200x80x40 Yeni Kurulum


evrensel16Çevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2015
İl: Bursa
Mesaj: 38
evrensel16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2015 23:53
Merhaba,

Arkadaşlar yaklaşık olarak 1,5 yıldır 1 mtlik akvaryumumdan çok memnunum ancak yaza doğru hacimi arttırmayı planlıyorum ve bunun için başlıkta yazdığım ölçüleri kullanma hedefindeyim.

Birkaç sorum olacak yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Dış filtre mi sump mı?
Dış filtre olarak fluval fx6 düşünüyorum.
Sump için evin salonunda olacağından sıkıntı yaşarım diye düşünüyorum. Mevcut akvaryumumda eheim 2213 var ve nazar deymesin.

Isıtıcı olarak kaç w ve nasıl bir ısıtıcı olmalı nette yüksek wattlı göremedim?

Fluval q2 ve q5 hava motoru kullanan ve arasındaki farkı bilen arkadaş varmı acaba?

Birde bu akvaryumumuda karma akvaryum (melek, tetra, vatoz, çöpçü vb) yapıp discus eklemesi yapmayı düşünüyorum nasıl olur? Yoksa sadece discus mu yapsam?

Akvaryum aydınlatması için led mi yokss florasan mı kullanmalıyım bitkili düşünüyorum daha çok anubias türü.

Cam kalınlığını 1,5 cm olarak düşündüm uygunmudur mevcut akvaryumum 200 litre ve 1 cm kalınlığında .

Zemin için yine siyah hagen düşünüyorum siyah akvaryumların bitkilerle görseli çok iyi. Aquaclay düşündüm ancak renk ve bitkileti tutmasında terettüdlüyüm.

Şimdilik bunlar aklıma geldikçe yeniden yazarım.

Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tkoseÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2015
İl: Ankara
Mesaj: 44
tkoseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2015 02:02
Sump gerekli olur diye düşünüyorum bitkiler olacaksa aydınlatma önemli led tavsiye ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemlikÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 126
CemlikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2015 12:21
Eğer o 40 yükseklikse bu bile uygundur demek için önemli bir sebep :) balık için melek sıkıntı olabilir hocam. Yapı itibariyle çok tatlı görünsede yumurtlarsa o bölgeye hiç bir balığı yaklaştırmaz. Hırçın olur. Yumurta koruma söz konusu olunca melek balığı gidiyor şeytan balığı oluyor :)

Dış filtre kullanılması taraftarı değilim pek. Ne kadar kalitelide olsa su sızdırması yapabilir. Başındaysanız müdahale edebilirsiniz ancak değilseniz ve elektrik kesilirse vakumlanmadan dolayı kafa ve gövde kısmını basınçla zorlayıp oralardan su akıtması muhtemeldir hocam. Bu pek kaliteye bakan birşey değil. Olasılıkları düşünmek gerekli..[EDIT]Cemlik,2015-11-13 12:23:45[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogangurgenÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 106
dogangurgenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2015 13:10
Evren Bey,

Bende 200 x 65 x 65 var ve her türlü akvaryum ve habitata (biraz pahalı olsa da bitkiliye bile) çevirme imkanınız oluyor. Mesela discustan bahsetmişssiniz, asıl güzelliklerini alabilmesi için yüksekliğin 40tan fazla olması gerektiği kanısındayım. Benim erkek yaklaşık 20 cm 40 cmde yaşadığını düşününce üstüne kum vs ile birlikte biraz sıkışık olacağını tahmin ediyorum. Yeriniz müsaitse ölçülerimi önerebilirim, bir de eğer böyle yaptıracaksanız mobilyasını çok yüksek tutmamaya özen gösterin çünkü benim mobilya 80 - 85 cm yükseklik ve müdahaleyi tabure ile yapabiliyorum, hayır 1.60 değilim :)

Akvaryumun üstü açık kayıt kuşak yok, ustayla hesapladık 16,5 mm geldi biz 19 mm'den yaptık. Sump iyidir ama sessiz olması için iyi bir ustaya yaptırmanız gerekiyor. Ankara'da AKSAN Mehmet usta bu işin gerçek bir üstadıdır.

Sağlıklı hobiler dilerim, yeni bir discus sahibi olarak diğer türlerden farklı olduğunu da söyleyebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2015 14:05
Evren bey merhaba,

1- Bu boyutta bir akvaryum için en uygunu sumpdur, sump ile ilgili forumda çok sayıda yeterli bilgi mevcut, araştırmanızı tavsiye ederim, yaza kadar bol vaktiniz var, bu konuda akvaryumu yaptıracağınız yer ile de görüşebilirsiniz, ancak dış filtrede tercih edilebilir, FX6 iyi bir tercihtir, ancak dış filtre kullanacaksanız tek kullanmanızı tavsiye etmem, 2 adet birbirini yedeklemesi açısından önemlidir ve uzun süredir kendi 160x60x6olık tankımda bu şekilde kullanıyorum, FX6ya alternatif olarak Dophin C2400/3000Lt/saat düşünebilirsiniz (sorunsuz kullanıyorum), öncelikle, son güncel fiyatları bilmemekle beraber, tahminen 2 adet Dophin C2400ü bir adet FX6 fiyatına veya biraz üzerine temin etmeniz mümkündür, 2 sene garantili olup, ithalatçı PetGarden firmasının müşteri desteği gayet iyidir, ayrıca Dopchin C2400ün biyolojik filtrasyon hacmi FX6ya göre çok daha fazladır. 2 adet dış filtrenin elektrik tüketimi fazla olur diye düşünmeyin, sump da kullanacağınız kaliteli bir kafa motoru ile muhtemelen üç aşağı beş yukarı aynı olacaktır.

Fakat unutmayın sumpun filtrasyon kalitesi ile dış filtre karşılaştıramaz.

2- Diğer taraftan su değişimini düşündünüz mü? benim tankım oturma odasında ve tankın arkası banyo olduğu için duvardan delik açtırdım, tankı yaptırırken altına otomatik su tahliyesi ve dolumu yapabileceğim vanalı sistem yaptırdım, altına yer alan vanalara bağlı hortumlar banyodaki lavabo altına bağlı olup, vanayı açtığımda su tahliyesi ve müteakiben lavabo altında ki su girişine bağlı vanadan da su girişi yapıyorum, burada su akvaryuma 3 kartuşlu (1 sediment+2 karbon) filtereden geçerek giriyor, eğer imkan varsa buna benzer bir otomasyon sistemi düşünmenizde fayda yoksa su değişimleri esnasında başbakana takılabilirsiniz.

3- Piyasada 300-500Wlık ısıtıcılar mevcut, 2 adet 200Wlık veya 2 adet 300Wlık ısıtıcı işinizi fazlasıyla görür, ama kaliteli iyi marka almanızı tavsiye ederim.

4- Bitkili düşünüyorsanız flo da olsa led olsa sanırım bölgesel aydınlatma daha uygun olur netice de tankınız oldukça uzun, ayrıca ağırlıklı olarak anubias türleri kullanacaksanız anubias daha çok gölgeyi sever, doğrudan ışıktan pek hoşlanmaz, özellikle aydınlatma konusunu iyi planlamalısınız, aksi takdirde bitkili düşündüğünüz için kısa süre sonra verim alamazsanız ekstradan maliyet oluşturur yap/boz hem maliyet hem işçilik olarak canınızı sıkar.

5- Cam kalınlığı için forumda otomatik hesaplayıcı var onu kullanabilirsiniz.

6- Besleyeceğiniz türler açısından bahsettiğiniz türler karmada olur, akvaryum yeteri kadar büyük sıkıntı çıkmaz, ama melek ve discus pek uyumlu değil, sorunsuz olarak beraber bakan arkadaşlar var, sıkıntı yaşayanlarda, ancak böyle bir akvaryumda tavsiyem, eğer maddi imkanlarınız yeterli ise, netice de herşey maddiyata bağlı, biraz daha özel türler beslemeniz yönünde, ör. stngray, F0 discus ve altum melek gibi, araya da sürü balığı olarak kırmızı burun vs. liste uzayıp gider.

Diskus konusuna gelince, öncelikle sürü balığı, ortalama 8 adet en uygun miktar, diğer taraftan, düşündüğünüz kum türü hagen siyah kum diskuslar için pek uygun değil, koyu renk diskuslar da kararmaya ve pigemntasyona sebep olabilmektedir, ayrıca tavsiyem yacu değil yetişkin veya damızlık altı 10-12cmlik ve tek bir yerden bir defa da temin etmeniz.

Konu ilerledikçe arkadaşlar yorumlarını ve tavsiyelerini yazacaktır.

Teşekkür Edenler: [T]153261,Serk@nOz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tolga ILGIMÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 427
Tolga ILGIMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2015 14:17
Merhaba ;

Sumpla uğraşmamak için bende 840 litrelik akvaryumumda fluval fx5 kullanıyorum ve gayet de güzel temizliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

evrensel16Çevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2015
İl: Bursa
Mesaj: 38
evrensel16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2015 20:42
Merhaba,

Öncelikle herkese cevapları için çok teşekkür ederim.

Cemlik bey, 40 derinlik olarak düşündüm ancak onu 50 de yapabilirim. Dış filtre konusuna gelirsek dediğim gibi mevcutta Eheim 2213 dış filtrem var ve nazar deymesin elektrik kesintisi veya herhangi bir sorunda su sızması olmadı. Kaliteli markalarda bu tarz bi olayın olmadığını forumda okumuştum.

dogangurgen bey Bursa'da yaşıyorum ve ilk akvaryumumu yaptırdığım kişiye yaptırmayı düşünüyorum. Kalınlık ve yükseklik konusunda çok zorlanacağımı sanmıyorum :)

Cüneyt ERGÜN bey, mevcut balıklarımı aldığım firma Bursa'da bu konuda isim yapmış BAF Akvaryum ve onlarlada bu konuda görüştüğümde sump olmalı ama uğraşınıza da bağlı dedi. şuan akvaryumumla, yaklaşık 1,5 senedir sağlıklı bir şekilde ilgileniyorum. fx6 olarak düşünmem hem kalitesi hemde beni daha çok uğraştırmaması, forumda okuduğum kadarıyla gayet başarılı, sump konusunda mevcut akvaryumumu kullanabilirim diyede düşünüyorum ancak belirtmiş olduğunuz fikirde aklıma çok yattı ancak bunun için ayrı bir tesisat yaptırmam gerekebilir, çünkü ben evin salonunda düşünüyorum. Gerçi yaz başı gibi nasipse evde bir tadilatta düşünüyorum.

Sump için genel olarak ses, koku ve bakım sorunlarına ağırlık vermiş genel olarak forum üyeleri ama bunlarında bir çözümü olabileceğini düşünüyorum. Dediğiniz gibi yaza kadar baya bir vaktimde var bunu en iyi şekilde araştırarak değerlendireceğim ve filtrasyona karar vereceğim.

Aklıma geldikçe bu başlık altında yazmaya devam edeceğim, yaza girerkende hazırlık aşamalarını görsel olarak yayınlarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir