78-43-155h


aytekÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
aytekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2007 01:04
 slm arkadaşlar.sizlerle daha önce yaptığım faunus ahtapotu tanıtmıştım. Bugünde yaptığım (78en 43 genişlik 155 boy) akvaryum hk. bilgi almak istiyorum. Bu ölçülerde 2 cm  kalınlığındaki camları silikonlayıp bıraktım yarın köşebentten kenarlıklarını tamamlayacağım. ama sonraki aşamalarda (Filitre,balık çeşidi,vs.)ne kullanacağım bilmiyorum.
 diyeceksinizki "anlamıyosan neden yapıyosun" 1 merağım var.  2 yazanemin buna ayıracağım boş bir duvarı var.  3 bunların yapımı elimden de geliyor. Gelgelelim kombine sistemi bilmiyorum. (bitirdiğimde  resimlerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2007 02:28

Boyutları anlıyamadım, genelde yazım sırası Uzunluk*Derinlik(en)*Yükseklik şeklindedir.

Benim tahminim 73 uzunluk, 43 en, 155 yükseklik rakamları. eğer böyleyse bu yüksek bir akvaryumda temizlik en büyük derdiniz olacak. Işık dolayısıyla da böyle bir akvaryumda bitki olmaz. (yapılırsa olur ama hiç tavsiye etmem)
 
Anlamıyorsan neden yapıyorsun gibi birşey söylenemez, bence kimseninde söylemeye hakkı yoktur. Üretmek ve üretilenin kullanılması bambaşka bir zevktir.
 
Akvaryum yüksekliği buradaki en büyük sorun;
 
- herne kadar 20mm cam kullanmış olsanız da taban camında ve buradaki yapışma yüzeylerinde yükseklikten dolayı oldukça yüksek bir su basıncı oluşacak, mutlaka tabanı komple desteklemelisiniz. Cam yinede orta kesimlerde esneme yapacaktır, kırılmasa bile en zayıf konumu orta kısmı olacaktır ve burayada kuşak atmak görsel açıdan iyi olmaz. Akvaryumun kimsenin çarpmayacağı bir yerde olması iyi olur.
- kullanacağınız ışık tabana inene kadar oldukça zayıflayacak
- su hacmi yüksek olsa da balıkların yüzebileceği mesafe oldukça kısa olacak, balık seçiminizi her katmanda (taban orta ve üst seviyeler) görsellik oluşturacak türde seçmelisiniz.
- bu tankı ısıtmakta ayrı bir sorun olacaktır, klasik tanklarda bile taban ile yüzey arasında ısıl farklar olmakta, bu fark bu tankta çok daha bariz olacaktır.
- Balık çeşidi öneremeyeceğim, ama bu tanka balık atmadan önce iyi düşünmek gerekli çünkü o balığı birdaha çıkaramayabilirsiniz.
- Filtrasyon için herzaman sump en iyisidir fakat dış filtre de kullanabilirsiniz. Bence büyük bir sump yapıp, bu sump'ın bir kısmını bitkiler için ayırın ve bol nitrat tüketen cins bitkilerden buraya uygun bir kum ile dikin, Bu suyunuzdaki nitratı düşürmede yardımcı olabilir ve yazıhanede sorun olabilecek su değişim sıklığınızı azaltabilir.
 
-Bunun haricinde 70cm'den daha derin akvaryumu tavsiye etmem, bence en güzeli bu derinlikteki tankta paludaryum yapmaktır, hemde göze normal bir akvaryumdan çok daha fazla hitap eder. Sadece pek görünmeyen bir yere (mesela yan camlara) elinizin girebileceği sürgü cam'lar yapın. 65-70 cm su yüksekliği ile muhteşem bir paludaryum olabilir.
YBN2007-04-16 02:31:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2007 05:11
Yiğit Bey'e sonuna kadar katılıyorum. Eğer bitkili bir akvaryum kurmayı düşünüyorsanız size en az 300W gücünde bir metal halide tavsiye edebilirim. Hatta o bile dipte kalacak yüksek ışık ihtiyacı olan bitkileri desteklemekte zorlanır. Eğer aklınızda bitkili tank kurmak varsa şimdiden vaz geçmeniz ileride hüsrana uğramamanız açısından iyi olacaktır.

Bu akvaryumda dip çekimi yapmak tam anlamıyla çin işkencesine dönecektir. O yüzden size taban filtresi kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede kumun altında atık madde birikmesinden de kurtulmuş olursunuz.

Her şeyden önemlisi bu tip bir akvaryumda her şeyi baştan tasarlamanız ve ondan sonra uygulamaya geçmeniz iyi olacaktır. Mesela dekorda hoşunuza gitmeyen bir şey olursa sonradan değiştirme şansınız çok düşük olacaktır.

Alacağınız balıkları da baştan düşünerek alın. Ayrıca özellikle bulabildiğiniz en sağlıklı balıkları almaya özen gösterin. Çünkü balıkları ağ ile yakalamanız cidden zor olacaktır. Şimdiden zıpkınla balık avlamayı öğrenmenizi tavsiye ederim.Big%20smile

Bir diğer önemli konu da ölen balıklar olursa onları nasıl çıkartacağınız. Malum 100 cm derinlikte kayanın arasında ölmüş olan bir balığı çıkartmanız neredeyse imkansız. O kadar kayayı akvaryumdan çıkartmak ve balığı almak tüm akvaryumu riske etmek anlamına gelecektir. Bu yüzden elma salyangozu gibi ölen canlıları hemen tüketmeye başlayan yumuşakçaları veya doğada leşçil beslenen balıkları almayı şimdiden düşünmeye başlayınız. Artık besleyeceğiniz balık türlerine göre kararı siz verirsiniz.

Her şey bir yana, bu akvaryumdan çok güzel tanganyika akvaryumu olur. Özellikle akvaryumun arkasına duvar gibi en alttan en üste çıkan bir mağara sistemi yaparsanız mükemmel olur. Tabii zevk sizin, ben işinize karışmayayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aytekÇevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 10
aytekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2007 09:43
ybn. ve encort kardeşler öncelikle gece  yarısı zaman ayırıp yorumladığınız için size çok teşekkür ederim. tankta bahsetmeyi unuttum tankı duvar içine koyacağım basıncı absorbe edeceğim ve sudeğişim falan yazaneden değil başka odadan yapılacak.tüm tesisat başka odada olacak  (heryeri kırdım döktüm) ayrıyeten bişey daha aydınlatmayı su altı spotuyla suyun dibine kumun içine yerleştirsem(ekstradan) artısı eksisi ne olur? ve ön yüzü duvarla 0 yapmayı planlıyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir