75.30.30 Yeni Bitkili Akvaryum Tavsiye İhtiyacı


Asomente41Çevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2019
İl: Kocaeli
Mesaj: 62
Asomente41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2020 02:54
Herkese Merhabalar , hayırlı ramazanlar ve iyi forumlar dilerim.

Uzun bir zamandır Malawi Mbuna tankım ile bu hobiyi sürdürmekteyim.
Bknz. [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5677813[/URL]

Bu zorlu karantina günlerinde malumunuz çoğumuz evde ve haliyle can sıkıntıları da üst üste gelmekte. Bende bu süreçte elimde boşta bulunan 75x30x30 ölçülerinde cama cam akvaryumumu low-tech basit bitkili bir akvaryum olarak donatmaya karar verdim.

İlgili akvaryumum ;
[IMG]https://i.imgyukle.com/2020/04/29/rQZOCo.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.imgyukle.com/2020/04/29/rQZjiU.jpg[/IMG]

Kısa bir süre önce iş yerimde olan bu tankımda basit tohumlar ile birşeyler yapmaya çalıştığım sırada maalesef virüs patlak verdi ve tankı bugün eve getirdim.
Tabanda lav kırığı ve üstünde bazalt kum mevcut.

Şimdi sorularıma gelecek olursak ,

Akvaryumun yüksekliği biraz kısa (30cm) taban kumuda eklenince 23-24 cm civarı bir yükseklik oluyor. Bu yükseklik sorun olur mu ? Kumu biraz daha seyreltmek gerekir mi ?

Akvaryumda basit co2 istemeyen başlangıç bitkileri beslemek istiyorum. Ve başlangıç aşamasında herhangi bir balık vb. canlı bakmayacağım. Akvaryum oda sıcaklığında duracak 21-24 derece arası. Bu sıcaklığa toleransı olan bitkiler nelerdir ?

Aydınlatma olarak elimde 35 cm aqualed plant marka bir armatür var. Smd led'ten yapılmış 3 sıra ancak ışık şiddeti inanılmaz iyi. Bu ışık yeterli olur mu ? Köşeler karanlık kalacağından daha az ışık isteyen bitkiler koyabilirim diye düşünüyorum ancak yine kafamda olan ve forumda araştırdığım kadarı ile smd ledlerden (5730) kendim dıy bir armatür yapacağım 75 cm olarak.

Bitkilere sıvı gübre takviyesi yapmayı düşünüyorum ancak içinde herhangi bir canlı olmayacağı için hava motoru veya iç dış filtreye ihtiyaç olur mu ? Elimde tüm malzemeler mevcut ancak su yüzeyinin dalgalanmaması gibi bir şeyler okumuştum. Dış filtre olarak sun sun 602b fazlasıyla iş görür diye düşünüyorum.

Sizlerden ricam sıcaklık-soğukluk bakımından dayanıklı şık ve easy paket [:)))] bir arada bakabileceğim ve şunu da kesinlikle yap dediğiniz öneriler almam.

Herkese hayırlı forumlar dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaliSglk Çevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2017
İl: Malatya
Mesaj: 263
MaliSglk Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2020 04:32
Keyifli hobiler öncelikle. Akvaryum dışarıdan bakınca taban olarak çok kötü görünüyor. Çok yüksek duruyor keşke kurulum yaptığınız sırada önden arkaya yükselen bir platform yapsaydınız çok daha iyi olurdu. Kurulu akvaryumda tabanla uğraşmak biraz zor olabilir. Ama tankta bitki harici canlı olmaması sizin için avantaj. Havalar ısınmaya başladı zaten ısıtıcı olmadan bitkilerinize bakabilirsiniz sorun olmayacaktır. Sunsun filitre her türlü bu tanka yetecektir. Bitkili akvaryumlarda hava taşı falan kullanmak gereksizdir. Bitkiler zaten sağlıklı oldukları süre boyunca tankın dengesine katkı sağlarlar. İç filtre iste bikilerinizin zeminden ayrılıp suda yüzmesine sebep olur. En verimlisi bir dış filitre veya askı, şelale tipi bir filitre olabilir sizin için.

Aydınlatma konusunda elinizdeki AquaLed markası için [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/aqualed_armatur_fiyasko_mu_k957066_sn1.asp[/URL] Bu konuyu okumanızı tavsiye ederim.

Yüksekliği fazla olan bir tanka sahip değilsiniz. El beceriniz ile bir armatür yaparak bakmak istediğiniz bir çok bitkiye tankınızda yer verebilirsiniz bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Asomente41Çevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2019
İl: Kocaeli
Mesaj: 62
Asomente41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2020 23:21
[QUOTE=MaliSglk ]Keyifli hobiler öncelikle. Akvaryum dışarıdan bakınca taban olarak çok kötü görünüyor. Çok yüksek duruyor keşke kurulum yaptığınız sırada önden arkaya yükselen bir platform yapsaydınız çok daha iyi olurdu. Kurulu akvaryumda tabanla uğraşmak biraz zor olabilir. Ama tankta bitki harici canlı olmaması sizin için avantaj. Havalar ısınmaya başladı zaten ısıtıcı olmadan bitkilerinize bakabilirsiniz sorun olmayacaktır. Sunsun filitre her türlü bu tanka yetecektir. Bitkili akvaryumlarda hava taşı falan kullanmak gereksizdir. Bitkiler zaten sağlıklı oldukları süre boyunca tankın dengesine katkı sağlarlar. İç filtre iste bikilerinizin zeminden ayrılıp suda yüzmesine sebep olur. En verimlisi bir dış filitre veya askı, şelale tipi bir filitre olabilir sizin için.

Aydınlatma konusunda elinizdeki AquaLed markası için [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/aqualed_armatur_fiyasko_mu_k957066_sn1.asp[/URL] Bu konuyu okumanızı tavsiye ederim.

Yüksekliği fazla olan bir tanka sahip değilsiniz. El beceriniz ile bir armatür yaparak bakmak istediğiniz bir çok bitkiye tankınızda yer verebilirsiniz bence.[/QUOTE]

Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim Mehmet bey ancak yanlış anlaşılma var sanırım. [:)]
Resimde gördüğünüz tankın eski hali , şuan içinde su yok ve zemin bitkileri sökülmüş vaziyette sadece lav kırığı ve bazalt kum var. Bende dediğiniz gibi önden arkaya eğimli bir zemin yapmayı planlıyorum zaten. :)
Armatür konusuna gelecek olursak , elimdeki armatür bu ;
[IMG]https://i.imgyukle.com/2020/04/29/rCx6yh.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.imgyukle.com/2020/04/29/rCxZmy.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.imgyukle.com/2020/04/29/rCxb4M.jpg[/IMG]

Ürün Aqulaled mi Aquaplant mı tam bilemedim açıkçası çünkü hiç bir yerinde aqualed yazmıyor. Çiplerin olduğu bölgeye baktım wolfmar marka led var ve markayı araştırdım , tekne ve yat aydınlatması yapan bir firma. Armatürün kalitesine gelecek olursak inanılmaz ışık kuvveti var ancak benimde adaptörüm 1A ve ısınma sorunu var. Muhtemelen amperden kaynaklı , armatür elime sıfır geçmedi ve sonradan lehimlenmiş , muhtemelen adaptörü değiştirilmiş en azından 2amper bir adaptör olsa daha iyi olurdu. Bakalım sonuç ne gösterecek.

Bu arada bitki konusunda tecrübelisiniz bir başlangıç paketi rica edebilir miyim sizden ? :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaliSglk Çevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2017
İl: Malatya
Mesaj: 263
MaliSglk Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2020 23:28
Evet bir yanlış anlaşılma olmuş. [:)] Tank boş ise güzel bir zemin dizaynı, bir kaç kök veya taşlar ile sıradan bir akvaryumdan ziyade doğaya daha yakın görünüme sahip bir tank dekor edebilirsiniz. [:iyi:]

Armatür aqualed markasının değil farklı bir firmanın. Geçenlerde bu armatür için bir kaç kişiden olumlu yorumlar gördüm. Armatür dışarıdan bakınca basit gibi görünmüyor. Detaylı bir incelemek lazım. Güvenilir olmayan markalara yorum yapılmıyor maalesef çok fazla.

Bitki türleri olarak çok profesyonel biri değilim bende ancak forumun bitki bölümünde biraz araşttırma yapmanızı tavsiye ederim. Hazır tankınız kurulu değilken beslemek istediğiniz bitkileri seçerek tank kurulmadan önce high tech veya diğer şekilde malzemelerinizi temin edebilirsiniz.

Beğenenler: [T]216633,Asomente41[/T]
Teşekkür Edenler: [T]216633,Asomente41[/T]
+1: [T]216633,Asomente41[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir