Akvaryumum için Kafam Çok Karışık:(


AlabanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 30
AlabanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2011 16:20
Merhaba arkadaşlar

ben yaklaşık, utanarakta söylüyorum k i 10 yıla yakın akvaryum hobisiyle ilgileniyorum ama birçok şeyi yeni öğreniyorum ve hala da öğreniyorum. bu durum belkide okul, evlilik ve iş meselelerimin bitip kendimi akvaryumuma tam yönelmemden de fark etmiş olabilirim. herneyse 

Benim 100 lt lik bir akvaryumum var, tabanında 0,5-1-2 cm aralıklı çaplı taşlarla kaplı, dış filtrem yok iç filtrem var, 3 tetra neon, 6 siyah neon, 4 rasbora, 1 erkek lepistes, 5 siyah zebra, 2 turuncu zebra ve 1 canlı midyem var. zaten daha fazla balık koyamıyorum koysamda ölüyor ve bu sayıda dengede kalıyor (çok ilginç)
bitki olarak 3 tane saz bitkisi 1 tane gül birde yeni aldığım java moss var
ışık olarakta artık değişmesi gereken ve forumları okuyarak öğrendim ki, yetmeyen bir mor ışığım var.
ve akvaryum içine bazı yerlerde okuduğum ve anladığım kadarıyla su dengesinde etkili olduğu anladığım bir tane demir oyuncak araba koydum.
2 haftada bir %20 su değişimi, her hafta sonu ph düşürücü, aquatan, mantar ilacı, ayda bir sıvı gübre ve günde iki yemleme yapıyorum bazen yavru balık olsa da, olmasada artemia atıyorum.
24 saat iç filtre çalışır halde ve hava motorunu 2 günde bir 12 saate yakın çalıştırıyorum
(bunları yazdım ki belki sorunlarımdan biri bu yapılanların yanlış olan birindendir ?!?!?)

1. sorum: saz bitkilerim zamanla 1. si şeffaflaştı ve küçülüp yok oldu diğer 2. si aynı şekilde şeffaflaştı ve sadece dipte bir kaç dal kaldı. son 3. de delinmeler oluştu. sıvı gübre kattım, ışığımın açık kalma süresini uzattım ve demir arabayı akvaryumdan çıkardım çünkü sudaki demir miktarının bitkilerde yanma ve delinme gibi sorunlar yaptığını okumuştum (yanlış hatırlamıyorsam) ama niye şeffaflaştıklarını bulamadım ve halada sorun devam ediyor. ve bu durumla ilk defa karşılaşıyor ve hangi akvaryumcuya sorsam "nee" deyip boş bakışlarından bıktım.

2. sorum:ışığımı değiştirip T5 cinsi, 90ra değerinden yüksek, toplam 100w lık sistem kurmalıyım ama akvaryum kapağında alan yetmiyor led yapiim desem bu sistemi nasıl yaparım okusamda bulamadım ?!?!? :(

3.sorum: sıvı gübre kullandıktan sonra midye gözle görülür biçimde kendini tabanın içine sokmaya başladı, resmen kaçıyor gibi. oysa sıvı gübreyide tarifindekinden az ekliyorum akvaryuma?!?!?!

4. sorum: araştırdıkça fark ettim ki bu taban kumu bitkiler için ideal değil onun yerine daha ince kum almalıyım ama bu kadar bitki ve balığı stres ve zarar görmeden bu değişimi nasıl yapabilirim?!?!? ve kum ve bitki olarak ne tavsiye edersiniz akvaryumu mu bitki sayısını arttırıp co2 sistemide kurmak istiyorum.
bitkili sisteme geçmemin en büyük nedeni balıklardan yavru alıyorum ama hangisi bilemiyorum fazla bitki olmadığı için fazla yaşıyamıyorlar ve yeniliyorlar. ara sıra fark ediyorum hatta yenildiklerine şahit oluyorum hiç bir şey yapamamak deli etti beni. dip çekme yaparken borunun içindeki artık suda bile canlı olarak buldum ama akvaryuma atarken öldü :( bendeki tek lepistes bile eskiden olan lepisteslerimin yavrularından son kalan :) geri kalan hepsi yendi hatta inanırmısınız yavruluğun boşluğundan emerek yediler. 

benim bu akvaryumu bir şekilde adam etmeliyim ama nasıl ve en doğru biçimde nereden başlamalıyım bilemiyorum, araştırdıkça yeni bilgiler ama hangisi öncelikli yapılmalı. kafam çok karıştı. ve benim için balıklarım çok önemli biri ölürse tüm günüm hatta haftam moralim bozuk geçiyor, üzülüyorum, onlarda birer canlı. akvaryumumun görüntü güzelliği benim için 2. sırada

yardım ederseniz çok sevinirim .....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IşılÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1478
IşılÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2011 16:46
Ben mantar ilacı eklemenize takıldım. Eğer bir hastalık varsa, hasta balığı küçük bir karantina tankına alarak ilaç tedavisini orada yapmalısınız. Ana tanka mantar ilacı ekleyerek yararlı bakterilerinizi öldürüyorsunuz ve su dengesinin asla oturmamasına neden oluyorsunuz. Üstelik midyeniz de bundan etkilenebilir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wade003Çevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 52
wade003Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2011 16:48
Konu daha çok bitki bilgisi kapsadığı için cevap alman biraz zor.bence akvaryumcaya danışın o size iyi bir yardım sunabilir.Bende balığım öldüğü zaman moralsiz oluyorum.Anlıyorum yani halinizi.Lepistes üretimi sorununuza gelince bu balığı üreten arkadaşlar yardımcı olabilir.Zaten lepistes yavruladığı zaman yavruluğa almak pek önerilmez.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IşılÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1478
IşılÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2011 16:51
Tabana Hagen siyah kum veya aquaclay alabilirsiniz. Mangrow kökü alarak üstüne java moss sardırabilirsiniz, yavrular için iyi bir saklanma alanı oluşturur. Anubias da dayanıklı bir bitkidir, onu da tercih etmenizi öneririm.

Dip çekimi yaparken çok dikkatli olmalısınız, balıkları çekmemek için gözünüzü dört açın. İç filtreniz de yavrularınızı çekerek ölümlerine sebep olur. Filtrenin delikli olan kısmına kadın çorabı geçirmek işe yarayabiliyor.



.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlabanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 30
AlabanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2011 00:01
[QUOTE=ISLAK]Ben mantar ilacı eklemenize takıldım. Eğer bir hastalık varsa, hasta balığı küçük bir karantina tankına alarak ilaç tedavisini orada yapmalısınız. Ana tanka mantar ilacı ekleyerek yararlı bakterilerinizi öldürüyorsunuz ve su dengesinin asla oturmamasına neden oluyorsunuz. Üstelik midyeniz de bundan etkilenebilir... [/QUOTE] 

İlacın üzerinde tavsiye olarak yazıyordu, tedbir olarak haftada bir 3-4 damla damlatın diyordu onun için kullanıyorum, tetranın ürünü herhalde sorun yapmaz galiba !!!




[QUOTE=wade003]Konu daha çok bitki bilgisi kapsadığı için cevap alman biraz zor.bence akvaryumcaya danışın o size iyi bir yardım sunabilir.Bende balığım öldüğü zaman moralsiz oluyorum.Anlıyorum yani halinizi.Lepistes üretimi sorununuza gelince bu balığı üreten arkadaşlar yardımcı olabilir.Zaten lepistes yavruladığı zaman yavruluğa almak pek önerilmez.
Saygılar
[/QUOTE]

gerçekten çok moral bozucu ölümleri :( artık düşündümde lepistes üretmek istemiyorum :) diğer balıklarımı üretmek istiyorum  


[QUOTE=ISLAK]Tabana Hagen siyah kum veya aquaclay alabilirsiniz. Mangrow kökü alarak üstüne java moss sardırabilirsiniz, yavrular için iyi bir saklanma alanı oluşturur. Anubias da dayanıklı bir bitkidir, onu da tercih etmenizi öneririm.

Dip çekimi yaparken çok dikkatli olmalısınız, balıkları çekmemek için gözünüzü dört açın. İç filtreniz de yavrularınızı çekerek ölümlerine sebep olur. Filtrenin delikli olan kısmına kadın çorabı geçirmek işe yarayabiliyor.
.
[/QUOTE]

evet anubias'ı  okudum fakat bulamadım. aslında bulamadığım da iyi olmuş bitkilerim sağlıklı büyümüyor :( eğer bu sorunumu çözebilsem alacağım baya bitki var.

dip çekimine gelincede. Bu yavru balıkların bu şekilde heba olmaması için bitkilendirme yoluna girdim, özellikle java moss ve saz bitkisi. Bu iki bitki sudaki ve topraktaki asidikleri kullanabiliyor ve dip çekimine gerek kalmıyor ve hatta midye acayip bir doğal filtre. Bazı resimlerde yavru balık tankına sadece midye ile denge kurduklarını gördüm (süper değilmi) böylece su değişimi dışında akvaryuma fazla elimi sokmama gerek olmayacak ve balıklarda streslenmeyecek :D


Dün ben bitki kumu olarak adlandırılan bir kum buldum ama henüz almadım sizin söylediğiniz Hagen siyah kum veya aquaclay kumunuda araştıracağım, fakat bulamazsam bu kum hakkında ne düşünürsünüz, gerçi bu iki tavsiyeden sonra pek düşünmüyorum ama genede fikrinizi bilmek isterim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muhittin ŞİMŞEKÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 160
Muhittin ŞİMŞEKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2011 13:13
Akvaryuma kimyasal eklerseniz.buna su düzenleyicilerde dahil.Ne bitkileriniz gelişir,nede midyeleriniz salyangozlarınız sağ kalır.İç filtrenizin debisi bitkilerinizi mutlaka yerlerinden sökecektir.Sitede iyi bi araştırmaya girişin derim size.Lepistesleriniz içinde baktınız çözüm yok rafya yapın akvaryuma.Ben bu şekilde 100 lerce yavruyu korudum zamanında şimdi Mpimbwelerim var böyle sorunlarımda kalmadı:D Ve aynı akvaryumda Anubiaslarımda var.Salyangozlarımda..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbarossa42Çevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2009
İl: Konya
Mesaj: 1740
Barbarossa42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2011 13:51
Bitkili akvaryum kuracaksanız, tabanda bitki torfu, üzerinde torfu sabit tutmak için tül, üzerine de silis kum gibi bir kurulum yapabilirsiniz. Bitkili akvaryum bölümünde daha farklı örnekler de olabilir. Hagen siyah kum da bir alternatif.

Led aydınlatmadan uzak durmanızı öneririm. Çok dayanıklı değiller, silikonlu ledlerde zamanla silikonlar atabiliyor ve değişmesi gerekebiliyor. Maliyeti de çok yüksek. T5 lambalar ile litre başına 0.5 W veya daha fazla (yani 0.5-1 W/litre) aydınlatma sorunu çözebilir. Çünkü bu bitkiler çok ışık isteyen türler değil. Ama bence erime ışıktan kaynaklanmıyor. Aynı erime sorunu akvaryumumda da oldu. Sorun zeminde gizli olabilir (sadece bir tahmin).

Bence bu işe önce low tech den başlayın. Yani CO2 takviyesi ve düşük ışık ihtiyacı olan bitkilerle (gül, zeytin, limon, anubias gibi). Bilgi için,



ve üstatlardan bir örnek (canınız sıkılmasın, bu ekip bu işte bir numara),

barbarossa2011-09-25 13:52:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlabanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 30
AlabanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2011 13:57
[QUOTE=barbarossa] Bitkili akvaryum kuracaksanız, tabanda bitki torfu, üzerinde torfu sabit tutmak için tül, üzerine de silis kum gibi bir kurulum yapabilirsiniz. Bitkili akvaryum bölümünde daha farklı örnekler de olabilir. Hagen siyah kum da bir alternatif.
[/QUOTE]

Yolladığınız yerleri inceledim. çok teşekkür ederim fakat yeni kum yerleştirme ve en çok da aklıma takılan tülü nasıl serceğiz? umarım yapıştırmalık bir iş yoktur? balıklar ve su boşaltma olmadan yapacağım bu işlemleri tülün illahaki sıfır bir şekilde oturmasa olurmu ? 

[QUOTE=barbarossa] Led aydınlatmadan uzak durmanızı öneririm. Çok dayanıklı değiller, silikonlu ledlerde zamanla silikonlar atabiliyor ve değişmesi gerekebiliyor. Maliyeti de çok yüksek. T5 lambalar ile litre başına 0.5 W veya daha fazla (yani 0.5-1 W/litre) aydınlatma sorunu çözebilir. Çünkü bu bitkiler çok ışık isteyen türler değil. Ama bence erime ışıktan kaynaklanmıyor. Aynı erime sorunu akvaryumumda da oldu. Sorun zeminde gizli olabilir (sadece bir tahmin).
[/QUOTE]

sanırım bu ışık sorunu baya zor olacak benim için akvaryum üstüne yer yok gibi. 80 cm uzunluğu olan bir dikdörtgen düşünün iki tarafında 20 şer cm lik kapak var. florasan için 40cm lik alan kalıyor yeterli olurmu ?!?!?!?

[QUOTE=barbarossa] Bence bu işe önce low tech den başlayın. Yani CO2 takviyesi ve düşük ışık ihtiyacı olan bitkilerle (gül, zeytin, limon, anubias gibi). Bilgi için,[/QUOTE]

bu bilgiler için de teşekkür ederim 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir