akvaryum suyunu sogutma cozumu


akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2010 09:35
Dünyada peltier ile alakalı çok çeşitli sistemler yapılıyor. Türkiye'de peltierin adı bir kaç yıldır duyulmaya başlandı. Yeni yeni tanıyoruz ve tanıdıkça yeni buluşlar ve fikirler ortaya çıkıyor.


Bu siteye göz atmanızı tavsiye ederim. Yurt dışında akvaryum soğutmasında kullanılan bu sistem (ICE-Probe) oldukça verimli deniyor. Bir dönem getirtmeyi düşünmüştüm ama akvaryumu delmesi vs..vs.. derken 4 adet fanla idare etmiştim.

Not: Getirtmeyi düşünen biri olursa satıcı ile irtibata geçip faturayı 100$ altında bir değerde kestirtirse gümrüğe takılma ihtimali düşer. Bilginize.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2010 12:23
İlgili firma sanırım Türkiyeye yollamıyordu ama belki değiştirmiştir politikasını :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekulluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 981
ekulluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2010 15:51

[QUOTE=moderom]Isıtma soğutmadan ayrılmaz diyorsunuz ancak - değerleri yakalayabilen ve diğer tarafı yani voltaj verildiğinde ısınan tarafı nekadar performanslı soğutulursa soğutmaya başlayacak tarafta karlanma olduğu bilinen bir malzemenin yüksek ayarda kullanılmasıda sakınca teşkil edebilir bizlerde akvaryum sıcaklık değerinin 24-28 dereceler arasında olması gerekmiyormu. Bu işler ancak profesyonelce bir uğraşı ile çözümlenebilir. Yapılmaz demiyorum ancak siz suyu tutar o kısmında - değerlerde soğutur ve sump veya suya akvaryuma gönderirseniz bi düşünün neler olabileceğini o yüzden düşük voltaj vatsız ortalama bir soğutma değeri daha mantıklı.[/QUOTE]

Şöyle anlatayım öncelikle ben düz mantık tak peltieri soğutsun sistemini ne mantıklı buluyorum ne de güvenilir. Güvenilirliğin şöyle bir sınırı var, 200 litre bir akvaryumu ortalama 32 dereceden 26-28 derece aralığına soğutmak için maksimum soğutma gücü 40W olan bir peltier kullanırsınız belki bu aralıkta bile tutamazsınız. Soğutulan yüzeyde karlanmanın olmasının bir anlamı yok bu noktada. Yapılacak işlem belli akvaryumun içinde ısıyı çekmek örneğin 32'den 28'e düşürmeye çalışalım  (şuan suyun öz ısısı değerlerini hatırlamıyorum bir ara net hesap yaparım) eğer çekmemiz gereken ısı 40 W'tan yüksek ise asla suyu 28 derecede sabitleyemeyiz. Peki ne olur o aralıkta bir değerde sabit kalır ve peltier sürekli çalışır. Sizin dediğiniz işlem için yani fazla soğutmayı engellemek için geri beslemeli kontrol sistemi oluşturmak gereklidir ki bu noktada zaten söylediğiniz gibi olur ya gerilim düşürülür ya da tamamen kesilir. 



Bu arada Akif bey'in verdiği linkteki sistem bence çok iyi, kendi akvaryumumu soğutmam gerekecek sanırım yazın bu sistemi keşke bulabilsek buralarda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 22:23
Şimdi baktım. Türkiye ye gönderimi yok. Bir süre önce ebay üzerinde de oldukça fazla satışı vardı. Şimdi tekrardan arattım ama 1 tane ilan var oda maalesef Türkiye ye gönderim yapmıyor.

Aslında Türkiye ye gönderimi olmayan ürünleri amerika üzerinden satın alabiliyoruz ama onunda maaliyeti oldukça yüklü oluyor maalesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1377
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 11:31
Hiç boşa uğraşmayın, deniz akvaryumum yok ama tropik bitkilide 32 derece su görünce soğutma sistemi yapma işleri ile haşırneşir oldum. Peltier ile bir sistem yaptım, güzel de oldu ama elektrik sarfiyatı 200 watt üzerinde oldu. 2-3 gün düzgün çalıştı sonrasında peltierler yandı.
 
Peltier hassas bir malzeme ve sürekli akvaryumda çalıştığından çok çabuk bozuluyor.
 
Bunun yerine yeterli bir ekovat motoru, bir kondanser, bir evaparatör birde 0,1 hassasiyetli termostat.  Biraz da teknik beceri ile yapılabilir. Yaza yapacağım inşallah  (mecburen)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir