450 litre bitkili kurulumu


nuktedanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2012
İl: Isparta
Mesaj: 32
nuktedanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2012 18:58
Merhabalar;
yaklaşık 3 aydır bitki tankları ile ilgili hemen hemen butun arastırmaları yaptım kurulumları makaleleri inceledim ve sonunda 450 litrelik bitkili tank kurmaya kara verdim

şu an için aldığım ekipmanlar

-150*50*65h 10mm akvaryum
-jebo 839 dış filtre 
-hava motoru 2 adet
-ista seramic difüzör (mayalı sisteme uygun)
-4*120 cm 36 watt t8 slyvania gro-lüx florasan 2*phlips t8 daylight florasan ve balastları
(ilerleyen zamanlarda 2*aquastar ve 2*daylagihtstar eklenecek)

taban kurulumu için temin ettiğim kum ve gübreler

sera floredepot 5 kg
prodac fertil plant 3.5 kg
Barış Oral dan el yapımı misket gübre 250 adet
Barış Oral dan özel karışımlı torf 2.5 kg
Aqua clay bitki kumu 25 kg
hagen siyah kum 50 kg(bir hafta içinde gelecek)

şimdilik elimde bu kadar malzeme var aslında kurmak için acele etmek istemiyorum çünkü High tech akvaryumların gelişim süreçlerini bitki buyutme hızlarını youtubedan seyredıorum ve kesinlikle kurcagım tankında yuksek kalıtelı olmasını ıstıyorum esas sıkıntım t8 florosanların 65 cm yukseklıkte yetersız gelmesi taban yüksekliği  80 litre kum oldugu ıcın yaklasık 11 cm kadar olacaktır. dolayısıyla geride 54 cm kadar fark kalacak ve armaturde 5 cmlik pay bırakacağı için 60 cm de t8 lerden ne derece performans alabılırım bilmiyorum metal halide kullanmam tavsıye edildi ama onunda masrafları epey ağır gelecek Barış Oral tabanı yükseltmemi yada metal halide kullanmamı önerdi bu durumda sizlerinde görüş ve fikirlerinizi alarak daha verimli bi tank kurmam için faydalı olacağını düşünüyorum şimdiden vereceğiniz cevaplar ıcın teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinmakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1078
yasinmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 08:56
Çok fazla malzeme kullanmışsınız. Yani nihayetinde orman yapmayacaksanız bu kadarına gerek yok. CO2 zaten bütün olayın anahtarı. Ama sende göremedim. Normal bir taban gübresi biraz sıvı gübre takviyesi ve birde co2 sistemi seni uçurur. Bu kadar lambayı yaktığında akvaryumun içi beyaz tül yosunları ile kaplanır yada kahverengi artık hangisi gelirse aldığın bitkilerden şansına.

Bence tabana bir 7kg lık satılan gübrelerden al
Gübrenin üstüne bir kaç hagen çek.

Aydınlatma olarak zaten gro malum. Fazlasında yosunlarda doşuyor unutmamak gerek.
Sıvı gübreleri aldığında belirli aralıkla ilave yaparsın. 

Olmazsa olmaz tüplü CO2 sistemi. Yoksa bu kadar emek heba olur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokselSunarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 559
GokselSunarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 11:03
Kısa süreli tecrübeme dayanarak 
65 cm yükseklik çok ,  benim bir sonraki akvaryumum için belirlediğim ölçü 120x45x45 , bence en ideali bu . bazı bitkiler su üstünde çiçek açıyor , bitkilerin yüzeye ulaşması ve zemin bitkilerinin yüksek ışık alabilmesi için yükseklik çok olmamalı.
150cm akvaryum floresanlardan uzun , floresanlarınız 120cm ,ortalarsanız  15 cm boşluk kalır iki yandan . Ayrıca T5 aydınlatma daha uygun olacaktır. 
450 litre büyük bir hacim , 400 litre su alsa   21 damacana eder , %30 su değişiminde 7 damacana suya ihtiyacınız var , bunu  su düzenleyici bile kullansanız dinlendirmeniz zaman alır , benim 3 günde bir su değiştirdiğim çok oldu  , su değerleri oturana kadar çok uğraşırsınız.
Bitki dikmek , budamak , tasarım değiştirmek , yerinden çıkanları geriye dikmek gibi vakit ve emek isteyen zorlukları var .Ben 80cm lik kapağı indirip yerine koymaktan sıkıldım , 150cm e nasıl bir armatür yapacaksınız , kapak yapacaksanız   bu konuyu gözardı etmeyin , mümkünse kapağı asın üstü açık olsun yada bagaj kapağı gibi pistonlu bir düzenekli olsun.
Zeminin ilk katını lav kırığı ile yapın , taş değil gözenekli olanlarından olsun , bakteri başlatıcı serpin , bunun üstüne torf-bitki kumu vs diğer katları çıkın , kaliteli bir misket gübre kullanın .
Aydınlatma için zaman ayarlı piriz (dijital daha kullanışlı) edinin , mayalı sistem co2 450 litrelik bir tanka yetmeyebilir , sürekli karbondioksiti gözlemleyebileceğiniz akvaryum içinde duran testlerden alın , co2 ile gübreleme dengesizliği  yosun ve alg yapıyor (ışıklandırma süreside önemli) 
Gübreleme ve ışıklandırmayı ilk iki ay  yarım ölçü yapın , basit destek bitkileri ile başlayın (sessiliflora,tilki kuyruğu,çam,pistia vb) 
JBL in 6in1 testinden alın , su değerlerinizi takip edin.

Bu iş masraflı bir iş , bahsettiğiniz akvaryumu doldurmak için kaya , kök , bitki ve yem ihtiyacınız olacak bunları da hesap edin . En önemlisi cumartesi pazarınızı unutun :)

Kurulumdan sonra tankı boş çalıştırıp su değerleriniz normale  döndürdüğünüzde bana ulaşın , budama yaptığımda çıkan bitkileri size bildiririm , istediklerinizi size gönderirim.

100*50*50h  tankınızı bitkili yapın , bu tankı canlı doğuranlarınıza hediye edin :) 

Çok kolay gelsin.


İyi günler 






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinmakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1078
yasinmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 11:08
Bu tanka en güzeli 4 dişi 1 erkek ilangi yellow tropheus.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nuktedanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2012
İl: Isparta
Mesaj: 32
nuktedanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 15:14
Yorumlarınız için cok sağolun fikirlerinizi dikkate alacağım kurulumu zaten foto lu yapıp buraya yüklemeyi düşünüyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir