Adım adım bitkili tanka dönüşüm


LachesisÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 165
LachesisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2014 20:45

Herkese iyi akşamlar,

Elimdeki tuzlusu tankını yeterli vakti ayıramadığım için dağıtmış bulunuyorum. Şimdiki amacım zaman ayarlı fişler(ışık vs), dozaj pompası(sıvı gübre vs) ve otomatik yemleme makinesi ile bensiz 1 haftayı sorunsuz geçirebilecek bir tank (haftada bir su değişimi yapacağım.. en fazla 10 günde bir) oluşturmak. Elimde 600 litrelik bir tank(450 tank + 150 sump) ve hüsran ile sonuçlanan tuzlusu maceramdan kalma birçok malzeme mevcut. Şuan kalsiyumlu kumumu akvaryumdan çıkartmakla uğraşıyorum, bir yandan da alınacakların listesini hazırlamaya çalışıyorum.. Bu işte yeni olduğum için acele etmeden emin adımlarla ilerlemek istiyorum..

 

Akvaryum ( 220x45x60h + 150x34x34 ) :

Eski boş hali
Aydınlatma tamamlandıktan hemen sonraki hali

Taban Malzemesi:

-60 kg Siyah Bitki Kumu(Quartz, muhtemelen Hagen)

-40 kg Lav Kırığı Kumu

-20 lt Hindistan Cevizi Torf (bundan emin değilim, daha sonra fitoplanktonla uğraşmak istemem..)

Bu kısım için fikirleriniz gerekiyor. İnternetten 100 lerce video izlemiş olsam da altyapı hata yapmak istemediğim tek yer. Şuan boşaltmaya çalıştığım kum bana yeterince işkence ediyor, aynı acıya birdaha katlanabileceğimi sanmıyorum. Eksik ya da fazla olduğunu düşündüğünüz birşey var mı?

 

Filtrasyon Malzemesi:

-Bioball (100 lü bir paket yeter diye düşünüyorum..)

-Seramik Halka(100 lü)

-Zeolit(1Kg Başlangıç için)

-Aktif Karbon(1Kg Başlangıç için)

Bu kısım çok opsiyonel ve her türlü hatayı tolere edebilirim.. Zira 150lt sump ın tamamını bu işe ayırabileceğim gibi gereksiz ise bir kısmını yavruluk ya da başka bir amaç için kullanabilirim.

 

Katkılar:

-Sıvı Karbon

-Sıvı Demir

-Sıvı Potasyum

Bu üçlüyü dozaj pompası ile otomatik dozlamayı düşünüyorum ama bazılarının haftalık tek seferde yüklü miktarda girilmesi gerekebilir mi? Balık olarak 100 kadar tetra türü düşünüyorum. Ve bir miktar karides. Canlı atıkları yetersiz kalır mı? Azot eklemesi de yapmam gerekir mi?

Aydınlatma:

-10x39w kendi yaptığım armatür

Elimde tuzlusudan kalma 2x12k,2x14k,2x16k ve 4xAktinik floresanlar mevcut. Aktiniklerin yerine mor glolüx koyarak diğerlerini aynen bırakmayı planlıyorum, bir sorun yaratır mı?

Bunlar daha başlangıç sorularım, kurulum bitip canlılar girmeye bi başlasın asıl sorular o zaman gelecek.

 

Yardımcı olsun olmasın cevap yazan herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MESUT t.Çevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 816
MESUT t.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2014 21:11
Böyle bi tankı bitkili olarak karşına alıp izlemek şahane olurdu doğrusu. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vozkolÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2012
İl: Manisa
Mesaj: 12
vozkolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2014 22:37
Aklınızda nasıl bir bitkili akvaryum düşüncesi var bilemiyorum ancak bitkili tatlı su akvaryumuna başlangıç için bu büyüklükte bir tank epey yorucu ve masraflı olacaktır. Şimdiden kolay gelsin. Ben size gereken malzemelerden daha çok karşılaşacağınız zorluklar konusunda yardımcı olayım.

Kurulum safhasında benim tavsiyem, siyah quartz kumun (Hagen diye bilinen) bitkili akvaryum için hiçbir gerekli elementi içermemesi nedeniyle uygun bir taban malzemesi olmadığı için kullanmamanız. Tabii zeminin siyah olması isteğiniz yoksa. Ayrıca o büyüklükte akvaryumda saydığınız taban malzemelerini birbirinden ayrı tutmak için sineklik teli bile kullansanız, bunun epey uğraştırıcı ve zahmetli olduğunu söylemeliyim. Eğer kullanmazsanız da bir süre sonra lav kırığı yüzeye çıkıp hagen alta inecektir. Ancak ülkemizde hem bitki akvaryumu için kaliteli taban malzemelerinin çok sınırlı oluşu, hem de yüksek fiyatları nedeniyle bu büyüklükte bir tankta aquaclay gibi Hagen fiyatına yakın ürünleri bolca kullanmanızı önerebilirim.

Bu büyüklükte tankta geri dönüşler kolay olmayacağından, tavsiyem oldukça yavaş ve metodik ilerlemeniz. Öncelikle aklınızdaki bitki akvaryumu için kullanacağınız taş, kaya ve kütükler ile birlikte bir planınız olsun. Akvaryumunuz epey uzun ve eni nispeten dar. Bu nedenle bir sahne oluşturmak yerine birkaç odak noktası olan bir manzara planlayabilirsiniz. ''Önce basit bir kurulum yapayım, bitkiler çoğalınca yeniden düzenlerim'' düşüncesi bu büyüklükte bir akvaryumda imkansız olacaktır. Önce basit bitkiler kullanıp, işler yolunda giderse (yeterli ışık, yosunla mücadelede denge, bitkilerin sağlıklı ve çoğalıyor olması, doğru sıvı gübre kullanımı, CO2 stabilitesi) kurulum öncesi planınıza göre daha zor bitkileri kullanmalısınız.

Bitkili akvaryum dertli bir zevk:
1- Zemin
2- Işık
3- Düzenli su değişimi
4- Sıvı / katı gübre
5- CO2 set ve setin kendi dertleri (illa ki bu noktaya geliniyor)
6- Bitki

Yukarıdaki maddelerin tamamı akvaryumun boyutları ile doğru orantılı olarak masrafı artan ve vazgeçilmez parametreler. Bitkili akvaryum düşünceniz akvaryumcularda satılan bitkilerin geçici olarak dikildiği 2-3 m uzunlukta karışık bitki akvaryumu değilse, gerçekten göze hoş gelen bir ''doğadan kesit'' düşünüyorsanız, bence yol yakınken ve yeriniz de varsa daha küçük bir akvaryumla bitkili yapın. Hem ciddi para tasarrufu hem de iyi bir tecrübe sahibi olursunuz. Küçük akvaryum sizi usandırmaz, daha derli toplu bir sahne yapabilirsiniz.

Bunlar benim naçizane düşüncelerim. Güzel bir bitkili akvaryum kurmanız dileğiyle :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LachesisÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 165
LachesisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2014 23:24
 
Yazdıklarınız için teşekkür ederim..
Öncelikle sineklik konusunu hemen listeme eklemiş bulunuyorum.
1- Zemin şu anki en büyük derdim, daha sonra sökemeyeceğime eminim ve bu yüzden akvaryumcuya gidip rastgele birşeyler almıyorum, araştırıyorum ve en azından 1 hafta daha sırf bitki kumu/toprağı konularını araştırmaya devam edeceğim.
2- Işık konusu en çok güvendiğim kısım diyebilirim. Daha önceki fotosentetik mercanları tatmin edebilmiştim, 390w bitkilere de yeter diye düşünüyorum. Zaten çok uç bitkiler düşünmüyorum(belki ileride).
3- Düzenli su değişimini her işi bilen akvarist gibi ben de en az 10 günde bir yapabileceğime eminim, daha önce de yaptım, tuzlusuda bile yaptım.
4- Sıvı / katı gübre konusu sanırım bu husustaki en çok tecrübe gerektiren konu. başlangıçta üzerinde yazan gibi uygulayıp zamanla ve forumu okumaya devam ederek ve umarım büyük bir hasar almadan öğrenmiş olurum. 
5- CO2 set ve setin kendi dertleri (illa ki bu noktaya geliniyor) başlangıç için düşünmüyorum ancak diy denemeleri yapabilir, sonra pes edip bir set de alabilirim.
6- Bitki konusunda ilk önceliğim yeşil bir taban olacak. tabanı yeşertmeyi başarabildiğimde farklı türlere yoğunlaşmayı düşünüyorum.
 
Takashi Amano olmasam da dizayn konusunu sevdiğim için bu işe girişiyorum zaten :) Yoksa kumu bile değiştirmeden 2 tane taş ile malawi biotop u yapmam 10 dakikamı almazdı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir