Akvaryumlarda Su Değişiminin Önemi


CriminaLWoLfÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2012
Mesaj: 4
CriminaLWoLfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 15:19
Arkadaşlar son zamanlarda formda su değişimi ve dip çekimi hakkında olumsuz yazılar okuyordum su değişimi yada dip çekiminin önemli olmadığı gibi yazılar ve yorumlar sonrasında bende kendimce bir araştırma yaptım ben her zaman dip çekimi ve su değişimini yapan biri olarakta bu benim su değişimlerim boşunamı derken beni çok mutlu eden bir yazıya denk geldim ve sizlerle paylaşmak istedim.
Akvaryum temizliğinin düzenli bir biçimde belirli zamanlarda yapılmasına özen gösterilmelidir.Haftada bir kere camlardaki yosunları silmek,dipdeki pislikleri sifonlamak,hergün yem verdikten sonra yenmeyip dipe çökenleri almak gibi bir kaç dakikanızı alacak küçük işleri düzenli olarak  yaparsanız bakımlı bir akvaryum sahipi olabilirsiniz.Bunun yanısıra akvaryum suyunun bir miktarını ayda bir değiştirmek suyun yenilenmesi bakımından önem arz eder.
Aynı türden de olsa akvaryuma fazla sayıda balık koymak,sürekli gereksiz yem atma,ışık yoğunluğundan dolayıalglerin süratle çoğalması,yem içeriğindeki organik kirleticilerin yoğunluğu, diğer organizmaların hızlı artışı gibi nedenler akvaryum kirliliğini oluşturan başlıca konulardır.
Örneğin akvaryum içindeki organik yük artıkça pH ve KH hızla düşer.Akvaryum dipinde kumların,taşların arasında ve akvaryum tabanında biriken tortu içerisinde kurtçuklar oluşur.Bu kurtların akvaryuma ilk gelişi dışarıdan getirilen ve temizliği iyi yapılmamış doğal malzemelerden buluşma yoluyla olur.Kurtlar akvaryum suyunda bulanıklığa,Oksijen miktarının düşmesine, filtrenin veriminin azlmasına sebep olur.Kurt populasyonunun kontrol altında tutulması için  akvaryum biyolojik yükünü artıran etkenlerin azaltılması şarttır.
Yemleme yapıldıktan sonra balıklar tarafından tüketilmeyen besinler akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.Çünkü yenmeyen yemler dipe çöker, bir süre sonra da bakteriler tarafından hızla çürütülmeye başlar.Ardından mantara yol açan organizmaların süratle çoğalmasına yol açar.Bilindiği gibi bu tür organizmalar balıklarda hastalığa yol açabilir.Aynı şekilde balıkların metabolik atıklarıda sudan uzaklaştırılmalıdır.Yenmeyen yemler ve metabolik atıklar suyun kimyasal yapısını bozar.Aşırı yemleme yapıldığında makro besleyicilerden P04,NO3,K miktarları da artacağından yoğun alg artışı için mükemmel ortamlar oluşur.Özellikle balıklar için zararlı olan nitrat seviyesini yükseltir.Tuzlu su akvaryumlarından nitrat seviyesinin 15-20 ppm,in tatlı su akvaryumlarında 40-50 ppm,in üzerine çıkmaması gerekir.Bitkili akvaryumlarda 15ppm,in altına düşmemelidir,zira bitkiler nitratı biyolojik faaliyetlernde kullanırlar.Nitrat miktarı tolere edilebilenin üstüne çıktığında ortamdan hızla uzaklaştıracak en iyi yöntem suyun değiştirilmesidir.Bununla birlikte haftada bir akvaryum dipinden metabolik artıkları almak daha pratik bir yoldur.Böylelikle nitrat miktarını kabul edilebilir değerlerde kalması sağlanacaktır.
Su kirlendikçe suyun içerisindeki minareller azalır.Bu durumda ya arogonit gibi bir maddenin ilave edilmesi yada suyun değiştirilmesi gerekir.Argonit kumu yada taşı akvaryuma konulduğunda suyu minarel açısından tamamlaması zaman isteyeceğinden suyun bir miktarını yenisiyle değiştirme yoluyla iyonlar yenilenir,yani minarel miktarı artar.Sudaki minarel eksikliği balıklarda biyolojik bazı sorunlara yol açabilir.
Organik bileşikler çözünürken karbon molekülü açığa çıkar.Karbon miktarının artışıyla pH düşerken KH,nitrat ve redoks gibi değerler etkilenir.Bu durumu kontrol altında tutmak için eğer akvaryumda dip filitresi varsa altında biriken organik artıkların oluşturduğu çamurun sifonlamak ortamdan atılması gerekecektir.Benzer şekilde çakıl,kaya ve diğer dekor altlarının kontrol edilmelidir.Temizlendiği taktirde Aeromonas ve saprolegnia(mantar),nın gelişmesi için iyi bir ortam olacaktır.Bu organizmalar balık hastalıklarına yol açarlar.Suyun değiştirilmesi ve akvaryumun bütün iç malzemelerinin temizlenmesi parazit gibi bazı hastalıkların önlenmesi yada varsa tedavisini kolaylaştırır.
KH suyun tampomlama kapasitesini gösterir,kirlilik nedeniyle düşebilir.Bu durumda suyun büyük bir miktarı değiştirilmek zorunluluğundadır.Ancak kirli suyun yerine konulacak yeni suyun pH,ı aniden değiştirmemesine dikkat edilmelidir.Çünkü hızla değiştirilen su balıklarda osmatik strese yol açarken ani değişen pH,da fazlasıyla zarar verir.
Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı akvaryum suyu haftada bir%20-25,si dip kısmı sifonlanarak temiz ve dinlenmiş suyla değiştirilmelidir.Ayda bir ise akvaryum suyunun  1/3  -  2/3,ü değiştirilmesi önerilir.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 15:34
Bana göre akvaryum kirliliğinin birinci nedeni çok yemleme . Akvaryum suyunu kirleten odur. İkinci neden küçük akvaryum'a çok tür eklenmesi  . Saygılar .      

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat21178Çevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 80
murat21178Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 15:37
Yararlı bilgi teşekkürler 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir