Adım Adım Tuzlu Su Akv. Kurulumu; Manisa


oktay_kustutanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2010
İl: Manisa
Mesaj: 139
oktay_kustutanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2014 16:31
Form üyesi değerli arkadaşlarım Merhaba.

 

Tuzlu Su Akvaryumu Kurulumu için araştırmalarım devam etmekte. Araştırmalarım neticesinde yeni başlayanlar için enaz 200-250 lt hacme sahip akvaryumun uygun olacağı sonucuna vardım. Bunun neticesinde ilk olarak;

 

Ana Tank : 100x50x50(h) (250 lt)

Sump : 85x40x35(h) (119 lt) ölçülerine sahip durso sistemli bir akvaryum edindim. Akvaryumun mobilya yüksekliği ise 100 cm’dir.

 

Kurulum açısından acelem yok, tuzlu su için iyi bir araştırma yapmak birincil önceliğim olmakla beraber halihazır durumda olan 140 lt’lik bitkili akvaryumumu bozup mevcut yerinden kaldırmamda gerekiyor. Kurulumun maddi boyutundan hiç bahsetmiyorum, ödemelerden fırsat kaldıkça ufak ufak kenara bir şeyler atıp yeterli birikime ulaştımı alım yapmayı planlıyorum. Not: Ticari kaygısı olmayan, samimi arkadaşlardan; 2. el temiz, faturalı-kutulu ihtiyacım olan ürünleri imkanım dahilinde alabilirim. Proje değişikliğinden dolayı alınıp da kullanılmamış ürünlerde olabilir.

 

Deneyim/Tecrübe sahibi form üyesi arkadaşların önerilerine ve kafama takılan sorular için görüşlerinize ihtiyacım olduğunu bilmenizi isterim. Bu bağlamda sorularımı şu şekilde sıralamak istiyorum;

 

1)     RO Sistemi; tuzlu su akv. için özel filtreler-ekipmanlar kullanılarak değerler istenilen seviyeye düşürülebilmektedir. Fakat içme suyu için düşündüğümüz sistem ile bu işi göremezmiyiz, bu sistemin yosunlaşma dışında (artı) dezavantajı olurmu? Tuzlu su için konulan filtrelerin ve ekipmanların bağlantısına aç/kapa anahtar takılarak hem tuzlu su hemde içme suyu için kullanılabilme imkanımız oluyor diye okudum güvenilirliği yada uygulanabilirliği nedir?

 

2)     PS; değerlendirmesinde akvaryum+sump hacmini baz almamız gerektiği bilgisini edindim. Bunun neticesinde ekonomik olma bakımından BM Curve 7 uygun olur diye düşündüm ama (daha toleranslı olmaları nedeniyle) yumuşak mercanlar ve 8-10 adet balık (20-25 lt için 1 balık hesabı ile) (1 çift Palyaço, 1 çift Kardinal, Yellow Tang, Purple Tang, Blue Tang, Brown Tang) beslemeyi düşünüyorum, tabi geç büyüdüklerini düşünerekten küçük boylarda olacaklar. Bu anlamda BM Curve 7 yeterlimi yada BM Curve 9 umu düşünmeliyim tam karar veremedim. (sump 40 cm derinlik ve 35 cm yükseklikte). Sizin önerebileceğiniz farklı PS hangisi olurdu bilmekte isterim. Not: Tang türleri oldukça hareketli oldukları için oksijene ihtiyaçları diğerlerine göre çok daha fazla oluyormuş diye okumuştum, bu açıdan oksijen parçalanması enaz hangi düzeyde olmalıdır?

 

3)     Dalga Motoru; sirkülasyon değerinin akv. hacminin en az 20 katı olması gerektiğini okudum. Bu güçte olan 1 adet yerine yarı güçte olan 2 adet kullanmayı düşünüyorum uygunmu? 1 tanesini sump dönüşünün yanına diğerini ise karşı çaprazına ve kayaların hizasına kayaların arkasına akıntı sağlayacak şekilde koymayı düşünüyorum. Tunze 6025 modelini düşündüm, öneriniz? Işık Sensörlü olanları ve kumanda ile kontrol edilebilenler hakkındaki düşünceleriniz, marka-model öneriniz?

 

4)     Sump Motoru;  sirkülasyon değerinin akv. hacminin en az 10 katı olması gerektiğini okudum. New-Jet 3000 düşünüyorum fakat New-Jet 4500’te olabilirmi? Önerebileceğiniz faklı marka-model nedir? Enerji tüketimleri baya fazla, daha az tüketen marka-modeller nelerdir?

 

5)     Canlı/Cansız Kaya; genel görüş 1 (kilo kaya) / 7 (litre su) oranında canlı kaya olması fakat buda benim akvaryum için artı ağırlık ve yüklü bir maliyet demek. Kayaların önemi çok akvaryumda; biyolojik filtrasyon, balıklara saklanma alanı oluşturma, anaerobik bakterileri barındırma, kabuklu kabuksuz canlılara ev sahipliği yapma, mercanlara destek olmak gibi bir sürü faydası var. Bu konuda öneriniz ve en az hangi miktarda almalıyım? Kum kalınlığını 8-10 cm arası tutarsam kaya ihtiyacım o oranda azaltılabilirmiş. 8-10 cm kalınlığında kum ve dekor amaçlı seçilmiş 10-15 kg yada 20 kg kaya yeterli olurmu? Daha farklı önerilerinizde benim için önemli. Kaya türü olarak öneriniz?

 

6)     Canlı/Cansız Kum; genel görüş 1 (kilo kum) / 8 (litre su) oranında olması yönünde. Aragonit kum özelliklerinden dolayı öne çıkıyor. Kumun canlı olması döngünün erken başlamasından başka faydası varmıdır? Bir miktar canlı bir miktar cansız karışımı olabilirmi? 8-10 cm kalınlık için ne kadar almam gerekir? Marka vb. açıdan önerileriniz?

 

7)     Tuz; içerikleri açısından faklı özelliklere sahiptirler. 1 litre için 24-33 gr arası bir miktar yeterli geliyormuş. Mercan ve balık kombinasyonu açısından en iyisi/faydalısı hangisidir?

 

Genel itibari ile benim öğrendiklerim ve sormak/öğrenmek istediklerim bunlar. Eksik yada yanlış bildiğim konusunda uyarılarda bulunursanız sevinirim.

 

Zaman ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Saygılar. 


Beğenenler: [T]175439,turkbaytar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2014 16:46
Selamlar,bu şekilde araştırma yapıpıta soru soran hobicilere yardım etmek inanın ayrı bir zevk.Böylesine can kurban derler ya hani.Sorularınıza elimden geldiğince ve madde madde cevap vermek istiyorum.
1-Yosunlanma dışında suda ağır metal vs var ise bunları tutmuş olursunuz,su değerleriniz daha düzgün olur.RO cihazları suyu arıtmada kullanılır ve amaç en düşük tds değerini elde etmektir.Bu yüzden 0'a yakın tds elde edilmiş bir suyu içme amaçlı kullanmayınız.
2-PS canlı yüküne ve tank hacmine uygun olarak seçilmeli ama bence seçecekseniz curve7 yeterli olacatır.
3-Tunze moddelerinden uygun olanı seçebilirsiniz bütçe el veriyorsa vortec'lere de bakabilirsiniz.Bence 2 adet 6045 debisi ayarlananlardan alabilirsiniz.
4-3000'lik motor yeterli olacaktır.Ben eheim compact 3000 kullanıyorum.
5-Kumu kalın tutun,ancak 20 kiloyuda 35 kg gibi miktara çıkarmanız iyi olacaktır diye düşünüyorum.
6-Canlı kum vs takılmayın göz zevkinize ve sisteme uyumlu bir kum seçin.
7-Tuzu mümkün olduğu kadar kaliteli markalardan seçmenizi öneririm hele ki resif akvaryumlarında oldukça önemli.Red sea coral pro kullanıyorum memnunum seçenekleri çoğaltmak mümkün.Elos vs gibi.GETz READY2014-01-21 16:46:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LachesisÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 165
LachesisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2014 22:03
1 buharlaşan suyu musluk suyuyla da tamamlayabilirsiniz, ancak buharlaşan saf su yerine içinde birçok mineral olan su doldurdukça istenmeyen elementlerin birikimi artacaktır ki bu durumda daha çok su değişimi yapmanız gerekecek, bu da RO ya yapacağınız masrafın çok daha fazlasını deniz tuzuna yapacağınız anlamını taşıyacaktır..
2 bunu birçok faktör etkileyecektir.. kum seviyeniz ve canlı kaya hacminizden tutun da eklediğiniz mercanların türüne kadar.. Alg filtresi yapacakmısınızdan içerideki akıntının yoğunluğuna kadar.. Tüm bunları bir kenara ayırırsak önerilen hep hacminizin 2 katı kapasitedir..
3 düşük hızda ve fazla sayıda olması daha iyidir.. Böylece daha az kör nokta kalacaktır..
4 Debisinin yüksek olması her zaman avantaj olur.. Hem sizi dalga motorlarınızın birisinden kurtarır hem de fazla gelir gürültü yapar ise zaten kısabilirsiniz.. Enerjiden çok bakmanız gereken kriter gürültüsüdür diye düşünüyorum.. Ben Eheim kullanıyorum, memnunum..
5 kum kalınlığı tek başına birşey ifade etmeyecektir kumu yavaş bir şekilde sürekli karıştıracak canlılar da edinmeniz gerekecektir.. Yine de kayanın yerini tutmayacaktır.. Kaya akvaryumunuzda fazlası zararlı olmayacak tek şeydir..
6 bulabildiğiniz en ucuz aragonit/mercan kırığı cansız kumu almanızı ve içerisine küçük bir miktar canlı kum karıştırmanızı öneririm(Bir hobiciden de olabilir, satın da alabilirsiniz..).. Zaten canlılarınız hepsini birden değil haftada 1-2 canlı şeklinde ekleyeceğiniz için bakteri populasyonu da girilen canlı miktarına göre kendisini arttıracaktır..
7 Bazı tuzlar kalsiyum magnezyum strontiyom vs.. bakımından biraz daha zengin oluyorlar ancak zaten bu elementleri emen canlıları akvaryumunuza eklediğinizde hazır çözünmüşler yetmeyecek, katkı da eklemeniz gerekecektir.. Bence çok bi farkları yok..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oktay_kustutanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2010
İl: Manisa
Mesaj: 139
oktay_kustutanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2014 09:26
Günaydınlar. 
Uğur Bey ve Tuzlu su'da tatlı su gibi ''aman olmadı, boz gitsin baştan yenilerim'' lüksümüz olmadığını düşünerekten sıkı bir araştırma içindeyim. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim, çok faydalı bilgiler. 
Serkan Bey çok teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oktay_kustutanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2010
İl: Manisa
Mesaj: 139
oktay_kustutanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 09:03
Merhaba arkadaşlar.
BM Curve 7 Ps, Newjet 3000 Sump Motorunu almış bulunmaktayım. Sıra dalga motorlarına geldi. Tuz ve kumu Coralx markasını almaya karar verdim. Kayayıda cansız alıp canlandırma düşüncesindeyim. şimdilik durum bu şekilde ilerlemekte. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir