Acemi hobici adayına destek


WaffenTragerÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 5
WaffenTragerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 04:13
İyi forumlar arkadaşlar,

Arkadaşların hediye olarak bana akvaryum almasıyla ve internette okuduğum kadarıyla ciddi anlamda ilgimi çektiği için bende hobici olma yoluna ilk adımımı atıyorum inşallah. Yalnız başlangıç aşamasında bu acemi kardeşinizin aklındaki birkaç soruya cevap bulması gerekiyor. Fikirlerinizi esirgemeyin lütfen

Maalesef akvaryumu aldıktan 1 gün sonra arkadaş zoruyla balıkları aldık. Sadece 1 gün suyu çalışır halde bekletebildim. Sanırım dinlenmiş su niteliği kazanmamış oldu ki bayağı bir kaybım oldu. Akvaryumcu bir abimin önerisi 1 hafta çeşme suyunu hava motoruyla dinlendir yönündeydi? öncelikle bu temiz su için yeterli bir süre mi ? Yada yapamadığımız taktirde damacana suyuna başvurmamız kafi geliyor mu ? damacana suyu d,nlenmiş su mudur ?

Diğer aklıma takılan mevzular ise akvaryumumun şimdiki haliyle ilgili.Öncelikle akvaryumu tanıtayım.

Akvaryum kapasitesi: 30lt (38-26-41,5). 
Termometre 26 dereceye sabitlendi. 
Işıklandırma sistemi: 2U/13W Tropical Light x1
Filtrasyon sistemi: Overhead Filter AF-500 yazıyordu. (Açıkçası değerlerini anlayamadım.Açıklayabilen olursa sevinirim.)

Dekarasyonda sadece kütük var. Kum-gübre vb. gibi şeyler yok. Sadece akvaryumcunun verdiği siyah pilastik-taş karışımı gibi olan parlak zemin çakılları var

Akvaryumu alalı 15 gün oldu. İçinde öle öle kalanlar
4 neon tetra
3 çöpçü
3 salyangoz
1 dişi lepistes
1 yavru lepistes

Ayrıca aldığım 1 bağ(20 kök) eledoa bitkisi dayanıklı olmasıyla nam salmasına ve gübreye ihtiyaç duymamasına karşı benim akvaryuma fazla direnememiş saman sarısı rengini aldı ve şuanda da parça parça dökülmekte. Sadece birkaç dalda yeni yan filizler tomurcuklandı. Bu yüzden hala akvaryumda tutmaktayım.

Ve yetmezmiş gibi salyangozlarım su dibine hiçbir şekilde batamamakta 1 haftarır su üstünde yüzmekte.Nadiren yan camlara tutunmaktalar.yaşam belirtisi var arada bir sarkıyorlar ama su dibini göremiyorlar..

Bolca balık kayıpları + Salyangozların çalışmaması + Eledoaların solması maalesefki hevesimi kaçırmadı değil ama pes etmek istemiyorum etmem. Durum böyle olunca her acemi gibi bende suyun boşaltılması akvaryumun temizlenmesi gibi şeyler düşündüm ama okuduklarıma baktığımda bu duruma her yerde şiddetle karşı çıkılmaktaydı. Peki ne yapmalıyım ?

Suyum berrak. Ama rengi sarımsı..Buda rahatsız ediyor açıkçası.. Dip çekimi sadece 1 kez yaptım (%30 değiştim-damacana suyu koydum). Kademeli olarak 2 günde bir dip çekimi yapıp damacana suyu eklemem uygun olur mu ? Bu bakterileri kaybetmeme sebep olur mu ? 

Bizim salyangozlar ne zaman aşağı iner ?

Akvaryumuma canlı bitki almak istiyorum. (Eledoa + cabomba caroliniana + saz)
Bu bitkiler için kum-gübre olarak birşey almam gerekirmi. Gerekirse şu aşamada onu yapmam mümkün mü? Suyun ekosistemi bu eklemeyle bozulurmu ? Ne zaman eklemeliyim ? Uçuk fiyata kaçmadan halledebilirmiyim ?

Filtrenin elyafı yosun bağlamış durumda. yıkanacak hali kalmamış gibi. Heryerde akvaryum suyuyla temizleyin diyor ama yeni elyaf almanın sakıncası olur mu ?

şu aşamada balık eklemek sıkıntılı biliyorum ama 30 litrelik bu akvaryumuma şimdi olmasada ileride 2dişi 1 erkek lepistes + 3 çöpçü + 3 salyangoz + 3 neon + 1 cüce vatoz daha alsam fazla mı kaçar ?

Sorularım fazla farkındayım ama gidenlerde can. Her ölen balık insanın içini sızlatıyor. Yanlış adım atmamak için size aklıma gelenleri sormak istedim. 

Akvaryumdaki vereceğiniz tavsiyelerle olan düzelmeleri gün gün fotoğraflayıp paylaşmayı düşünüyorum.

Şimdiden destek olan olamayan herkese teşekkürler

WaffenTrager2013-10-26 04:14:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

312d0-37Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 558
312d0-37Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 05:48
Yavaş hareket etmeniz sizin ve canlılarınızın menfatine olacaktır bu hobide öncelik sabırdır!!! suyunuzun oturması biyolojik döngüye kavuşması gerek aksi takdirde hiç 1 canlıyı yaşatamazsınız!öncelikle 1 adet canlı eklenerek takib edilmeli tankınız akabinde problem yoksa yine 1er adet olmak şartıyla canlı eklemesi yapmalsınız! 1 seferde kalabalık canlı yükü sakıncalıdır 30lt belirli sayıda belirli canlı beslenebilir tabiki  önceden araştırılıp gereken malzeme ve şartlar oluşturulduktan sonra!!!


 1) Seçilen balık türleri biribirleriyle uyumlu mu?

Aynı akvaryuma koyacağınız balık türlerinin hem fiziksel gereksinimler (yer ihtiyacı, sıcaklık, pH, GH, KH vs.) hem de davranış biçimleri açısından (beslenme, saldırganlık, bölge büyüklüğü vs.) biribirleriyle uyuşmaları gerekir. Sonradan pişman olmamak için kesinlikle görüntüsüne kapılarak anlık isteklerle balık almayın. Almayı düşündüğünüz balık hakkında mutlaka önceden diğer akvaristlerden ,bizlerden,kitaplardan ve internetten bilgi toplayın.

2) Akvaryumunuzun büyüklüğü hangi türler için uygun?

Balıklar sadece fiziksel nedenlerden değil, davranış biçimleri nedeniyle de yere gereksinim duyarlar. Kendilerine dar gelen, hareket alanlarını kısıtlayan akvaryumlarda kendilerini huzursuz hisseder, genellikle de kısa ömürlü olurlar. İyi akvaryum yayınlarında, her balık türünün konulabileceği en küçük akvaryumun büyüklüğü belirtilir. Önce hangi türlerin akvaryumunuzda yaşatılabileceğini araştırın. Herhangi bir türü, kesinlikle kendisi için belirtilen minimum ölçülerden küçük bir akvaryumda tutmayın. Örnek olarak, yetişkin Melek Balıklarını 150 litreden, Diskusları ise 200 litreden küçük akvaryumlara koymamak gerekir. Bu balıkları daha küçük akvaryumlarda da yaşatmak ve hatta üretmek mümkündür. Fakat bu, aslanları kafeslerde esir tutup üretmeye benzetilebilir. Bir akvaristin amacının sadece yaşatmak ve üretmek değil, türleri doğasına uygun şartlarda yaşatmak olduğu unutulmamalıdır. Aksi halde akvaryumculuk düzeysiz ve bencilce bir uğraş haline gelir. Genel bir kural olarak, düzenli bakılabildiği sürece, akvaryum ne kadar büyük olursa balıklar o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar.

3) Her şeyi araştırdım, şimdi kaç balık koyabilirim?

Boyları 4-5 cm'ye kadar olan küçük balıklar için (akvaryumun iyi filre edilmesi şartıyla) şu basit kural verilir: Akvaryumun litre cinsinden hacmi kadar toplam cm balık boyu
Hesap yapılırken herzaman için balıkların yetişkinken varacakları boy dikkate alınmalıdır.

Örnek olarak, 100 litre su alan bir akvaryuma yetişkin boyları 5 cm olan Platilerden 10 adet, 4,5 cm olan Neon Tetralardan 11 adet konabilir. Böylece toplam balık boyu 99,5 cm olur.

Balık türleri büyüdükçe hacim/boy doğru orantısı bozulur ve cm boy başına daha çok litre akvaryum suyu gerekir. Boy başına gereken su hacmi biraz da türün özelliklerine (ağırlığı, metabolizma hızı gibi) bağlıdır. Örneğin yetişkin boyu 15 cm'ye ulaşan bir Melek Balığı için en az 25 litre su hacmi düşünülmelidir. Yetişkin bir Diskus (15-20 cm) için ise en az 50 litre su hacmi önerilir. Genel olarak, boyu 9-10 cm olan balıklar için en az 15 litre su hacmi düşünülmelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaffenTragerÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 5
WaffenTragerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 11:56
Bilgilendirme için teşekkür ederim Erdoğan Bey.Dediğiniz gibi sabırla olacak şeyler. Bende sabretmeyi öğreneceğim artık. Buda + bir kazanım olacaktır benim için :)

Sıkıntıları da kademe kademe azaltalım o zaman.Şimdilik bugun dip çekimi yapmayı düşünüyorum. Herhangi  bir su hazırlama imkanım olmadı. %30luk dip çekiminin ardından damacana suyu koymamın mahsuru olur mu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osdoctorÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 246
osdoctorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 14:16
Anladığım kadariyla sizin şu anda oturmuş bir su düzeniniz yok. Filtreniz kirlense bile bir süre bakteri kültürünün oturması için ya akvaryum suyu ile temizlemelisiniz ya da bir süre hiç dokunmamalısınız. Balıkların ölmesi su düzensizliğinden kaynaklanıyor büyük ihtimalle. 30lt küçük bir hacim bahsettiğinizden fazla balık eklemenizi önermem. Şu anki sisteminizde hayatta kalan balıklarınız büyük ihtimalle sisteminize ayak uydurmuşlar o yüzden hayatta kalmışlar yeni alacağınız balıklar bu sisteme yabancı olduğu için öleceklerdir diye düşünüyorum. Bırakın bu şekilde bir süre akvaryum kendini toparlamaya çalışsın. Siz mutat su değişimlerinizi yine yapın. Damacana suyu dinlenmiş su kategorisinde sayılabilir. Suyu dinlendirmemizin asıl sebebi aslında çeşme suyunda bulunan kloru sudan arındırmak için. Damacana suyunda klor olduğunu düşünmüyorum ama olma ihtimaline karşı ağzı açık 2-3 saat bekletirseniz uçacaktır içindeki klor. Filitreniz hazneli ise bakteri tutan sünger elyaf seramik gibi fitre malzemeleri ile desteklerseniz suyun oturma hızını artırmış olursunuz. Ben dahil bir çok akvaryumcu bu hobide başlangıçta ve şu anda bile bir çok balık kaybettik ama kaybettiklerimizi görüp bu hobiden sıkılmak yerine daha da hırslandık. Her aldığımız yeni malzemede balıkta bu sistemi en doğal haliyle nasıl devam ettirebilirizin peşindeyiz.Çok maliyette gerektirmiyor. Kendinyap sistemlerle biraz sabırla biraz o canlıların dünyasını anlamakla biraz da zamanla çözülecektir herşey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaffenTragerÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 5
WaffenTragerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 14:40
Aynen dediğiniz gibi su değişimini yapacağım bugun Tuğrul Bey. Akvaryumu kuralı 15 gün oldu. 3 hafta içinde azot döngüsü tamamen oturur kanaatindeyim.Bu süreçte sadece su değişimi yapmakla yetineceğim
Sizinde dediğiniz gibi uzun bir süre balık almayı düşünmüyorum bu yüzden.Sadece şu konuda endişeliyim.Çeşitli forumlarda okuduğumda hem Neonlar için hemde Çöpçüler için grup halinde besleyin (en az 6 tane) şeklinde yazılar görmüştüm. Bende 4 neon 3 çöpçü mevcut. Şu şartlar altında ekleme yapmam uygun olur mu ? Asıl soru ekleme yapmasam uygun olur mu ? :)

Ayrıca canlı bitki hevesim var. Bitkileri daha sonra eklemem azot-su dengesini tekrar bozmayacak mı ? Kum eklenen akvaryumun suyunun bir süre bulanıklaşıyormuş. İçinde balık varken kum eklenmesi balıklar için zararlı olur mu ?
WaffenTrager2013-10-26 14:46:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir