Acanthicus Adonis (pleco)


O_Z_T_U_R_KÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2024
İl: Izmir
Mesaj: 12
O_Z_T_U_R_KÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2024 11:49
Merhaba,

''Blackwater Maceram'' başlıklı paylaşımımda da çok kısa yer verdiğim,tür tür tek balık olarak bakmakta olduğum (namı değer ''Stug'')
''Acanthicus Adonis'' Pleco'mdan bahsetmek istiyorum...

[U]Bu başlığı açmamdaki en büyük nedenlerden biri ise;Bu balığın L155 Acanthicus Hystrix ile,karıştırılıyor oluşu.[/U]

Acanthicus Adonis,Pleco literatürde henüz ''L'' serisi içerisinde,bir tanımlama almamış bir tür'dür.
1988 yılında Isbrücker & Nijssen tarafından keşfedilmiştir.

[B][U]ACANTHICUS ADONIS[/U];[/B]
Bu isim,dikenli gövdesine atfen Yunanca tüy veya başak anlamına gelen akantha kelimesinden türetilmiştir. Bu özel sıfat, günümüzde yakışıklı gençlere atıfta bulunmak için kullanılan bir terim olan Yunan tanrısı Adonis'e atıfta bulunmaktadır. Buradaki kullanımı,bu türün gençlik dönemindeki çekici puantiyeli rengine atıfta bulunmaktadır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242365/030220241119031.jpg[/IMG]

Gelelim,habitatına...

Acanthicus Adonis / Adonis Pleco veya Puantiyeli Lir Kuyruklu Pleco gibi isimlerle tanımlanan bu balık,aslında;Zırhlı yayın balığının büyük bir türüdür.

En büyük ve en etkileyici Pleco'lardan biri olan Acanthicus Adonis,Güney Amerika'daki orta Amazon ve Tocantins nehir havzalarının çoğunda bulunur.Ağır zırhları,keskin dikenleri ve devasa yetişkin boyutlarıyla bu Pleco gerçek bir canavar balıktır ve yetişkinler yalnızca büyük akvaryumlar için uygundur.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242365/030220241133491.jpg[/IMG]

Acanthicus adonis,en büyük zırhlı yayın balığı türleri arasındadır ve boyları,doğal ortamlarında 1 metre,akvaryum ölçülerine bağlı olarak da,60 / 80 cm'ye kadar büyüdükleri gözlemlenmiştir.Ömürleri 20 yıl civarındadır.

Bu balık çoğunlukla geceleri avlanır.Genellikle hava karardığında saklandığı yerden çıkar ve aktif olur.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242365/030220241122371.jpg[/IMG]

Acanthicus Adonis mevcut bölgelerde ve akıntılarda iyi oksijenli suları tercih eder. Dipte akıntının taşıdığı çakıl taşları,kayalar,kökler / dallar veya yapraklarla kaplı olduğu hızlı akan sularda sık rastlanır. Şelalelerden / hızlı akan sulardan çok uzakta bulunmaz.

Acanthicus Adonis, 20°C ile 30°C arasındaki sıcaklıklarda yaşayan bir türdür. Doğru bakım için sıcaklık asla uzun süre 33°C'yi aşmamalıdır. Nitrat düzeyleri 50 mg/L'nin altında kalmalıdır. Suyu temiz ve kirlenmemiş tutmak için her ay su hacminin %20 ila %30'unu değiştirmesi gerekmektedir.

Pleco türleri arasında ''L'' serisi tanımlamasına dahil olmayan bir türdür (en yakın gibi görülen L155'tir) fakat onunla da,ayırtedici kendine has bir takım özellik / farklılıkları söz konusudur.

Gençken çok sayıda beyaz lekeleri vardır ve gövde renkleri ise,koyu kahverengiden siyaha dönen bir tondadır.Balık olgunlaştıkça lekelerin (beyaz noktaların) sayısı azalır / küçülür ve büyük yetişkinlerde ise genellikle tamamen kaybolur.

Yakın akrabası olan L155 Acanthicus Hystrix'te,yaşı ne olursa olsun hiçbir zaman beyaz lekeler yoktur.
Bununla birlikte;Acanthicus Adonis'te,Acanthicus Hystrix'in alt kısımlarında sıklıkla (ancak her zaman değil) bulunan desenlerden de yoktur.

Acanthicus Adonis,diğer benzer cinslerden ayıran özellikleri arasında;Dorsal fin bulunmaması ve vücudun yan tarafındaki iyi gelişmiş,kaba omurgaların (yüzgeçlerin birleşimi) ile ayırt edilebilir.

Her iki türün yetişkin - daha büyük örnekleri karşılaştırıldığında ise;
Acanthicus Adonis'in daha uzun sırt yüzgeci ve kalın gövdeden ince kuyruk yapısı görünümüyle Acanthicus hystrix'ten en kolay şekilde ayrılabildiği gibi,herhangi bir diğer Loricariidae / Pleco türleri ile karıştırılması mümkün değildir.

Adonis Pleco'lar;Yetişkin olduklarında göğüs yüzgeçlerinin uzunluğu 15 cm'yi aşabilir ve bu da dikkat çekici bir ön profil sağlar.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242365/030220241125031.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242365/030220241125361.jpg[/IMG]

Erkekler bölge savunmasında daha saldırgan ve aktiftir,ancak bu agresiflik cinsiyetten bağımsız olarak özellikle kavgacı bir tür olduğunun da kanıtıdır...

Yemek konusunda ise,oldukça genelci veya fırsatçı bir tür olan Adonis'lar,çoğu kaliteli akvaryum yemlerinden memnundur ve ayrıca meyve ve sebzelerden yumuşakçalara,kabuklulara ve hatta balık parçalarına kadar diğer Loricariidae yayın balıklarına sunulan birçok yiyeceği de yiyecektir.

Üremeleri konusunda ise,akvaryum ortamında net olarak elde edilmiş veriler bulunmamakla birlikte,ancak,çok büyük göl / gölet gibi,doğal ortamlarına en yakın sayılabilecek,sularda başarılabilineceği söz konusudur.Erkeklerin,yumurtaları ve mevcut bölgeyi koruduğu,bilinmektedir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242365/030220241127261.jpg[/IMG]

...

Tabii ki herkesinbalığı kıymetlidir,değerlidir ki;Bu tüm canlılar için geçerli bir kuraldır (bence)

Bu başlığı açmamda ki en büyük nedenlerden biri de;Aslında site ansiklopedisin de bu balığı görememiş olmamdır ki,bahsettiğim üzere yalnızca L155 zaten mevcut.Umuyorum ki site yönetiminin de dikkatinden kaçmayarak,bu balığı da (daha detaylı araştırmalar ile) site ansiklopedisine katılması yönündedir.

Besleyen,diğer bakıcılarından da tavsiye ve önerilere açığım.Lütfen konu başında bahsettiğim ''Blackwater Çalışmam'' konusu dahilinde,bu balığın bakım koşullarını değerlendirmeniz.

Biliyorum ki,şu an için akvaryum ölçülerim gayet yeterli ve ilerleyen süreçte (balık büyüdükçe) ne olur neler olur bilemiyorum.

İlgi ve anlayışınız için teşekkür ediyorum...

Herkese keyifli hobiler dilerim.

[U][B][K]KAYNAKLAR:[/K][/B][/U]

https://www.fishi-pedia.com/fishes/acanthicus-adonis

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=277

https://www.seriouslyfish.com/species/acanthicus-adonis/

https://en.wikipedia.org/wiki/Acanthicus_adonis


Beğenenler: [T]229265,ahmetfiratozkaya[/T][T]219540,nejalt[/T][T]238936,Alp3[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir