Akvaryumda Ozon Kullanımı


kaminari19Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 25/10/2020
İl: Çorum
Mesaj: 345
kaminari19Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2021 13:12
Sulardan renk gideme, demir ve mangan giderimi, alg giderimi, tat ve koku giderimi, bakteriyal dezenfeksiyon, virüs dezenfeksiyonu, çözünmüş organik madde oksidasyonu, KOİ ve BOİ giderimi, biyolojik arıtılabilirliğin arttırılması (ön arıtma), vb. Uçucu organik maddelerin oksitlenmesi, organik ve inorganik maddelerin dekompozisyonu veya giderilmesi, bulanıklığın azaltılması, biyolojik çamur organiklerinin kısmi veya tamamen oksitlenmesi, biyolojik çamurun kısmi oksidasyon ile substrat olarak geri devredilmesi, çökeltmeyi önleyici mikroorganizmaların (flamentous) giderilmesi durumlarda kullanılmaktadır. Bu tür sularda ozonla dezenfeksiyonun klora dezenfeksiyona kıyasla en büyük avantajı; ozonun bütün virüsleri klordan daha etkin şekilde arıtmasıdır ve klora kıyasla 3125 kat oksidasyon kuvveti daha fazla olmasıdır. Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiği için kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür.
(Alıntıdır)





Koku gidermede hava sterilizasyonunda evde kullandığım ozon jeneratörünü akvaryumda kullanabilir miyim? Dozajı nedir? Bilen kullanan var mı? Deniz akvaryumlarında çok sık kullanılıyor ancak tatlı su da kullanani görmedim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emretezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 203
emretezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2021 17:36
Selamlar,

Ozon gazı zararlı organik maddeleri azaltan/ yok eden, su kalitesini/redox seviyesini yükselten ,oksijen bakımından zenginleşmesini sağlayan ve bunun sonucunda balıklarda hızlı büyüme ve gelişme sağlayan bir gaz olduğunu her yerde okudum. Balık yetiştiriciliğinde de kullanıldığını biliyorum. Dediğiniz gibi deniz akvaryumlarında kontrollü olarak kullanılıyor, skimmer ile entegre çalıştırılıyor, ancak ORP ile sürekli ölçüm yaparak ozonun canlılar için zararlı bir noktaya gelmemesi için bir sürü kontrol ekipmanı kullanıyorlar.

Ben çin malı(olmayanı kaldımı bilmiyorum) saatte 500mg ozon üreten ev tipi bir cihaz temin ettim. 550 litrelik tanganyika akvaryumumda 15'er dakika ile başladım, kademeli olarak sabah ve akşam yarım saat'e çıkararak sump'ın su basan bölmesinde çalıştırıyorum. Daha uzun çalıştırmaya cesaret edemedim. Redox'u ne kadar arttırdığını ORP cihazım olmadığı için kontrol edemiyorum, ancak her çalıştırışımda canlı hareketliliğinin arttığını hissediyorum. Ancak bazı testleri yapabilmek gerekiyor, iletkenlik, ph a etkisi, nitrata etkisi gibi sorulara bende detaylı cevap arıyorum. Ayrıca akvaryuma oksijeni stabil olarak sağlayabilmenin faydasının anlık olarak yoğunlaştırmaktan çok daha iyi olduğunu hepimiz biliriz. Ayrıca Azot döngüsüne olan olası olumsuz etkisinide göz önünde bulundurarak yapılacak tartışma çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Sevgilerimle

[EDIT]emretez,2021-02-08 17:53:04[/EDIT]

Beğenenler: [T]227369,kaminari19[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaminari19Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 25/10/2020
İl: Çorum
Mesaj: 345
kaminari19Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2021 19:25
Bende amonyakı yok ettiğini ve ph'ı düşürdüğünü okudum.Bitkili akvaryumda yosun sorununa çare olabileceğini düşünüyorum. 60lt akvaryuma yarım saatlik periyotlarla günde 2 kez uyguluyorum ancak gözle görülür bir fark göremedim. Canlılar da gayet sağlıklı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir