50 Litre Canlı Doğuran Ve 7 Litre Bitkili Yavru. A


MurroÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 84
MurroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2015 01:20
Akvaryum hobisine başlayalı 4-5 ay oldu. Fazla bilgim yok ama kendi çapımda amatör bir hobiciyim.
50 litre karışık canlı doğuran tankım ve kuralı bir hafta olan 7 litre bitkili yavru akvaryumum var. Siz değerli üstatlardan tavsiyeler alabilmek için akvaryumlarımı paylaşmaya karar verdim. [:)]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178781/P_20151127_233656_1_p.jpg[/IMG]
Bu ana tankımın genel görünüşü.
Canlılarım:
Akvaryuma göre canlı yükü biraz fazla ama bir sorun çıkmadı.
2e beyaz moli
2d sarı moli
2d 3e(biri dişi iken yeni erkek oldu.) kılıçkuyruk (2 erkek arasında ufak sürtüşmeler olsa da bir sıkıntı çıkarmıyorlar)
1 albino çöpçü
1 helena salyangoz
4 zebra danio
3 tetra neon
1 konuşan vatoz. ( Hiç bilmeden aldım ve akvaryumcuya 50 litrede bakacağımı söylememe rağmen olur dedi. Eve gelip internetten baktığımda tanka uygun olmadığını görünce çok üzüldüm ve geti götürdüm. Akvaryumcu almadığı gibi bir de benimle tartıştı. Kendisi de çok küçük bir tanka koymuştu. Zaten yanık kalmıştır artık diyerek teselli buluyorum.)[:(]
İlaçlar/ kimyasallar:
Her su değişimindan sonra Sera Aquatan
Hastalıklarda (şuana kadar sadece akvaryumu ilk kurduğumda oldu) Bioteknik General Tonic
Isıtıcı- filtre:
Çin malı 50 watt ısıtıcı
Sunsun hw-603b dış filtre. İçindeki üç süngeri de çıkartıp en alta 300 gr quik marka seramik, ikinci kata 1 litre Eheim Substratpro, en üste de 200 gr quik marka seramik şeklinde kullanıyorum. Amaç dış filtrenin pislik tutmaması ve temizleme gerektirmemesi. Filtre zaten çok kaliteli bir şey olmadığı için her temizlemede biraz daha ömründen gidiyor. Sifon başlangıcı için pompa olmaması, tek musluklu olması ve suyun üstten girip alttan çıkmasından içerisindeki havayı boşaltmanın da verdiği zorlukla bu küçük şeyi temizlemek gerçekten çok zahmetli oluyor. Zaten suyu çektiği uç ince oldığu için, kalın pislikler giremiyor. Akvaryum taşları da çok kalın olduğu için (adını bilmiyorum mermer kırığı gibi bir şey) tüm pislikler taşların altına iniyor ve dip çekimiyle temizleniyor. Arada bir aksasa da her hafta %25 su değişimi yapıyorum. Böylelikle filtreyi 6-7 ayda bir açmayı düşünüyorum. Zaten bu boyutta bir akvaryuma iç filtre yeterken dış filtre+ Eheim Substratpro alma sebebim de bu. Sizce bir sakıncası olur mu?
Akvaryumda canlı sayısı fazla olduğundan yüzme alanı açılsın diye dekorları çıkarttım. Küçük sürtüşmelerden kaçmaları için sağ taraftaki rafyaları bıraktım. 7 litrelik tanktaki bitki sayısını arttırıp, bitkilere güzel form kazandırıp ana tankı bitkiliye çevirmeyi düşünüyorum. Bununsebebi ise ana tanka mayalı sistemle co2 verirken suya maya karışmasından ve fazla co2 vererek balıklara zarar vermekten korkmam. Ana tankta co2 dengesi, ph dengesi nasıl düzgün tutulur? Küçük tankta şuan hayvan olmadığı için her gün sisteme hazırladığım maya şeker karışımından 3-4 çay kaşığı ekliyorum. Arada bir de şişedeki suyu değiştiriyorum. Şişeye direk musluk suyu ekliyorum.
Tanklarda ise su değişimlerinden sonra 5 litrelik şişelerde bekletmiş olduğum suları kullanıyorum. Bu şişeler beklerken kapakları açık kalması gerekir mi? Kapalı tutuyorum.
Bitkili yavru tankımda ise şuan için hiç hayvan yok. Bu da korkusuzca mayalı sistemle kesintisiz co2 verebilmeöi sağlıyor.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178781/P_20151127_234029_1_p.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178781/P_20151127_234112_1_p.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178781/P_20151127_234205_1_p.jpg[/IMG]
Bu tankta 25 watt ısıtıcım var, ve ana tankta kullandığım tek çıkışlı hava motorunu aparatla ayırarak yavrular doğduğu zaman pipo filteyi de ekleyeceğim. Her hafta 4-5 damla sera florena kullanıyorum. İğne ile hortuma delikler açarak yaptığım difizörüm, yarım litrelik pet şişeye sürekli olarak takılı duruyor.
Tankın arkasındaki mantar şeklindeki gece lambası geceleri açık duruyor. Şimdilik anubias ve java moss bitkilerim var ama az bakım isteyen birkaç tür daha ekleyip, burada hepsini birkaç ay büyütüp, güçlendirip ana tankı bitkiliye çevirmek istiyorum. Böylece adi salyangozlarla bu tankta daha kolay bir şekilde savaşacağım ve balıkları riske atmayacağım.
Birkaç ay sonra, şuan ana tankta durmakta olan ufak pipo filtreyi küçük tanka geçirip, tüm bitkileri de ana tanka geçirmek istiyorum. Şuan 2 bitkim var ama sayıyı 5-6 ya yükseltmek istiyorum. En az bakım gerektiren ilk 2 bitkiyi aldım. Daha sonra ne alabilirim?
Siz değerli hobicilerin hertürlü yorum, eleştiri, tavsiyelerinizi bekliyorum [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HACI LOBOÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 270
HACI LOBOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2015 02:23
Canlı doğuran olan bir akvaryumda 6 -7 ayda bir filtre temizliği yaparsanız çok kayıp verirsiniz çok kirletirler suyu buna uyarmak istedim hatta yazın daha da sık temizlemelisiniz. Seranın katkılarını sürekli katmanıza gerek yok ayrıca. 3 gün dinlenmiş (kapak açık ki klor uçsun) oda sıcaklığındaki su ile su değişimi yapmanız yeterli. Bitkiler daha iyidir rayfayı çıkartmalısınız rafyayavru ve yetişkin balıklara zarar verir. Pipo filtre kalsın çıkarmayınız yazın dahada faydalı olur gerekirse diğer tanka aparatla hortumla başka pipo filtre eklersiniz. Adi salyangoz için katil salyangoz sayısını çoğaltırsınız sorun hallolur. dip çekimi değilde dipten kumun 1 cm üstünden su çekseniz değişim yapsanız daha iyi olur. çöpçülerin sayısını arttırırsanız dibi eşelerler dipten dip çekimi yapmak zorunda kaldığınız pislikleri kaldırırlar filtreniz çeker çöpçüler 6 adet gibi sayılarda olamazsa genellikle bu tipik hareketlerini yapmazlar. Bir konu daha var kumun arasına sizin rahatsız olduğunuz şeyler genelde dışkı gibi tortulardır faydalıdır akvaryuma ama yem artığı falan girerse çöpçüler çıkaramazsa suyu zehirler dikkatli olmalısınız gerekirse kumu değiştiriniz hagen kum uygundur boşlukları olmaz sık olur. Bu zavallı konuşan vatoz büyüyünce canlı doğuranları yutmasın etçilmiydi bu? tank arkadaşı olarak ufak kalır balıklarınız çikletlerle falan beslerler bunu genelde. sağlıkla

Beğenenler: [T]178781,mrlvr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MurroÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 84
MurroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2015 02:39
Tavsiyeleriniz için teşekkürler Murat Bey. Konuşan vatozu başka bir akvaryumcuya vermeye çalışacağım. Bu pipo filtreyi çıkarınca kumun altında gömülü olan 45 cm havataşıyla hava vermeye tabiki devam edeceğim. Resun marka motor aynı anda iki akvaryuma hava verecek yani.
Yalnız anlayamadığım yaz aylarının ne farkı var?
Filtreyi kaç ayda bir temizleyeyin? O dışkıların ne yararı var? Salınım yapıyorlardır diye düşünüyordum. Nasıl bir kum önerirsiniz?[:geek:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HACI LOBOÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 270
HACI LOBOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2015 03:55
Hagen kum iyidir silis kum iyidir ama silisin incelerde bitki dikemezsiniz tutmaz. hava taşını farketmedim heralde. yazın daha zor oksijen çözülür suda ve su daha çabuk ve çok kirlenir bu yüzden 1 yerine 2 filtre daha iyidir yazın. hem havalandırma hem temizlik için çıkarmayın dedim kışın mesela ayda 1 temizliyorsanız filtreyi yazın 20 günde bir temizleyin gibi düşünebilirisiniz. konuşan vatoz etçilsede yırtıcı değildirde ağzına uygunsa yutar heralde günahını almayalım hayvanın yavru zaten forumdan künyesine bakın kedi balıklarından. o dışkılar tortu olur sıkıntı olmaz aksine faydalı olur akvaryumdaki zararlıları yok edecek bakterileri barındırırlar tortuda işinize yarar ama yem artıkları ölü balık gibi zararlıdır çürümedir akvaryumdan çıkmalıdır öyle düşünebilirsiniz balığın dışkısından zarar gelmez sadece görsel rahatsız ederse eder

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir