Aldığım İthal 4 Dişiden 2si, 2 Erkekten 1i Öldü


PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 13:28
Arkadaşlar herkese merhaba, öncelikle foruma yeni üye oldum ismim Emre umarım konuyuda ilgili başlık altına açmışımdır eğer yanlışlık var ise affola. Siz tecrübeli abi,abla,arkadaşlardan arada bir yardım rica edebilirim niyeti ile üye olmaya karar verdim. Benimde bilgi sahibi olduğum konular üzerine diğer üyelere yardımcıda olabilirsem sevinirim.

Öncelikle akvaryum işine yeni başladım. Uzun süredir düşündüğüm ama faaliyete geçirmediğim bir hobi türüdür balık yetiştirmek.Akvaryum ebat-şekil-aksesuarları imza bölümümde mevcut. Benim sorunum Petsoptan aldığım ve konu başlığında da belirtmiş olduğum ithal lepisteslerin 1 gün sonrasında ölmesi.Haliyle bende bi üzüntü oldu. Akvaryumu kuralı 2 ay kadar oldu.

Kurma işlemi sırasında;
-Akvaryumu ıslak temiz bir bez ile deterjansız içini sildikten sonra bir müddet havalandırdım.
-Görülen kumu temiz bir leğen içerisinde yaklaşık 8-10 defa temiz su ile yoğurmak şartı ile yıkadım ve bir tülbent ile süzülmeye bıraktım.
-Akvaryum içine sırasıyla beklettiğim kumu, dinlendirilmemiş suyu (yaklaşık 120litreyi dinlendirme imakınım olmadığı için) koydum.
-10 damla kadar petshopçunun verdiği mavi sterilize etme sıvısından döktüm.
-Dış filtreyi iç köşeye yerleştirdim ve yaklaşık 1 gün kadar çalışır vaziyette dinlenmeye bıraktım.
-İlk elimde olan arkadaşımdan aldığım 7 adet yavruyu koydum.
-Yaklaşık 15 gün sonra bir adet beyaz florasan edindim ve yanında birde dijital zaman ayarlayıcı aldım. Günde toplamda 7 saat kadar açık kalacak şekilde 3-3-1 şeklinde ayarladım.
-Yaklaşık 10 gün sonra dipte birikmiş olan yem artıklarını gördüm ve 3 adet komando çöpçü aldım. Su karışımı yapıp 5 dk beklettikten sonra içine saldım.

[img]http://i.hizliresim.com/NAMz4P.jpg[/img]

Not: Buraya kadar yaklaşık 1,5 ay kadar geçti ve ben dip çekimi,%20 kadar su değişimi yapmadım. Çünkü balıkların sayısı az ve küçük olması sebebi ile suda bir kirlenme farketmedim.Zemin temizdi. O sırada camlarda ufaktan bi tortunun oluştuğunu farkettim. Bununda araştırmasını yaptım ve yeşil alg yani yosun oluşumu olduğuna kanaat getirdim. Buraya kadar ölüm,hastalık vs. yaşanmadı.

-2. aya girerken yeni balıkları almadan önce dinlendirilmiş su ile yaklaşık %20lik bir değişim yaptım.
-Filtre temizliğini gerçekleştirdim.
-Bunlardan 4 gün sonra ise ithal 4 adet dişi,2 adet erkek lepistes,camları temizlemesi için bu cama yapışan balık vatoz elemanlardan, ısı için derece ve ısıtıcıyı (ısıtıcı arkadaşım tarafından verildi. çalışır durumda ve dışında herhangi bir çatlağa rastlamadım.) aldım :)
-Isıtıcıyı 26 dereceye ayarladım ve çalışır şekilde bıraktım. Suyun kendi derecesi o sıra 22 idi.

[img]http://i.hizliresim.com/v5MO86.jpg[/img]

Şimdi arkadaşlar işlemlerim bunlar oldu sırası ile. Almış olduğum ithal lepisteslerimden 3ü ertesi günün sabahında öldü. Sabahta evdekilerle görüştüm lepisteslerin çoğu benim ufak olanlarımdan bir kısmıda dahil ısıtıcının öldüğü tarafta toplanmışlar öyle beraber takılıyorlarmış. Herhangi bir hareketlilik ve dinamiklik yokmuş. Ölen balıklarada baktığımda herhangi bir şeye rastlayamadım. Kuyruklar vs. iyi gibiydi. Yardımcı olabilmeniz adına resimde ekliyorum ancak güncel resim şu anda elimde yok.Çokta yazdım kusuruma bakmayın ama detaylandırmanın önemli olduğunu düşündüm. Nihayetinde hepsi birer can ve ölmeleri beni gerçekten üzdü.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygı ve sevgilerimle,
Emre Can ÇAĞLAYAN

Beğenenler: [T]161210,ENGİN06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eakinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2015
İl: Antalya
Mesaj: 667
eakinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 17:07
Öncelikle hoşgeldiniz.
Uzatmadan konuya gireyim.
Ilk hata akvaryumcuların çok sevdiği "mavi şey" kendisi anti-bakyeriyeldir. Yeni kurulan bir akvaryuma kesinlikle ama kesinlikle konulmamalıdır. Zira sizin akvaryumunuzun biyolojik azot döngüsüne ihtiyacı var ve bu işi bakteriler yapar, faydalı bakteri diye bilinirler. Bu mavi şey zararlı bakterileri öldürdüğü gibi azot döngü bakterilerini de öldürür. Bu mavi şey öyledir ki ana akvaryuma asla uygulanmamalıdır, yıllardır çalışan oturmuş bir sistemi direk çökertebilir.
Bunun üstüne ikinci hata su değişiminin iki ay boyunca yapılmaması. Zaten oluşamayan döngü bir de sürekli artan amonyakla durumu dayanılmaz hale getirmiştir. Üstüne bir de eklenen balıklarla artan canlı yükü tuz biber olmuş. 100lt büyük bir hacim diye düşünmeyin, azot döngüsü oturmuş akvaryumlarda beklenen amonyak seviyesi 0, dönüşümğün ikinci elemanı nitrit seviyesi 0, son eleman nitrat ise en en fazla 40ppm dir,
daha basit söylersek, balıklar amonyak verir, faydalı bakteriler sırasıyla nitrit ve nitrata çevirir, nihai olarak biz de su değişimiyle bu nitrat seviyesini belirli kısıtlı bir alan içinde tutarız.
Üçüncü hata, pek hata da denemez deneyimsizlik, lepistes kolay bilinse de kırılgan bir canlıdır, hele ki ithal/özel ırk lepistesler iyice kırılgan olurlar, tecrübe isteyen balıklardır.
Geçmiş olsun, şu ana yapabileceğiniz en iyi şey derhal %40 gibi dinlendirilmiş suyla su değişimi yapmak, suyu eklemeden önce içine kaynar su ekleyerek ılıtın, elinizle kontrol edin akvaryuma yakın bir sıcaklıkta olsun, öhlece su değişimi yapın.

Teşekkür Edenler: [T]185801,PatriarchPaladin[/T]
+1: [T]185801,PatriarchPaladin[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]174561,berkay10[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 17:58
Emre Bey verdiğiniz tavsiyeleri göz önünde bulundurucam. Böyle bir durum nedeni ile dün akşamdan bir miktar suyu dinlendirmeye bırakmıştım. %40ını karşılar umarım. O ilacın antibakteriyel özelliğini biliyordum ancak yararlı bakterilerinde arada kaynadığını akıl edemedim. Tecrübesizlik işte. Cevabınız için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdemoguzÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12655,2[/B]
Kayıt: 07/11/2015
İl: Düzce
Mesaj: 2295
erdemoguzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 18:19
Emre arkadaş işin olabilirliğini aktarmış malesef para kazanma amacıyla insana yarardan çok zarar veriyorlar. Bulunduğunuz ilde bildiğim kadarıyla işini layığıyla yapan zet akvaryum var oda methini duyduğum bir yer internetten baktığım kadarıyla güzel bir mekan. Lepistes yetiştirmek istiyorsanız canlı doğuranlar bölümünde güzel bir araştırma yapın. Kendi tecrübemi paylaşayım. Bulunduğum yerdeki petshop güzel bir lepistes üreticisi. Bende kendisinden güzel türler aldım ve besledim. 9 ay kadar lepistes baktım deneyimlerim şu oldu. Bir kere gerçekten kolay bir balık değil hassas. Fazla akvaryumla uğraşmaya ürkütmeye gelmiyor suyu toleresi de çok zayıf. Eklediğiniz o metilen mavisi ve yeni kurulan akvaryumda su değişimi yapılmayışı en büyük sebebin başını çekiyor. Tavsiyem akvaryumunuzun kumunu bilmediğim için uygun bir kum ise akvaryumunuza canlı bitki ekleyiniz. Kapağınıza uygun ışıkları taktırıp bolca cabomba bitkisi eklemenizi tavsiye ederim. Lepistes yavrularının saklanmasına yardımcı olduğu gibi balıklarınızın da rahat etmesini sağlayacaktır. Bakımı kolay ve dekoratif bir bitkidir. Makul fiyatlı bir dış filtre edinin. Quik hw 603 modelini öneririm. Akvaryumunuza yeterli gelecektir. Bu seviyelerde sessiz ve sorunsuz bir filtredir. Suyunuzu 22-26 derece arasında tutun. 25-26 tavsiyemdir. %50 lik bir su değişimi yapın. Önümüz deki 2 ay boyunca da 3 günde bir %10 luk dinlenmiş çeşme suyu ile değişimlere devam edin. Suyunuzu en az 4 gün dinlenmiş suyla değişim yapmanızı tavsiye ederim. Fazla akıntıyı seven balıklar değildir. Filtre çıkışlarınızı balıklarınızı yormayacak şekilde düzenleyin. Aceleci davranmayın mevcut canlılarınızla bir süre devam edip daha sonra yeni balık eklemenizi tavsiye ederim. İlk başta akvaryumunuzun kurulumunu-düzenlemesini istediğiniz şekilde tamamlayıp sonra ekleme yapın. Son olarak lepistes alırken tek bir akvaryumdan tek seferde istediğiniz sayıda ekleme yapın. 6d-2e şeklinde. Lepisteslerde bakteri çakışması çok oluyor. Sağlıklı balık alsanızda farklı akvaryumdan gelen lepistesler taşıdıkları bakteriler nedeni ile hastalık kapıp ölebiliyor. Umarız sorun yaşamadan hobinize devam edersiniz. Hoş geldiniz.

Teşekkür Edenler: [T]185801,PatriarchPaladin[/T]
+1: [T]185801,PatriarchPaladin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 19:59
Erdem Bey yanıtınız,vaktiniz ve karşılamanız için teşekkür ederim. Sizin önerilerinizde benim için önemli. Dikkate alacağım. Su değişimi olayına gereken hassasiyeti göstereceğim. Emre Beyin iletiden sonra eve gelince hemen bi yaklaşık %20'lik değişim sağladım dünden beklettiğim suyum mevcuttu. Bir kaşık kadarda bu sefer kaya tuzu serptim umarım yanlış yapmamışımdır. Işık olarak imzaya yazdım diye sanıyordum ama atlamışım heralde 18w'lık beyaz florasan kullanıyorum. Hemen son halinin resimlerinide paylaşayım. Bu arada dişilerden birini daha kaybettim. Vallahi ölü halini görünce çok üzüldüm. Toparlamak adına elimden geleni yapıcam.

[IMG]http://i.hizliresim.com/9onRnZ.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.hizliresim.com/6PoQgl.jpg[/IMG][EDIT]PatriarchPaladin,2016-05-07 20:00:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrtmct58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2344
mrtmct58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 20:05
Balıklarınızı hangi yemle besliyorsunuz? Nori kavrulmuş deniz yosunu mu yoksa?

Teşekkür Edenler: [T]185801,PatriarchPaladin[/T]
+1: [T]185801,PatriarchPaladin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 20:15
[QUOTE=mrtmct]Balıklarınızı hangi yemle besliyorsunuz? Nori kavrulmuş deniz yosunu mu yoksa? [/QUOTE]

[IMG]http://i.hizliresim.com/MpO6kQ.jpg[/IMG]

Merhaba Murat kardeş hemen üstte resimde gördüğün ürün. En uygunu bu dediler. Cüzdan da çıkmış bomboş :)[EDIT]PatriarchPaladin,2016-05-07 20:16:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eakinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2015
İl: Antalya
Mesaj: 667
eakinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2016 23:16
Yem. Tetra pro algea, bitkisel içerikli oldukça iyi bir yem, biraz daha çeşitlendirmeniz faydalı olacaktır. Bitkisel ağırlıklk devam etmeniz iyi olur. Filtrasyon konusu önemli, ilk etapta bolca su değişimi, şu mavi illetten bir an önce kurtulmanız lazım. Filtrenizi de temizleyin, balık pisliğinden kurtulmak için değil o mavi illetten kurtulmak için..
Inşaallah daha fazla kayıp vermeden sorunu çözersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2016 12:38
[QUOTE=eakin]Yem. Tetra pro algea, bitkisel içerikli oldukça iyi bir yem, biraz daha çeşitlendirmeniz faydalı olacaktır. Bitkisel ağırlıklk devam etmeniz iyi olur. Filtrasyon konusu önemli, ilk etapta bolca su değişimi, şu mavi illetten bir an önce kurtulmanız lazım. Filtrenizi de temizleyin, balık pisliğinden kurtulmak için değil o mavi illetten kurtulmak için..
Inşaallah daha fazla kayıp vermeden sorunu çözersiniz.[/QUOTE]

Doğrudur. Ayrıca taze kalması için 1 milyoncukçularda satılan yemeklik tuz öğütme aracından da aldım. Hem öğütüyor sağolsun el değmesine gerek yok hemde taze kalıyor yemlerim. Çeşitlendirme açısından bizim forumda ; [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/lepistes_yem_listesi_k401177.asp[/URL] böyle bi yazı buldum. Adamlar bayağı bi çeşitlendirmiş hakkaten. Biraz daha düzene oturtup kendimi geliştirmem lazım bu açıdan. Fitre temizliği ve debi azaltılması konusunda yine araştırma yapacağım. Bazı forumdaşlarım filtrenin suyu çektiği kısma sünger koyulması hakkında yazılar yazmış. Motora zarar verir mi bilmiyorum ? O mavi illeti sadece kurulumda kullandım ama bu tepkiler üzerine o ilacı evren statüsünden silme kararı alıp çöpe attım. Bugün akvaryumda bir sıkıntı gözükmüyor umarım gözükmezde :) Bitki olayına da bi giriş yapıcam araştırma yaptıktan sonra.

Bugünkü hali;

[IMG]http://i.hizliresim.com/d31Oqn.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.hizliresim.com/kBqO19.jpg[/IMG][EDIT]PatriarchPaladin,2016-05-08 12:39:28[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eakinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2015
İl: Antalya
Mesaj: 667
eakinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2016 17:21
Metilen mavisini çöpe atmayın, attıysanız geri alın, ben çöpe atın demedim[:)))]
Işinize yarar bir ilaç, hastalık durumlarında kullanırsınız ama ana akvaryumda değil. Ufak bir tedavi akvaryumuna hasta balığı alıp tedaviyi uygularsınız sonra balık iyileşince ana akvaryuma geri alırsınız. Genel kural ana akvaryuma ilaç uygulanmaz.[;)]
Bi de yemi öğütmeyin hem gerek yok, hem balıklar bulamaz dibe çöker bozulup suyu bozar.[EDIT]eakin,2016-05-08 17:33:49[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mayıs 2016 17:47
[QUOTE=eakin]Metilen mavisini çöpe atmayın, attıysanız geri alın, ben çöpe atın demedim[:)))]
Işinize yarar bir ilaç, hastalık durumlarında kullanırsınız ama ana akvaryumda değil. Ufak bir tedavi akvaryumuna hasta balığı alıp tedaviyi uygularsınız sonra balık iyileşince ana akvaryuma geri alırsınız. Genel kural ana akvaryuma ilaç uygulanmaz.[;)]
Bi de yemi öğütmeyin hem gerek yok, hem balıklar bulamaz dibe çöker bozulup suyu bozar.[/QUOTE]

:) Peki Emre Bey tecrübe işte bunuda öğrenmiş oldum.

Beğenenler: [T]180551,eakin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2016 08:32
[B]Abiler, arkadaşlar tekrardan merhaba,
Yine bir durum hakkında size danışmak için buradayım.
Konuyu açmamın üzerinden 5 hafta geçti ve bu süre zarfında kayıp olmamıştı ancak yine petshoptan aldığım ithal dişi lepistesim öldü. Hamile olduğunu düşünüyordum arka kısmında ki kahverengilikten ve şişkin olmasından. Akvaryumuma aldığım 4 erkek 2 dişiden biriydi ve ilk onları almıştım. Balığım yaklaşık 4cm civarındaydı. Dikkatimi çeken şey ise neden sadece satın aldıklarım yaşamını yitiriyor ?! Ben doğum yapmasını beklerken ölmesi, stresle alakalı olduğunu düşündürdü. Gece 12 sularındaki son izlenimim sahur'da baktığımda ölmüştü;[/B]
-Genelde su yüzeyinde durması ve hantal hareket etmesi,
-Karnının her zaman gördüğümden biraz daha şişkin olması ve arkadaki koyuluğun biraz azalmış olması,
-Yanlış görmediysem yada yorumlamıyorsam eğer anüs bölgesinde şişlik.
[B]Resimler aşağıdaki gibi belki yardımcı olur sorunun kaynağını bulmamız açısından. Hayvanlara eziyet çektirmek istemiyorum elimden gelenide yapıyorum ama böyle kayıplar bana gerçek anlamda vicdan azabı yaşatıyor. Haftada bir %15-20 civarı su değişimi, az yemleme, bir gün komple yemlememe düzenli olarak yaptıklarım.[/B]

[IMG]http://i.hizliresim.com/goqOQ3.jpg[/IMG] [IMG]http://i.hizliresim.com/0D1EQ8.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AyrtonSennaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2015
İl: Trabzon
Mesaj: 755
AyrtonSennaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2016 08:54
Lepisteslerde bakteri çakışması en büyük sorunlardan biridir. Size tavsiyem akvsryumunuzun hazır olduğundan eminseniz, balıklarınızı aynı akvaryumdan alıp, kendi akvaryumunuza başka lepistes eklememeniz.[EDIT]AyrtonSenna,2016-06-14 08:54:56[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]185801,PatriarchPaladin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PatriarchPaladinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kocaeli
Mesaj: 65
PatriarchPaladinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2016 09:00
[QUOTE=AyrtonSenna]Lepisteslerde bakteri çakışması en büyük sorunlardan biridir. Size tavsiyem akvsryumunuzun hazır olduğundan eminseniz, balıklarınızı aynı akvaryumdan alıp, kendi akvaryumunuza başka lepistes eklememeniz.[/QUOTE]

[B]Ekleme konusunda haklısın kardeşim son gelişme olarak geçen hafta alt komşum beslediği lepistes akvaryumunu dağıttı ve nereye vereceğini bilemediği için kalan balıkları ben aldım. Ancak izlemlediğim kadarı ile bi sorunları yoktu belki gözümden kaçmış bi durum olabilir. Konuyla alakalı olabilir. Eğer sıkıntı bakteriyel bir problem ise diğer balıklarıda gözlemlemem lazım bi problem var mı diye. Akşama bakarım bi.[/B]

Beğenenler: [T]174357,AyrtonSenna[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir