Albino axolotlarim(su semenderleri)


Taskiran MÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 52
Taskiran MÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 04:34
Selamlar...

Forum da yeniyim lakin forum ortamlarina uzak bir insan degilim. Basligi sürekli güncelleyecegim icin lütfen konu disina cikmayalim.(umarim yanlis anlamazsiniz) Ismim metin, 23 yasindayim, Almanya'da yasiyorum.

Su semenderleri cok hosuma gittigi icin almaya karar verdim bilimsel isimlerini bilmiyorum lakin almancadan türkceye cevirecek olursam karagözlü ve altin gözlü olmak üzere iki semender satin aldim. Akvaryumumdaki filtreleme islemi istedigim ölcülere ulastiginda eve getirecegim.

Öncelikle belirteyim alisilanin aksine benim semenderler akvaryum evladi oldugu icin :) canli yem yerine kuru yem yiyorlar. Yani forumlar da pek göremedim en azindan semenderler hakkinda farkli bir konu olmus olacak.

Semenderlerimin kara gözlü olanina FAKIR, altingözlü olanina FUKARA adini verecegim. Fukaranin fotosunu cekemedim  hazretleri saklanmak ile mesgullerdi ama fakir'in fotosunu koyayim.

Huzurlariniz da FAKIR :)



Simdi su kisa bilgiyi vereyim; albino axelotllar tamamen suya uyumlu hayvanlardir. Özellikle eliniz de bu tür varsa karaya cikarmak icin lütfen ugrasmayin. Hayvanin ömrünü azaltmis olursunuz. Metamorfoz ile ilgili sikintilari var bu arkadaslarin.

Akvaryuma gelecek olursak akvaryumum 126 litrelik bir akvaryum ve ölcüleri söyle; 80 x 35 x 45 AKvaryumun suan ki durumunu göstereyim;




Petshop da calisan arkadas ile yaptigimiz uzun beyin firtinasi sonucu bunu yeterli gördük. Akvaryumun filtresi, isiticisi, termometresi tam orjinal deniz kumu satin aldim ve dibe iyice yikadiktan sonra döktüm... Suan sadece 3 adet bitki var var ve gölgelik yok. Akvaryum aslinda balik akvaryumu oldugu icin 2 tane beyaz florasan var birini sökmeyi düsünüyorum. ( su semenderleri asiri isigi sevmezler) gölgelik yapicak bir kaya yahut agac kovugu tarzi bir sey henüz almadim. Birincisi asiri pahalilar dandik bir sahte kayamsiya 40 euro istediler ki akvaryumda dogal olmayan bir sey koymayacagim icin almadim. Kayalarin ise kilosunu 7 eurodan satiyorlar iyice gicik oldugum icin onu da almadim yesillik bir alanda sayilir evimiz gölgelik olayini kendim hal etmeyi planliyorum...

Tabi ic dekorasyon vs bunun ile kalmayacak suan sadece minimal sartlari sagladim ama calismalarim devam edecek dekarasyon konusunda.

Isitici olayina bi kisa dönmek istiyorum; simdi suyun sicakligi ben doldurduktan sonra 10 derece idi... acik biraktim bu gece hedef 20 derece umarim yeterlidir.

Simdi akvaryuma baktiktan sonra suyun bulanikligi kafaniza takilacak. Bunun nedeni odamin isigi sari akvaryumun ici beyaz, arka fon beyaz ve su KIRECLI! %25'ini evin icme suyuna bagladigimiz filtreden aldim ama kalan su kirecli. Kirec olayini asmama sanirim filtre yardimci olacak cunku akvaryumda calisan arkadas ile o kaniya vardik.(turkiyede ki ve almanyadaki petshop zihniyetini sorgulamaniz acisindan su olayida anlatmadan edemeyecegim. Bu arkadaslar ile anlastik ve parayi ödedim ama hayvanlari daha sonra alacagim konusunda da anlasma yapmamiz gerekti eve gidip akvaryumu kurup en az 4-5 gün sonra geri gelmemi istedi. Süre gözüme cok görününce itiraz ettim lakin istersem parami geri verecegini söyledi... az buz bir miktardan bahsetmiyoruz bu arada... 3 cicek, bir akvaryum ve iki semendere 210 euro odedim... Semenderlerin sadece tanesi 50 euro iken birini hediye verdiler... ben böyle zihniyeti alkislarim. Bizim memleketimizde  adamlar utanmaz sikilma kavanoza diklemeye koy öyle bile yasar derler. Biliyorum cünkü gaziantep'te basimiza geldi bu)


Simdi size de kücük bir sorum var akvaryumun ortalama sicakligi 19-21 derece arasi sabitlenecek. Evde kücük kardeslerim isyan etmis durumdalar... Balik'ta balik diye tutturdular. Benim axelotllarim kuru yem yiyecegi icin akvaryumda 4-5 tane baligi beslememin sakinca yaraticagini düsünmüyorum. Dedigim gibi bu benim sahsi fikrim.

Bu sicaklikta sikinti cikartmadan yasaya bilecek balik önere bilir misiniz?


Yazimin sonuna gelmisken tekrar belirteyim. Elimden geldigi kadar basligi bu ve baska forumlarda güncelleyecegim. Lütfen konu disina cikmayalim. Yeni fikirlere, elestiriye, öneriye daima acigim.

Saygilar...


p.s: yahu ben petshop'da sordum bunlarin cinsiyeti nedir diye. adam o kadar bilgili olmasina ragmen cidden bilmiyorum ben de kontrol etmen gerekir dedi. ( mesguldu o esnada biraz) simdi ben bunlari en gec yarin almaya gidecegim. Cinsiyetlerini nasil belirleye bilirim? internette arastirmaya devam ediyorum da adam gibi bir bilgi yok... elle cevirip bakayim mi napayim :)
Taskiran M2013-02-15 07:45:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

militarisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 258
militarisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 04:55
Açıkcası dediğiniz semenderin yaşam şartlarını pek bilmiyorum. Hangi ph aralığında yaşar ne kadar aktiftir davranışları nasıldır vs. Dediğiniz ısılarda yaşıyacak balıklar bellidir ya japon balıkları ki kumunuzda japonlar için uygun kalınlıkta yada koi balıkları ve bazı loachlar ancak aklıma takılan kumunuz deniz kumu olduğunu söylediniz öyleyse akvaryumunuzun phını yükseltcektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak gürkanÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2012
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 369
burak gürkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 10:36
Ben balık almanızı önermem küçük balıkları axo yiyecektir büyükleri ise axolotla zarar verebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saydemirÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 31
saydemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2013 23:50
Axolotl lar çok güzel semenderler. Şanslısınız burada bulmak neredeyse imkansız. Almak istedikleriniz leucistik ve albino semenderler. Doğal ortamlarındaki renkleri gri kahverengi. Sıcaklık 24 derece üzerinde olduğunda axoltl lar strese girebiliyorlar. Sizin belirlediğiniz sıcaklık değeri uygun.  
Dekorasyonla ilgili önerebileceğim içine girebileceği mağaralar, kovuklar veya plastik borular daha rahat etmesini sağlayabilir. Kumu yada küçük kayaları yutma riskleri varmış. O yüzden akvaryumun kafasından büyük kayalarla dekore edilmesi öneriliyor. Cinsiyet ayrımı kolay değil ama sanırım kloak- dışkı deliği-genişliğinden tespit edilebiliyor. Birde dişiler biraz daha büyük oluyormuş erkeklerden. Balıkla birlikte beslemenizi tavsiye etmem. Axolt un yediği japon balıklarının resimlerini gördüm. 
Satıcı zihniyeti ise Türkiye den kesinlikle çok farklı. Bakabileceğini bilmeden satmıyor ve o canlıyı tanıyorlar. Burada yerel semenderleri satan akvaryumcular kendi türlerimizin bakımlarını bile bilmiyor. Elden çıksın yeter.

Buralarda bakım ve yetiştirme ile daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
http://www.axolotl.org/index.htm
http://www.caudata.org/forum/



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Taskiran MÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 52
Taskiran MÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2013 03:04
Cevaplar için teşekkür ederim. hocam şimdi balik besleme konusun da soyle bir durum var benim semenderler nesil olarak akvaryum nesli yani hic bir sekilde canlı yem ile beslenmiyorlar. bir kac alman sitesinde gezindim bir cok axolotl sahibi fantazi olsun diye kuru yem yiyen hayvanin yemi canli ile degistirmis. yani duz mantik garibim guppy(turkcesi lepistis sanirim) ile ayni akvaryuma koysak yutarlar guppyleri. ikinci bir akvaryum hazir ediyorum üst kart komşumuz beni akvaryumu eve tasirken gordugunde keske haber verseydin benimkini verirdim dedi. ben simdi semenderleri aldigimda karma akvaryuma koyacagim isten de izin aldim bir gun boyunca takipte olacagim her hangi bir karmasada dogrudan akvaryumlari ayirmayi planliyorum...

bu arada bir kac duzeltme birincisi kum deniz kumu değilmiş. ph,konusunda uyarmisti bir arkadas kesinlestirdim o durumu.
ikinci olarak kullandigim su ev suyu sebekemizden geliyor ama cok iyi bir filtremiz var ev için almistik ki baya pahali bir aletti yani dandik bir artima aleti degil. tekrardan tesekkurler. ilk gozlemlerimin sonucunu bildirecegim umarim bir problem cikmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Taskiran MÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 52
Taskiran MÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2013 06:21
Sonuc su az kalsin lemon cöpcümü kurban veriyordum axolotl'a... Az kalsin götürüyordu garibimi direkt müdahele edip akvaryumlari ayirdim. Gecen hafta hic akvaryumu olmayan benim simdi iki akvaryumum var... Bu arada semenderler tek kalinca kuru yemlerini attim ve yediler. Yani kuru yem ile dahi beslense su semenderi nitekim su semenderi genetiginde var hayvanin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmreGltknÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 414
EmreGltknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:13
Beslediğiniz semender meksikalı yürüyen balık galiba bu türün nesli tükenmekte maalesef.Çok şanslısınız.Yanlış biliyor olabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2013 11:49
Arkadaşlar bana bu axolotl'lardan gerekiyor. Aramadığım yer kalmadı lütfen yardım edin. Nerden bulabilirim nasıl alabilirim?  Gören duyan bilen birileri varsa lütfen bana yardımcı olsun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BankaiÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 269
BankaiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2013 02:19
Metin bey Gaziantep'te fiyatlar Euro üzerinden mi değerlendiriliyor?

Almanya'da Guppy olarak geçiyor Lepistesler. Malesef türkiye de pek fazla yok bu semenderlerden çok şanslısınız. Almanya malzeme ve tür konusunda gerçekten çok geniş imkanlara sahip. 
Bankai2013-04-23 02:21:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Account Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]8769,3[/B]
Kayıt: 27/11/2012
İl: KKTC
Mesaj: 570
Account Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2013 12:10
Turkiyeden axolot yemi satin alabilecem bir site yada yer var mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Taskiran MÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 52
Taskiran MÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 11:03
[QUOTE=Bankai] Metin bey Gaziantep'te fiyatlar Euro üzerinden mi değerlendiriliyor?

Almanya'da Guppy olarak geçiyor Lepistesler. Malesef türkiye de pek fazla yok bu semenderlerden çok şanslısınız. Almanya malzeme ve tür konusunda gerçekten çok geniş imkanlara sahip. 
[/QUOTE]

foruma kayit olurken neresi bolumune yurtdisi yazilmiyordu. ben berlin'de yasiyorum. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir