Acemi Akvaryumu


OktalpÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 30
OktalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 23:12
Merhabalar,
Kısa süre önce siteyi keşfettim. Kısaca hikayem şöyle : yıllar (sanırım 8-9 yıl) önce benim de bir akvaryumum vardı. Acemice hazırlanmış bir akvaryum olduğundan sağlıklı olmadı. Üzüldüğüm için ne kadar istesem de bir daha elimi uzatmadım. Ancak hatırı sayılır bir süredir yine akvaryum düzenlemek düştü aklıma. Bu yüzden ısınma turları için iki tane japon balığı aldım. 3-4 aydır bunları besliyorum. Şimdi akvaryuma sıra geldi.
 
Öncelikle paylaşımlarınız ve deneyimleriniz için teşekkür etmek istiyorum. Yine acemilik yapıp ileri geri balık alma planlarım vardı. (ciklet, astronot vs) Ancak forumu takip ederek ve eskiden de bana aşina olan balıklardan lepistes'i tercih etmeyi düşünüyorum. Emin olmak için yorumlarınızı bekliyorum. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
 
> Almayı düşündüğüm akvaryum, 50*50*50 şeklinde karesel bir akvaryum. Yer problemi yüzünden bu yönde bir tercih yaptım. Hem de başlangıç için büyük bir akvaryum olmasın dedim.
 
> Bu akvaryum da lepistes yetiştirmek için (üretmek, yetiştirmek için) kaç adet önerirsiniz?
 
> Bahsettiğim akvaryum bir set. Bu mantıklı mı? Yoksa parçaları ayrı toplamam mı gerekir? (filitre, ışık vs) Ayrı ayrı toplamamın yerinde olduğunu düşünürseniz, hacim, balık cinsleri ve bunun gibi konuları göz önüne alarak model ismi vererek yardımcı olabilir misiniz bana?
 
> Forumda sık sık lepistes besleyenlerin canlı bitki ile bu balıkları büyüttüklerini gördüm. Acemilik döneminde komplike bir akvaryum ile balıkları riske atmamak gibi bir kuruntum var. Yine forumdan anladığım kadarı ile bitkiler için de ışık, sıcaklık vs gibi önemli detaylar var. Gerçekten lepistes için bitki gerekli midir? Yoksa bitkisiz de hayatlarına devam edebilirler mi?
 
> Lepistes'in özel cinslerini nerelerde bulabilirim? İkamet ettiğim bölgedeki akvaryumcularda genelde tek tip lepistes'e rastladım. Akvaryumun biraz renkli olmasını istiyorum.
 
> Bu akvaryum için kum mu gerekir yoksa taşlı mı yapmalıyım akvaryumu?
 
> Bakmakta olduğum sevimli japonlarımı da vermek istemiyorum. Lepistesler ile birlikte yaşayabilirler diye hatırlıyorum, doğru mudur?
 
> Eğer bu akvaryuma ve bitkisiz olmaz derseniz lepistes için, diğer balık önerilerinizi de alabilir miyim?
 
Biraz uzun oldu sanırım.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 23:23
Aramıza hoşgeldiniz.Söyledikleriniz ve planlarınız güzel.Ben en baştan size şunu söyleyeyim.İlk yapmanız gereken şey akvaryum ve onun içiyle işinizi bitirmektir.Burada bir makalem var yardımı olacaktır:
http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_hazir_edilmeden_canli_alinmaz_k362080.asp
Evet lepistes bitkili akvaryum canlısıdır,akvaryumuna da bitki gereklidir.Şu anda ilk olarak akvaryumunuzu alın,evinize getirin.
Sonrasında bitki için gerekli olan kum,lepistesleriniz için akıntı yapmayacak bir iç filtre(şelale filtre olabilir),100 wattlık bir ısıtıcı gibi temel gereksinimlerinizi halledersiniz.Sonrasında çok bakım gerektirmeyen java moss,anubias,eladoa gibi bitki türlerini akvaryumunuza ekersiniz ve suyu 4 5 gün bu şekilde döndürürsünüz.Ve en sonunda,yani SON işlem olarak balık alımına geçersiniz.Kısacası şuan için akvaryumunuzu hazır etmeli,bitkilendirmeli ve balık almayı aklınızın ucundan bile geçirmemelisiniz.Son birşey daha;akvaryumcu veya etrafınızdaki insanlar(eş-dost ben böyle besliyorumcu vs)ne derse desin danışmadan hiçbirşey almayın.Umarım yardımcı olabilmişimdir sizeTebessüm
darXis2010-03-22 23:30:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traveller10Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2006
İl: Bilecik
Mesaj: 212
traveller10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 23:30
Lepistes bitkili olacak diye bir şart yoktur öncelikle.
Bitki olmayınca floresanın  klasik bir şey olması yeterlidir.
kum sizin tercihinize kalmış. sağlıklı balıklar bulabilirseniz kum dekoratif olması açısından daha uygundur. Bence japonlarla birlikte beslemeseniz daha iyi olur.
eviniz kaloriferli değil ve ısı sabit kalmıyorsa ısıtıcı şart, filtrenin kesinlikle şart olduğunu en geç bir hafta içerisinde kendiniz anlayacaksınız zaten.
Farklı lepistesler akvaryumculara zaman zaman düşüyor. yada internetten ve forumdan hobici arkadaşlardan temin yoluna gidebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OktalpÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 30
OktalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 23:31
Çok teşekkür ederim ilginize.
 
Forumda okuduğum ve derme çatma tecrübem ile ben de aynen dediğiniz gibi yapmayı, önce akvaryumu alıp 3-4 gün tam ekipmanla çalıştırdıktan sonra balık ekleyeceğim.
 
Belirttiğiniz bitkiler ışık, sıcaklık vb durumlara çok duyarlı mıdır? Yani akvaryum içerisindeki doğal ortamı yanlış bir hareketim ile bozmamak için bitkiye biraz soğuk bakıyorum. Ancak tavsiyeleriniz ile bu kararımı da değiştirebilirim.
 
Bir diğer sormak istediğim ise renkli, göz alıcı lepistes türlerini nerede bulabilirim? İstanbul'da oturuyorum. Aslında genel olarak balık ve akvaryum bitkileri için nereler tercih ediliyor? Bu konuda da gezip görebileceğim bir kaç yer paylaşabilirseniz sevirim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 23:33
Lepistes bitkili akvaryum canlısıdır,nasıl ki tropheusları kayalık ortamda besliyorsak lepistes gibi narin bir türü de doğal ortamına en uygun şekilde,yani bitkili tankta beslememiz gerekir.Ve acemi bir hobici için lepistesi bitkisiz tanka atmak her türlü sıkıntıya davetiye çıkarmak anlamına gelir.Sitemizde kayalık ortamda,veya sahte bitkilerle canlıdoğuran besleyip ölümler,hastalıklar yaşayan bir sürü hobici arkadaşımız mevcut.Herhalde bunlara yenilerinin eklenmesini istemeyizTebessümBurada sitemizin lepistes tanıtım bölümünde yayınlanmış makalede bu balık türü ile ilgili gerekli bilgiler mevcut:
http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=15&alt_kat=1496
Biraz araştırılırsa bitkisiz ortamda lepistes bakmanın büyük bir risk olduğu,ve acemi bir hobicinin bu riski almasının yolacaçağı sıkıntılar kolaylıkla görülebilecektir.
Bakımı kolay ve ışık+gübre gibi sıkıntıları minimum olan birçok bitki türü var.Bunlardan java moss,anubias ve eladoayı zaten örnek olarak verdim.Her birinden birkaç kök almanız hem görüntünüzü güzelleştirecek,hem de balıklarınızın sağlığı açısından yerinde olacaktır.İstanbul'daki akvaryumcular hakkında pek bilgim yok,fakat eğer danışarak hareket eder,bizlerden yardım alırsanız sizi mümkün mertebe yaptırmaya çalışacakları yanlış işlerden kurtarırızTebessüm

darXis2010-03-22 23:39:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traveller10Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2006
İl: Bilecik
Mesaj: 212
traveller10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2010 01:06
Darxis arkaşıma konuyu özel mesajlada izah etmiştim ancak aydınlatıcı olması açısından buradanda bir kaç şey söylemek isterim.

Yeni başlayan birisi için bitkili bir akvaryumun riskli ve maddi açıdan külfetli olacağını düşünüyorum. Kumu, gübresi, aydınlatması hatta CO2 + bitkiler derken hobi biraz daha pahalı bir boyut haline gelecektir.
Ayrıca yeni başladığımızda hepimizin yaşadığı gibi her gördüğü güzel balığı almak isteyecek ve beraberinde hastalıklar gelecektir. <beyaz benek gibi bir hastalık geldiğinde ise kumunuzu dahi feda etmek zorunda kalabilirsiniz.
Bu nedenle akvaryumda biraz daha tecrübe kazandıktan sonra ( belki bir kaç ay veya daha uzun) akvaryumda bitkiyi gözleriniz zaten arayacaktır. bu durumda moss, eledoa, criypton, gibi kolay bitkilerle işe girişmek daha yerinde olur düşüncesindeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2010 11:12
Zaten kolay bitkileri kendiniz söylemişsiniz,yani arkadaşımız akvaryumunu bitkilendirip bu bitkilerle yola rahatlıkla çıkabilir.Örneğin java moss ve eledoa gibi türler su ve ışık şartlarından az etkilenir,co2 gibi sistemlere pek de ihtiyaç duymazlar.Bu bitkilerin ışığa gereksinimlerini zaten belirttim,ayriyeten bir aydınlatmaya gerek yok.Ama bitkisiz akvaryuma lepistes atıp her türlü sıkıntıya davetiye çıkarmak maddi açıdan çok daha külfetli olacaktır.Artı forumda bitki konusunda o kadar bilgi var ki,yeni başlayan biri bile akvaryumunu amazon ormanı haline getirebilir.Ki java moss bitkisinin de kayalara tutunarak dahi büyüyebildiğini burada belirtmemizin herhalde sakıncası yok.Beyaz benek cichlidlerde dahi olabiliyor,konumuzla ilgisi olduğunu sanmıyorum.Beyaz benek olacak diye yola çıkarsak o zaman eve akvaryum da almayalımTebessümKısacası lepistesi sahte bitkilerin,kayaların arasına atmaya gerek yok,bahsettiğimiz bitkilerle de rahatlıkla tecrübesiz bir hobici başa çıkabilir.Hazırlanmamış akvaryumlara canlıdoğuran veya tetra türleri gibi narin balıkları atıp başına gelenleri bizimle paylaşan bir sürü hobici arkadaşımız var.Ve emin olun bu insanları hobiden daha da çok soğutacaktır.Bu bitkilerin kökü 3-4 lira civarında.Yani maddi külfeti de pek yok.5-10 lira için hayvanlarını hayatını riske atmak da çok yanlış olur.Bitkili akvaryum canlısı bitkili akvaryumda beslenmelidir,konuyu açan arkadaşımızın da bakabileceği birçok bitki türü var.Buyrun eledoa:
http://www.akvaryum.com/egeria_densa_%28eledoa%29_bitkir_25_542.asp
Java moss:
http://www.akvaryum.com/vesicularia_dubyana_%28java_moss%29_bitkir_29_546.asp
Bitkilerle ilgili bilgiler burada mevcut.Anubias da bunlara dahil.Ve ben maddi bir külfet göremiyorum,bakımlarında bir sıkıntı yaşayan da görmedim bugüne kadarTebessüm, umarım aydınlatabilmişimdir sizi.
darXis2010-03-23 11:23:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OktalpÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 30
OktalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 13:13

Sonunda bir tane akvaryum aldım. Ekte belirtiyorum. Son olarak yorumlarınızı paylaşabilirseniz sevinirim. İnşallah kurduktan ve balıklarımı da ekledikten sonra ben de akvaryumumu sitede paylaşacağım. Her ne kadar bu hobiyi ileri derecede götüren üyeler kadar olmasa da bir başlangıç olur. 

Sevgiler, saygılar.

25 x 25 x 40 = yaklaşık 25 litrelik bir akvaryum aldım. Aldığım akvaryum bir set ve akvaryuma motor ve aydınlatma monteli. Standart akvaryumdan biraz farklı. Kum, ısıtıcı ve derece de aldım. Hepsine 170 lira verdim. Kazıklandım mı bilmiyorum. Ancak internetten baktığım kadarı ile böyle bir durum olmadığı gibi çok cüzzi bir indirimim de oldu. (Resun DM-400LV) Toplamına 190 lira denilmişti. 20 lira indirebildim. Kazançlı mıyım yoksa komik bir durum mu oldu bilmiyorum.

Düşündüğümden daha ufak almamın nedeni hem hobimi hem de balıklarımı tehlikeye atmamaktı. Bunda kendimi geliştirip öyle ilerleyeceğim. Zira fiyat olarak da daha makul göründü. Pratik olması da diğer ikincil sebepler.

Akvaryum taşlarını iyice yıkadım. Üç - dört saat suda beklettim. Birazdan bir kaç su daha yıkayıp, akvaryumu temizledikten sonra kumu sereceğim.

Bitkili akvaryum için yine sitede yazılmış olan makalelerden gördüğüm kadarı ile 2700K'lık bir osram tasarrfulu ampul seçmemin doğru olacağını anladım. (Akvaryum üstünde 6400K'lık markasını bilmediğim bir ampul var. 13W'lık. Değiştireceğim) Bu konuda da yorumlarınızı alabilirsem çok sevinirim.

Bugün akvaryumu kurup, motorunu çalıştıracağım. Yaklaşık 3-4 gün bu şekilde çalışacak akvaryum. Bir iki gün içerisinde de karbon alıp, filitresine ilave edeceğim. Suyu daha iyi temizliyor demişlerdi. Yorumlarınızı bekliyorum.

DarXis'in önerisi ile bir gün sonra bir tane eledoa, bir veya iki tane de Java moss koyacağım. Ayrıca ufak bir mango kökü de koyabileceğimi söylediler. Mango kökü lepisteslerim için bir dez avantaj yaratır mı?

Hava motoru da almak da istiyorum. En ufaklarından. Bir köşede de o dursun isterim. Ancak bunun da balıklarım için bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı önemli. Bu konuda da yorumlarınızı bekliyorum. Yine sitede bitkili akvaryumların hava taşları ve hava motorloru ile desteklenmesi gerektiğini okudum. Ancak akvaryumum genelde sitedeki makalelere göre küçük olduğu için emin olamadım. Genelde makalelerdeki açıklamalar 40 litrelik tanklar ve üstü için sanırım. Ya da ben rastlayamadım.

Bu şekli ile de iki gün kadar daha çalıştırdıktan sonra, lepistes beğeneceğim. 6-7 adet kadar düşünüyorum. Bu rakam kararı mıdır? Azaltmalı mıyım veya çoğaltabilir miyim? Kaç erkek ve kaç dişi olmalı?

Mustafa Bey'in tavsiyesi ile de lepistes takibine başladım. Bir hafta kadar sonra yeni lepistesler gelecekmiş konuştuğum yere. Ancak içerisinde özel lepistes sayısı çok az olacağından, tam gününde gidip, cins lepistes seçmek istiyorum. Ayrıca Mustafa Bey, konuştuğum kişi lepisteslerin "karışık" diye tabir edilen bir türü olduğunu, eğer bu türden almak istemiyorsan, kolonini bir lepistes türü seçerek oluşturmamı tavsiye etti. (Alman Lepistes, Kaplan Lepistes vs gibi bir tür / tür isimlerini yanlış söylemiş de olabilirim, aklımda kaldığı kadarı ile iletiyorum. Zira sitede orjinal ismi ile karşılaştığım lepisteslerin bir çoğu aslında halk arasında söylemleri farklı olduğu için, karşılaştırma yapamıyorum.)

Akvaryum küçük, bu yeni hobici biraz pimpirikli Big%20smile Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 14:39
Eğer yapabiliyorsanız akvaryumu hemen iade edin,böyle bir akvaryumu size 80 90liraya herşeyiyle çıkarırız.Keşke danışmadan gidip almasaydınız ne diyelimSikkin darXis2010-03-24 14:40:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traveller10Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2006
İl: Bilecik
Mesaj: 212
traveller10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 14:48
Hayırlı olsun Oktay bey. fiyat konusunda bir şey diyemiyorum, çünkü piyasada fiyatlar şu sıralar nasıl bilmiyorum, zaten almışsınız çokta fazla arkasına düşmeyin artık.
Geçen hafta Eskişehir de mavi bir tür lepistese rastlamıştım. Blue moscow cinsi oalbilir, akvaryumculara bazen düşüyor dan kastım oydu. Akvaryumunuzu oturtup tecrübe kazanana kadar çokta özel türlere girmenize gerek olmadığını düşünüyorum. kendinize güveniniz geldikten sonra duruma göre bakarsınız.
Mango kökü bende yok, ancak suyu yumuşattığı konusunda yazılar okuyorum. ancak onuda iyice kaynatmanız gerekiyormuş. Aktif karbonun filtre içerisinde 1" hafta 15 günden fazla tutulmasını arkadaşlar pek tavsiye etmemişler, bilginize.
Bol ve sağlıklı balıklar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OktalpÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 30
OktalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2010 15:38

Mehmet Bey,

Piyasada araştırdığım kadarı ile (boyut değil de, hacim olarak) hemen hemen aynı fiyata geliyor. Klasik akvaryumlar ile arasında 20 lira civarında fark var. Alığım akvaryumun üç köşesinin yekpare cam. Böyle bir akvaryum da balık seyretmek daha keyifli olabilir diye düşündüm. Ayrıca su sirkülasyonunu alttan çekip, üstten veren bir konumda yapıyor. Aslında bakarsınız 20 lira kadar farka bu yüzden bir şey demedim.


Mustafa Bey,

Aktif karbon için bir aya kadar kullanılabilir dediler. Ancak önerinizi de dikkate alarak 15-20 güne çekeceğim süreyi.

Özel türlere ise eğer görüntüsünü çok beğendiğim balık olmazsa girmem. Dediğiniz gibi başlangıç olarak standartlardan seçmeye çalışırım.

İkinize de çok teşekkür ederim yorum ve katkılarınız için.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir