400 lt hava motoru ( sessiz )


kubatiÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 94
kubatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 08:07
Arkadaşlar odamda kullanacağımdan sessiz olması önplanda akvaryumu bol bitkili yapacagım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet942Çevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 170
mehmet942Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 09:44
Bitkili akvaryumlarda hava motoruna gerek yok.Bitkiler yiyecek için karbon dioksit ister ama siz hava motoru ile oksijen verirsiniz.Bu da bitkilerinizi olumsuz etkler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubatiÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 94
kubatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 12:04
bende bu konuyu okudum ancak bitkiler de bir yere kadar gibi düşünüyorum.Yoksa yanlış mı düşünüyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 12:10
[QUOTE=mehmet942]Bitkili akvaryumlarda hava motoruna gerek yok.Bitkiler yiyecek için karbon dioksit ister ama siz hava motoru ile oksijen verirsiniz.Bu da bitkilerinizi olumsuz etkler.[/QUOTE]

Konuda hiç bir şey belirtilmeden kulaktan dolma bilgiler ile ezbere yorum yazmak bence doğru değil, akvaryumdaki canlı populasyonu nedir, akvaryum kaç litredir, akvaryumdaki bitkiler nelerdir vs gibi soruların cevabını bilmediğimiz için oksijene gerek yoktur demek balıkları oksijensizlikten öldürmeye varana kadar kötü sonuçlar doğurabilir. 

Öncelikle elbette bitkili akvaryumlarda da yaşamsal döngü için oksijene gerek vardır. Bu oksijenin bir kısmını bitkilerimiz sağlar bir kısmını da hava motorları ve hava taşı vs gibi materyallerle bizler destekleriz. Ancak, akvaryumumuzda balık populasyonu fazla ise bitkilerin sağladığı oksijen balıklarımızın sağlıklı yaşayabilmeleri için yeterli gelmeyebilir. Örnek olarak benimde bitkili bir akvaryumum var. Gayette bol bitkili, ancak toplamda 40 kadar balığım var. Türler imzamda da belirtilmiştir. Ben balta girmemiş orman gibi bile yapsam akvaryumu bitkilerin vereceği oksijen elbette yetmeyecektir. Unutulmasın ki mantar ve bir çok hastalığın nedenlerinden biri de sudaki yetersiz havalandırma ve sirkülasyondur. He sadece birkaç lespistesiniz ya da neon gibi az sayıda ve boyut olarak küçük balığınız var ise bitkilerin ürettiği oksijen kafi gelebilir. Bazı bitkiler çok hassastır, hem yüksek karbondiyoksit değerleri hem de yüksek aydınlatma isterler. O zaman co2 setleri ve çok florasan ya da ledli armatürler devreye girer... Ancak sizin bitkileriniz bu derece zor ve aşırı bakım isteyen bitkiler değil ise oksijen vermenizde hiç bir sıkıntı yok. Bizler amatör hobicileriz. Dengeyi tutturmak için çoğumuzun test kitleri bile yokken akvaryum ve canlı sağlığını tehlikeye atmamız doğru bir davranış olmaz. Kaldı ki sağlıklız bir akvaryumumuzun oluşu bizim sağlığımızı bile tehlikeye düşürebilir...Örnek verecek olursak mayalı sistemi pek çoğumuz denemişizdir. Mayalı sistemin akvaryuma atılan bir bomba olduğunu düşünüyorum. Evet karbokdiyoksit verir ama getirisinin yanında götürüsü çok daha fazladır. Benimde test kitlerim yok ve mayalı sistemin çok güzel işlediğini düşünüyordum ta ki biyoloji labaretuvarında çalışan iyi bir arkadaşımın aletlerle suyumu test ettiğinde ortaya çıkan sonuçları görünceye kadar. İnanılmaz bir ph dalgalanması ve su kimyasındaki diğer elementlerin yerinde durmadan sürekli değişmesi balıkların sağlığını kötü şekilde etkiliyor..  Uzun vadede de değil ha..  Günlük değişimler.. O yüzden mayalıyı söktüm attım... Hani bir reklam sloğanı var ''kontrolsüz güç güç değildir'' der..  Aynen o hesap. Eğer kontrolünü yapamıyorsak hiç bulaşmamamız yerinde olacaktır...

Şimdi konuya ve arkadaşın sorduğu soruya dönecek olursak;
Benimde uykum inanılmaz şekilde hafif ve akvaryumum yattığım odada. Daha önce ada marka hava motoru kullanıyordum bir süre çok memnundum fakat zaman içerisinde ses yapmaya başlayınca değiştirdim. Şuanda atman marka çift çıkışlı bir hava motoru kullanıyorum memnunum. Ancak ucuz etin yahnisi misali ilerleyen sürede bundan da ses çıkabileceğini öngörüyorum. Eheim marka hava motoru kullanan arkadaşlarım var ve senelerdir çok memnunlar. Fiyatlıdır ama kalitelidir. Umarım yazdıklarım sizin için faydalı olmuştur.

Saygılar... Umut Başar2013-11-16 12:19:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kubatiÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 94
kubatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 16:07
Umut bey öncelikle çok teşekkürler vakit ayırdığınız için, internette de araştırdığım üzere hava motoru zaten olmazsa olmaz tankımız full bitkini olsa da, benim asıl merakım 350lt oldugundan tank bu durumda örneğin tetra pas 400 olması lazım 250-400 lt arasına öneriliyor.Bu kadar gelişmiş mi almam gerekir di.Bir diğer yandan sessizlik ve güvenilirlik önemli bahsettiğiniz gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir