75x35x40y Akvaryum İçin Canlı Bitki Tavsiyesi


tabuhanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2
tabuhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 16:11
Merhaba arkadaşlar, foruma yeni üye oldum ve ilk başlığımı da açmış bulunuyorum  Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.

Odamın bir köşesinde yeniden canlanmayı bekleyen 75x35x40y ebatlarında bir akvaryumum bulunuyor. 1-2 sene öncesine kadar bu akvaryumda çok sayıda lepistes ve canlı bitki besledim. Ancak şimdi yeniden aktif şekilde gösterişli bir akvaryum oluşturmak istiyorum. Bu konuda tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini isteyeceğim.

İstediğim özelliklere gelecek olursak, daha önce adını şuan net olarak hatırlayamadığım (silis olabilir) parlak küçük siyah taşlardan oluşan bir akvaryum kumu kullanıyordum. Canlı bitkiler varken de bunu kullanıyordum, hatta şuan akvaryumun içinde bir miktar su ile hala o kumlar duruyor. Bunun yerine canlı bitkiye en uygun kum ya da gübre çeşitlerinden tavsiye etmenizi istiyorum, bu bir.

İkincisi; bitki olarak hızlı büyüyen ve budayarak daha da zenginleştirebileceğim türler arıyorum. Ayrıca akvaryum içerisinde dekor olarak kaya ve kütük gibi parçalar kullanmaktan da hoşlanıyorum. Yani java moss gibi çeşitlerde kullanabilirim. Amacım ilerde akvaryumun içerisinde yavrulayabilecek balık türleri kullanıp bu yavruların diğer balıklara yem olmadan yaşayabilmesini sağlayacak ve görsel açıdan da hoş bir görüntü oluşturacak bir akvaryumdur. Buna göre en uygun kum ya da gübre, bitki, co2 (lazımsa), ışıklandırma (bende şuan tek boru halinde mor ışık veren bir lamba var), ısı ayarı (halihazırda bir ısıtıcım var), filtre sistemi (iç ve dış filtreye sahibim ama tercihim iç filtre olur), akvaryum kurulumu sırasında ve bitki vitamini için gerekli olan ilaçlar gibi konularda fikir beyan ederseniz sevinirim.

Son olarak, ilk başta canlı bitkilerle akvaryumun oturmasını bekleyeceğim. Balık eklemesini daha sonra yapmayı planlıyorum. Ayrıca para konusunda hiçbir sıkıntı yok, vereceğiniz fikirlerde gayet astronomik yaklaşımlarda bulunabilirsiniz  Maksat sağlıklı bir akvaryum oluşturmak...

Fikirlerinizi ve ek sorularınızı bekliyorum arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mehmet FerhatÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 951
Mehmet FerhatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 16:37
Öncelikle Hoş Geldin abi apara sıkıntın yokmuş iyi oldu bu .) Şimdi Ben bidiklerimi söyleyeceğim biraz karışık olacak ama;
İç Dış Filitre Kullanmanı öneririm. İç filitre kaba pislikleri çeker dış filitre suyu temizler .) Kum olarak en üste hagen siyah kum altlarada gübreler koyarak yapabilirsin Co2 olursa dahada güzel olur.) ve ek olarak sıvı gübre

Canlılar olarak Bilerek sayıyı az tutuyorum 3-4 ay sonra heryer balık olacak 1e 3d özel tür plati 1e 3d özel tür lepistes 1e 3d özel tür moli 5 cüce vatoz en az 6 tane bronz çöpçü vs vskılıç kuyruğu pek önermem diğer balıkların kuyrularını didikler bu da hoş bi görünüm olmaz Arka fon mavi olabilir zaten bitkiden görünmez saz eledoa ile kapatırsan güzel bir görünüm olur. Haftalık %25-30 su değişimi. Uzun düz taş bularak mesela pek büyük olamsın 2 tane uzun büyük taş koyup java moss ile sarıp arkaya plana sazlar arka köşelere eledoa biraz önlere değişik bitkiler olarak yaparsan güzel bir görüntü olur. Şimdilik diyeceklerim bunlar hepsi bi anda söylenmiyor malesef yavaş yavaş kurmaya başlarsan sana hatalarını söyleriz abi sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tabuhanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 2
tabuhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 16:59
Hoşbuldum kardeşim, sağolasın. Yorumun içinde ayrıca teşekkürler ;)

Şimdi bahsettiğin bitkileri (elodea ve saz) daha önce kullanmıştım ve sanırım eksiklikler yüzünden hiçbir verim alamamıştım (Daha önce co2, gübre vs. hiçbir şey kullanmıyordum, sadece bitki vitamini ekliyordum suya). Ancak aynı zamanda tilki kuyruğu adı verilen bir cins bitkide besliyordum, ondan baya bir verim almıştım. Sürekli budama yaparak baya zenginleştirmiştim akvaryumu. 

Hagen kumu demişsin ama sayende hatırladım, bende ki zaten hagen siyah kummuş :) Gübre olayını bitkiyi aldığım uzman arkadaş önermemişti (yeni başladığım zamanlarda çok uğraştırır diye). Şimdi dediğin gibi gübreli sistem için forumda bir araştırma yapmaya başlarım. Yalnız bu bitki konusunda kafam bir hayli karışık durumda. Java Moss'ların büyüme ve gelişme şekli nasıl oluyor? Yani bunu özellikle yavru balıkların korunağı olsun diye istiyorum ama büyüme hızını merak ediyorum açıkçası.

Filtre konusunda ise yine yavrular için endişelerim var. Geçmişte baya bir yavru kaptırmıştım filtrelere :) Akvaryumcu arkadaş, filtre girişlerini çorap ile sarabilirsin falan demişti ama daha estetik bir çözümü var mı acaba?

Bu arada ışıklandırma konusunda ne önerirsin kardeşim. Bendeki tekli floresan (mor ışık) ve akvaryumun ya ön bölgesini ya da arka bölgesini aydınlatacak düzeyde. Bu yüzden güneş ışığı misali her tarafı aydınlatacak ışıklandırma ile akvaryumu takviye etmek istiyorum. Bitkiler açısından en doğrusu ne olur?

İyi dileklerin içinde teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nihat05Çevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2012
İl: Amasya
Mesaj: 70
nihat05Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 17:43
Bende uzun yıllar akvaryum hobisine ara verdikten sonra 5 aydır tekrar dönüş yaptım. Tavsiyem özellikle bitkili akvaryumda araştırma yapmadan başlamayın. Çok fazla bilgi ve çeşit var sizin kafanızda nasıl bir tank var bilmiyoum ama ufkunuzu açık tutun dünya akvaryum yarışmasındaki görsellere bir göz atın tasarım kafanızda oluştuktan sonra alacağınız bitkileri karar verin sonra kuruluma başlayın fikir olması açısından size linki gönderiyorum bir göz atın derim.
 
ilk önce yıllardan birini seçin
sonra View Entries den tankların litrelerini seçin
iyi seyirler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir