Akvaryum Günlüğüm


easyaliogluÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 23
easyaliogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 13:55
Öncelikle bu iş nasıl başladı onu anlatmak isterim, herşey Kasım ayında eşim ile beraber İstanbul Akvaryumu ziyaret etmemiz ile başladı. Dedim benimde içinde rengarenk bitkilerin olduğu bir akvaryumum olmalı. İlk işim tuzlu su akvaryumları hakkında bir araştırma yapmak oldu ve sonunda 8-10 yaş gurubunda fanus içinde japon beslemeye çalışan biri için bu işin rüyada görülse inanılmaması gerektiğine inandım. Tamam itiraf ediyorum bildiğin tırstım. Sonra dedim bunun tatlı su için olanıda vardır. Şöyle bir bakınırken rüya gibi akvaryum resimleri gördüm. İşte orada o akvaryum gezisinde içime düşen heves perçinlendi ve o resimlerle beraber Takashi Amano ile tanıştım sonrasında çok değil 1 ay içinde yaptığı katkıda bulunduğu ne kadar sanat eseri varsa (benim için o akvaryumlar birer sanat eseri) izledim, dinledim okudum. Ve en sonunda bende yapacağım dedim :) Tamam tamam yaklaşık olarak. Şimdi bu kadar detaylı neden yazıyorsun kısmına gelince öncelikle şu anda hissettiklerimi unutmak istemiyorum ve eminim aynı şeyleri hissedenler vardır olacaktır bir nebze de olsa onlarada belki bir faydam dokunur.

1. Evre Akvaryum Temini

Akvaryum kurmaya karar verdiğimde ilk işim akvaryum fiyatlarını araştırmak oldu. Ev - iş arası otobüs seferleri benim için artık tam anlamıyla akvaryum araştırmak ve nasıl bir akvaryumla başlamak gerektiği konusunda araştırmalar ile geçer oldu. Sonunda yaklaşık 150Lt lik 90*40*40 bir akvaryum almaya karar verdim. Neden mi ? Daha büyüğü için biraz daha deneyim sahibi olmak istedim. neticede hatam daha fazla canlıya zarar vermek olabilirdi. Küçüğü de mini bir bahçe için gözüme küçük geldi. Bunlar fiziksel sebebler asıl sebep ise küçük akvaryumda suda oluşacak değişimler daha hızlı olabliliyor hacim küçük olunca zarar süresi hızlı telafi süratı imkansıza yaklaşıyormuş. İnsanlar senelerdir bu işi yapıyor ve imkanınız varsa 100litre altı akvaryum almayın diyorlarsa bir sebebi olmalı. Deneyimli insanlara inanın heleki ağız birliği yapıyorlarsa. Neyse başladım fiyat araştırmaya ve sonrasında mobilyalı bir avaryumun uvvv denilecek fiyatlarda olduğunu gördüm. Dedim Emre acemisin acemi kal ikinci el bak artistlik yapma. Ve ardından şu ilanı buldum .



Küçük bir pazarlığın ardından 200TL ye anlaştık. Üşenmedim akşam saat 21 de Çekmeköy'den çıktım Eyüp'e geldim ve akvaryumu aldım. (Balıkları istemedim bıraktım ben bitkili tropikal bir yaşam alanı oluşturmak istiyorum). Ve artık akvaryumum vardı içi boştu ama vardı. Ah o içi boşken kurulan hayeller özlemişim çocukluğu :)

2.Evre Malzeme Temini ve Akvaryum Kurulumu

Akvaryum ile beraber ATMAN-F103 iç filtre gelmişti. Güzelce yıkadım bu noktada zaten içerisindeki bakterilerin yararlı veya zararlı farketmez tamamından kurtulmak istediğim için sıcak suyu doldurdum leğene ve yıkadım. Elbette sabunsuz buna dikkat. Tam burada başka bir konuya değinmek istiyorum akvaryum için ne olur ne olmaz sabun bulaşır veya durulanmamıştır vs. gibi problemlerim olmasın diye herşeyden önce bir temizlikçiden ihtiyacım kadar 2 boy leğen, 2 boy kova ve maşrafa aldım. Toplamı 20TL. Eşimede özellikle tembihledim bunlar akvaryumun diye :) Nemelazım ertesi gün temizlikte kullanmasın. İşin özünde buradaki mesaj lütfen akvaryum teccizatınızıda yeni alın daha önce temizlikte kullanılmamış olsun. Akvaryum ile beraber 3-4kg kadar beyaz bi kum geldi. Bunlarıda güzelce yıkadık ve kurumaya bıraktık. Belki lazım olur diye. Kumun ph dengeleme özelliği varmış veren çocuk öyle dedi ama acemi olduğum için anlamadım. Akvaryumu 2. el aldığım için içimde bir kuşku vardı ya sızıntı varsa diye ve denemesi 50lt su maliyetiydi. Akvaryum ile mobilya arasına gazete kağıdı serdim doldurdum ve başladım 3 gün bekledim. Bu arada içinede biraz mikropları kırılsın diye biraz da kaya tuzu eklemeyi ihmal etmedim elbette.
Ne yalan söyleyeyim o 3 gün geçmek bilmedi bu arada ben sızıntı olsun yada olmasın sonrasında bir sıkıntı olmaması için içindeki silikonun üzerine yinede ince bir kat daha geçmeye karar verdim. Bu konuda yaptığım araştırmalarda Sista Marka Akvaryum için özel üretilmiş bir silikon olduğunu bu ürünün suya salınım yapmadığını ve canlılar için zararlı bir içeriği olmadığını öğrendim hemen temin ettim. Sista Akvaryum Silikon 12 TL Silikon sıkma tabancası 4 TL. Silikonlama işinide yaptım bu arada unutmadan akıntı yoktu onuda söyleyeyim. Bu işlemde gazete kağıdı neden diye soran olursa gündüz evde yokuz malum sızıntı küçük olup kuruyabilir ama gazete kağıdı ıslanıp kuruduğunda bunu belli eder. Buyrun size bir ipucu daha :). Ve akvaryumu 2-3 gün daha kurumaya bırakıp bir daha su doldurdum daha az miktarda tuz ile bu sefer 1 gün beklemenin ardından temizledik güzelce tuzdan da arındırdık. Artık akvaryum yerine taşınmaya hazırdı. Akvaryumu ayak altı olmayan ama göz önü olan direk gün ışığı almayan bir noktaya yerleştirdik. Genelde akvaryumları mobilya üzerine koyarken altına ince bir strafor koyun diye tavsiyeler bulunuyor straforu aldım ancak kullanmadım bunun sebebi benim akvaryumumun dış çerçevelerini saran 3mm platik bir çerçeve var. Direk cam mobilyaya temas etmiyor. Ama pişmanım şöyle bir su değişimide denk gelen cengaver bir arkadaşım denk gelirse altına siyah 4mm lik bir sünger atacağım. Çok gerekli değil ama içim rahat etsin. Akvaryum yerinde 1 gün boş durdu ama o bir gün bana 10 gün oldu analatamam nasıl sabırsızım nasıl sabırsızım bildiğin 34 yaşında adam uyku tutmadı hadi sabah olsun diye. Dedim madem uyku yok eksik listesi çıkar kendine. Önce elbette kum ve bitki için taban kumu, sonra mangrow kökü, minik kaya, ısıtıcı ve florasan. İç filtre ile geldiği için şimdilik filtre ve hava motoru masrafı yapmak istemedim. Liste tamam iyide nereden alacağım istiyorum ki süper market gibi bir yer olsun ben önce bir gezeyim sonra alayım ama herşey olsun böyle büyük bi yer. Uzunca aramadan sonra Davutpaşada Lale akvaryum diye bir yeri buldum. 600m2 bir yer. Aradığınız çoğu şeyi bulmanız olası ama ben daha fazla çeşit balık olmasını beklerdim. Bu konuda başka bu kadar büyük yerler var ise lütfen banada bildirin. Sabah oldu günlerden pazar. Çıktım gittim açıktır diye nerdeee kapı duvar. Güvenlik vardı sordum pazar günleri 12:00 - 18:00 arası açıklarmış bilginize. Neyse başladım alışverişe dedim gelmişken hava motoruda alayım nedense(heves o heves :)).

Şunları aldım
  • Witasand dere kumu 4kg kadar. (Bunu en dibe serdim arasında boşluk olsunda bakteri oluşumu için gerekli ortam oluşsun.)
  • Witasand Siyah Bitki Kumu 2Kg kadar(Bu efsane bişeymiş yıkamaya gerek yok tertemiz 2-3mm)
  • Witasand Kahverengi Bitki Kumu 5kg kadar(Bu kum en büyük pişmanlığım keşke hepsini siyah alsaymışım)
  • Prodac Fondo Vivo Akvaryum Taban Kumu 1,5 kg (En üstte görünen beyaz büyük olanlar bu kum. Çok para buda pişmanlığım almasaydım da oluşmuş. Bana göre para tuzağı)
  • Eheim 3702 Hava Motoru
  • Eheim Jager 100W Isıtıcı. (Aldığınız yerde mutlaka kalibrasyonunu ne şekilde yapacağınızı görsel olrak anlattırın.)
  • 1 * T8 18W 59 Cm grolüx florasan (1 tanede daylight istedim ama yoktu)
  • 1 kök Anubias Barteri
  • 5 kök Alternanthra
  • 1 * Su değişim sifonu
  • 6 * Vantus (Hava hortumu için)
  • 3mt hava hortumu.
  • 1 * Civalı derece (Lanet olsun o dereceye siz siz olun derecede ucuza yönelmeyin yada mümkünse aldığınız yerde deneyin ordaki derece ile aynı ısımı.)
  • 1 * Balık Yakalama filesi. 
  • 1 * İç filtre için mavi bir sünger
  • Atman F-103 için delikli su tahliye borusu.
Bunların tamamınada 310TL gibi bir bedel ödedim. Ayrıca Çekmeköyde bir akvaryumcudan da;
  • 1 Kök Anubias Barteri (10cm lik bik mangrow köküne sarılı)
  • 5 Kök Cabomba Caroliniana (15cm di ben yazıyı yazarken 37 cm oldular)
  • 2 Kök Elodea
  • 60-70 Kök Eleocharis parvula (1 Saksı)
  • 2 Mangrow Kökü (20-25Cm civarı resimlerde görebilirsiniz)
  • 1 Delikli kaya (10Cm3 falandır sanırım)
  • 1 Saksı java moss
  • BOYU Termometre (Civalı)
Bunlarada Yaklaşık Olarak 80 TL gibi bir bedel ödedim.

Asıl istediğim T8 Daylight iki yerde de yoktu bir elektrikçiden temin ettim.

Koşa koşa eve geldim. Ve büyük an akvaryumuma ilk canlı(bitki) girecekti bu gün. İlk önce çiçekleri bir tasa (içi dinlenmiş su dolu bir tasa) koydum. Güzelce yıkadım olası bir salyangoz yumurtasından elimden geldiğince kurtulmak istedim ama başarılı olamamışım 3 tane yakın 1mm lik yavru yakaladım ilerleyen zamanda. Sonra suyu değiştirdim ve bitkileri karantinaya aldım. Sıra en heyecanlı ana geldi akvaryumu kurmaya ve malzemeleri bağlamaya.  En alta diptede oksijensiz bir ortam oluşup bakterilerin üreyebilmesi açısından dere kumunu arkadan öne rampa çeklinde serdik. Üstüne kahverengi ince kumu en üste de kahverengi, siyah ve bitki taban kumunu karıştırıp serdim. Görüntü istediğim gibi değildi ama idare ederdi. Keşke sadece siyah kum alsaymışım. Bu arada mangrow köklerinin suya kahverengi renk salınımını engellemesi için e tabi birde mikroplarıda kırılsın diye kaynatmaya bırakmıştım. Onlarla beraber kayayıda kaynattım. Bunlarıda alıp yerlerine koyduk. Ardından bir çöp poşetini akvaryumun içine içine yüzeyi tamamen kapayacak şekilde serdim. Üstüne de bir tas koydum tasın içine başladım suyu vermeye. Tam sistediğim gibi olmuştu yaptığımız dekor zerre bozulmamıştı bir tek kum tanesi kıpırdamamıştı. Yaklaşık 10 cm yüksekliğe kadar suyu doldurduktan sonra ince bir misina ve siyah dikiş ipi ile kaya kök vs yerlere Anubias Barteri leribağladık. Evde tuttuğumuz minik taşlar vardı onlara bir güzel mossları bağladık, diğer çiçekleri diktik, filtreyi ısıtıcıyı dereceyi yerleştirdik ve suyu tepeleme doldurduk. Bu arada su 2 gün dinlendirilmiş çeşme suyu. Görüntü ise kurulumdan sonraki 1. hafta resmindekiyle aynı oldu.

Bana en büyük süpriz florasanların yuvalarına olmaması oldu. Sonra araştırdım ki o yuvaya uyacak florasan yok zaten Türkiye'de. Buradan akvaryumun ithal olduğunu anladım zaten :) Neyse dedim Emre yaparsın sen. Diplerinden kırdım 1 Cm geri çektim uygun yere cam silikonu ile yapıştırdım ve tata artık florasanlarıma uygundu boyut ancak bir terslik vardı hala çalışmıyorlardı sonra farkettim ki atahtar bölümünde bir sigorta yuvası var ama içi boş. Sigorta yuvasını pas geçirdim ve problem devam ediyordu. Acaba dedim balastlar yada starter den olabilir mi ? Hemen gittim elektrikçiye 2 balast ve 2 tane de starter aldım. Yanlız dalgınlığıma geldi elektronik balast almıştım. Sakın ola böyle birşey yapmayın. Nedenine gelirse bunlar suya neme toza dayanıksızlar. Birde benimkiler gibi çin malı dandik olunca elinizdeki sağlam florasanlarıda patlatırlar. İçim kararmıştı çöpe giden o kadar masrafamı yanayım yoksa boşa geçen o kadar zamanamı. Akvaryumum da karanlıkta kalmıştı. Akvaryumla ilgili başka sıkıntılarımda vardı ama en önemlisi buydu diğerlerinede sıra gelecek. Ertesi gün aydınlatmaları araştırırken akvaryumda led aydınlatmalar ile tanıştım. Tamam dedim benim için florasan out led in. Led ithalatı yapan bir firmada çalışmanın avantajını yaşadım. Gerekli hesapları yaptım akşam eve giderken yanıma 1 er makara silikonlu dış mekan  RGB, Kırmızı, Mavi, Yeşil ve Gün Işığı 5050 3Çipli 30 Led/mt şerit led ve 20A lik bir güç kaynağı aldım.

Ledleri yapıştıracağım alanda 60cm lik bir uzunluk ve 8 sıra yapabileceğim bir genişlik mevcuttu. Araştırmalarım neticesinde 10cm yükseklik ve dekorasyon ardına 100 litrelik bir alan kalan bitkili akvaryum için litre başı 0.4W/30Lm /  (0.5W/37.5Lm daha iyi tabi) uygun olacağına karar kıldım. Bu arada bir T8 18W florasan da en fazla 1300 lümen olabiliyorsa(oda ilk ay sonra düşmeye başlıyor) ve bana 50W florosan olarak 54W(4050Lm) ihtiyacım var demek oluyor. Tabi bunlar en az değerler.
Şimdi birazda şerit led oranlarından bahsedelim şerit ledde watt hesabı yapmak çok yanlış o bakımdan direk lümen üzerinden gideceğim ama fikriniz olması açısından yineden watt bilgilerini belirteceğim. Öncelikle standart 3 çipli bir 5050 led 0.08W / 12V / 20MA enerji harcar buna karşın  19-21lm kadar ışık verir. Bu durumda benim en kötü hesapla 213 led ile aydınlatma yapmam gerekli ancak yerim mevcut olmadığı için şöyle birşey denedim.

  • 6 Sıra 60cm 18Led Gün ışığı
  • 1 Sıra 60cm 18Led Mavi
  • 1 Sıra RGB (Mavi ve kırmızı yakarak pembe bir görüntü alıyorum ama bunu kırmızı ile değiştirme eğilimindeyim.)
Teorik olarak bakınca 2800lümen ve bitkilerin ihtiyacı olan renk frekenslarını yakalamış durumdayım. 2-3 Ay bu şekilde çalıştırarak bitkilerim üzerinde gözlem yapıp gerekirse 60led/mt led ile değiştireceğim. Tabi burada bitkilere ışık vereceğim diye balıklarada zarar vermemem gerekiyor. Bu bakımdan az dan çoka gitmeye karar verdim. İhtiyacım olan hızlı gelişen bir akvaryumdan çok sağlıklı canlı içeren bir akvaryum.

Montaj ile ilgili detaylara gelecek olursak tüm ek yerlerini Akvaryum Silikonu ile kapttım ki buhar ile temas edip metalin oksidini suya geri döndürmesin. Bakın burası çok önemli yüzlerce balığını bu sebeple kaybedenler var. Bu bakımdan lütfen bu hususa dikkat edin.
Şeritler her ne kadar dış mekan olarak üretilse de arkalarındaki yapışkana çok çok güvenmemek lazım bu yüzden başından ve sonundan gene cam silikonu ile tabana tutturmak güvenlik için önemli.

Ve sonunda ledlerim çalıştı aydınlatma işini de çözdük.

2. Problem ise Eheim Jagger ısıtıcı. Arkadaş bir kalibre edemedim. Halada edebilmiş değilim. Isıtıcı 22 derece gösteriyor ama su 25 derecede. Ama stabil hep aynı derece. Ha bu arada 25 derece ısıyı 27 derece gösteren bir derecem vardı ki evlere şenlik sonra BOYU mini tombiş bişi aldım kafam rahat. Bu arada ısıtıcının kalibrasyonunu resimli olmadı videolu ama türkçe anlatacak olursa accayip teşekkür ederim.

Şimdi gelelim 3. probleme buda iç filtrenin içeride çok fazla akıntı yapmasına. Debisi çok güçlü geldi içinde ki uzun çiçekler özellikle Cabomba Carolianalar yapraklarının ki zaten incecikler suyun içinde uçuştuğunu görünce bu filtreye bir aparat aldım. 2. resimde mevcut ancak yinede içim rahat değildi sadece akıntı yönü değişti. O an benim bir dış filtreye almam gerektiğini ve bu kaçınılmazı ertelememem gerektiğini düşündüm. Zaten benim ihtiyacım mekanik değil biyolojik filtrasyon du. Hemen filtre fiyat/performans araştırması yaptım. 3 Marka da kaldım Eheim / Tetra / Fluval. Gerek çevremdeki akvarist arkadaşlar gerekse forumlarda Eheim bu işte en kalitelisi deniyordu. Elbette kalitenin bir fiyatı var. Ancak 20 senedir aynı filtreyi kullanan fluval yada tetra kullanıcısı olmamasına karşın eheim kullanan çok vardı. Demekki uzun vade de eheim karlı olabilir. En uygun fiyatı Teleskop Akvaryumda buldum. İnternetten alacağıma işime çok uzak olmadıkları için mağazadan almayı tercih ettim ve Barbaros da bulunan Sun Pet Shop adlı mağazalarına gittim. Bu arada burada da çok fazla aradığımı bulamadım. Çok az çeşit canlı var. Ancak diğer ihtiyaçlarınız konusunda aradığınızı bulmanız olası. Yanlız web sitelerinden fiyat karşılaştırması yapın muhakkak genel olarak fiyatları iyi ancak mağaza fiyatlarında yüselen oranda bir fark olabiliyor. Yardımcı oluyorlar uygun olan fiyattan verip elinizi boş göndermiyorlar. Buda onların müşteri memnuniyeti anlayışları. Tebrik ederim.

Buradan
  • Eheim 2213-05 (Dolu) Dış Filtre
  • JBL Bio 80 Karbondioksit set (Mayalı Sistem Karbon dioksit için)
  • 2 Adet Tatlı su midyesi (Hediye)
  • 1 Adet Sera Ph Testi (100 Seferlik diyor kutusunda)
Bunlarada toplamda 363TL verdim. Burada hemen bir not düşeyim 120TL ye 2.El aynı filtreden buldum ancak yedek parçaları çok pahalı ve garantisi yoktu ayrıca yeni media takımıda yine Eheim alınırsa 100TL yi geçiyordu. 40TL için 2.el alarak riske girmenin mantığı yoktu. Sıfır aldım kafam rahat. Ama kurulumda baya bir korkuttu o ne sestir aha dedim mili kırdım zanımca. Sonra çek fişi aç interneti evet ses sıkıntısı var ve çözüm mil yatağında. Sonra farkettim akvaryumdan filtreye gelen suda tazyik yok ve o sıra çalışma mantığını anladım. Ben sanıyordum ki çekiş ve basış yapıyor ama hayır sistem öyle çalışmıyor. Akvaryumdan sifonlama mantığı ile filtreye su akışı sağlanıyor ve filtre motoru sadece bunu pompalıyor. Bu heyecanlı evrede tamamlandı. Dedikleri gibi varmış çalıştığını anlamak için elimi üstüne koyuyorum. Uzun zamandır bitkili akvaryumların karbondioksit desteklerini araştırıyordum. Başlangıç olarak mayalı bir sitem kurmayı düşündüm. Samimi olmak gerekirse öyle kola şişesi falan bana ters geldi görüntü olarak ve araştırdım ki JBL in bu iş için ürettiği bir ürün varmış. Bio 80 ve Bio 160 tabi fermantasyon için kendi ürünüde var da hiç paketini bile açmadım. 2 Çay kaşığı Maya 1.5 Su bardağı şeker ve su tarif gayet basit çalkaladım bağlantılarını yaptım 2 saat sonra görüntü net :) Fermantasyon başarılı. Bu arada aldığım ilk canlı olan midyelerde 10dk lık bir miskinlikten sonra toprağa girme eğilimindeler. İlk defa midyenin haraket ettiğini izleme şansım oldu. Ha neden mi midye aldım midye bir şekilde beslenecek ve dışkılayacak ve benimde sistemimin oturması için buna ihtiyacım var. Midye en dayanıklısı öyle bakteri kültürlerine filan para harcamak istemedim.

3.Evre Akvaryuma Canlı Seçimi ve Temini

Canlıları almadan önce ciddi anlamda araştırma yaptım. Bunu sizede tavsiye ederim. İstediğiniz canlıların yaşam alanlarını, yaşam faktörleri, su sıcaklığı, su değerleri birbirleri arasındaki uyum beslenme şekilleri. Ben malum bitkili ortama uygun daha çok minyatür canlılar içeren sürü olarak yaşayan tropikal çok sert su sevmeyen ama dayanıklı canlılar seçtim. Birde en önemlisi suyun her alanını kullanmak istediğim için her yüzeye uygun canlı seçimi yapmaya dikkat ettim. Aklımda ki seçim şu şekilde bu arada 128lt hacmim var. Bu arada hiç bir şekilde üretme derdim yok bunu belirtmek isterim. Yinede canlı boylarını elimden geldiğince eşit yada ucurum olacak kadar fark olmamasına gayret ettim.
  • 15 - 20 * Boraras Brigittae (Chili Rasbora) Ağırlıklı olarak üst yüzeydeler.
  • 10 - 15 * Neon Tetra  - Ağırlıklı olarak orta alandalar
  • 6 - 8 * Kardinal Tetra (Chili Rasbora) - Ağırlıklı olarak orta alandalar
  • 10 * Amano Karides - Taban
  • 10 * Kırmızı Sakura Karides - Taban
  • 10 * Mavi Kablan Karides - Taban
  • 2   * Cüce Vatos(Siyah) - Taban veya camlar
  • 2   * Cüce vatos(Mavi göz uzun kuyruk) - Taban veya camlar
  • 2   * Otocinclus Affinis - Genelde camlar yada bitkilerin yanındalar
  • 2   * Tatlı Su Midyesi - Taban.
  • 2   * Bronz Cory - Taban
  • 2   * Panda Cory - Taban
  • 2 *  Turuncu meksika cüce kereviti (Belki - istiyorum ama bundan emin değilim)

Daha önce dediğim  gibi ilk eklediğim canlı 2 adet yaklaşık 3-4 cm ebatlarında tatlı su midyesi oldu. Deneyimli arkadaşlar canlılarınızı bir arada atmayın diye tavsiyeler veriyorlardı ve yine onları dinledim. Bundan 2-3 gün sonra 2 Bronz Cory ve 2 Siyah cüce vatos ekledim. Arkasından 2 gün sonra 2 Cüce (kırmızı göz) ve 1 panda cory daha ekledim. Taban ve cam ön temizlik takımım 1 panda haricinde tamamdı. Sonraki 4 gün biraz daha moss (karideslere hazırlık) ve vatoslar için minik bir çömlek haricinde herhangi bir ekleme yapmadım. Sonrasında yeniden pet shop arayışına girdim. Bu sefer kazasker de Arkadaş Pet Shop a gitmeyi planladım. Ve sanırım bundan sonra da canlı ihtiyaçlarım için hep buraya gideceğim. Nedenine gelirse bir kere satılan balıkların suları tertemiz balıklar cıvıl cıvıl köşede şurada burada sakin duran yok. En önemlisi bütün tanklara baktım 1 tane bile arkada kenarda köşede ölmüş balık yoktu. Balıkların sağlık durumları süperdi heleki birde çeşit fazlalıkları daha da süperdi. Kabaca karidesler haricinde istediğim bütün canlılar(ellerinde karides vardı ama benim istediklerim yok). Bu arada bitki çeşitleride baya iyi. Toplu alımlarında fiyatları iyi oluyor ama tek yada 2-3 tane alacaksanız biraz pahalı oluyor.

14.12.2014
Buradan da ;
  • 15  * Boraras Brigittae (Chili Rasbora) Daha renklerini almamışlar 1.5 - 2 cm büyüklükteler. zaten akvaryuma koyunca bi anda kayboldular.
  • 1 * Panda cory (Sonunda diğer pandama arkadaş geldi. Bana mı öyle geldi bilmiyorum ama hemen anlaştılar hiç ayrılmıyorlar bir birlerinden.)
  • 2 * Otocinclus Affinis Bunları uzun zamandır arıyordum. Gayet Sağlıklılar onlar için biraz yosunlandırma yapmıştım onlarda tahmin ettiğim gibi hemen giriştiler )
Tüm canlıları hiç kayıpsız aktarımını yaptım. Canlı aktarımını damlatma yöntemi ile yapıyorum. Bu ne derseniz akvaryumdan hava hortumu ile su sifonlayarak balıkların poşetlerine (bu arada balık poşetleri de ağızları sıyrılmış şekilde akvaryum içinde oluyorlar ) bir vana ile damla damla su aktarıyorum. Bu işlem çok yavaş 3 saati bulabiliyor. Başlangıç suyunun göz kararu 2 katını geçtiğim zaman benim için yeterli. Sonrasında balıkları file ile alıp poşetteki suyu almadan akvaryuma koyuyorum.

Şimdi sırada Karides takımım kaldı. Ekleyeceğim sıra 1.Kırmızı Sakura, 2. Amano Karides, 3. Mavi Kaplan Karides. Bu karidesleri 10 ar tane olarak arıyorum bilginize. Her ne kadar niyetim üretim olmasa da neonları eklemeden Sakura ve Mavi Kaplandan 1 Batım yavru alabilirsem sonralarında neonların bunların arasından ayıklayacakları 2-3 yeni doğan olsada nesillerini devam ettirebilecekler. En azından niyetim bu.

Bu arada Cabomba Carolinianalarım neredeyse sudan çıkmak üzereler neredeyse 2 kat boy attılar ve tam ortalarından kök verdiler bende köklerin 1cm altından kesip yeniden ektim. Anubiaslarım 4 (2 Si ikişer tane) yaprak açtı. Ancak en çok  beklediğim Eleocharis Parvulalalarımın yatay büyümesi hızlı büyüsünler diye budadım onları ama nedense çok yavaş belkide tabandan filiz atmış olabilirler bakalım ilerleyen zamanda göreceğiz.  Birde dip not bu java moss ışık ve besin o kadar istemez deniyor ama bitkinin yarısı hep kahverengi. Alternanthra lar ise dikey olarak 1 cm gibi boy attı hepsinden 2 şer tane yeni yaprak çıktı ve toprak üstü yaklaşık 1-2cm lik bir alandan kök attılar. Buradan çıkardığım ders sanırım ben bitkileri yerleştirirken köklere zarar veriyorum. En kısa zamanda bir cımbız yada maşa temin etmeliyim.

17.12.2014
Dün 4 bitki daha temin ettim
  • Alternanthera Rubra
  • Proserpinaca Palustris Cuba
  • Rotala Rotundifolia
  • Lemna Minor (Eser Miktarda)

Koşa koşa eve geldim bir de ne göreyim ilk almış olduğum Panda Cory im ölmüş. Oysa her sabah evden çıkmadan kontrol ediyorum sabah yaşıyordu. Bütün hevesim kursağımda kaldı en kötüsüde neden öldüğünü bilmiyorum. Karnında çok hafif bir şişlik vardı ve kırmızıydı(çok koyu değil). Umarım çok kötü bir şey değildir. Araştırdım bir iki belirtiye yakın hastalık var ancak tam olarak o belirtiler de bana uygun değil. Acaba dedim balıkları ekleyince nitrit/nitrat zehirlenmesi olmuş olabilir mi? Yada akvaryuma geldiğinden dolayı stresten veya tek kalma stresinden hoş 1 arkadaş koymuştum yanına gayet iyide anlaşıyorlardı ama kısmet değilmiş bundan sonraki ilk sefere en az 4 tane ekleyeceğim. Yanlız kalmasınlar.

Bu vahim olayın şokunu atlatınca çok uzayan (35cm aldığımda 10cm diler) Cabomba Caroliniana larımıda budayarak çoğalttım. Bakalım 1 hafta sonrasına netice ne olacak. Diğer bitkilerimide yerleştirdim. Bu son parti bitkilerde özellikle kırmızı renk olanları seçtim çünki ışığımın yeterli olup olmadığını test etmek istiyorum. Yetersizse kırmızılıklarını kaybedecekler sanırım. Ayrıca içim rahat etmediği için bu gün nitrit/nitrat zehirlenmesi karşı dip çekimi yapıp su değişimi yapayım diyorum. Zaten günü de gelmişti. Bakalım akşam gidince umarım bir süprizle karşılaşmam.

Bu arada hiç bir şekilde gübreleme yapmadım henüz bitkilerde buna ihiyaç ta görmedim. Ama sayıları gittikçe artıyor su değişimi sonrası son halinin resminide akrarırım.

24.12.2014

Sanırım son su değişiminin arkasından beyaz beneğe yakalandı balıkların tamamı. Yada ben geç farkettim küçüklüğümden aklımda kaldığı için bir koşu Contra - Ichthyo buldum aldım. Filtreleri kapadım havalandırmayı arttırdım. Karantina tankım olmadığı için ki aslında olsada tüm balıklarda vardı direk ana tanka bastım ilacı. Sıcaklığı da üç gün önce 27 dereceye çıkardım. Bu arada Otocinclus Affinis lerimden birini daha kaybettim. Bunun da karnında şişlik vardı çok az yemleme yapmama karşın acaba diyorum yinede yem fazlası yada sindirimsel olabilir mi ? Beyaz benekten olmadığından eminim. Her neyse yemlemeyi zaten az ken daha da azalttım zaten azaltınca hemen fark anlaşılıyor yeme saldırıyorlar çünkü. 2 gün öncede yemlemeden önce yemi biraz sarmısağa bulaştırdım. İç parazit olmasına karşın. Bu gün sarmısaklı yemi yeniden deneyeceğim. Bu arada 1 5 gündür her gün sürekli ilaç veriyorum ancak benekler halen yerli yerinde. Bu akşam biraz su değişimi yapayım diyorum. %20 civarı. Bu arada azoo marka su dengeleyici temin ettim bundan sonra her su değişiminde su dengeleyici de kullanacağım. Azoo yu çok az aldım çünkü devamında Reefflowers ürünleri ile devam edeceğim.

Az önce kendi kendime dedim ki yapacak bişey yok kalan sağlar bizimdir. En baştan başla gerekirse her şeye.(Elbette vicdan azabı duymamak için elimden gelen her şeyi yapıyorum akvaryumdaki canlılar için.) Biraz araştırdım ve azoo'nun anti white spot ürünü ana tankta yararlı bakterilere çok fazla zararı yokmuş(doz aşılmadığı sürece). Bu ürünün siparişini verdim. Bir tek o değil tabi aslında
  • Sera Vipagran Temel Yem
  • Ahm Marin Spirulina Garlic Sarımsaklı Yem (Benim yaptığımdan daha sağlıklıdır sanırım)
  • Azoo Anti White Spot 250ml Beyaz Benek İlacı
  • Reeflowers Bacteria Feeder 1000ml Bakteri Kültürü
  • ReeFlowers Aquaplants All Inclusive 1000ml Sıvı Gübre
  • ReeFlowers Effective Conditioner 1000ml Su Dengeleyici
aldığım kimyasalların tamamı bunlar.

Şimdi yarını bekliyorum bu akşam Contra ile son kez ilaçlama yapacağım. Ve yarın nasılsa bakteri makteri bişey kalmadığı için yarıya yakın su değiştirip tüm kimyasallar ile yeniden başlayacağım. Su sıcaklığını normalde aynı yapıyordum ancak bundan sonra 1C° fazla yaparak yapmaya karar verdim sanırım aktarımda soğuyor yinede. Ayrıca suyu bugün yeniden 26c° ye çekip yarın yeni tedavi ile arttıracağım. Bakalım neler olacak.

26.12.2014
Dün itibari ile Azoo Anti White Spot ile beraber yeni bir tedaviye başladım. Bu arada akvaryum kurulumundan beni 1 Panda Cory ve 2 Otocincilus kaybettim. Artık nazar mı denir bilmiyorum en çok üstüne titrediğim balıklardı. İşin ilginç tarafı bu canlılar beyaz benek yüzünden ölmediler. Her şeyi aldım da bir test kiti almadım. Sanırım ve en çok korktuğum şey akvaryumun oturmamış olması sebebi ile kaybettim bu 3 balığı. Diğerlerinde her hangi bir halsizlik vesaire yok ancak beneklerde sangi onların bir parçası gibi halen üstlerinde. Eğer buraya kadar sıkılmadan okuduysan lütfen beni iyi dinle anlaşılan zaten sabırlısın sana tavsiyem akvaryumun oturmadan döngü oluşmadan kesinlikle balık ekleme.

Bu arada elimde 3 tane derece var ve hiç biri birbiri ile aynı değeri vermiyor. Kafayı yiyeceğim.

Bundan sonraki planım 45 günlük bir periyotta veya taban bitkisinin tamamen çim gibi oturacağı süre içerisinde akvaryuma başka canlı almayacağım. Artık hangisi önce olursa. Tank oturmadan başka canlı kaybetmeyi göze alamam gece uykum kaçıyor uyanıp onların can çekişlerini çaresizce izlemek istemiyorum.

29.12.2014

Ne yazık ki Cumartesi günü bir shortfin yavrusunu daha kaybettim. Acemiliğin bedeli ağır oldu. Umarım bu son olur. Artık azoo anti white spottan mı yoksa diğer tedavinin sonucu geç vermesinden mi bilemem ama balıkların yarısından fazlasında gözle görülen benek kalmadı (balık boyları 1.5 - 2cm) diğerlerinde de azalma var. İlaç tedavisine aynen devam. Ama sıcaklığı sanırım 26.5 dereceye sabitledim. Şu anda filtre içindeki karbon(siyah sünger) çıkık filtre çalışmaya devam ediyor. Arkaya boylamasına esnek hava taşı koydum. Ufaklılar sanırım daha mutlu bir köşeye toplaşmıyorlar. Bakteri yemi(Refflowers Bacteria Feeder) kullanmaya başladıktan sonra suda da belirgin bir berraklaşma mevcut. Sanırım sistem oturmaya başladı. Hastalık sebebi ile mayalı sistemi yenilememiştim sudaki karbondioksit seviyesi baya düşünce yenilemek durumunda kaldım ancak sistemde kullandığım diffuser tıkanmış mayalı sistemde ara verilince bu durum olabiliyormuş. Ben şöyle açtım ilk önce diffuser içine şırınga ile su doldurdum ardından kaynattım sonra sıcak sıcak içine şırınga ile basınçlı hava bastım ilk bir kaç denemeden sonra açıldı. Mayalı sistem de 2 güde akvaryum için hemen hemen yeterli karbonu sağlamaya başladı. (Co2 ölçüm cihazı açık vaviden açık yeşile döndü.). Yemleme işini de elimde 4 farklı yem mevcut bunların bir kısmını bir güzel harmanladım. Kendime göre balıkların beslenme tipi/adet durumuna göre her birinden farklı oranlarda koydum. Balıklarımın çoğunun ağızları küçük olduğu için elimden geldiğince de ufaladım. Bence 10 numara oldu artık hem öğünleri zengin hem az miktarda sarmısak veriyorum hemde hep aynı ölçüde yem atabiliyorum. Ayrıca aldığım bitkiler ile beraber teker teker yumurtadan çıkan salyangozları toplamaktan illet gelmişti ki dün birde ne göreyim bir helena yavrusu. Artık bıraktım salyangozları toplamayı kendi biotoplarını oluştursun onlar. Bu arada artık her zu değişimi yada eklemede belirtilen oranda su hazırlayıcısı da kullanıyorum.

31.12.2014

Önce iyi haber beyaz benek problemim neredeyse bitti. Boraraslar neredeyse şeffaf renkteydi şimdi gittikçe renkleri kırmızıya dönmeye başladı. Tabi hala bir kaç tanesinde beyaz benak gözlemliyorum tedaviye toplam 7 gün aralıksız devam edeceğim. Kötü haber şu anda akvaryum içerisinde her biri farklı olan 4 derece var ve hepsi farklı değerleri gösteriyor kafayı yemek üzereyim. Isıtıcı 25° de ayarlı. İstediğim sıcaklık 26.5° - 27°.

Termometrelerin konumları aynı aralarında 1mm boşluk ile ısıtıcıya en uzak akıntılı bir yerde olarak ölçümler.
  • Boyu Civalı cam termometre - 25.5°
  • Boyu Kalp Şeklinde Digital Termometre - 27°
  • Sarı markasını unuttuğum 4TL lik bir derece - 28°
  • ADA marka (ama çin ada orjinal değil) Ama devir saati gibi tipi olan yaylı bir derece son alış veriğimde hediye gelmişti. 26.5 - 27 arası birşey.
Bu ara denk gelirsem bir de SERA marka sarı bir derece var hassa yazıyor üzerinde 12tl gibi bir fiyatı var birde ondan alacağım. Bakalım ne olacak.

01.04.2015
Bugün yaklaşık %25su değişimi yaptım. Dış filtre içerisinden çıkardığım siyah süngeri(karbon filtre olduğunu sanıyorum) geri taktım ve tedaviye son verdim. Bitkilerimin köklerinin topraktan kurtulma sıkıntısı var :) Sanırım ben elimle yeterince iyi yerleştiremiyorum bu yüzden en kısa zamanda iyi bir cımbız almayı pilanlıyorum.

12.01.2015
Filtrenin debisi ilginç bir şekilde daha 1 aylık olmasına rağmen düştü. Üstelik sanki tıkalı gibi birde ses yapıyordu. Merak ettim filtre temizliği yapacak olmasamda filtreyi söktüm içini bir kontrol edeyim belki bişeyler tıkamıştır dedim. Sepeti çıkardım evet elyaf olmuş kapkara, mavi sünger desem oda öyle sonra dedim tasının içinde de çer çöp vardır onuda boşaltayım. Filtreyi bu işi yapmak için aldığım leğen içinde açtığım için direk suyu boşalttım leğene. Sonra ne göreyim leğen içinde bir balık yüzüyor 1- 1.5cm var yok. Mutluluktan çığlık attım resmen. Boraraslarımdan 1ini kaybettim sanıyordum meğer filtreye gitmiş. Ve asıl ilginç olanı o orada en az 1 ay yaşadı. Mucize işte. Bu arada gayette sağlıklıydı. Elyafında o halini görünce dedim sanırım benim filtre temizlik zamanım gelmiş. Bu arada filtreden çıkan suyun bir kısmını süzüp yine filtre tasına koydum ve kapadım. Elyaf yıkamakla uğraşak istemediğim için Prodac Marka elyaf, bitkilerimi toprağa saplayamama sorunum için  VIV Pro Tweezers Grip Type Düz Uçlu Cımbız siparişi verdim. Filtre hortum temizliği içinde JBL Cleany aldım. Ayrıca bende en yüksek noktada kum yüksekliği 5-6cm civarı olduğu için 8.5lt Vitasand 2mm yıkanmış siyah bitki kumu aldım. Zaten tabanı siyah yapmak istiyorum. Bakalım bu akşam ilk filtre temizliğimi yapacağım. Diğer bir yandan sanırım halen yemleme de bonkör davranıyorum yoksa bu pislik normal değil. Bu arada arka planı tamamen siyah yaptım tabanıda siyah yapınca süper olacak.

18.01.2015
Ve sonunda istediğimi yaptım tabanı siyah yaptım. Arka planıda siyah yapınca bence süper oldu. Çömlek etrafına lastiklediğim mosları dağıtıp mango kökleri etrafına sapladım. Filtreyi temizledikten sonra ilk etapta debi çokyükselmedi. Acaba dedim hortum da bişey olabilirmi. Giriş hortumunu söktüm öncelikle. İçinden sıcak su akıtım sonra hortum temizleme aparatını soktum ve bingo o nasıl bir pisliktir belki yararlı bir şeydi ama bildiğin pislikti bana göre. Neticede debi yükseldi. Ancak dün farkettim ki gene düştü. Bu arada kum ekleme ve mossların yeniden dikimi filan derken baya bir tortu kalkmıştı sanırım yeniden tıkandı. Aslında benim bu gibi durumlar için bir mekanik filtre çözümü ayarlamam lazım sanırım. Bu arada 45 gün bir canlı almayacağım dediğim günden sadece 25 gün geçti ve dayanamayıp dün akvaryumcumun yolunu tuttum. Amacım 15 kadar neon almaktı. Ancak talihsizlik neon kalmamış bu arada zaten aklımda olan ve ailece çok sevdiğimiz Boraras Brigittae lerden 15 tane daha aldım. 30 tane oldular ama halen akvaryum boş gibi sanki bi 15 daha alsam yeridir. Neyse önce şu neonları bir alayım buna sonra karar veririm.

25.01.2015
Geçen hafta içinde kalan Neon alamayışım bu hafta sonuca erdi. Bir 15 tane kadar Neot Tetra ekledim akvaryuma. Bu arada rica minnet saolsun 4 tanede yavru karides verdi bana. Filtre emiş borusu yavru karidesleri çekmesin diye elimde bulunan mavi süngerden küp şeklinde bir bölüm aldım bunun içini oydum ve ızgarası ile beraber filtrenin emiş borusunu buna soktum. Debi düşmedi umarım arasına karidesler kaçmaz hoş filtrenin debisi zaten bir nebze düşmüştü bu bakımdan çekişidi tam değil. Neonları ekleyince borarasların ne kadar minik olduklarını farkettim. 1-2 saat inceledim tüm balıklar gayet uyumlu görünüyor hiç biri birine türler arasında sataşma yok ancak neonlardan biri sanırım bölgecilik yapıyor onuda sadece diğer neonlara karşı. Karidesler hele yok oldular tankta. Ama Yaşadıklarına eminim zaten boyları 5mm ara sıra görüyorum biyerlerde. Buda karides hevesimi depreştirdi. Bugün bir hobici arkadaştan 15-20 tane kadar sipariş ettim. Yarın akşam teslim alacağım hayırlısıyla. Bakalım karidesleride ekleyince neler olacak. Bu arada aydınlatmayada ekte bulundum. 2 Sıra Kırmızı ve 1'er sıra yeşil ve mavi led ekledim. Ayrıca RGB ledi de tamamen çıkardım. Bakalım bitkilerde bir değişim olacakmı.

26.01.2015
Dün itibari ile karideslerimde geldi. Böylece şimdilik canlı sistemim tamamlanmış oldu. Aslında 2-3 çeşit karides idtiyordum aynı tankta ama bunu belki daha ileride biraz daha büyük bir tanka geçinde gerçekleştiririm.

06.02.2015
Son yaptığım aydınlatma revizyonu sonrası camlarda yosunlaşma başladı. Bende hemen 2 sıra gün ışığını iptal ederek bir nebze ışık şiddetini düşürdüm. Ardından günde 10 saat olan süreyi de 9 saate çektim. Bunları yapalı 2 gün oldu henüz bir değişiklik yok. Karidesler yavaş yavaş renklerini alıyorlar. Benim gördüğüm 2. gün 1 adet ve dün 1 tane daha 2 tane kayıp verdim. İlk geldiklerinde hiç biri ortada değildi artık tank içinde adım atılmadık yer bırakmıyorlar. Şimdi 2 amacım var o karidesleri neden kaybettiğimi bulmak ve daha fazla kayıp vermeden ilk yavruları almak. Bakıyorum bir sürü dişi var da hepsinin sırtında yumurtalar. Tabi ben doğru yorumluyorsam.

Güncel son durum budur.

Fotoğraf:


Kurulumdan 1 Hafta sonra


10 Gün sonra


20 gün sonra


1 Ay Sonra (İlk Canlılar eklendi.)


15.12.2014 (Yeni Canlılar eklendikten sonra)


17.12.2014 (Yeni Bitkiler Eklendikten sonra)


31.12.2014


04.01.2015


18.01.2015


25.01.2015


26.01.2015


05.02.2015


Boyut (cm): 80*40*40
Kapasite (litre): 128(bürüt)

Canlılar:
  • 30 * Boraras Brigittae (Chili Rasbora)
  • 15 * Paracheirodon Innesi (Neon Tetra)
  • 14   * Neocaridina Denticula (Sakura Karides)
  • 2   * Cüce Vatos(Siyah)
  • 1   * Cüce vatos(Kırmızı Göz)
  • 2   * Tatlı Su Midyesi
  • 2   * Bronz Cory
  • 1   * Panda Cory
  • 3   * Anentome Helena
Bitkiler:
  • Anubias Barteri
  • Elodea
  • Cabomba Caroliniana
  • Java Moss
  • Cristmass Moss
  • Eleocharis Parvula
  • Alternanthera Reineckii
  • Alternanthera Rubra
  • Proserpinaca Palustris Cuba
  • Rotala Rotundifolia
  • Lemna Minor (Eser Miktarda)
  • Blanket Moss
Malzemeler:
  • Eheim 2213-05 Dış Filtre (Ehfi Mech, Sünger, Substrat, Elyaf,Karbonlu sünger)
  • Eheim Jager 100W Isıtıcı
  • Eheim 3702 Hava Motoru
  • Eheim Tortu Filtresi
  • Jbl Bio 80 Co2 Set (Mayalı kullanıyorum - ölçüm 10 gün boyunca 7/24  kesintisiz veriyor.)
  • BOYU Cam Derece
  • BOYU Digital Derece (Cam derecenin 25 olduğu yerde bu 27 decere. )
  • VIV Wave Scrissors Bitki Makası
  • VIV Pro Tweezers Grip Type Düz Uçlu Cımbız
  • Ista Angel View CO2 Indicator
  • JBL Cleany
  • Atman F-103 İç Fitre (Kullanılmıyor)

Aydınlatma
  • 60cm * 2 Sıra Kırmızı Metrede 6 Led 5050 3 Çip
  • 60cm * 6 Sıra Gün Işığı Metrede 3 Led 5050 3 Çip
  • 60cm * 2 Sıra Mavi Metrede 3 Led 5050 3 Çip
  • 60cm * 1 Sıra YeşilMetrede 3 Led 5050 3 Çip

Akvaryum Bakımı:
  • Sıcaklık 26-27° dengeli.
  • Günlük 5Lt su değişimi (1 Gün Öncesinden dinlenmeye alınmış çeşme suyu.)
Kullanılan Yemler:
  • Tetra Wafer Mix
  • Sera Flora Pul
  • Sera Vipagran Temel Yem
  • Ahm Marin Spirulina Garlic Sarımsaklı Yem
  • Tetra Discus Granül
  • Haşlanmış ıspanak
  • Haşlanmış Karnabahar
  • Haşlanmış bezelye
  • Salatalık (Çok az)
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:
  • Reeflowers Effective Conditioner Su Düzenleyici - Her 5Lt yeni en az 24saat dinlendirilmiş suya 0,5ML. Haftalık extra tank a 1ML.
  • Reeflowers Bacteria Feeder Bakteri Kültürü - Gün aşırı 1ml
  • ReeFlowers Aquaplants All Inclusive Sıvı Gübre - Gün aşırı 1ml
  • Reeflowers Minerals Gh+ - Her su değişiminde 5Lt yeni suya - 0.1ml
  • Azoo Anti White Spot Beyaz Benek İlacı  - İki su değişimi arası (7 Gün) düzenli kullandım. Sonuç mükemmel. Artık evde her zaman bulunduruyorum.
  • Her 5Lt Su değişimine taze suya 1ml çay.
  • Aylık 1 kapsul 2Ml Bemiks. 1ml si yemlere yedirerek 1 hafta içinde servis. Kalan 1ml 0.5ml*2 akşam ışıklar kapandıktan sonra tanka aktarıyorum..
  • 7/24 1 Balon / 2 Sn Co2 (Mayalı Sistem- Sadece Maya, Şeker ve Su)

  • Contra - Ichthyo (ilk 2 gün 26° sonrasında 27° sıcaklık. 5. gün tedavide sonuç yok.Ancak benek sebebi ile hiç kayı vermedim. 6. gün Azoo Anti White spot ile başladım. Isıyı 26° geri çektim.).Ürün bitti yeniden almayı düşünmüyorum.
  • Azoo Aquaguard Akvaryum Su Düzenleyici - Her su değişimi sonrası değişim oranı 5Lt'ye 0.5ml. Ürün bitti Effective Conditioner ile devam edeceğim.

easyalioglu2015-02-06 10:12:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eostrasÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 10/01/2014
İl: Izmir
Mesaj: 484
eostrasÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 14:04
Çayı neden koyuyorsunuz ne işe yarıyor ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

easyaliogluÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 23
easyaliogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 14:09
[QUOTE=EGECAN020]Çayı neden koyuyorsunuz ne işe yarıyor ?[/QUOTE]

Merhaba,

Aşağıdaki linkte detaylı bilgi mevcut.

http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryumda_cay_kullanimi_ve_kullanim_oranlari%28yenilendi%29_k518985.asp


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eostrasÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 10/01/2014
İl: Izmir
Mesaj: 484
eostrasÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 14:16
Bende az miktarda ayda bir sade soda koyuyorum doğadaki alamadıgı minarelleri burdan karşılıyordum.Ama onunda belli ölçüleri var çay gibi deney yapdım bu soda hakkında baya bir 10ltlik bir kaba tüm sodayı dökdüğünüzde balıgınız ölebiliyor,ben hiç canlı kaybı yaşamadım çünkü bilinçli deneyler yapdım.Bir soda 200ml uludağ koymanızı tavsiye ediyorum,10 litreye  20ml koymanız gerekiyor en fazla,fazlası zarar garanti amaclı 10ml koysanız yeterli..Üretmek istediğiniz balıga kondiksiyonda kazandıran bir çözümdür herkes bilmez.Çay'da faydalıymıs bilmiyordum ögrendim.EGECAN0202014-12-12 14:23:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

easyaliogluÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 23
easyaliogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 14:46
[QUOTE=EGECAN020]Bende az miktarda ayda bir sade soda koyuyorum doğadaki alamadıgı minarelleri burdan karşılıyordum.Ama onunda belli ölçüleri var çay gibi deney yapdım bu soda hakkında baya bir 10ltlik bir kaba tüm sodayı dökdüğünüzde balıgınız ölebiliyor,ben hiç canlı kaybı yaşamadım çünkü bilinçli deneyler yapdım.Bir soda 200ml uludağ koymanızı tavsiye ediyorum,10 litreye  20ml koymanız gerekiyor en fazla,fazlası zarar garanti amaclı 10ml koysanız yeterli..Üretmek istediğiniz balıga kondiksiyonda kazandıran bir çözümdür herkes bilmez.Çay'da faydalıymıs bilmiyordum ögrendim.[/QUOTE]

Bu konudada da kullanımımı yazacağım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir