160 L bitkiliye tür tavsiyesi (Fotoğraflı)


perhapsÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2006
İl: Trabzon
Mesaj: 245
perhapsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2009 09:29
Merhaba...

Uzun sayılabilecek bir süre ara verdiğim bitkili tank sevdam yeniden depreşti ve nihayet kurdum. DIY CO2'nin zahmetinden ve Ph dalgalanmasından bıkmıştım. Ayrıca 100 x 50 (h) x 40 ölçülerindeki bombali tankımda sazlar almış başını gitmişti, 150 cm boy yapanlar vardı. Bu yüzden öncelikle sazları asla düşünmedim. 5-6 kök Sagittaria subulata, 2 adet Anubias, 1 bağ Ludwigia repens ve 1 adet de Nuphar japonica edindim. Ayrıca eski akvaryumumun içinde kalmış 5 cm suda aylardır karanlık olmasına ve kum bulunmamasına rağmen canlı kalabilmiş 2-3 kök küçük Cryptocoryne'leri de diktim ve küçük yaprakçıklar verdiler. 130 W yüksek K'li özel flolar kullanıyorum. co2'den bıktığım ve artık yüksek Ph gerektiren Tanganyika ağırlıklı balıklar beslemek istediğim için Seachem Flourish excel kullanıyorum. Bunun yanında yine Seachem'in Flourish'i ve Potasyum katkısını, tablet gübresini de. Henüz 4-5 gündür akvaryumda olmalarına rağmen bitkilerin hepsi yeni sürgünler vermeye başladılar. Özellikle Sagittaria'ların istilacı olduğuna dair şeyler okudum ama boyları uzamadıktan sonra yayılmaları zaten istediğim bir şey.

Şu an akvaryumda 4 Leleupi, 4 maymun kafa, 2 calvus ve bir de vatoz var. Netten çömlekler sipariş ettim, geldiklerinde yapay kütüğü çıkartmayı düşünüyorum. Maymunkafa'ların farklı habitatlara ait olduklarını biliyorum ama artık CO2 sorunum olmadığı için bol hava ve kaya ile kendilerini kötü hissettikleri kanısında değilim. Gerçi gerekirse çıkartabilirim de, sorun değil. Balıkların hepsini çok sevsem de hepsi dipte duran ve çok hareket etmeyen türler olduğu için onları görmek zor oluyor. Bu tanka koyabileceğim başka türler konusunda fikirlerinizi bekliyorum. Sayıları erişkin hale geldiklerinde azaltabilirim. Bir arkadaşım Bricardi ve Ramirezi önerdi ama vaktiyle Japonla kaplumbağa beslediği için ne kadar güvenebileceğime emin olamıyorum.

Şimdiden önerileriniz için teşekkürler, saygılar...









perhaps2009-03-17 20:26:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShadowgeisTÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2009
İl: Hatay
Mesaj: 174
ShadowgeisTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2009 11:58
Akvaryumunuz hayırlı olsun.Gayet şirin olmuş.Ama bence yukarı doğru uzayan bitkiler edinirseniz daha güzel olur.Sazlar 150cm de olsa akvaryumda çok güzel görünüyorlar.Bence balık sayınız 1metrelik bir akvaryum için gayet yeterli.Buradan sonra eğer balık eklemesi yapacaksanız akvaryumun orta-üstünü kullanan türlerden seçim yapmalısınız bence.Çünkü balıklarınız dipte dolaşmayı seven türler.Gurami düşünülebilir.Farklı göl balığı bile olsa 3noktalı,bal,ayışığı türleri genelde sert türler olduğu için ve akvaryumun orta-üst kısımlarını kullandıklarından balıklarınızla yaşayabiliyorlar.Silverharklar da yine güzel duracaklardır.Brichardi bölgeci bir türdür,balık sayınızda gayet yeterli,ürediğinde büyük sıkıntı çekersiniz.Ayrıca brichardi koyacaksanız akvaryum 1çift brichardi 1çift de leleupiye uygundur,diğer türlere pek rahat vermezler.Leleupilerinizden eş tutanlar olacaktır.Eş tutarlarsa diğer 2leleupiyi çıkarıp 2leleupiyle ve yavrularıyla devam etmenizi öneriyorum. ShadowgeisT2009-03-17 12:01:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perhapsÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2006
İl: Trabzon
Mesaj: 245
perhapsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2009 20:45
Ferit Bey, ilginiz için teşekkür ederim öncelikle.

Sazlar beni bitkiden soğutan bitkiler oldular. Çok uzayıp kontrolden çıktılar, ışığı kestiler, aralarında yüzlerce yavru olduğu için dokunmaya kıyamadım ve en sonunda akvaryumu dağıtmak zorunda kaldım. Dolayısıyla sanırım çok uzayan bitki istemiyorum.

Gurami hiç aklıma gelmemişti, değerlendireceğim. Gerçi maymunkafa için iyi olan hareketli su yüzeyinin genel olarak Guramiler için çok cazip olmayacağını düşünmüştüm ama sanırım hava taşlarından birini kısarak sorunu çözebilirim. Kribensis, Bricardi ve Ramirezi gibi türleri düşünürken ilginç ve hareket katacak bir alternatif oldu. Tekrar sağolun.

Başka öneriler olursa da mutlu olurum.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir