Akvaryum Işığı


eren12345Çevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2024
Mesaj: 79
eren12345Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2024 20:14
[QUOTE=erkanmazici]Bitki akvaryumları iki gruba ayrılıyor. High tech ve Low tech diyorlar. CO2, düzenli gübreleme ve yüksek şiddette ışıklandırma olan tanklar High tech oluyor, ama CO2 verilmeyen, daha az gübre verilen ve daha düşük şiddete sahip ışıklandırmalı tanklara ise Low tech diyoruz.

High tech biraz daha bilgi ve daha büyük bütçe gerektiriyor, onu bir yana bırakalım. Low tech bir tankta tatmin edici seviyede bitki yetiştirebilirsiniz. Ben bir dönem high tech denedim ama o tanklarda balık ikinci planda. Ben balık sevdiğim için yine Low Tech'e döndüm. Nasıl yaptığımı size anlatayım.

1- Zeminde toprak kullanımı işi çok kolaylaştırıyor. Zeminde kullanacağınız en iyi toprak Hindistan cevizi torfudur. Bazı yapı marketlerde ve internette bulabilirsiniz. Zeminde kullanacağınız bitki kumlarından çok daha faydalıdır. Markalı kumlara yüksek paralar ödemeye gerek yok. Dere kumu en iyisidir. Alta 1-2 cm yüksekliğinde hindistan cevizi torfu koyun, üstüne ince gözenekli sağlam bir ağ gerin ve üstüne 5-6 cm yüksekliğinde dere kumu serin. Zemine toprak sermek istemezseniz saksı kullanabilirsiniz. Toprağı saksıya koyup, bitkileri saksıya ekebilirsiniz. Saksı mümkünse renksiz olsun. Renkli saksılar bir süre sonra boyasını suya salıyor. Cam kap da kullanılabilir. Tabii saksıdaki toprağın üstü de kumla kaplı olmalı. Toprağı üstü açık şekilde akvaryuma koymayın.

2- Işıklandırma. Şimdi her şey led. Led armatür alabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz. 6500 K kaliteli çubuk led ile birlikte bitki ledi satın alıp kendiniz lehimleyerek armatür yapabilirsiniz. Ben yaptım. Zor bir iş değil. Bütün malzemeleri internetten alabilirsiniz. Hazır satılan armatürlerden en az iki ya da üç kat ucuza mal edersiniz.

Bizim gibi eski insanlar için floresanın yerini hiçbir şey tutmuyor. Ben bu sene floresana döndüm. Cool daylight (6500 K) floresan ile birlikte bitki floresanı alabilirsiniz. Ben elektrikten hiç anlamam ama balast bağlantılarını yapmayı öğrendim. Bir alüminyum panel ya da kompozit panel alarak ucuz bir fiyata gayet güzel armatür yapabilirsiniz. Floresanlar artık gözden düştüğü için hem elektronik balastlar hem de floresan ampüller epeyce ucuzladı. Çevreciler bu durumdan hoşlanmıyor ama kalan floresan stokları bir şekilde tüketilecek nasılsa.

Daha da kolay bir armatürü E27 duy kullanarak yapabilirsiniz. Yani normal ampül duyu. Philips tornado ampüller ile gayet güzel bitki bakılıyor. Bir arkadaşım Philips Tornado ile gördüğüm en güzel Kriptokorin'leri üretmişti. Philips Tornado'yu internette takibe alabilirsiniz. Uygun fiyatlı bulursanız hemen alın. Gayet iş görüyor. Armatürü yapmak da çok kolay.

Işık gücünü su hacminin 3'te 1'i olarak hesaplayın. Akvaryumunuz brüt 200 litre. Yani 70 Watt ışık olmalı. 4x18 W (50 cm'lik) floresan ve tabanda Torf ile bitkiyi nereye dağıtacağınızı bilemezsiniz. 3x 18 W ile de dayanıklı bitkileri çürütmeden bakabilirsiniz. [/QUOTE]

Verdiğiniz bilgiler için sağolun 4 renk armatür aldım 85 cmlik hobide yeniyim o yüzden sorma gereğinde bulundum bana cevap veren herkese teşekkürler, keyifli hobiler herkese

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243172/100320242038581.jpg[/IMG]

Eski ışığım buydu bu ışık nasıl, kuzenime verebilirim iyiyse ona vereyim değilse gidip iade edeyim

Cevap verebilicek var mı
[EDIT]eren12345,2024-03-10 22:57:04[/EDIT]

Beğenenler: [T]241280,EfeKizi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir