Achilles Tang


yagmurlugecelerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 429
yagmurlugecelerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2016 11:25
[IMG]http://i.hizliresim.com/rMN2nB.jpg[/IMG]

Achilles tang balığı genellikle uzun yıllar sağlıklı şekilde yaşamasını arzu ederek satın alınır ama hayal kırıklığı oldukça yüksek yaşanır. Kimi zaman yüksek fiyatına rağmen risk alınır, bazen esnafta olan balık ertesi hafta olmadığında ne olduğu sorulduğunda “Satıldı” yanıtı alınır. Oysa tecrübeli hobiciler bilmektedir ki çoğu zaman (hatta büyük olasılıkla) ya ölmüştür veya gerçekten satılmış ama eklendiği yerde ölmüştür. Fakat zorluğuna rağmen beslemek isteyen çok kişi vardır. Çünkü akvaryist yapısı eskidikçe zoru başarmaya yönelme eğilimindedir. Achilles tang balığımızı tanımlamak gerekirse;

Achilles Tang Tür Tanımlama
Achilles_Tang-baligi

Genellikle Achilles tang balığı hobici arasında Aşil olarak tanınır. Üyesi olduğu ailenin genel grubu Cerrah balıkları sınıfıdır. Latince adı ise Acanthurus aterrimus, Teuthis Hepatus Aşil (Shaw 1803) ve Achilles Tang olarak yaygındır. Yaşadığı alan aslında hassas olmasının da kaynağına işaret eder. Çünkü Achilles oldukça berrak ve temiz suya sahip alanlarda yaşar, bunun yanında çok fazla derinlere inmeyip ortalama 10 metrelik sığ alanları tercih etmektedir. Daha çok görüldüğü coğrafi alanalar ise Pasifik, Hawaii Marshall Adaları ve Markiz.

Achilles tang balığının ulaşabildiği boyutlar 26 ile 28 cm civarındadır. Cinsiyet ayrımı konusunda verilebilecek bir belirgin özellik bulunmamaktadır. Achilles tang akvaryumdaki su kalitesine oldukça hassas olan Achilles tang bakımında bir anlamda suyun kararlığını da korumak gerektiği anlamı çıkmaktadır. Besin konusunda daha çok bitkisel besleme yapılmalıdır. Yosun, yaprak nori, spirulina içeren gıdalar uygun olacaktır.

Zaman zaman minik veya hazırlama şekildeki kabuklu hayvansal gıdaları kabul ederek yiyebilir. Adaptasyon konusunda bu kadar hassas olan Achilles Tang türdaşlarına karşı son derece agresif davranıp onları öldürmeye götürebilecek kadar hırçın davranmaktadır. Elbette bunu yapabilmesi önce sorunsuz akvaryuma adapte olması, mutlu ve huzurlu yaşaması gerekmektedir. Achilles tang balığının bulunduğu coğrafi bölgeye göre renklerinde değişiklikler olması doğaldır. Daha genç olan bireylerde tutuncu nokta olmayabilir veya az belirgin olabilir. Melezlenme sonucu ortaya çıkan Achilles tang olduğu da kayıtlarda bulunmaktadır.

Achilles Tang Balığı Nasıl Uzun Yaşatılır
Böyle bir sorunun birçok farklı cevabı olsa da ilk kural, içinde çok çok sağlıklı ve son derece iyi durumda olan mercanlar ve yine balıklar olduğunu düşündüğümüz akvaryumumuza dahi fazla güvenmemek olmalı. Akvaryuma güven zamansız ve hatalı olabilir. Elbette sivri bir söylem olsa da altında yatan sebep açıktır. Gerçekten belkide ekleneceği akvaryumun zor mercanlar anlamında veya genel su kalitesi anlamında yapısı iyidir ancak birçok Sps ve Lps akvaryumu bünyesinde reaktörler, günlük element doz girişleri, Ph değerini oynatacak kalsiyum ve yine Kh değerine etki edecek unsurlar bulunur ve achilles bunları hiç sevmez.

Achilles tang adaptasyonundan 5-6 gün önce ve adaptasyondan sonra 5-6 gün tüm bu girişlere çok çok dikkat edilmelidir. Katkılar veya manuel olarak yapılan tüm işlemler stabil halde gerçekleştirilmelidir. Bu sıralanan sebeblerden dolayı akvaryist mükemmel bir akvaryumu olduğunu düşünüyorsa da aslında temelde Achilles tang için uygun olmayan şartları ortaya çıkarmaktadır. Çünkü aslında daha stabil akvaryum koşullarında adaptasyon daha rahat gerçekleşir.

Oturmuş ve eskimiş akvaryumlarda sorun daha az yaşanacaktır. Adaptasyonun tam gerçekleşmesi ardından yavaş yavaş katkı ve türevlerinde eklemeler başlayabilir. Çok fazla ellenmeyen, müdahale edilmeyen daha duru sistemlerde çok daha kolay bakılabilecekleri bilinmelidir.

Hedef Su Değerleri
pH 8.2 ………………………. …………….. ….8-8,5 8,5-8 ….
Tuzluluk g/l……………34-41 ……………… 36 g / l
Yoğunluk–1022 …………… g/l………1.020-1.026 yoğunluğu g / l
KH ………………………. ………….. 8 dKH 6-10 dKH
Oksijen mg/l………….5-7 ……………… 5,5 mg / l
Kalsiyum mg/l……….380-480 ………………… 400 mg / l
Magnezyum mg/l…….1.200-1500 …………… 1285 mg / l
Stronsiyum mg/l………..6-12 ……………. 80-10 mg / l
İyot ————————————————60 ppb/

Achilles tang Adapte
Alıştırmanın ilk günlerinde rahatsız edecek balık olmaması süreci kolaya çevirecektir. Fakat üst kısımda yazıldığı gibi adaptasyon sonrası kendi türündeki balıkların eklenmesi de ayrı sorun çıkaracaktır. Bu yüzden rakibi olmayan boylarda küçük Tang balıkları daha önce adapte edilebilir. Bunun yanında renklerine yakın diğer tang balıkları ilgisini daha fazla çeker ve onlara karşı tavır normalden sert olur. Eğer alıştırma aşamasında kendi rengine yakın bir rakibi önceden akvaryumda varsa başlarda bu sefer Achilles Tang zorlanacaktır.

Achilles Tang balığı beslemek istiyorsak akvaryumda barındırılacak diğer mercan türlerinin ihtiyaçlarını karşılama noktasında yapılacak eklemelerin suyun ana değerlerinde ani oynamalar yapmamasına ve alıştırma aşamasında kendi türünden zorlama görmemesine özen gösterilmeli.
Not : alıntıdır[EDIT]yagmurlugeceler,2016-04-02 11:26:04[/EDIT]

Beğenenler: [T]139503,ahmeterdogan61[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir