Akvaryum Yosun Sorunu


Berkay61Çevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 31
Berkay61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 16:31
Akvaryum Yosun Sorunu tatlı su akvaryumu veya deniz akvaryumu ayırmaksızın yaşanan bir sorundur. Akvaryum yosun sorunu (alg) ile mücadele etmek aslında bir anlamda sadece soruna ve sonuca odaklanmayıp kaynağına odaklanmak ile başarılabilir. Aksi taktirde sorunun tekrarlaması kaçınılmazdır. Bakış açımızı aslında kurulumdan itibaren yaşanan sürece çevirerek oluşması doğal olan diyatom sürecinden başlayarak yok olması gereken sürece çevirmeliyiz. Akvaryum yosun sorunu olarak algıladığımız oluşumların yeni kurulan akvaryumlarda baş göstermesinin belli oranda doğal olduğunu iyi bilmemiz gerekir. Deniz akvaryumu tarafında sağlıklı değerlere akvaryumun ulaşması 6 ay kadar sürebilir, bu sonuçla akvaryum yosun sorunu olarak görülen bazı unsurlarda sabırlı olmak olmak gerekir. 

Akvaryum Yosun Sorunu Başlangıç;
Genellikle yeni kurulan akvaryumlar sonrası akvaryum yosun sorunu akvarist gündemi arasına girer. Aslında diyatom aşaması olarak biyolojik yaşamın başlangıç evresinde normal bir durum olsa da ilerleyen süreçte yok olacağı ön görülen yosunların kaybolmadığı görülebir. Böyle durumlarda muhtemel sebebler birden fazla olacaktır. Bu açıdan akvaryum yorun sorunu mücadelesinde kaynağa odaklı tedavi veya düzeltmeler tek tek yapılmalı ve birkaç noktaya aynı anda uygulama yapılmamalıdır, aki taktirde sorun kaynağını anlamak zorlaşır. Konumuz içerisinde istenmeyen algler ile doğal yollardan ve pek tabiki sorunun muhtemel kaynaklarını bularak akvaryum yosun sorunu oluşumlarını bertaraf etmeye çalışacağız. Fosfat çevrimi başlıca akvaryum yosun sorunu unsurlarındandır. Tüm organik maddeler ( hem hayvanlar hem de bitkiler ) yaklaşık % 1 fosfor (PO4 ³ içerir. Akvaryumdaki balıklar, mercanlar, eklem bacaklılar, diğer kabuklular günlük beslenmeleri gerektiğinden yapılan yemlemeler nedeni ile bir miktar fosfat kaynağı demektir. Aslında doğada fosfor kendi gerçek döngüsünde bulunmaktadır. Akvayumlarda zannedildiği gibi sıfır değerinde olmamalıdır. Akvaryum yosun sorunu bertarafında hem mücadele edilmesi gereken ama aynı zamanda uygun değerlerde de bulanması gereken bir maddedir. Fosfat bitkiler için önemli bir gübre kaynağıdır. Ne varki akvaryumda organik madde yoğunluğu çok doğa daha yüksek oranlardadır. Bu yüzden akvaryum yosun sorunu konusunda özellikle mavi yosun, lifli yeşil yosun, kırmızı cyanobacteria gibi istenmeyen etkileri vardır ve elverişli koşulları bulmuşlarsa kontrolsüz şekilde büyürler. Bazı mercanların ( örnek: zooxanthellae ) nihai ölümüne neden olabilirler. Akvaryum yosun sorunu özellikle resif akvaryumunda baş göstermiş ise sorunun etkileri çok daha büyük olur. Bu yüzden yoğun reef akvaryumlarında fosfat seviyeleri haftalık kontrol edilmelidir. Konsantrasyonu mümkün olduğunca düşük tutmak akvaryum yosun sorunu mücadelesinde başarı sağlar. Resif akvaryumu için maksimum değer 0,3 ppm olmalıdır. Bu değerden yüksek konsantrasyonlarda deniz balıkları veya tatlı su balıkları tepki vermez ama yosun atışı sonucu omurgasızlarda bozulma görülür.

Akvaryum Yosun Sorunu Silikat;
Akvaryum yosun sorunu nedenlerinde bir diğeri de silikat, Silis (SiO2), silisik asit (H2SiO3), silikatlar (SiO3 ²) ve silikon diğer bileşikleridir. (Si) deniz suyu ve tatlı su normal bileşikleridir. Bu maddeler normalde düşük konsantrasyonlarda ve toksik olmayan maddelerdir. Küçük miktarlarda her zaman akvaryumda mevcuttur ama miktar çoğadığında akvaryumda koyu kahverengi gibi lekeler görülmeye başlanır. Bunlar genellikle kahve rengi yosun olarak tabanı ve kayaları kaplar. Tabi ilerleyen süreçte mercan ve omurgasızlarda etkilenir. Yeni kurulmuş bir akvaryumda başta da belirttiğim gibi güzelleşmenin öncesindeki diyatom aşamasında bu tarz akvaryum yosun sorunları görülür. Bu açıdan iki faktör arasındaki farkı bilmek gerekir. Yosun silikat, fosfat ve devamlı büyümeyi sürdürmek için nitrat’ı da kullanır. İstenmeyen alglerin rakibi nispeten akvaryum koşulları içinde istenerek beslenen yüksek algler olabilir ama ne var ki zayıf ve yetersiz rakiplerdir bunlar. Kimyasal mücadelede kullanılan malzemeler nispeten şunlardır, filtreleme malzemeleri, silikat tutucu, fosfat veya nitrat emici ve aktif karbon gibi kimyasal filtre elemanları. Bu kimyasal süzmeler akvaryum yosun sorunu konusunda kesinlikle var geçici çözüm veya yardımcı unsurlar konumundadır, çünkü muhtemel sorun kaynağı var oldukça tamamen akvaryum yosun sorunu ortadan kalkmayıp kapıda hazır bekleyecektir.

Akvaryum Yosun Sorunu Doğal mücale şekli;

Akvaryum yosun sorunu ana mücadele şekli besinolarak kullandıkları tüm maddeleri kontrol altında tutmaktır. Sürekli analiz, ve sürekli akvaryunuzu gözlemeniz ve tabi su parametrelerini (nitrat, kalsiyum ve alkalinite fosfat) takip etmeniz ve düzenli değerlerde tutmanız gerekir. Genellikle yapılan bir hata olan musluk suyundan su değişimi veya buharlaşan suyun yerine çeşme suyu eklenmesi önemli tetikleyicidir. Tartışmaya açık bir konu olarak görülse de işin esasında genelin tavsiye etmeyeceği uygulamalardır. Su değişimi ve buharlaşan su yerine en iyi su seçenekleri kuşkusus damacana su veya ters osmoz su kullanmaktır. Dikkat çekmek istediğim bir diğer nokta ise genelde akvaryumdan sumpa su taşıyan durso sisteminin etrafında oluşan yosunlardır. Izgara kutu içerisi ve suyun akış şekline göre ve ışığı alış yönüne göre bir alg topluluğunun ızgara kutu içi ve etrafında toplanmış olması enteresandır. Çünkü akvaryum içerisinde hiçbir bölgede bu oluşumlar görülmezken bu noktada yani suyun borulara giriş noktasında bir yosun topluluğunun besleniyor olması dikkat çekici olup, birçok akvaryumda gözlemlenir. Bu noktalara müdahale edip temizlemenin pekte akvaryum yosun sorunu mücadelesine faydası yoktur. Unutulmaması gereken yosunların var olması akvaryumda bulunan besinleri tüketmeleri ile mümkündür, kısaca aslında mücadele ettiğiniz unsurları tüketirler, bu açıdan zararsız bu gibi noktalardaki yosun oluşumları kalabilir. Elbette su inişinin tıkanmasına neden olacak kısımlar için geçerli değildir.

Akvaryum Yosun Sorunu Turbo snail ve Conch;
Turbo snail ve Conch çok iyi alg yiyiciler arasındadırlar. Her 12 litre için birer adet Turbo snail ve Conch; bulundurabilirsiniz. Canlı kaya üzerinde diatom sürecinde veya oturmuş akvaryumlarda akvaryum yosun sorunu oluşumları noktasında makro alg patlaması 1 hafta içinde tamamlanabilir. Turbo snail ve Conch bu algleri belirgin hale gelmeden önce tüketebilir. Tavsiye edilebilecek birçok türü bulunmaktadır. Büyük bir çoğunluğu filamentöz alg tüketimi konusunda uzmanlaşmıştır ve akvaryumları için uygundurlar. Dove Snail, Olive Snail örnek verilebilir. Yabancı kaynaklarda da akvaryum yosun sorunu üzerine kaynaklar bulunmaktadır, göz atabilirsiniz.

Deniz Yıldızı bazı türleri akvaryum yosun sorunu star güçleri olarak lanse edilebilir. Linkias ve fromias türleri örnek verilebilir. Deniz kestaneleri, yengeçler yine bu aşamada doğal mücadele kahramanları konumundadır. Tüm deniz Kestaneleri yosun yiyebilir. Kalkerli kırmızı alg yani coraline alg tükettikleri de görülür. Bazı yengeç türleri yine akvaryumda iyi alg yiyicilerdir ve yosun enkaz temizliği yapabilirler. Yosun tüketen balık türleri de bulunmaktadır ama çok çok seçici olup her tür akvaryum yosun sorunu ile ilgilenmezler. Elbette bu kavrama birçok yosunla beslenen tür girecektir. Örnek olarak Tang türleri ama akvaryum yosun sorunu olarak kabul edilebilecek alg oluşumları besin olarak nadir ilgileri çeker. Hatta pek azının çeker diyebiliriz. Bazı zararlı veya istenmeyen akvaryum yosun sorunu sınıfında değerlendirebileceğimiz alg türlerini tüketebilecek balık türlerini belirlemek gerekirse, Alg Eaters, Foxface fish akvaryum yosun sorunu konusunda destek olabilir. Foxface fish balığının cyano yemeyi tercih ettiği de görülmüştür. Makalemiz içinde söz edilen akvaryum yosun sorunu mücadelenizde yardımcı olacağını umut ederiz.
Berkay612013-08-31 16:32:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir