Akvaryum Kayası , Ne Yapmalıyım?


MedievalistÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 23
MedievalistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2016 09:33
Ne kadar dezenfekte edilse de bu tür kayalar illaki salınım yapıyor ve renk veriyor. Arada dökülmede yaptığı için eğer sp, mp gibi hareketli balıkların olduğu bir akvaryuma konulacaksa bence dikkat edilmeli. Zor da kalınmadıkça da tercih edilmemelidir diyebilirim.

+1: [T]14613,OrdiBuko[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2016 23:30
Aynı taştan yıllarca kullanmamış olsam burada yazılanları okusam kafamda bir sürü soru işareti oluşur.

Taş şakır şakır dökülen bir taş değil, temel mineral içeriği caco3 tür ve gözenekleri itibariyle gözenekler arasında kimi toz toprak barındırabilir ancak yıkanıp kullanıldığında pek bir sorun oluşturmaz, yıkanmasa bile sorun oluşturmaz. Bitkili akvaryuma direk toprak koyuyoruz birşey olmuyor, bu taşın hertarafı toprak olsa bile ancak geçici bir sorun oluşturabilir.
Taş falez (makarna) taşı ve hafif kızılımsı bir ton bulunması itibariyle muhtemelen içeriğinde karışık olarak bir miktar hümik bir yapı (toprak) veya bir miktar demir içeriği de karışmış bulunabilir. Bitkili akvaryum için faydalı olabileceği düşünülebilir diğer taraftan içerikler sonsuz olmadığı gibi sonsuz bir salınım da olmaz zaten demirde kolay çözünüp hemencecik renk verebilecek birşey değil. Kaldı ki bu taşı reef akvaryumlarında canlı kaya niyetine kullananlar bile var. Diğer taraftan bu taş yıllardır neredeyse her tür akvaryumda kullanılmakta ve akvaryumcularda satılmaktadır dolayısıyla artık kullanımı itibariyle profesyonel bir akvaryum ürünüdür denebilir. (bazıları içerik olarak biraz daha yumuşak yapıda olabiliyor)

Hcl saf bir asittir, içeriğinde hidrojen ve cl iyonundan başka birşey yoktur, (nacl deki cl gibi) yani taşa bunu döktükten sonra bunu yıkamadan suya soksanız da pek birşey olmaz (asit saf halde kalabildiyse bir miktar ph düşüşü olabilir), asit taşla reaksiyon vermişse zaten artık karbondioksit (uçar) ve su olur, tabii istenirse kalan su da, suyla yıkanabilir!

Bir de, tabi farklı hobici yaklaşımları da vardır,
bir taş için; bir taraftan efendim bu çok gözenekli pislik tutar diyenler olabildiği gibi, diğer taraftan bunun gözenek yapısı az fazla bakteri tutmaz içinde denitrifikasyon olmaz deyip daha gözeneklisini arayanlar da olabiliyor. Birinci tür düşünenlerle hergün filtre temizleyip tertemiz su üretenler arasında felsefi bir bağ bulunur. Bir de bunlar katı bir atığı filtre çektiği zaman, katı atığın (kendi tabirleri ile pislik) akvaryumun dışına çıktığını düşünürler. Oldukça profesyonel bir yaklaşımdır!

Beğenenler: [T]182120,acemisimulator[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayhanturalÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 12
kayhanturalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2016 15:43
HOŞ BİR KAYA

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir