyi oluyor bu detay. Ayrıca birçok faydası daha var akvaryumlarda, merak edip incelerseniz yapılarını.

-Suyu yumuşatması ve balıklar için sığınak olması açısından da bir kütük koydum içeriye gelişigüzel. Pek dizayna uğraşacak vaktim olmadı malesef. Bu arada 4 tane Scat Fish diye de bilinen Argus türü balıklarım var. Acısu balıkları kendileri ,bilenler vardır belki, sistem de ona göre karışık, tuzluluk oranları falan kendi çapımda bir düzenleme yaptım, ne kadar işe yarıyor emin değilim. Bana öyle geliyor ki tatlısu argusu çıktı benimkiler yoksa bu kadar yaşamazlardı =)

-Isıtıcı olarak 300 Watt EHEIM Jäger kullanıyorum. Hepinizin bildiği gibi kalitesi tartışılmayacak bir ısıtıcı, gerçekten çok hassas çalışıyor diğerlerine göre.

-uvB olarak 2 farklı model var, birincisi yurt dışından getirdiğim bulb(lamba) şeklinde olan ZooMed ReptiSun 5.0 (şu an kullanmıyorum), ikincisi ise Exo-Terra 5.0 uvB (floresan şeklinde). Şu an ikincisini kullanmamdaki sebep ise kaplumbağaların daha fazla uvB almasını sağlamak. Gözlemlerime göre ikisi de ayrı noktalara gidiyorlar güneşlenmek için, floresan kullanmak daha iyi oluyor bu gibi durumlarda, uvB'yi eşit dağıtmak için.

-Isıtıcı lamba olarak 40-60 watt philips halojenler var elimde. Duruma göre değiştiriyorum.

-Hava taşı ve motoru da kullanıyorum günde 7-8 saat kadar evde olmadığım zamanlarda. Aksi taktirde kafa kalmıyor bende =) .Bu önemli bir detay, oksijenlenmiş su her zaman daha taze görünüyor ve daha sağlıklı gelişim açısından. Motorsuz da yapılabilir; filtrelerin şelale aparatlarını su seviyesinden yukarıya koyarsanız, su akvaryuma girmeden havayla temas edince gayet güzel oksijenleniyor. Yüzeyde dalgalanma yaptırmak da olabilir, fakat ben uğraşmıyorum fazla o tip şeylerle. Gün içinde filtre çıkış aparatlarının ses yapmalarına göre pozisyonunu değiştirmektense, hava motoru kullanıyorum.

-Hazır yem olarak Sera Raffy ve Professional Serisi, Tetra ReptoMin ve kedi maması kullanıyorum.

-Su düzenleyicileri normalde sevmem fakat, su değişimlerinde balıklar strese girmesin diye az da olsa kullanıyorum (Tetra AquaSafe)

-Akvaryumu ilk kurduğumda zaman sıkıntım olduğu için bakteri çoğalması için Sera Nitrivec kullanmıştım 2 küçük tüp.

-Su değişimleri ve ulaşamadığım noktalar içinse bir adet pompalı hortum ve araba yıkamada kullanılan saplı çekçeklerden kullanıyorum. Kumu düzeltmeye de yardımcı oluyor çekçek. Çok güzel bir icat, cidden = )

Genel olarak malzemeler bunlar. Ivır zıvır vardır unuttuğum, o kadar da önemli değil =)

Biraz da içi hayat dolu resimler konuşsun o zaman ;)

İlk su doldurduğum hali

Önce tek filtre kurdum, EKOL 17









Balıklar ilk geldiği zaman



Midyeler eklendiği zaman. Yukarıdaki leğende de balıklar için su mercimeği yetiştirip veriyorum taze taze.



Balıklardan bir kare daha



ARTIK KAPLUMBAĞALARIN EKLENME ZAMANI GELDİ =)

Emys Orbicularis - Benekli Kaplumbağa diye bilinen 3-4 yaş civarı bir çift var elimde şu an akvaryumun misafirleri olarak. Habitatı çökmüş bir yerden aldım kendilerini. Deterjan dökülmüştü yaşadıkları nehre, insanoğlu acımasız. Gözlerini bile açamıyordu erkek ilk aldığımda, suyla yıkayınca kendine gelmişti. Sıkı protein ve vitamin ağırlıklı besliyorum şu an kendilerini, kış uykusuna yatmaları için salmayı düşünüyorum Eymir Gölü'ne, orası beneklilerin yaşadığı bir yer ve bir dişi-bir erkek populasyonu fazla değiştirmez. Mümkün olduğunca vahşi hayata uygun besledim kendilerini bende oldukları 4-5 aylık süre zarfında.Şu an misafir dememin sebebi bu sebepten. İnşallah sağlıklı bir ortama göç edecekler çökmüş habitattan.

Ortama ilk konulduklarında.






Meraklı bakışlar

İlk güneşlenme keyfi =)

Su içi dinlenme anı


Uyurken yakalanmış pozlar =)



Kur yaparlarken

İkinci filtre de kurulduktan sonra


Bunlar da dizayn biraz adam olduktan sonraki halleri. Şimdiki hali de böyle akvaryumun. Kumu çok dağıtıyorlar, düzelmekten canım çıkıyordu bir ara , artık bırakıyorum kendi hallerine =)









Evet, kurulum hikayesinin sonuna geldik, birçok kaplumbağasever hobicinin de böyle sistemler kurmasını can-ı gönülden istiyorum. Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.


Saygılar.

(Bana kuru alan dizaynında ve kapak yapımında çok çok yardımcı olan camcım Erdoğan ve Çağlar Abilerime, nakliyat ve tüm işlerde yardımcı olan amcam Aytekin GÜLER'e,maddi ve manevi her konuda destek olan amcam Mehmet GÜLER'e, bana vakit ayıran, işlerimde sonuna kadar yardımcı olan, keyifli anlar geçirdiğimiz çok değerli moderatörümüz B.Zekeriya BENGİER'e(oldscout) ve kahrımı sonuna kadar çeken kardeşim Gökhan GÜLER'e sonsuz teşekkürler.)

Beğenenler: [T]220634,Eceylan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]220634,Eceylan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 02:44
Profesyonel bir kurulum olmuş elinize sağlık kaplumbağalar gerçekten çok şanslı, balıklar sanırım argus tankın kalıcı sakinleri mi? 
 
Tebrikler,
murad2009-12-01 02:48:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 10:55
Murat Bey,

Açıkcası akibeti belli olmayan balıklar konumunda şu an arguslar, bendekiler şansıma tatlı sudan yakalmışlar gibi, 6 aydır bendeler bir sorun çıkmadı. Yaşayabildikleri kadar yaşasınlar istiyorum, gerçekten çok alıştım onlara, sevdiriyorlar bile kendilerini. Elimi sokuyorum akvaryuma, dördü de toplanıp yem bekliyor önce, biliyorlar sevdikten sonra yem vereceğimi, resmen elletiyorlar kendilerine discuslar gibi, akşam video koyacağım onunla ilgili :)

Acaba siyah neon ile geçinebilirler mi arguslar , bilgilendiren olursa ona göre hareket etmek istiyorum. Bana pek olmazmış gibi geliyor ama yine de tecrübelilerden bir cevap duymak iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 11:16
Selam;

Gerçekten çok güzel olmuş;ellerinize sağlıkGöz%20KirpmaGöz%20Kirpma

Arguslarla neon geçinebilir zannederim;arguslar çok barışçıl balıklardır ama ikisininde su istekleri çok farklı.
Ayrıca arguslar ileride 1,010 civarı bir tuzluluk isteyecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 11:37
Tuzluluk konusuna girmeyelim Mehmet Bey, gerçekten kaplumbağa ve argus bir arada uzun yıllar yaşamaz onu sezebiliyorum. 1,010 yaparız yapmasına da , benekliler gittikten sonra yeni gelen kaplumbağalar böbrek yetmezliğinden giderler. Beneklilerin ilginç bir özelliği de uzun süreler acı suları tolere edebilmeleri. Fakat tolere etmeleri orda yaşamalarının iyi olduğu anlamına gelmiyor. Arguslar için tuzluluk dengesi ayarlayacağımı sanmıyorum. 1,003 de tuzluluk şu an. O da zaten hastalık etkenlerine karşı tedbir amaçlı. Neonlar beraber yaşayabilirse onlar için su dengeleri ideal şu an. Biraz populasyonun artması lazım midyeler aç kalmasın diye fazla yemleme yapıyorum şu an :) kaplumbağalar ayrı kapta yemek yediği için çok fazla kirlenmiyor su.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 11:50
Tebrik ederim çok güzel bir kurulum olmuş ama son hali değil sanırım birşeyler daha eklemek var kafanızda Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 12:40
Bir ya da birçok şey değişecek dizayn açısından. Vaktin bol olduğu yazı bekliyorum tam anlamıyla son hali budur genel olarak demek için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 17:10
AlkisTebrik ederim, başarılı bir çalışma olmuş.Önümüzdeki zamanlarda benimde sürprizlerim olacak, şuan cefa çekme aşamasındayım.:);)
Benekliler benim için nostalji oldu, beslemesi çok keyifli kaplumbağalar, çizgililer kadar olmasada.
feyzal2009-12-01 17:13:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

morisbr75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 200
morisbr75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 17:38
Tebrik ederim gerçekten süper olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2009 17:56

Arguslar kendilerinden küçük ve sakin balıklar için uzun vadede tehdit oluştururlar, yaşadıkları su yüksek ph ta olduğu sürece 15-18 cm olana kadar sorunsuz yaşayabiliyorlar fakat eninde sonunda tuzlusuya ihtiyaç duyacaklar, şuan benimde silverdollarlarla baktığım arguslarım var fakat birbirlerinden farklı su değerlerine ihtiyaç gösterdikleri için birliktelikleri kısa süreli olacak.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 04:24
Fikir değiştirmiyor değilim Murat Abi, arguslarla takaslık siyah neon düşünebilirim 10 tane kadar. Şu zamana kadar sağlıklı gibi duruyorlar, dediğiniz gibi ileride sıkıntı yaratacaklar. Hayırlısı bakalım, talipleri beklerim.

Mert kardeşim, cefa çekmeden sefa sürülmüyor dediğin gibi, Allah kolaylıklar versin. Biz oturttuk sistemi rahat ediyoruz uzun zamandır, darısı başına...

Biraz değişiklik yaptım bu arada, lepistes ve siyah neon ekledim , 10 kök kadar da eledoa. 10 kök de saz ekleyeceğim kısmet olursa. Argusları satıyorum bitki eklemem sebebi ile. İlanlara da koydum, siteden de almak isteyen olabilir diye.

Dj_ReX2009-12-13 16:35:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2009 00:04
KahkahaBildiğim tek bitki eledoa'dır,  onuda aradım mı bulamıyorum.
Ev sahiplerinin keyfi yerinde mi?
feyzal2009-12-18 00:07:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2009 16:06
Şu an kaplumbağalar kış uykusunda. Bu arada tanka12 kök saz , 10 kök eledoa ekledim. Biraz daha bitki ekleyeceğim. Pistia ve anubias düşünüyorum.

10 siyah neon
6 rasbora
4 çöpçü
10 kırmızı burun tetra
9 lepistes

canlı olarak ekledim. Ph uzun zamandır ölçmüyordum , dün kit alıp ölçtüğümde 7.5 çıktığını gördüm. Düşürmek için peat alacağım ve kademeli olarak ekleyeceğim ph ve kh düşmesi için. Balıklar şu an sağlıklı ve mutlu görünüyorlar 1 haftadan fazladır bendeler. Bir sorun çıkmadı, umarım peat eklemede de bir sıkıntı çıkmaz. Sera Super Peat eklemeyi düşünüyorum. 400 L su var akvaryumda. Peat kullanımı hakkında yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Başlangıç olarak kaç gram ekleyerek artırmaya başlamalıyım ki dalgalanma olmasın bir anda ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2009 16:37
Peat kullanmak yerine çay kullanmanı tavsiye ederim.
 
Ph üzerindeki etkisi dışında balıklar üzerinde de birçok olumlu etkiye sahip.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir