Akvaryum Kurulumuma Ölçü- Bitki Ve Canlı Tavsiyesi


Ken4nÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Ankara
Mesaj: 27
Ken4nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 00:44
Selam Arkadaşlar yeni tankım geldi.
Öncelikle tank ölçülerini vermek istiyorum. Forumdaki hesaplayıcı daha önce 84 litre gösterirken şimdi 109 litre gösteriyor. Telefonun hesap makinasındanda yapamadım;

Bombeli Boy 79 ,Kenar 26, En 34, Yükseklik 46 CM.. Öncelikle 109 litre doğrumudur. Değilse kaçtır'a ulaşmak istiyorum.

Sonra Isıtıcı ve kum bitki ve Filtre İçin elimde olanların bilgisini vereyim Daha önce küçük tankım 15 litre birde 4.5 litre hasta/ ilk alımda bekleme Karantina tankı yapmak üzereyim.
Isıtıcı 50W - Filtre ise RS-062A üzerinde 2W işaretli 300L/H 300litre saatte herhalde?.. yanında birde 0.6m yazmakta. Ayrıca Sobo 248 hava motörü tek çıkış, ama ben onu 3'e 5'e güç kaybetmeden bölerim sıkıntı yok, ihtiyaçta yok herhalde.
Bunları 109 luk tankta kullanmayı 2 tankıda beta yapmayı düşünüyorum Misal 15litrede 3dişi beta, 109'da tek erkek yada cinsi olarak tersini yada Akvaryum olarak tersini ..

15litre olan'da 2kg ve yarım kg 'a yakın siyah taşlarla(altta) 1,5 2 cm dolduran Hagen kumbikaç parça elodea filtre ısıtıcı Su 5-6 günlük sisli beyazlıkda gitti iyice berraklaştı. Ne yapcamı bilemiyorum şuan.
109 luksa.. Onun 4/1'ine su çektim 2.gün doldu tertemiz duruyor. . (Niye ki)

Şimdi öncelikle balıklarla ilgili epey araştırdım ve yoruldum.. Betta gibi görseli olan,zeki, veya kardinal neon t'lar gibi sürü halinde olup çok fazla masraf istemeyen kolay şeyler araştırdım Ancak Betta dışında pek çoğu kolay gelmiyor bana, Kolay olduğu halde ya görseli iyi olmuyor yada bazı sorunlar için çokdaha özel koşullar gerekiyor. Bitkili kurulum düşünüyorum ama ışık konusunda anlaşamıyoruz kolay bitkilerle az ışıkla geçiştireceğim.

Yanisi Az ışık, Az ısı, Az hava. Güzel görsel. Üretim denemelerimle birlikte kendime hitabınıda arıyorum. Az emek çok yemek mi derseniz evet. :) Tutupta Sivrisinek balıklarından veya Amerikalı balıklardan, Cüce güneş (Elassoma evergladei) felan giremiyorum.
Ayrıca belirtmeliyim ki Tam kurulum için uzun zaman geçecek. Kum, Mangrow kök ve diğer bitkiler hatta taşıkayası biraz zamanla yavaş yavaş eklenecek. Bunların hepsi tamamen duygusal .

Belkide uzun süreçte takaslarla alabileceğimi düşünüyorum. Hani bettadan yavru alırız tankın birini yavruların gelişimine açarız büyürlerde takasa gireriz yani ölme balığım ölme...

Şimdi; Böyle bir tank için Kolay bitkili akvaryum kurulumuma Beğenebileceğim türler sakin üretim ve kolay satış diyelim Elden çıkarabileceğim bir tür düşünebilirim ama önce can diyorum, O yüzden hiç haz etmediğim CÇİKLETçiklerden önermeyiniz. Onların beğendiğim türlerine zaten güç yetiremem ::))

Dış Fİltremi Kendim yaparım, Işığımıda.. Hatta birçok şeyi Hatta havayı bile burnumdan solur dudaklarımdan suni solunum yaparım Hatta hatta bitkilerin fotosentezinde çok değişik tezler ileri sürerim siz en uygun fikri söyleyin benim çenem açıldı :)

Hoş balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

belgin333Çevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 12
belgin333Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 01:28
Az ışık+az ısı+az hava+güzel görsel formülü (küçük bir hava motoru ekleyerek havayı daha fazla verirseniz), aklıma bir tek tür getiriyor, o da Japon. Birkaç sert yapraklı bitki ve birkaç güzel kaya dekorasyonu ile güzel bir tank olacaktır. İlerde üretebilir misiniz bilmem ama küçük boy alacağınız Japonların büyümelerini izlemek çok keyifli oluyor.

Teşekkür Edenler: [T]184141,Ken4n[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeknetÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 421
yeknetÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 11:04
O kadar görselliği güzel olan bir tank yapıp içine tek betta mı koyacaksınız ya da bence en çirkin balık olan japon mu besleyeceksiniz. ? Bitkili güzel bir akvaryum için en ideali bence canlıdoğuranlardır. Çok güzel lepistes, kılıçkuyruk, plati karma akvaryumu olabilir. Tek tür düşünceniz varsa bence neon tetra olur. Kolaylıktan ne beklediğinizi bilemiyorum hangi balık olursa olsun ilgi ister. Günde 1 kere yem vereyim 2 ayda bir su değişimi yapayım hem de bitkili görseli güzel bir akvaryum olsun derseniz, öyle bir dünya yok.
Verdiğiniz ölçülere göre tankınız yaklaşık 109lt dir. En az 100W lık bir ısıtıcı ve 500/600lt/h lik bir dış filtre almanız lazım. Dış filtre olursa hava motoruna da ihtiyacınız kalmaz. Kolay gelsin.

Teşekkür Edenler: [T]184141,Ken4n[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ken4nÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Ankara
Mesaj: 27
Ken4nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 12:54
Betta konusunda bilginiz varsa ve söylediğimi anlamışsanız öyle bi dünya var diyebilirim..
Yukarıda örnekte söylediğim balıklar 10 - 30 Derecede yaşıyor. bu arada Isıtıcıyla ilgili olarak, 50w değil 25w dahi iş görecektir. Bu watt olayı bizim yaktığımız sobalar gibi değil. Kapalı ortamda duran su içerisinde ısıyı dengede tutan yapıları var. 100w 5-6 saat çalışırsa 50w 8-9 saat çalışır demektir. Sonuçta ısıyı dengede tutar. Yanı sıra strafor desteği yapıldığında istenen denge sağlanır.

Ancak bazı balık türlerinde bu mümkün değildir. İstediğimiz ısının toleransı çoğu balık türünde yetersiz olacaktır. Tam denge hızlı düşmeyen ısı gerekebiliyor. . Burda anlatmak istediğim, ısı da ve oksijen sağlamada daha rahat türler'den bilmediğim bir cins var mıdır yaklaşımı.. Japon balıkları bazı varyetleri biçok ortamda sağlamca yaşayabiliyorlar.

Bu konuda çok şey yazılıp söylenebilir.. Benim amacım pratik / Tecrübeden faydalanmak. Akvaristlere soracağıma döner bütün koşulları sağlarım Forumu da bu konularda kullanmam en azından.

mesela benzer bir yerde sadece cüce vatoz yapanlar var.Koşulları nedir tam detaylı bakmadım.. ben sevmiim.
Cüce vatozu seviyorum aramızda büyük bi etkileşim var hani. Ama konu o değil, onlar hep biryerlere yapışıyorlar. fFalan falan. artı ne yer ne içer neister detaylıca bakmak lazım. gibi...

Örneğin türkiyede Betta splendens bulunuyor. Ben şunada ulaşmak isterdim; macrostoma,imbellis ..gibi diğer akrabalarını bulabilirmiyim gibi..
Bunlar durgun su seviyorlar , 109 litre için önerilen filtreleme 225-400 litre çevirebilen. şimdi 300 litre çeviren bunun tam ortası değil mi? Artı betta gibi bi tür için yeterli değil mi? bunu mu demek istediniz Tek balık besleme konusuna tekrar bakalım.. Akvaryumun tamamını tek başına doldurabilen bir başka tür daha var mı? Bunları bilmeyi amaçlıyorum.
Ve zaten şunu söylemek istedim 3-5 veya daha fazla dişi betta'yı büyük tank'a alabilirim...

değerli yeknet . Dış Filtremi kendim yaparım demiştim. Ben ihtiyaç halinde eldeki iç filtreyi de ekleyeceğimi(extra ) belirtmek isterim.

Az ışık konusunda, kolay bitkiler 'i kast ettim bikaç örnek var ledlerin yetmediği söylense de su içindeki ışığın emilim farkı kolay bitkilerin bir çoğuna yetiyor. Dipte kalacak olan bitkiler için sıkıntı doğurabilir bu konuda fazla birşey demiyorum yardım amaçlıyorum.

Neon tetra'lar beni korkutuyor. kolaylık'tan kastım İlgilenme konusunda. Sizde belirtmişsiniz her balık ilgiister. Akvaryumda bikaç tür olduğundaonların doğumları v.s iş yükü artıyor :D Tek türle daha kolay ilgilenebilirim düşüncesi beni buralara sürükledi.

yanişu değil; "al 3-5 balık koy gitsin ne kara kara düşünüyon.."
Akvaryumabütçe ayıramadığım için tamamen duygusal demem ondan. Bu nedenle her hamleyi zaman'a yayıyorum.
Bu süreçte sıcak havalarda gelmişken değerlendireyim..
Bilmiş bilmiş konuşuyorum sanmayın bişey bildiğim yok :D Hepsi çok araştırma ve kafa karışıklığı. Tecrübesiz gelen bilgi bilgi değildir diyorum. Bilgililerden ilgili mesajı bekliyorum.

Neon tetra düşündürüyor beni..

Sonunu şöyle bitireyim;
Daha başka ne var, başka şeyler arıyorum herhalde.
Akvaryuma Kedi koysam balık olur mu?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeknetÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 421
yeknetÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 14:57
Dostum senin kafa biraz çorba olmuş kusura bakma. Bu kadar detay düşünüp ince eleyip sık dokuduktan sonra bütçem yok filtre alamıyorum, yok ısıtmak için strafor koyarım demen biraz zıt olmuş. Hem görselliği güzel diyorsun benim kafamda bile canlandı yani bitkili dekorlu özel kumlu filtreli vs içinde rengarenk balıkların olduğu şık bir akvaryum. Öte yandan Filtreyi kendim yapıcam dedin strafor koyarım dedin öldürdün. Güzelim akvaryumu dandik bahçe hortumları içi filtre malzemesi dolu pet şişeler strafor köpük ile düşünemiyorum şimdi. Hem de bitkili olsun diyorsun kalite bitkilerin kökü 10-15TL , onu da kendim yetiştireceğim deseydin şaşırmazdım yani.
Özetle ısıtıcı konusunda sana katılmıyorum 100W lık ısıtıcı 5-6 saat çalışıyorsa ki bence o büyüklük için o kadar çalışmaz, 50W lık ısıtıcı 2 katı kadar süre çalışsa bile yeterli derecede ısıtamayacaktır. Tabi önümüz yaz şimdi sıkıntı olmaz ama kışın mesela soğuk bir günde suyun ısısını 27-28 derece falan yapman gerekse 50W lık ısıtıcı 24 saat de çalışsa yetmeyecektir.
Özete gelecek olursak, neon tetrayı her açıdan tavsiye ederim. Küçük ve narin göründüğüne bakmayın oldukça dayanıklılar. Renkleri de çok güzel parlar uygun bir ışıklandırma ile çok hoş bir akvaryum yapabilirsin. Ama ne kadar para o kadar köfte yani. [:)]
Beta konusunda bir bilgim ve tecrübem yok birşey diyemem sadece daha küçük akvaryumlarda tek beslendiğini biliyorum.

Beğenenler: [T]184141,Ken4n[/T]
Teşekkür Edenler: [T]184141,Ken4n[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ken4nÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2016
İl: Ankara
Mesaj: 27
Ken4nÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 22:38
Saygıdeğer yeknet. İlgin alakan ve yorumların için teşekkür ediyorum. Bir diğer manada söylemek istediğim şeyi örnekliyorum bakınız İsmini ilk defa duyduğum ve gördüğüm bir balık türü ; Otocat. az önce forumda birilerine önerilmiş burdan gördüm. Vatoz yerine cüc vatoz veya bunu tavsiye etmişler.. gibi Benim aradığım şey aslında tam olarak bu.

Yani şunuda açıklayım; Beta dişilerini ekledim 3-5 adet üretim yaptığımda sayı artacak yapabilirsem.. Ancak bunlar tek kalmayacak çöpçü ve bu örnekteki gibi vatoz sadece beta dişileri karışık akvaryumlarda yaşayabiliyor bu sebeple beta üretiminin yumurta dönemi v.s bunlar bana hafif geliyor. Örneğin cüce vatoz yavrularını yeme veya anasını danasını ayırma gibi müdahalelerde bulunmamak benim kolayıma geliyor. Sanırsam killifisher türüde aynı şekilde bir aile ana-baba yacruları büyütüyorlar. Sadece yumurtaları toplu olarak biryerde tutmak gerekiyormuş gibi vuralardan kendime pay çıkarmaya çalışıyorum...

Söylediğiniz gibi havalar ısınıyorken bu sıkışık durumda en asgari şartlarla deneyimimi yaşamayı amaçlıyorum. Sonrasında ısıtıcısı havası filtresi illaki gerekene yönelebilirim. Şimdiyi değerlendirmek bu koşullarda azda olsa deneyim kazanmak. Ha şuda var. illa bitki koycam illa şunu yapcam demiyorum(diyemiyorum) .. Yapmak istediklerim hayallerimin hep altında olduğu için önemsemiyorum diyelim. Sadece başlangıç zor şartlarda balıklara bakmak. Hertürlü imkana kolay ulaştıktan sonra herhalükarda balık bakmak kolay! En azından benim için öyle.

Şimdi örnekte söylenen otocat sadece örnek olması içindi. Besleyecek değilim.. Bu yönde beni bitki alma şunu yap diye yönlendirebilecek şu balıklara yönel şu konuyu araştır diye yönelndirebilirseniz. neon tetralarda olduğu gibi bir yönlendirme bekliyorum. Siz anladınız :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir