300 LT Akvaryum için Bazalt Kum


Nicolas79Çevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 67
Nicolas79Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 14:51
Merhaba,

300 lt iç yan sump sistemli bir akvaryum yaptırıyorum. Sarı ve mavi prenseslerim var. Kum konusunda biraz kararsız kaldım. Daha önce izmir sarımsaklı plajından deniz kumu alıp (40-50 kg kadar) dezenfekte edip kullanmayı düşünüyordum. En son bazalt kum gözüme çarptı. Kilosu ortalama 2 tl. akvaryuma çok masraf yaptım bari kuma çok para vermiyim istiyorum. Sorum şu Manisa kula ya gidebilme şansım var. Bildiğiniz gibi orada sönmüş yanardağ mevcut. Daha önce oradan lav kırığı ve kayaları temin etmiştim. Bu yanardağın eteklerindeki kum bazalt kum mudur? Akvaryum için kullanılabilir mi? Veya izmir turgutlu yol güzergahında maden ocakları var oralardan daha uygun fiyata bazalt kum temin edilebilir mi?


Uploaded with ImageShack.us
Nicolas792013-10-25 14:53:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 15:16
Bazalt kum, aslında kayaların-taşların kırılmış hâli demektir. Bazalt kum'lar genelde Kuvarz maddesinden olur. Bazen silis kum da oluyor. Lâv kırığı da bu tabire nispeten uyduğu için Bazalt sınıfında yer alır ancak "bazalt kum" daha çok kuvarz'la eşleşmiştir.
Gelelim lâv kırığı kullanımına;
Lâv kırığı özellikle içinde bulundurduğu zengin elementler sayesinde bitkili akvaryumlar için oldukça idealdir. Ancak suyun pH derecesini düşürmesi sebebiyle her akvaryumda kullanılamıyor. Örneğin ben Canlı Doğuran beslediğim için Lâv Kayası-Kumu kullanamıyorum çünkü Canlı Doğuranlar yüksek pH'lı sert suları sever. Aynen sizin Malawi cikletleriniz gibi. Kullanımda sakınca yoktur ancak suyu yumuşatıp pH düşürdüğü için istediğiniz pH değerinde suyunuz olmaz. Sizin alkali özellikte olan kumlar (midye kırığı, mercan kırığı, kalsiyum karbonatlı kum) veya nötr kumlar (Silis, Kuvarz) kullanmanız gerekiyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir