200/73/70h tankımın yapım aşamaları resim


skyusufÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2006
İl: Bursa
Mesaj: 131
skyusufÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2006 11:50
Bitir hocam şunu artık yaaa..Meraktan öldük vallaa..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

6.muratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/08/2006
İl: Çanakkale
Mesaj: 355
6.muratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2006 19:24
Mücahit Bey tek kelimeyle mükemmel,elinize sağlık ayrıca eşinizide sabrından dolayı ayrıca tebrik etmek lazım.Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oner_55Çevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2006
İl: Samsun
Mesaj: 1
oner_55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2006 23:27

Söylenecek tekşey;Mükemmel....

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2006 22:01
valla mucahıt abı  elıne koluna saglık tek kelıme ıle mukem  mel olmus  işalah  içni  balıklar  konul dugun dada  goruruz  hadı sana  kolay gelsın  BİR,EMEĞİN,KARŞILIĞI BUKADARİGÜZEL OLUR:

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redlineÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 108
redlineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2007 12:39

Sayın casy ben akvaryumda beyaz kumu pek seçmiyorum çok parladığı için gözü yoruyor. Tanka balıkların renkleri on planda olsun isterim. Renk kombinasyonu zevkinize kalmış ama koyacağınız taşları damarlı seçin derim ebatiniz 100 cm eğer koyacağınız taşların damarları boyuna olursa tankınız gözünüze büyük gözükecektir. Ben hiç malawi beslemedim. Benim kanımca saklanma yerleri yapıp su değerlerinizi tutturursanız sorun kalmicaktir. İsterseniz tankınızın resmini ve değerlerini foruma koyun. Malawi besleyen arkadaşlar size yardımcı olacaktır.

             Burak Bey bence evlenince hemen denemeyin. Ters tepebilir.

Benan bey eşinizi tebrik etmek lazım o zaman değişik bir yerden vurun darbeyi mesela her cocukda 3 kilo falan kalırsa 5 cocukda yarim dünya olursun diyin. Yada çocuk sizi çok yıpratıyor. Yanımda annem gibi duruyorsun diyin. Ama bunları yaparken evliliğinizi vede en az iki çocuğu garantiye alin yoksa geriye donuşu yoktur. Eşinizi bir kırarsanız. Çiçekçiye ortak olursunuz.

Beyler daha içinde balık yok. Suda yok. Öylece duruyor. Bir şeyler yapıyorum tam hızımı alıyorum. Foruma da resim koyuyorum. Ondan sonra bir soğukluk geliyor. Dokunasim gelmiyor. Hayırlısı bakalim.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redlineÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 108
redlineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2007 13:02

Özelden gelen tank yapım soruları üzerine tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Forumda diy yapılan tank çalışmaları maşallah çoğaldı bu çok sevindirici bir haber çünkü artik ülkemizde büyük tank adeti çoğalıyor. Bunun bana ne yararı var demeyin. Bu arkadaşlardan size güzel görüntü fikir resim hatta belki yavru muhakkak bir şeyler düşecektir onun için yabancı forumlarda görüp de özendiğimiz tankların bizde de çoğalmasına çok seviniyorum.

Gelelim tank yapma işine arkadaşlar her şeyden önce bu işi küçümsemeyin.. Benim ilk tankım 130/60 h/50 bir tank kuşak sistemi tamamen değişik 10mm den bir tank bu tankı bir camcı arkadaşla beraber evde yapıştırdık. Cam ölçülerini çıkarmak ve kestirmek bana ayıttı arkadaş sadece yapıştırdı. Ondan sonra 70/100 litrelik 2 adet akvaryum daha yaptım. Sonra 100/60 h /50 iki adet daha bunlar tamamen benim imalatım olanlar. Bu işte el tecrübesi çok önemli çunki iş silikonu çekmede bitiyor. Silikon ip gibi olmalı. Demem şuki büyük tank yapacak arkadaşlar muhakkak daha önceden küçük tanklar yapsınlar yavruluk olabilir mesela

Camları yapiştirdikdan sonra eğer silikonları temizlememiz gerekiyorsa üzerine sabunlu su veya cam sil pusturtun elinize bulaşmaz. Taban camlarını temizleme uğraşmayın. İçi gozukmicek dişini da kuruyunca çok kolay temizlersiniz. Burada sorun dikine çekilen silikonlar çok bozuk değilse ellemeyin derim kuruyunca jilet ve ince maket piçagi ucuyla alırsınız. 

Gelelim yapma aşamasına cam yerleştirme sırası: ilk önce taban camini koyuyoruz. Silikon gelecek bütün köşe ve yüzeyler çok temiz olmalı el izi dahil bir şey olmamalı bu işlem evde yapılacaksa altına bolca gazete konmalı vede 2 gün ellemiyeceginiz bir köşede yapılmalı.

İkinci koyacağımız parça on cam cami dikine tutup uzun kenarının birine silikon çekiyoruz. Ve cami iki kişi yerine oturtuyoruz cami yerine koyduktan sonra allamamaya özen gösterin.

Uçuncu parça kısa kenar bununda bir kısa ve bir uzun tarafını silikonliyoruz.  Silikon çekerken tek tetikle bitirmeyi planlayın yani her köseye başlamadan tapanca kurulu olsun. Bu arada silikonun ucunu cam kalınlığınızın yarısından biraz büyük şekilde vede çapraz kesmeyi unutmayın. Bu cami koyarken diğer camin yerini bozmamaya dikkat edersek temizlik aşamasında zorlanmayız.

Sonra diğer kısa köşeyi de dişarda silikonlayip yerine koyuyoruz. Bu camin uç kösesini de silikonla maliniz. Dikine silikonu ben dışarıda çekin derim.

Ve son parça ikinci koyduğunuz parcaninda dikine silikonu çektikten sonra arka camimizi koyuyoruz. İşin önemli kimsi burada başlıyor camları birbirlerine aşırı kuvvet uygulayarak asla bastırmayın. Neden: siz bastırınca aradaki silikon dışarı çıkacaktır bastırmayı bırakınca muhakkak biraz geri gelme olacaktır o şekilde yapıştırmanız imkansız. Geri gelme olunca da orada birkaç hava kabarcığı dahi olsa o cami sökmeniz temizlemeniz gerekmek de inanın çok zor. Temizlik aşamasina gelince ilk yapacaginiz tanklarda işiniz bayağı zor ben derim ki tank yapmadan önce bir camda silikon çekme çalışması yapın. 2 ytl’lik bir silikon alarak camda çalışın. Ne kadardan sonrası taşıyor öğrenin. Ve en dikkat edeceğiniz yer dikine çekilen silikonlar olsun. Birde azın çaresi yok ama çoğun var unutmayın az silikon çekip tam opmiyen camları bastırarak öptürmeye çalışmayın kesinlikle kabarcık kalacaktır.

Gelelim kuşak atma işine benim terciğim mümkün oldukça karşılıklı kuşaktan kaçınmak balık yakalarken zor oluyor vede floya çarpma riski var. Mesela 100/60h/50 bir akvaryumu 10 mm den yaparsanız alt taraf dahil kuşak atmanıza gerek kalmaz. Bence cam kalınlığını fazla tutun her zaman dışardan gelecek darbelere de dayanıklı olur. Mesela eve bir misafir geldi çocuğu geldi metal arabayı cama vurdu. Cam çatladı balıklar gitti ev gitti daha kötüsü cam kirildi çocuğa zarar verdi. Bu ihtimalleri göz önünde bulundurun. Benim bir tazim vardır her zaman olabilecek en kötüyü düşünürüm. Belki sizi maddi olarak zorlicaktir ama bu akvaryum size senelerce hizmet verecek huzurlu olmak daha iyi değil mi? Bunun depremi de var unutmayın.

Ebatimiz büyük kuşaklı yapacağız. İki sekli var. Birincisi benim son yaptığım tanktaki yöntem akvaryum imalatcilarida bunu kullanıyor. Büyük tanklarda bu gerekli bunda alt tarafı içerden komple kuşak donuyoruz. Üstede kenarlarda boşluk kalıyor eğer cam kalınlığımız inceyse arka köşelere dikine de kuşak atabilirsiniz. İkinci yöntem de alt taraf gene ayni komple bitişik kuşak üste farklı olarak cama pareler 2/3 cm lik cama yapışık kuşak yani 2 cm lik yeri cama üsten yapışık olacak benim 130 cm lik akvaryum bu yöntemle yapıldı. Orda karşılıklı kuşaklar var ama onlarda soktum. Buradaki dez avantaj kapak çitasını kalın tutmanız gerekiyor yapışan cami kapamalısınız. Birde cama attan su değmemeli yosun yapıyor.

Gelelim cam boyutunun hesaplanmasına silikon kalınlığını hesaba koymayı unutmayın. Camları düz rodaşli olarak isteyin. Fabrika rodajı yoksa taşa tutturun oda yoksa zımpara çektirin.

Mesela 100 en 50 derinlik 60 yükseklik bir akvaryumun cam ölçüleri 10 mm

Taban 100*50cm

Ön camla arka cam 100*60cm

Yan camlar: on camla arka camin kalınlığı artı silikon kalınlığı 10 mm+10 mm+3 mm=23mm

Taban eni 500 mm 500-23=477 mm ben iki mm de hata payı verdim, 475mm=47.5cm

Yani yan camlar 60*47,5cm

 ( buradaki 2 mm odluda silikonu fazla çektiniz emniyet subabi nizami çekerseniz fazlalığı arka tarafa verin kişin kopuk koyunca aşağı düşmesini engellersiniz.)

 

Kuşak koyarsak ki gerek yok bu tankta

Alt kuşaklar 30mm eninde iki yan cam 20 mm +5 mm silikon 1000-25 =975mm

97,5*3cm iki adet

Kısa kenarlar: iki cam 20mm iki kuşak 60 mm 4 adet silikon aralığı 10mm 10+60+10=80mm

42*3 cm iki adet ebat büyükse kuşakları 5 cm olarak yapın derim.

Ölçü çıkarma yöntemi bu kuşaklarda silikon aralığı biraz daha fazla mm hesap yaparken dikkat edin camcınız mm kesemeyebilir. Kuşak yaparken arayı silikonla doldurabilirsiniz.

Silikon alırken siyah akvaryum silikonu alin derim. Vede yedek tüpünüz olsun. İlerde nasıl olsa lazım olacaktır. Yanliz tarihine bakmayı unutmayın.

Gelelim ölçüleri belirlemeye ben derim ki yapacağınız tank yapabileceğiniz en büyük tank olsun. İşin zevkini alınca ebatiniz önünüzde engel olmasın. Derinlik engel yoksa en az 50 olmalı derim. Yükseklik 60 normal bitki tankıysa 5 cm düşük olabilir. Ama 60 geçmemeli ışık açısından bu önemli birde 70 cm lik bir akvaryumda bitki dikmek vede bakim yapmak ölüm. Arkadaşın tankında yaptım bu işi kapak payida vardı. İki saatte uzanmaktan boyum uzamıştır.

Tanganikada 70 olabilir. 5cm kum 5 cm taşırma kalan 60 cm yeterli. Akvaryumun tabanına pek inmeniz gerekmiyecegi için bakim kolay olur. En ve yüksekliği dengesi korunmalı bence eni 50 olan bir tankta yüksekliği 70 yapınca kaba duruyor. Ama bu konu zevk meselesi toplarsak 100 cm lik bir tankın ideal olcusu 100 en 60 yükseklik 50 derinlik olmalı 120/130 cmlik tanklarda derinliği yeriniz varsa 60 yapın derim ben yapmadım pişman oldum.  

Çok uzun oldu inşallah karişikda değildir. Bildiğim kadarını vede yaşadığım tecrübeleri anlatmaya çalıştım. Neticede bende sizden biriyim. İmkanlarımın elverdiği surece hobimle ilgileniyorum. Biraz ayrıntıya düşkünüm o kadar. Kolay gelsin.  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

songokuÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10177,3[/B]
Kayıt: 09/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1065
songokuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2007 14:04

Paylaştığınız bu bilgilerden dolayı teşekkürler mucahit bey!!!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

numanoglu1986Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/09/2005
İl: Izmir
Mesaj: 563
numanoglu1986Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2007 14:49
Mükemmel , bu yazı akvaryum yapacaklara çok ama çok yardımcı olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeusÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 26
zeusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 02:32
Sayın mücahit bey:
bende böyle bir proje yapmak istiyorum imkanlarım dahilinde ,yakında bir ev almayı düşünüyorum (pazarlık halindeyim,kiracılığın gözü kör olsun)inanırmısınız evde ilk baktığım şey akvaryumlarımı nereye koyacağım ve böyle bir projeyi yapmak için yer oldu...
haa bir de şu hanıma söyledikleriniz benim korkulu rüyam: hanım benden ikinci çocuğu istiyor fakat benim odama göz dikmiş durumda ikinci çocuğa oda olarak düşünüyor...ne yapmalıyım ?sizin böyle bir sorununuz olmadımı?
1.80 lik akvaryumu aldığımda hanıma göstermeden nasıl eve sokarım diye düşünüyodum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliverovicÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
aliverovicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2007 10:25
Arkadaşlar yazılarınıza bakıyorumda gerçekten kötü durmdasınız ama galiba hanımlarınıza dizginleri fazla vermişsiniz üzerinize geldiğinde kumar yok berduşluk yok bir tek akvaryumum ve balıklarım var buda hobim ve keyif alıyorum demeniz yeterli diye düşünüyorum en azından ben öyle yapıyorum.Evimde iki adet 1m lik akvaryumum bahçemde kangal köpeğim var bazen sorun yapsalarda işin içinden çıkmak o kadar zor olmuyor çünkü bu sizin hobiniz ve zarar vermiyor bunu inandırmalısınız bence

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ardaarzikÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2007
İl: Balikesir
Mesaj: 67
ardaarzikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2007 02:25
olmaz ama başladım 12 sayfayı sonuna kadar okudum bitmiş halini bekliyordum rüya gibi birşey başarılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fevgoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 210
fevgoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2007 02:35
izlerken ben yoruldum gerçekten...tebrikler,son halini çok merak ediyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ömer atakavÇevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 341
ömer atakavÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2007 10:38

mucahit bey siz akvaryuma başlarken bir çocuğumuz vardı şimdi ikincisi olduda büyüyor bu akvaryumu görmeye ömrümüz yetermi bilmem ama

çocukları evermeden bitirin artık şunu

saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

toroslu33Çevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2006
İl: Konya
Mesaj: 36
toroslu33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2007 15:39

Mücahit bey gerçekten tebrikler. Süppper bir emek. Ellerinize sağlık. Ancak son halini görmeyi herkes gibi ben de bekliyorum.kolay gelsin


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir