Akvaryum kapağı/aydınlatma sistemi yapımı buyrun


tutkuluhobiciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2014
İl: Trabzon
Mesaj: 30
tutkuluhobiciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2014 19:47
Bir çok kendin yap projesi mevcuttur bu konuda evet genel olarak strafor kullanıldı yapımında fakat farklılıklar olduğunu düşünüyorum.(+yönler)
Bu sistem akvaryumun üstünü tamamen kapatmak isteyenler için uygundur.
Öncelikle ne lazım malzeme ve gereçleri,önerileri sayalım:
*Strafor rengi özelliği vs.size kalmış.Ben 2 cm kalınlıkta olanını kullandım fakat bulursanız 3 cm olanı varsa onu kullanmanızı öneririm.(Yüke dayanıklı olması açısından.) Ayrıca bir tabaka da fazla kalın olmayacak şekilde akvaryumun tabanına koymanızı öneririm.Yükü dengeli dağıtmış olur titreşimleri emer.
*Akvaryumu kendim tasarladığımdan yanları L şeklinde,fakat üst tarafın kenarlarını yandan bakınca t şeklindeki görünen alüminyum profil ile dönüldü.(Sağlamlık da katıyor)Bu sayede straforu akvaryumun üstüne tam oturtmuş olursunuz.Profilin ölçülerini siz kendi akvaryumunuza göre ayarlayacaksınız.
*Aydınlatma için cam gerekli ölçüleri siz akvaryumunuza/aydınlatmaya göre belirleyeceksiniz.
*Maket bıçağı,metre, çift taraflı bant, silikon yapıştırıcı,alüminyum folyo kullandığım malzeme ve gereçler arasında.
*Elektrik tesisatı/aydınlatma içinse alüminyum folyo, aydınlatma kablosu, klemens,bant,kontrol kalem,manyetik balast kullanıldı fakat siz elektronik balast (balast yerine tasarruflu ampul devresi kullanabilirsiniz diğer konumu inceleyin.),2*t8 daylight 18 w floresan kullanıldı.
***Manyetik balastı prize yakın yerde adaptör şeklinde kullandım.Aydınlatma sistemi içerisine koymadım.Fotoğrafa bakın.
***Alüminyum folyo Işığı daha iyi yansıtacaktır bu sayede daha iyi aydınlatma sağlanacaktır.
***Bunlar benim tercihim tabii siz akvaryumunuzun boyutuna/özelliğine göre farklı tip,renkte ve güçte floresan/lamba kullanabilirsiniz.
Balast ve ya balast yerine geçecek olan devre ile floresanın gücünün aynı olmasına dikkat edin sağlıklı çalışması açısından.
***Bazı şeyleri size bıraktım ölçü renk cins tip vs. sebebi ben kendi akvaryumuma göre tasarladım.Siz yazıma ve fotoğraflara bakarak fikir sahibi olacak kendi tasarımınızı olusturacaksınız.
***Son iki fotoğraftaki gibi özelleştirme yapabilirsiniz.
***Akvaryum içine gidecek olan kablolar için uygun yere delik açın.Deliği havya ile açabilirsiniz bu sayede ufalanmamış olur.Aynı şekilde kesim yaptığınız yerlere çakmakla hafif ateş vurarak ufalanmasını önleyebilirsiniz.Daha sonra akvaryuma düşmemiş olurlar.
***Yapıştırıcı olarak silikon kullananın bazı yapıştırıcılar straforu eritebiliyor.Bir parçasında deneyebilirsiniz.
***İsterseniz straforu yapışkan kaplama ile kaplayabilirsiniz.Baştaki düşüncem öyleydi fakat böyle de güzel durduğu söylenince kaplamadım.Tercih sizin...

 







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir