200x60x70h bitkili sump olurmu


ismlakts06Çevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 94
ismlakts06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 02:37
Arkadaslar aylardan beri birtürlü çözüm bulamadıgımız bir akvaryum projesidir :)
su an amerikan beslemkteyim bitkiliye geçiş yapıcam fakat;
akvaryum ebatları büyük tam manasıyla bitkili bir akvaryum yapmak istiyorum high tech mi deniyor artık tam bilmiyorum ama bu akvaryum sump olursa temizlik bakım derdim min. inecek bitki için sump olmaz diyorlar büyük bir akvaryum için dış motorlar nasıl olur temizlik vs. yani yardımcı olursanız sevinirim 
bir diger çelişki ise ben discus beslemek istiyorum bitki ve kum  olunca discus olmaz diyorlar 
bana tecrübelerinize dayanark akıl veririseniz sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3.boyutÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 104
3.boyutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 09:45
Merhaba...
ANladığım kadarıyla bitkili akvaryumda çok fazla bir tecrübeniz yok. Ben sizin yerinizde olsam daha küçük bir 30*30*30 gibi bir tank ile işe başlamak ve tecrübe edinmek. Bende bu şekilde başladım, inanın belki size biraz zaman kaybı gibi gelecek ancak bu küçücük akvaryumda  okadar çok tecrübe kazanıyorsunuz ki buna değer. Zaten bu küçük akvaryumda bu işte başarılı olursanız o kadar büyük biir akvaryuma geçiş kararını kendi kendinize verebilirsiniz..
  Bana sorarsanız bu kadar büyük bir akvaryumda olmaz diye bir şey yok ama çok zaman uğraş ve para alan bir durum olacağı kesin. Ben olsam o kadar büyük bir akvaryumda bitki işine girmezdim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 16:26
Sump ile kurulu onlarca harika bitkili tank gordum. Hatta bitki uretim tanklari. Ayrica dis filtreniz olunca da cok ugrasirsiniz diye birsey yok. 3 ayda bir temizlik yaparsiniz. Yilda 4 defa filtre acmis olursunuz. Ayrica bitkili discus tanki da cok gordum ama o konuda tecrubem olmadigi icin birsey diyemem. Yine de benim 6 tankimdan hicbiri bitkisiz degil. Az da olsa mutlaka bitki koyarim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismlakts06Çevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 94
ismlakts06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 01:31
Abi 30 da cok az yapmisken yapabilecegimin en iyisini yapmanin pesindeyim
Peki sizce sump mi dis filtre mi ?
Sump oldugunda cok fazla co2 kaybinin olacagini ve bitkiler icin iyi olmayacagini okudum youtube da ada wiev die bir bitkili akvaryum ureticisinin tum akvaryumlarina baktim dia filtre kullaniyor benim gonlum sump dan yana ama bilemiyorum bu isin geri donusu Olmayacagi icin enine boyuna herseyi arastirmak lazim mulemmel bir bitkili yapmak istiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 09:17
İsmail Bey, yapacağınız proje mükemmel görsellik sunacaktır fakat gerçekten kolay değil. High-tec sistemini büyük akvaryuma uygulamak oldukça masraflı olacaktır.
Discus'da bitki olmaz diye bir şey yok. Aslında bitkinin olduğu her sistem bitkisiz sistemden daha sağlamdır. Fakat discuslardaki hastalık ve parazit riski o kadar büyük olunca balıklara acil müdahaleler gerektiği için genelde cama cam akvaryumda bakılırlar (açıkçası öyle discus bakacağıma balıksız bitkili akvaryuma bakmayı tercih ederim). CO2 konusunda çok ciddi bir kayıp olmaz. Bu sistemi nasıl düzenleyeceğinize göre değişir. Akvaryumun solundan sump'a su inse, siz CO2 sistemini en sağa yerleştirip düşük bir akıntıyla ortaya doğru sürükleyebilirsiniz. Zaten CO2'den daha önemli olan şey ışıktır ki sizi zorlayabilecek şey de zaten bu. Nereden baksanız sizin bi 600 watt gücünde elektrik kullanmanız lazım minimum (hightec için).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 09:19
Sump sisteminde suyun hava ile temasını olabildiğince az miktarda tutabileceğiniz çeşitli yöntemler var. Bunu yaparsanız çok ciddi bir sıkıntı olmaz.

Bitkilerin gelişmesi enerji üretimine, enerji üretimi ise fotosenteze bağlıdır. Fotosentez yapmak için de bitkiler için olmazsa olmaz yalnızca ışıktır. Güneş olmazsa dünyada hayat olamaz.
Dolayısıyla tüm akvaryumlar için en önemli konu ışıktır. Işık yalnızca bitkiler için değil balıklar için de önemlidir. Bu balıktan balığa değişir veya ihtiyaç seviyeleri değişir ama sonuçta zaman saati ile ayarlaması yapılmış ve her gün aynı saatte yanan ve aynı saatte kapanan ışık balıklarınızın bile daha sakin ve mutlu olmalarını sağlar.
Bitkiler için ise ışık hayati derecede önemlidir. Her bitkinin ışığa ihtiyaç seviyesi farklıdır elbette ama eğer yeterli ışığı veremezseniz sonuç kesinlikle ölümdür. Gübre veya Co2 eksikliklerinde bitki bu eksikliği belli eder size ama ışık yeterli değilse 3-5 gün gibi kısa sürede bitkiniz erimeye başlar ve yok olup gider.
Akvaryumlarımızda kullandığımız bitkiler için özel floresanlar yosunlanma seviyelerini altlara çekmektedir. Yoksa direkt güneş ışığı altında bütün bitkiler çok daha iyi gelişir ama yosunlar bitkilerden daha hızlı olur genellikle.

Işığın ardından ise gübre gelir. Gübre akvaryum içinde kısmi oranlarda mevcuttur. Su değişimlerinde, yemlerle birlikte ve balıkların ve diğer canlıların dışkıları ile akvaryumumuza doğal yollardan bazı gübreler giriş yapar. Ancak bu sürece müdahale etmez isek belli bir süre sonunda genellikle akvaryumlarımızda bazı elemetlerin çok yoğun bazılarının ise hemen hemen hiç bulunmadığı bir eko sistem oluşur. Bu sebeple sıvı veya katı gübrelerin kullanılması doğru olur. Yüksek veya düşük destekli olsun farketmez. Sistemin tolore edebildiği kadar gübre kullanılmalıdır.
En önemlisi aslında gübreli bir tabanı en başta oluşturmaktır. En başta akvaryumu kurarken tabanı uygun şekilde oluşturursanız sonrasında ufak müdahalelerle gayet güzel bir sistem kurabilirsiniz.

Bunların ardından ise Co2 gelir. Karbon olmadan hücre oluşması imkansızdır. Ancak Co2 de birçok bitki için yeterli olacak seviyede akvaryumlarımızda her daim bulunur. Gerek balıkların solunum faaliyeti, gerek bitkilerin geceleri co2 oluşturmaları ve gerekse su yüzeyinin haraketi ile birlikte havada bulunan co2nin akvaryumumuza karışması gibi (su yüzeyi hareketlendiğinde suya sadece oksijen girmez. Havada bulunan bütün elementler girer. Daha doğrusu su içerisindeki ve havadaki element seviyeleri, oranları eşitlenir) sebeplerle Co2 doğal olarak oluşur.
Ancak bazı nazlı bitkiler için Co2 oranının yüksek olması gereklidir. İşte bizler Co2 sistemlerini bu bitkiler için kullanıyoruz aslında. 
Cryptocoryne wendtii green yetiştiren birisinin co2 kullanması gereksizdir ama Hemianthus calltictroides cuba yetiştiren birisi co2 kullanmazsa o bitki zaten eriyip gidecektir.
Co2 kullanımı yetiştirdiğiniz bitkilerinizle alakalı bir durumdur. Gereksiz yere kullanmaya da çalışmayın. Piyasada bulabileceğiniz 150 ayrı türde bitkinin en fazla 50 tanesi için co2 kullanımı mecburidir. Geri kalanlarının tamamını co2 ilavesi olmadan da yetiştirirsiniz.

Özetle; 
1. İnsanlar için su ne ise bitkiler için ışık odur. Eğer yeterli seviyede alınmaz ise sonuç kısa süre içinde ölümdür.
2. İnsanlar için yemek ne ise bitkiler için gübre odur. Yeterli seviyede alınmaz ise vücudumuz bunu belli eder. Zayıflarız, çeşitli hastalıklara yakalanırız. Ölüm de olabilir ama uzun vadede olur. Bitkiler de renk değişimleri, şekil bozuklukları, yaprak delinmeleri vb. birçok şekilde bu eksikliği gösterir. Önlem alınmazsa uzun vadede bitki ölebilir.
3. İnsanlar için tatlı ne ise bitkiler için co2 odur. Güzel bir yemeğin ardından bir de tatlı olsa ne kadar mutlu olursak bütün bitkiler ihtiyaçlarının biraz fazlası co2yi ortamda kolaylıkla bulabildiklerinde bunu size hissettirirler. Daha iri ve canlı yapraklar ortaya çıkar. Ama olmazsa da birçok bitki ölmez. Bu şekilde yaşamına devam eder.

Bütün bu bilgilerin ardından, bahsettiğim detaylara uygun bir sistem kurarsanız sumplı da olsa dış filtreli de olsa çok ciddi sorun yaşamazsınız. Ancak tavsiye derseniz elbette dış filtre derim. Ben sump sistemlerinden istediğim verimi alamadım bugüne kadar. Bir de üstüne su taşma tehlikesi var tabii.

Ben 700 ltlik akvaryumumda 2 tane tetratec 1200 kullanıyordum mesela. 2 ayrı dış filtre birini temizlediğinizde filtre bakterilerinin kısa sürede yeniden yeterli seviyeye ulaşmasına da çok faydalı. Temizliklerini sırasıyla yaptığınızda cidden katkısı büyük oluyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismlakts06Çevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 94
ismlakts06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 14:29
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Aslında biraz gözüm korktu :)
ışık olarak akvaryumcuda gördügüm tavandan sarkan bir sistem vardı onu düşünüyorum belirli saatlerde yanıyor diyelim ki 600 watt lık bir sistem kurduk  ve günlük ort 8 saat çalıştırdım tahmini ne kdr etkiler ki elektirigi yani şöyle söliyim akvaryum aylık +30 lira etkiler mi ?

ve ben hala sump yada filtre konusun da kararsızım akvaryum ne kdr büyük olursa bakımı o kdr zor olucak temizligi de öle aslında bilinenin aksine büyük akvaryumların temizligi çok uzun zaman da bir yapıldıgı için bakımı daha kolay bence ama işte sump sitemi daha bi güzel die düşünüyorum kumu elyafı tası topragı ama tabiki de

kullanan yapan arkadasların görüşleri daha önemli büyük ölçülerde bitkili bir akvaryum yapan arkadaslarla görüşmeye calışcam
ve bana bitki ve tasarım konusunda hepinizden yardım isticem :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

evdemÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 212
evdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 18:07
Ufak akvaryumlarla başlamak sizi çok üzebilir. Ben 45lt. Lik bir tank ile başladım, yosun sorunu ilk 2 ay aralıksız sürdü ama bilgi edindikçe sorunların üstesinden gelmeye başladım.
 
Bende dış filtreden yanayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismlakts06Çevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 94
ismlakts06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2014 20:43
Tamam akvaryum kararını verdik sump olmayacak
900 lirayamobilyalı kusaklı ön camı extra clear fiyat aldım
gelelim aydınlatmaya metal halide düşünüyorum acaba elektirik tüketimi nasıl olur yada farklı bir sistem yapılabilr mi şu tavandan askı şeklinde gelen aydınlatmalardan düşündüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir