Akvaryumculuk Tarihi


enginceÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 253
enginceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 15:26
Arkadaşlar selam umarım doğrun yere açtım konuyu. Benim bazı sorularım olacak ki bunu forumda bulamadım. araken bile beynim döndü. Bir sürü konu var konu konuyu açmış ne yazık ki.

1. Akvaryum tarihi hakkında neler biliyoruz.

2. ilk akvaryumu kim yapmıştır. Hangi tür beslemiştir.

Dünya çapında akvaryum yarışmaları yapıldı mı yapılıyor mu. Yapılıyorsa nerede ne zaman yapılıyor?

3. İlk kurulan akvaryum deniz akvaryumu mu yoksa tatlı su akvaryumu mu?

4. Türkiye de bu işin öncüleri kimlerdir. İlk Türk akvaryumunu kim yapmıştır.

5. Akvaryum müzesi var mıdır varsa nerededir?

6. Anket yapılsa bu hobiye gerekli önemi veren ilk şehir sizce hangi ilimiz olabilir.

uzman dostlar tarafından cevaplanırsa çok sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginceÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 253
enginceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 16:03
Uzman arkadaşlar bilgi verirse çok mutlu olacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilterisaliÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2008
İl: Erzurum
Mesaj: 260
ilterisaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 16:26
Benim bu konu hakkında pek bilgim yok ve cevaplarını merak ediyorum.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enesselimÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 334
enesselimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 17:20
Eski akvaryumlar hakkında tek bildiğim o zamanlar ısıtıcı olmadığı için akvaryumların zemini aliminyumdan yapılıyordu ve su çok soğuduğu zaman ateşin üzerinde ısıtılıyordu.
SAYGILAR

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginceÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 253
enginceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 17:41
Başka bilgisi olan uzman arkadaşlar yardım ederse çok sevineceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsinojenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2006
İl: Diyarbakir
Mesaj: 1305
karsinojenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2009 18:20
  

Balığa olan ilgi, resim ve bezeme alanlarında iki önemli gelişme göstermiştir. Balık besiciliği ise canlı, hazır besini elde bulundurmaya, bu tür besin stokunu havuzlardan ve su birikintilerinden sağlamaya yönelik olmuştur. İlk akvaryumu, Mısır’lıların, bezeme amacı kullandıkları, camdan yapılmış tanklarda balık besleme olarak görüyoruz. Ama, süs balıkçılığının Uzak Doğu’dan kaynaklığında pek çok kanıt mevcuttur. Çin’de ilk kez seçkin renkli balıkların yetiştirildiği, Altın balıklarının (Goldfishes) Sung hanedanı zamanında (970-1278) üretildiği anlaşılmıştır. 16. yy. halka açık akvaryumların kurulduğunu, yine aynı yüzyılda da Amerika Birleşik Devletler’inde tropikal akvaryum sergileyen bir “akvaryum derneğinin” kurulduğuna tanık olmaktayız. Günümüzün standartlarına göre, ilk akvaryumu “Heath Robinson” gösteriye, kurumsal olarak sunuyordu.

O zamanın akvaryumları, gaz lambaları ile alttan ısıtılırdı, idamesi kolay değildi, bakımı zordu. 19. yy. da elektriğin keşfi üzerine ısıtma ve ısının sağlıklı kontrolü nispeten kolaylaşmıştı. Giderek büyük ilgi toplayan akvaryumlar, hızla gelişti 1930’ lu yıllarda İngiltere’de Avrupa’da akvaryum dernekleri çoğalmaya başladı; 1940’lardaysa ilk “gösteri” balıkçılığı tertiplenmiş oldu ve süs balıkları yarışması büyük bir ilgi topladı.

Evlerde balık beslemenin yararları

Eviniz ufak olsun, büyük olsun, balık besleyebilirsiniz; hele günümüzün apartman bloklarında bu zevki engelleyecek bir sorun yoktur. Ayrıca balığın gezdirme, dolaştırma sorunu yoktur; ortalığı kirletmez bunlar, sudan dışarı çıkamaz, çıkarsa ölür; gürültüsü yoktur. Tek istediği 60x38x30 cm’lik bir cam kaptır. Akvaryumun bakımı da kolaydır, günde birkaç dakika yeterlidir. Haftalık bakımlarıyla da işinizi güvenceye alırsınız. Bir musluğu değiştiren, bir elektrik fişini tamir eden bu işlerin üstesinden gelir, bilgi fazla istemez. Akvaryum araç gereçlerinin bir tehlikesi yoktur. Bunlar standartlara göre üretildikçe, kontrolden geçtikçe kullanışında güvence sağlamdır.

Akvaryum giderleri

Akvaryum giderlerini iki bölümde düşünebilirsiniz: 1) kuruluş, 2) işletme giderleri. Soğuksu ve tropikal akvaryum giderlerinde ısıtma giderleri fark eder, bir de tesisatta %15 kadar bir artış öngörülür (tropikal akvaryumlarda). Tropikal akvaryum balıkları pahalı olduğundan kuruluş giderlerinde artış yaratır. Uçak taşıma ücretleri, balık yakalama zorlukları, beslenmeleri, ender olmaları (evde genellikle üretilemezler) akvaryum giderlerini arttırır. Akvaryum için mercan kumu, sentetik deniz suyu karışımı (sea-mix), giderleri artırıcı unsur sayılır (adi deniz suyu mikrop ve hastalık bulaştırır). Soğuk deniz akvaryumu ise bir bardak su fiyatı gibi ucuzdur.

Akvaryumun kuruluşu üzerine, işletme giderleri fazla tutmaz, tropikal bile bu böyledir. Isı kontrolüne riayet edilirse masraflar kısılmış olurken, geceleri kapatılan ışıkla da giderler azaltılabilir. Balık için belirli bir ısı derecesi (suyun) sağlanınca, ısı idamesi için fazla gidere gerek kalmaz. Hava pompası ve filtreler sürekli çalışsa bile, birkaç watt elektrik bu işe yeterlidir. Diğer taraftan, canlı yem yakalamak, üretmek, ev artıklarını değerlendirmekle de besi giderleri kısılabilir.

Balık besiciliğinin diğer önemli yararları

Balık beslemede deneyim kazanan biri, yeni yeni beceriler de kazanacaktır. Balığın yaşam olayları, davranışları, onun biyolojisi size yeni yeni ilgi alanlarını, derinliğe ve genişliğe açacaktır. Çocuksanız, birkaç balıkla canlılara olan ilginizi ve yaşam tarzlarına dair bilgi gereksiniminizi artıracaktır; başta matematik olmak üzere diğer bilim dallarına yatkınlığınızı ölçmenize fırsat verecektir. Erginler için çok daha önemli ve zevkli konular gündeme gelecektir.

Akvaryum, çoğunlukla cam ya da yüksek dirençli plastik gibi saydam malzemelerden yapılan, genellikle balık olmak üzere, bazen de omurgasızlar ve ayrıca amfibyumlar, deniz memelileri ve sürüngenler gibi suda yaşayan bitki ve hayvanların tutulduğu ve daha çok bu canlıların sergilenmesi amacıyla kullanılan içi su dolu, küçük bir cam kavanozdan büyük su tanklarına kadar geniş bir yelpazede yeralan kap ve yapılar. Akvaryum sahibi olmak dünya çapında yaklaşık 60 milyon kişi tarafından paylaşılan popüler bir hobidir. Çağdaş akvaryumların öncülerinin ilk çıktığı 1850’li yıllardan beri, özellikle akvaryum balıklarını sağlıklı tutabilmek için daha karmaşık ışıklandırma ve filtreleme sistemleri de geliştirildikçe akvaryum ile ilgilenenlerin sayısı artmıştır. Halka açık akvaryumlar, evdeki akvaryumların büyük ölçekteki kopyalarıdır. Osaka Akvaryum, 5.400 m³’lük su tankı ve 580 türden oluşan su canlısı koleksiyonuna sahiptir ve İngiltere’de yapılması planlanan National institute for research into aquatic habitats (Su yaşam alanlarını araştırmak için ulusal enstitü) 40 hektarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyük akvaryumu olacaktır.

İçinde tek bir balık barındıran cam kavanozlardan, dikkatle tasarlanmış destek sistemlerine sahip ve karmaşık ekosistemleri taklit etmeye çalışan büyük boyutlardaki akvaryumlara kadar çeşitli boyutlarda akvaryum bulunur. Akvaryumlar genellikle tatlı su, tuzlu su ve hafif tuzlu su akvaryumları olarak sınıflandırılır ve su sıcaklığı tropikal ya da soğuk ortamlara göre farklılık gösterir. Bu iki özellik ve diğerleri akvaryumda hangi balıkların ve diğer canlıların yaşayabileceğini belirler. Akvaryumda yaşayan canlılar sıklıkla doğadan toplansa da akvaryum ticareti için özel olarak yetiştirilen canlıların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

Dikkatli bir akvarist, akvaryumunda bulunan canlıların doğal yaşam alanlarının koşullarını taklit eden ekolojik dengeyi sağlayabilmek için önemli derecede çaba sarfeder. Su kalitesini sağlamak için besin maddelerinin giriş ve çıkışlarını, özellikle de akvaryumdaki canlıların ürettiği atıkları kontrol altında tutmak gereklidir. Azot çevrimi besin yoluyla azot girişini, canlılar tarafından toksik azot içeren atıkların üretilmesini ve yararlı bakteri popülasyonları tarafından bunların daha az toksik bileşiklere dönüştürülmesini tanımlar. Uygun bir akvaryum ortamı sağlamak için diğer önemli noktalar arasında uygun tür seçimi, biyolojik yüklemenin yönetimi ile iyi bir fiziksel yapı tasarımı bulunur. Bu koşulların sağlanamaması balık hastalıklarına davetiye çıkarır.


Georgia Akvaryumunda iki erkek balina köpekbalığı ve onları izleyen ziyaretçilerDipteki çakılların içerisinde yaşayan bakterilerle birlikte bitkiler güçlü bir arıtma sistemi oluşturur.Bitkiler,balıkların dışkılarındanmeydana gelen amonyumu ve nitratı alır.Fotosentez sırasında bitkiler besin olarak karbondioksiti kullanır.Ayrıca balıklar için hayati önem taşıyan,sudaki erimiş oksijen miktarını arttırır. Bitkiler,balıklar için barınak oluşturur ve balıkların stresini azaltır.Yavru balıkların saklanabilmesini sağlayan bir ortam oluşturur.İçinde bitkilerin yoğun olarak bulunduğu bir akvaryum egzotik su altı dünyasınıntadını çıkarmanızı sağlayacaktır.

Kaynak: balikta.com

karsinojen2009-07-13 18:21:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 12:25
Selamlar;Göz%20Kirpma

Eski mısırlılar, besin kaynağı olarak tilapia türlerini;güzellikleri için ise kutsal olduğuna inanılan mormyrid leri beslemişlerdir.

Çin de tang ve sung hanedanlığı dönemlerinde japon ve özel olarak seçilmiş sazan balıkları beslenmiştir

Birleşik devletlere akvaryumun;arthur m. edwards ın  1859 tarihli "suyun altındaki yaşam ya da amerika da akvaryumculuk" adlı kitabından kısa bir süre ulaştığı zannedilmektedir.

Avrupa, japon balıklarıyla 17.yüzyılda 1691 civarında tanışmıştır. 19. yüzyılın ortalarından itibaren, avrupa da akvaryumculuk ciddi bir hobi haline gelmeye başlamıştır. 1853 te londra zooloji derneği philip gosse nin desteğiyle gösteri akvaryumu kurmuş;bunu 1859  paris ve 1864 te hamburg ta açılan akvaryumlar takip etmiştir. bu tarihten sonra alman akvaryum meraklıları,süs balıkları üretmeye başlamış ve birleşik devletlere yönelik ilk ticaret adımları atılmıştır.

Yararlanılan kaynak: bütün yönleriyle akvaryum,peter w. scott,dost kitabevi,1998

Saygılar



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2009 12:27
[QUOTE=engince]Başka bilgisi olan uzman arkadaşlar yardım ederse çok sevineceğim.[/QUOTE]

Okullar tatil olmasa ödev merakı diyeceğim ama o da değil Kahkaha

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir