ABD de Miami üniversitesi balık üretim çiftliği projesi..


YargıcıÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 271
YargıcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 00:43
Geleceğin balığı 'Codia' 

ABD’de Miami açıklarında geleceğin çiftlik balığı üretimi amacıyla yürütülen bir pilot proje için, okyanus dibinde modern bir balık üretim çiftliği kuruldu.

Miami Üniversitesi, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ve Snapperfarm firması tarafından ortaklaşa yürütülen projede, pek fazla bilinmeyen bir tür olan ve diğer balıklardan 10 kez daha çabuk gelişen ve Latince adı "Rachycentron canadum" olan "Codia" adlı balık üretiliyor.

Hızlı büyümesi, büyük ve etli bir balık olmasından ötürü geleceğin çiftlik balığı olarak görülen codia’ların okyanus tabanında yetiştirildiği üretim çiftliği ise çevre koruma ve modern yöntemlerle üretim konusunda örnek oluşturuyor.
Miami Üniversitesi Sukültürü programı direktörü Dr. Daniel Benetti, codia türü balığın yetiştirildiği, kafesler içindeki açık okyanus üretim çiftliğinin, organik üretim kadar iyi olduğunu belirterek, burada böcek ilacı, antibiyotik, renk maddesi (pigment), ilaç kullanılmadığını kaydetti.

Projenin ortaklarından Snapperfarm şirketinin genç sahibi Brian O’Hanlon da sığ koylarda, kıyıya yakın çevre düşmanı konvansiyonel üretim çiftliklerinin tersine kıyıdan 3 km uzaklıkta, 300 metre derinlikteki balık çiftliğinin, maliyet giderlerinin fazla olmasına karşın hassas ekolojik dengeye hiçbir zararı olmadığını söyledi.

Dünyanın en hızlı gelişen gıda sanayisi olan balık üretiminin yapıldığı çiftliklerin çevreye verdiği zararın felaket düzeyinde olduğunu anımsatan O’Hanlon, kendi çiftliklerinde kameralarla izledikleri balık yaşamının her anını bildiklerini, balıkların ne yediklerinin, nasıl bir suda yaşadıklarının sürekli farkında olduklarını kaydetti.

ABD’de tüketilen balıkların yüzde 40’ından fazlasının çiftlik balığı olduğu ve bunların büyük bölümünün pigment ve antibiyotik kullanan, çevreye büyük darbe vuran Asya, Güney Amerika ve Kuzeybatı Pasifik’teki üretim çiftliklerinden ithal edildiği belirtiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir