Acemi Balıkçı için tavsiyeler


saygeniusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
saygeniusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 15:02
Merhabalar,

Balık hastalığına yeni tutulanlardan birisi de benim =) forumdaki birçok başlığı okudum ve şu son 6 saat içinde inanılmaz bilgi edindim. İnanın öğleyin yemek bile yemedim, balıklar hakkında sürekli yeni bir şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor.

Ben yeni bir akvaryum aldım, 15lt civarı. Okuduğum onlarca yazıya nazaran şimdi hepiniz "çok küçük", "lepistes", "1e 3d canlı doğuran" gibi yorumlar yapacaksınız =) keşke önceden okusaydım belki daha büyüğünü düşünürdüm, veya DAHA AZ balık alırdım fakat elimdeki imkanlar şimdilik böyle. Yaptık bir eşeklik.. =(

Yalnız "akvaryumu büyüt" önerinize uyamayacağım, çünkü işyerimdeki masam aldım akvayumu, daha büyüğü pek hoş karşılanmayabilir. Sürekli masa başında olduğumdan ve haftasonu cumartesi tam, pazar da arada uğradığımdan balıkları sürekli gözlemleme imkanım oluyor. Hem de çok ketif alıyorum sabah gelir gelmez montumu çıkarmadan balıklarımı beslemeye başladım.

Söylediğim gibi 15 lt civarı bir akvaryumum var, içinde küçük 3 ay moli, 3 siyah moli, 3 tane de lepistes aldım. Hepsi de 1e 2d.
Balıkçının gazına gelseydim daha bit 6-7 tane daha aldıracaktı bana. iyi ki de almamışım şu anda çok pişmanım gerçekten. Ya da toplamda 5-6 lepistes alabilirdim.

Bazı sorularım olacak,
Balıkları alalı bir hafta oldu, bugün ilk defa suyunu değiştirdim.

1 - Suyu değiştirirken 1/3 oranında değiştirdim ve dinlenmiş (3 gün) çeşme suyu ile kaynak suyunu, akvaryum ile aynı sıcaklıkta olacak şekilde karıştırıp koydum.
Normal midir? Ya da boyut küçük olduğu için daha az mı değişim yapmalıyım? Filtresini de kendi suyu ile temizledim, mikrop kapmaması için yine kaynak suyu ile biraz daha yıkadım.

2 - Lepisteslerim yavrularsa diye (zaten akvaryumum küçük olduğu için petshop'tan alırken hamile olmasın diyerek aldım ama...) bir köşeye kendim daha önce topladığım, güzelce temizlediğim, kuruttuğum sonra da akvaryuma koyduğum midye kabukları yığdım. Yığdım derken zaten küçük boyutta kabuklar. Yani çok yer kaplamıyorlar. Bir adet de minik plastik bitki aldım, uzun çimen görünümünde, belki yavrular arasına saklanır diye. Uygun mudur?
Çünkü bir lepistesimin karnı hafif şiş, ve arka kısımı kahverengi renkte. Yavruluk için de yerim yok, hem de dekorasyon olsun diye böyle bir şey denedim. Yavrulamasın istiyordum (yine akvaryumum küçük diye) ama şu anda acayip heyecanlıyım, yavrulasınlar diye bekler oldum.

3 - Dip temizliği henüz yapmadım ama iki haftada bir yapmayı planlıyorum. Ya da bir çöpçü almamı önerdiler? Zaten balık sayım çok fazla, çöpçü de alırsam çok kalabalık olacak ama bir tavsiyeniz var mı? (Daha büyük bir akvaryuma geç demekten hariç)

4 - Forumdaki yazıları ve hastalıkları okuduktan sonra farkettim ki sanırım siyah molly'lerimden birisinde mantar oluşumu olabilir. Normalde o kadar siyahlar ki gözleri bile gözükmüyordu, fakat birinin gözlerinin etrafında beyaz bir bölge/halka belirdi. Karnının altında da beyaz yerler var. Bugün itibariyle de sadece filtrenin üzerindeki 2 cm'lik boşlukta duruyor. Sanırım hastalandı balıkcağızım... Buradaki yöntemlere baktım, kimyasal maddeler kullanmayı ben de istemediğimden bitkisel yöntemleri denemeyi düşünüyorum fakat daha çok yeniyim ne banyo yaptırmışlığım var, ne başka bir şey.
Henüz tuz atmadım, akvaryumumda dezenfektan bir şey de yok. Az önce buradaki çay yöntemini okuyup bir çay kaşığı dem koydum ama ne kadar faydası olur bilemiyorum. Ceviz yaprağını da 1ml, 2ml gibi ölçeklerle arada denemeyi planlıyorum. (Bu arada ceviz yaprağı ile ilgili tartışmaların 9 sayfasının hepsini de okudum müthişti).
Bir tavsiyeniz var mı acaba?

5 - Isıtıcım yok şu anda, işyerimdeki lab ortamı gayet sıcak, şu anda kasım ayının sonu fakat ben tişörtle oturuyorum masamda. Balıklarım da (hasta olan hariç) gayet hareketli. Fakat gerek yavrulama olsun, gerek balıkların sağlığı olsun bugün gidip bir adet ısıtıcı alacağım. Marka tavsiyeniz var mı?

6 - Yem olarak pul yem kullanıyorum, fakat internette okuduklarıma göre sindirim sistemlerini rahatlatmak için ıspanak kaynatıp da vermeye karar verdim (10-15 günde bir). Canlı yem denemeyi bırakın, hiç görmedim bile =) ama bir ara onu da deneyeceğim. Molly'ler ve Lepistesler aynı canlı yemi yerler mi acaba? yoksa zararı olur mu?

7 - "Akvaryumu büyüt" harici her türlü tavsiyeye açım ve açığım. Bu molicikleri ve lepistesleri yaşatabilirsem evime bir tane büyük akvaryum almayı planlıyorum. Bu konuya çok yeni olduğumdan önce bir deneme sürecine girmek istedim.

Şimdiden tavsiyeleriniz için çok teşekkür ediyorum..




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gentli67Çevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2009
İl: Zonguldak
Mesaj: 884
gentli67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 15:11
Öncelikle hayırlı olsun ve sonra demeyın dediklerinizi inşallah ilerde büyüterek alırsınız olacakda eminim bir kere elini kaptıran bırakın kolu gövdeyle beraber gidiyor :) Balıklara gelince evet sayı fazla bir daha balık almazsanız birde 2 türe düşürürsünüz ilerde yemle falan degişirsiniz yada hediye edersiniz ısıtıcıya gelince canlı doguranlar hassasdır ısıyı severler ancak uretımhanelerin hemen hepsinde ısıtıcı kullanılmaz soba yakılır yada o tarzda birşeyler,sıcaklıgınız ıyıyse aynı sevılerde oluyorsa olur ama yavru alabilrimisiniz bilemem,yem değişikliği arada iyi olur,barsaklar hep bir yemden etkilenebilir,daha büyük bir tankda 15 günde bir yavru alırsınız..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saygeniusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
saygeniusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 15:23
Çok teşekkür ediyorum.

2 türe düşürmekten kastınız Lepistes, Siyah Molly ve Ay Molly mi? Ben Molly'leri aynı tür gibi düşünmüştüm hep. Olmazsa ilerde sadece Lepistes ile bir tür Molly'ye dönebilirim.

Diğer sorularıma da ustalardan cevap bekliyorum. Acayip heyecanlıyım =) Akşam işten eve gidince bile balıklarım ne yapıyorlar diye merak eder oldum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 15:24
İlk yapmanız gereken 15 litreden bu balıklarınızı alıp yerine birkaç kök bitkiyle beraber tek bir beta almaktır.15 litre hacim ancak ona yeter.O zaman yaşatma probleminiz olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrahsaylanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 821
emrahsaylanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 16:56
Hayırlı olsun akvaryumun.
Çoğumuz bu hobiye canlı doğuranlar ile başladık. İleride de diğer türlere yöneldik. Biryerlerden bu hobiye başladınızmı arkası büyüyerek geliyor. İleride akvaryum sayını arttıracağından eminim. Tabii boyutları da artacak ona göre. Molly'deki soruna gelince muhtemelen beyaz benek sorunu var. Contra Ichityo diye bir ilaç var. Bütün pet shoplarda bulabilirsin. Bir de 50W lık bir ısıtıcı almanı tavsiye ederim çünkü canlı doğuranlar ısı değişikliklerine karşı hassastır ve çabuk beyaz benek hastalığına yakalanırlar. Akvaryumun tamamını sardığı zaman da bütün balıkların ölür
acil müdahele lazım. Zaman geçirmeni önermem. Isıtıcı aldığında da biraz derecesini yükseltirsin. Beyaz benekler ısıya karşı duyarlıdır. Fazla yaşamazlar.
Yem olarak pul yem demişsin ama markasını yazmamışsın. Sanırım petshop tan aldığın açık satılan yemlerden. Ben daha kaliteli yemlerden kullanmanı öneririm. Markası Tetra, Sera, NLS, Tropikal olmasına özen göster. Canlı yem için petshop un ile temasa geçebilirsin. Onlar sana tarif ederler. Haftada 1 mutlaka vermeni tavsiye ederim. Canlı yem üremeyi arttırır.
Canlı doğuranlar asidik suları severler. Çok sık ve 1/3 su değişimleri gerekmez.
Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur NergizÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10751,2[/B] [B]7454,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 3497
Onur NergizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2010 19:42

Eğer balıkları çıkarmazsanız zaten strese girip öleceklerdir.Bu yüzden en iyisi güzelce bitkilendirip betta yada karides bakmanız.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saygeniusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
saygeniusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 21:54
Yazdiklariniz icin cok sagolun fakat akvaryumun kucuklugnden ziyade yukarida sordugum sorular icin tavsiye istemistim. Ve bu baliklarla kendimi bir denemek istemistim. Yoksa ben de biliyorum bir betta alip koymayi fakat sanirim siz benim heyecanimi beklentimi farkedemediniz.
Evet bilmeden bir yanlis yaptim ama bunun bilincinde oldugumu zaten belirtmistim.
Isitici ile ilgili yazdiginiz cevaplara tavsiyelerinize cok tesekkur ediyorum. Beyaz benek icn de kaya tuzu attim bugun gecmezse contra-icthyo adli ilactan aldim onu kullanacagim. Belki buyuk akvaryum aldigimda tekrar tavsiyelerinize ihtiyac duyarim ama su anda betta almak istemiyorum, onca baligi geri goturup akvaryumum bos kalsin da istemiyorum.
Kisacasi isin ozeti bu.
Yine de uzun uzun cevap verip onemseyen arkadaslara cok tesekkur ediyorum. Iyi gunler

Emrah bey size ayrica tesekkur ediyorum, yazdiklariniz cok faydali oldu, en kisa zamanda gidip kaliteli yem alacagim. Keske o acik pul yemlerden almasaydim. Bugun de ispanak kaynatip verdim basta dokunmadilar, ozellikle lepistesler, fakat daha sonra onlar da yemeye basladi =)
Isiticiyi da arastirdim hafta ici kizilaya gidebilirsem alacagim. Lab ortami dedigim gibi sicak fakat yine de sabit tutmak istiyorum
Pazar pazar acaba bir zaiyat va mi baliklarim ac kalmasinlar diye ise gittim =))
Tekrar tesekkurler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traveller10Çevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2006
İl: Bilecik
Mesaj: 212
traveller10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 22:11
           Isıtıcı almadan önce akvaryum su sıcaklığını bir kontrol etmenizde fayda var, belkide hiç ihtiyacınız olmayacak. Su değişimde dinlenmiş su kullandığınızı yazmışsınız, aynı odada bulunduruyorsanız sıcaklıkları da aynı olacağından endşelenmenize gerek yok.
          Dip çekimi meselesinde zaten kirlenmeyi gözlerinizle görüp hissedeceksiniz, onun için periyot kocvalamanıza gerek, çöpçülerde dip temizliği falan yapmıyorlar zaten, onlarda mevcut yeme bir müddet sonra alışıyorlar.
          Moliniz için çok fazla bir şey diyemeyeceğim ama kurtarabileceğinizide sanmıyorum.
          yavru balıklar için rafya kullanmanızı öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2010 00:06
[QUOTE=saygenius] Belki buyuk akvaryum aldigimda tekrar tavsiyelerinize ihtiyac duyarim ama su anda betta almak istemiyorum, onca baligi geri goturup akvaryumum bos kalsin da istemiyorum.
Kisacasi isin ozeti bu.
Yine de uzun uzun cevap verip onemseyen arkadaslara cok tesekkur ediyorum. Iyi gunler

[/QUOTE]
Hobiye bu şekilde başlarsanız balıklarınızı kaybettikçe soğursunuz.Buradaki mesele heves değil,yapılması gerekendir.Sonuç olarak siz de farkındasınız ki o akvaryumda lepistes olmaz.Yaşamaz.Ölene kadar bekleyeceğinize,ya hacminizi büyütün ya da hacminize uygun balık besleyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrahsaylanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 821
emrahsaylanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2010 01:02
Bazı forumlarda beyaz benek için arkadaşların kullandıkları bir yöntemden bahsediliyor. O da sarımsak. Biraz sarımsağın suyunu sıkıp yemlere yedirmişler ve ertesi gün (beyaz benek için çok iddialı bir zaman) beyaz beneklerden eser kalmadığını gözlemlemişler. Contra Ichityo bazen başarılı olamayabiliyor. İstersen bu yöntemi de bir dene derim. İnşallah balıkların kurtulur.
Balıklarındaki hastalıkların yem ile alakası yok bilmeni isterim. Yemin sadece hem balıkların iyi beslenmesi hem de hastalıklara karşı direncinin artması gibi nedenlere karşı elinde bir silah olması açısından önemli. Beyaz benek hastalığının iyi yem kullanmak veya kötü yem kullanmakla bir alakası yoktur. Balıkların geldiklerinde de zaten hasta olabilirler veya daha sonradan da hastalığa yakalanmış olabilirler.
Bu tarz aksaklıklar her zaman yaşanabiliyor. Bunlar erken tecrübe kazanman için önemlidir. Bu tarz olaylar hobiden soğumanı gerektirmez. Aksine daha bilinçli olmanı, daha tecrübeli olmanı sağlar.
Selamlar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saygeniusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
saygeniusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2010 10:04
Emrah bey dün kaya tuzunu eritip bir miktar akvaryuma eklemiştim. Bugün geldiğimde diğer iki siyah molly'ye de az miktarda hastalığın bulaştığını gözlemledim ve hemen dün akşam ne olur ne olmaz diyerek aldığım Contra Ichityo adlı ilacı belirtilen oranda damlattım.
Yalnız hasta balığım da bugün biraz daha hareketli, dünkü gibi durgun ve keyifsiz gözükmüyor. Belki az da olsa iyiye işaret olarak yorumluyorum. Yarına kadar hiçbir iyileşme olmazsa yine bu forumda okuduğum birkaç yöntemi deneyeceğim. Sarımsak da bunlardan ilki olacak.
Zaten soğumuş değilim hobimden, aksine daha çok üzerlerine titrer oldum =)
inşallah balıklarımı kaybetmem.

Mustafa bey ısıtıcı ile ilgili yazdıklarınızı da deneyeceğim, çok teşekkür ediyorum. Çöpçü ile ilgili de forumda yazılanları takip ettim, ve dediklerinizle aynı çıkarımı yaptım. Zaten akvaryumum kalabalık, en güzeli almamak, gerektikçe dip çekimini yapmak olacak sanırım.

Çok teşekkür ediyorum, gelişme olursa yine aktaracağım



Dün Contra-Ichthyo ilacını damlattım, bugün geldiğimde sabah hala aynı durumdalardı.
Siyah molly'lerden en son hastalananı ve tek erkek olanı şu anda gözleri tamamen kapalı gibi beyaz bir tabaka oluştu.
Sabah ilacı peçeteye damlatıp gözüne sürmeyi denedim ama yine de çok etkili gözükmüyor, yemleri bile göremediğini zannediyorum.

Dün ilacı damlatmadan önce filtrenin süngerini çıkardım, şu anda sadece hava üflüyor alet. Balıklarımda ise ne bir iyileşme ne de kötüye gidişat var aynen duruyor gibiler.
Sarımsak deneyemedim ve ne yapacağımı şu anda bilmiyorum, umarım çok geç kalmamışımdır.
Dün internetten 25W ısıtıcı sipariş ettim, bugün gelirse onu da takıp birer gün birer derece arttıracağım.


Selam,

dişilerimden birisi iyileşti, en azından vücudundaki beyazlıklar azaldı diyebilirim. Fakat diğer dişinin sırtında bir açıklık olduğundan mıdır nedir lepisteslerim onun sırtındaki beyaz çizgiye yöneliyor sürekli rahatsız ediyorlar.
O da hava püstkürtülen yerin önünde yüzüyor sürekli. Sanırım acayip yorulacak bir süre sonra. Motoru kapattım, bu sefer yine saldırdılar hayvancağıza.

Kovaya filan koysam acaba bir süre orada yaşar mı ki? ne yapacağımı bilemedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hcelikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 291
hcelikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 18:18
Yeni akvaryumunuz hayırlı olsun. Allah kazasız belasız bu hobiyi devam ettirmeyi nasipi etsin. Çalışma ortamınız zaten sıcakmış. 25w iyi bir seçim olmuş. Su değişimlerini fazla yapmamanız iyi olur.

Hasta balıklar konusunda bir önerim olacak. Gözlemleriniz sonunda hastalığa yakalandığına kanaat getirdiğiniz balıklarınızı ayrı bir kaba (akvaryuma, kovaya herneyse) ayırmanızı ve tedaviye orda devam etmenizi öneririm. Balıklarınız ayırdıktan sonra 1/3 oranında belki biraz daha fazla su değişimi yapın. Tuz ekleyin. Tedavi tankına aldığınız balıklarınızında suyunu biraz yenileyin. İnşallah tedavie başarılı olabilirsiniz. Geçmiş olsun. Bu arada canlı yem konusunda izmir caddesinde günlük canlı yem çıkaran bir akvaryumcu var. Dilerseniz tarif edebilirim.
hcelik2010-11-30 18:19:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saygeniusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 29
saygeniusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2010 09:19
Cok tesekkur ederim memnuniyet duyarim.

Baliklarimin durumunu bildiriyorum, bir Molly'mi kaybettim fakat diger ikisinin benekleri gozle gorulur derecede azaldi. Yalniz bir tanesinin sirtindaki yara devam ediyor, beyaz bir serit olustu, lepisteslerim de surekli eziyet ediyorlar hayvana. Dun gece kovaya koymayi goze alamadim, havasizliktan filan olurse diye gece kepcenin icinde akvaryuma biraktim.

Kovaya vs. koydugum takdirde havasizliktan olmez mi? acil durum icin dinlenmis su ayirdim zaten, pet sularim da var bir miktar.

Izmir caddesinde nerede acaba canli yem ? Bana mesaj yazabilirseniz sevinirim. Bu arada Molly ve Lepistesler icin ayri mi oluyor yoksa ikisi de ayni canli yemi yiyorlar mi?




Not: şu anda yine kepçeye koydum, hayvan onun içinde biraz hapis gibi kaldı ama sürekli didiklenmesinden rahatsız edilmesinden iyidir diye düşünüyorum. Yarasının daha hızlı iyileşebilmesi için yapmam gereken bir şey var mı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2010 12:03
Lepistes ve molly türü balıklar otçuldur,canlı yemle beslenemezler.Ayrıca o hacimde ne yazık ki naparsanız yapın bu balıkları yaşatmanıza imkan yok.Ayrıca kovaya balık koyarsanız su ısısı farklı olacağından hastalığın ilerlemesi de sözkonusu olacaktır.Artı kovaya oksijen gerekeceğinden bu işlem yanlıştır.Sizin yapmanız gereken elinizdeki balıkları bir adet betta ve biraz bitkiyle değiştirmektir.darXis2010-12-01 12:04:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir