Akvaryum arkası modüler sump...


ColdFishÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 406
ColdFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2007 23:47
 
 
Arkadaşlar tecrübeleriniz dahilinde bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Forumdan arkadaşım Halit Değer beyinde tavsiyesi üzerine bir konu açmayı gerekli gördüm lütfen yardım ve düşüncelerinizi esirgemeyin.
Bitkili bir 45x45x45 nano kurmak istiyorum tankımda, arkadan sumplu bir sistem yapmayı düşünüyorum. Genişliği 10cm, yüksekliği45cm, uzunluğu45cm.
 
 
 
Resimde görüldüğü gibi 4 bölmeden oluşuyor ve su sol odacığın üstündeki deliklerden giriyor, filitre malzemelerini dolaştıktan sonra sağ tarafta ki gibi kafa motoruyla tank a geri basılıyor.
 
Konu hakkında gene forumdan Recep Işık bey arkadaşımla konuşurken arkadaşım bu sistemin pek iyi çalışmayacağını söyledi. Çünkü Yukarıdan giren su gene yukarı kısımdan verilen bir kafa motoruyla tahliye ediliyordu. Bununlada suyun sürekli tankın üst kesimindeki suyun devirdaimi söz konusu oluyordu.  Bana görede bir hayli haklıydı. Gene Recep beyin çizimiyle olması gereken şu şekildeydi.
 
 
Arkadaşımın tavsiyesindeki bu şekille hem daha iyi bir sirkülasyon sağlanmış olacaktı hemde akvaryum tabanında biriken pislikler kolayca sump a gececekti. Bu sistemde sump a geçiş su delikleri, 6 - 7cm kum yüksekliğinide hesaba katarsek bir 10cm yükseklikteydi. diğer taraftan kafa motoru ve suyun tekrar tank a tahliyesinde pek fazla değişiklik yoktu sadece motor alt kısımda ve bir hortumla gene tankın üst kesiminden su tank a basılıyor.
 
Bu farklı iki sistemden birini yeni kuracağım bitkili nano tankımda uygulamadan önce sizlerle paylaşmak istedim. Ben ikinci sistemin daha fazla başarılı olacağına inanıyorum. Fakat sumplar ve çalışma prensipleri hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim ama araştırıyorum. Sizde bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Sizce bu iki sistemde olması ve olmaması gerekenler nelerdir? Sump işleme prensibine aykırı her hangi bir hata, yanlışlık söz konusumudur?
 
Yardımlarınızı bekliyorum....
 
 
 
 
 
Saygılarımla....
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColdFishÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 406
ColdFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 13:03
Bu konuda bana yardımcı olacak hiç kimse yok mu Disapprove...
 
" Deneyimleriniz ve fikirleriniz benim için çok değerlidir "
Yardımınızı bekliyorum...
 
 
 
 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deviantusÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 60
deviantusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 13:34
Bence 5 bölmeye gerek yok.  Resimdeki tasarımda ilk bölmenin alt kısmınada su girişi için delik açarak, alttan ve üstten su girişi sağlayabilirsiniz. Ayrıca üst kısımdan su girişini iptal etmeniz durumunda suyun üstünde oluşabilecek, köpük, yağ vb gibi tabaklardan kurtulmanız zor olacaktır. Kafa motorunun tabanda olması su eksilmesinde biraz daha zaman kazandıracaktır. İdealde su seviyesinin orta bölme seviyesinin altına düşmemesi gerekir tabi. Ortada bulunan 2 bölmede filtre malzemeleri için yeterli alanı sağlar sanıyorum. Zaten hacim çok fazla olmayacak.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColdFishÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 406
ColdFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 13:54

Murat bey... Öncelikle zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Biraz daha düşününce, sistemde sump a su girişinin üst tarafta olması bana daha mantıklı gelmeye başladı. Bir arkadaşımla konuşurken altan su girişinin farklı bir dez avantajını yakaladık. Sonuç olarak, evet belki tabanda biriken pislikler kolayca alt taraftaki deliklerden sump a geçebilecekti ama geçenler ne olacaktı? Biliyoruzki tankta istenmeyen tortu ve pisliklerin hepsi suda yüzmüyor, ayrıca zaten alt deliklerden sump a geçen tortu ve pislikler büyük yüzdeyle suda yüzmeyen, çökelmiş pislikler olacaktır. Ve sump un ilk kademesine geçen bu istenmeyen çisimler orada çökelecek ve hatta bir müddet sonra bu delikleri tıkayacaktır diye düşünüyorum. Bu büyük bir dez avantaj gibi geliyor ve beni ilk sisteme daha fazla yaklaştırıyor. Üsten delikli bu sistemde ise pislikler ilk kademedeki elyafta tutulacak ve zaman zaman elyaf değişimi ile sorun ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum. Ama hala sirkülasyonla ilgili aklımda bazı soru işaretleri yok desem yalan olur. Ermm

 
Arkadaşlar konuyla ilgili fikirlerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim...
 
 
 
 
 
 
Saygılarımla...
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaNsÇevrim Dışı

[B]2316,2[/B]
Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 100
SaNsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 14:05
Bekir Bey selamlar,
Bu kadar çok bölme yapmanız mevcut alanı daraltıyor ve müdahaleyi zorlaştırıyar. İki cam bölme yeterli , genişliği 13 cm e çıkarın, kafa motorunu dibe koyun, taşmanın olduğu bölmeye filtre malzemelerini yukardan aşağı dizin ,çizim yeteneğim kötü ama arşivden resim bulursam koymaya yada göndermeye çalışırım. Yolunuz İstanbul a düşerse gelin görün derim , mevcut 5 akvaryumum bu sistemle çalışıyor. Sağlıkla kalın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CANER07Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 14/04/2007
İl: Antalya
Mesaj: 43
CANER07Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2007 18:22
Merhaba Bekir bey. Aynı sistemi ben 80 cm bi bi akvaryuma kendim uyguladım. Ama çizimdeki gibi su alttan giriyor fakat alttan çıkıyor. Benim amacım sürkülasyonu tabanda sağlamaktı tabandaki pisliklerin tamizlemesi açısından. Ben o akvaryumu bi arkadaşıma verdim ve hiç bi problem olmadığını söyledi. Ama şuanda son durumunu bilmiyorum. Bence çıkışıda alttan olursa iyi olur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deviantusÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 60
deviantusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2007 10:03
[QUOTE=ColdFish]

 Sonuç olarak, evet belki tabanda biriken pislikler kolayca alt taraftaki deliklerden sump a geçebilecekti ama geçenler ne olacaktı? Biliyoruzki tankta istenmeyen tortu ve pisliklerin hepsi suda yüzmüyor, ayrıca zaten alt deliklerden sump a geçen tortu ve pislikler büyük yüzdeyle suda yüzmeyen, çökelmiş pislikler olacaktır. Ve sump un ilk kademesine geçen bu istenmeyen çisimler orada çökelecek ve hatta bir müddet sonra bu delikleri tıkayacaktır diye düşünüyorum.     

[/QUOTE]
 
Bekir bey, benzer bir sistemi kendi akvaryumumda sump a gidiş için kullanıyorum. Belirttiğiniz gibi alttaki girişin olduğu kısım tabandan 7-8 cm kadar yukarıda ve burada belirli bir süre sonra tortu ve pislik birikiyor. Ancak Akvaryumun içinde sirkülasyonu tam sağladığınızda kum üzerinde pek pislik kalmıyor. Eğer sirkülasyon yeterliyse allttan giren pisliğin büyük bir bölümü zaten üst kısımdan diğer bölmeye geçecektir. Bölmenin dibinde biriken pislikler ise birkaç haftalık periyodlarla dip çekimi yapılabilir. Sonuç olarak akvaryum içindeki dip çekimi yükünü azaltıp tek bir noktada birleştirdiğinide düşünebiliriz.
 
Resimde kendi sistemimin ilk hali var. Üstten, alttan ve ortadan da iki yerden su girişi var. Ancak bu sistem su girişini çok dağıttığı için alttaki girişte sirkülasyon çok azaldı ve birikme de fazla oldu. Daha sonra ortadaki iki girişi iptal ettim. Şu an üst ve alttaki girişler aktif.
 
Saygılar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

edede33Çevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2011
İl: Gaziantep
Mesaj: 62
edede33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2011 20:10
Bu yan sump yada arka sump sistemlerinin saglıklı çalışanı yok mudur acaba? kaç gundur araştırıyorum kafama yatmadı .
Su gırısı alttan olursa katı atıklar sumpa gırıp bırıncı bolmede çokelmez mı?  tıkamazmı girişleri.
 buraya bır hava taşı konsa tortular 2. bolmeye gıdermı?

 su gırısı sadece ustten olsa sırkulasyon olmaz.

akvaryumun su seviyesiyle sumpın sevıyelerı nası olmalıdır?

yardımcı olabılen olursa sevınırım teşekkurler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trkzombiÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 161
trkzombiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2011 04:22
Ben arkadan sump kullaniyorum temizlik bakimindan simdiye kadar hiç sorun yasamadim  su girisi altta cıkısı usten hafa motoru borusu ile bende 

akvartum 50 cm işte  arka sump ilk bolumu yukari dogru 46 cm falan  bu akvaryum sonun olcusu olacak yani 50 cm akvaryumun ortalalma 46 47 cm su ile dolu olacak 3 cm bos olacak. yorumlarda okudum ama bende sump geligi 8 cm yukarida  alltan 5 cm kum var yani 3 cm yukarida ve evet pislikler genellikle ilk sump bolumunun alt tabanina birikiyor ama onu cozmeside basit ben oraya elyaf koydum batmasina yarcımcı olsun diye ustune bir tas koydum  arka samp olunca genelde yerde fazla pislik birikmiyor normal akcaryumlarda haftada 1 yapılan dip cekimini ben 3 4 haftada 1 yapıyorum 1.5 ayda birde elyaflari atip yeriine yenileri koyuyorum simdiye kadar herhangi bir sorunla karsilasmadim olen baligim 2 adet oldu 1 tanesi nasıl olduysa buhar camın ustune atlamis :d  diyeri akvaryumda oldu neden oldugunu cozemedim   balik olarak demasini mpnga neonspot bkiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir