ALEXANDER PİWOWARSKİ İLE SÖYLEŞİ...


kebodiscusÇevrim Dışı

[B]5756,3[/B]
Kayıt: 19/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 630
kebodiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 20:08

   Dünyanın Saygın Discus  üreticilerinden  Alexander Piwowarski ile Sevgili Bülent Acun ağabeyimizin gerçekleştirdiği söyleşiyi kendisinin isteği ile akvaryum.com ailemiz ile paylaşıyorum. Bu noktada Alexander Piwowarskiye paylaşımı kabul etmesi adına ve Bülent ağabeyede emekleri için Discus aşığı olan bir kişi olarak teşekkür ediyorum.



Ürettiğiniz balıklardan en çok hangi türü beğeniyorsunuz?

Ürettiğim balıklar arasında seçim yapmam zor olsada Discus dünyasında adımın duyulmasını sağlayan red turkuazlarımı beğeniyorum.

 



Ürettiğiniz türler hakkında bilgi verirmisiniz?

Üretimimin büyük bölümü red turkuaz olmakla birlikte pigeon, leopar, blue cobalt, blue diamond, solid turkuaz, fire red ürettiğim balıklar arasında. 





Ürettiğiniz balıklarda nelere dikkat edersiniz?


Yavruları çiftlerden ayırdıktan sonra ilk işim sağlıksız, fin bozukluğu, kardeşlerine göre gelişim eksikliği ve buna benzer sorunları olan yavruları imha ederim. Sağlıklı balık üretimi için aldığım bu önlemle üretimhanemde ve balıklarımda şimdiye kadar herhangi bir hastalık sorunu olmadı . Damızlık balık seviyesine gelen balıklarımda ise tercih önceliklerim.  

1-balığın formu

2-Deseni (özellikle turkuaz ve leoparlarda)

3-Rengi

 

Yetişkin balıklarınızda kullandığınız besleme yöntemi nedir?

Yetişkin balıklarımda kendi hazırladığım dana yüreği karışımı (özel bir formul olmayıp sitemizdeki dana formullerine eşdeğer bir formul. Yürek, vitaminler, doğal renklendirici, kuru yem, algler ) ve granül kuru yem kullanmaktayım.






Yavru balıklarınızda kullandığınız besleme yöntemi nedir?

Yavru balıklarımada artemiadan kesildikten sonra aynı yemi kullanıyorum. Yemi suyu bozmamak için yavru miktarına göre veriyorum.





Üretimhanenizde nasıl bir filtreleme sistemi kullanıyorsunuz?

Üretimhanemim filtreleme sistemini kendi sitemde geniş bir şekilde açıkladım. İlgilenen arkadaşlar oradan teknik bilgilere ulaşabilirler

(  http://www.diskuszucht-piwowarski.de/technikengl.htm ).




Suni üretim hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşırmısınız?

balıklarımın üretiminde tercih ettiğim yöntem yavruları anne baba üzerinde büyümesinin yavruların gelişiminde tartışılmaz bir üstünlük sağladığı için doğal yöntemi uyguluyorum. Bunu zaten üretim akvaryumundaki çiftlerimin üzerlerindeki yavrulardan görebilirsiniz. Discuslarımın bu kadar sağlıklı olmasının bir nedeninide bu olarak gösterebilirim. Suni üretimi yalnızca ürettiğim balık miktarı talep miktarından az olduğu zaman uygulayabiliyorum.

 

Bu arada yıllık üretim kapasiteniz biraz bilgi verebilirmisiniz?

Yıllık en düşük değer olarak 60000 adet discus üretiyorum. Bu değer müşteri talebine göre çok daha yukarılara çıkabiliyor.

 



Herhangi bir yarışmaya balık götürmemenizin nedenlerini açıklarmısınız?

Ürettiğim balıklara gelen talep oranım şu anki üretim seviyemle aşağı yukarı aynı olduğundan bu tür yarışmalarda alınacak ödüllerin bana yararı olmayacağını düşünüyorum. Bildiğiniz gibi discus üretimini evimdeki üretimhanemde yapıyorum ve aynı zamanda büyük bir gözlükçü mağazasına sahibim (Piwo Optik). İki işimdede temel prensipim kaliteden ödün vermemek olduğu için bugün için herhangi bir yarışmaya katılmayı düşünmüyorum. 

 
Avrupadaki elektrik ve su faturalarından bütün üreticiler yakınıyor. Yıllık su ve elektrik masraflarınız hakkında biraz bilgi verirmisiniz?

Yılık ortalama 26000 Euro civarı elektrik ve su masrafım oluyor.  

 





Balıklarınıza herhangi bir dezenfeksiyon uyguluyor musunuz?

Balıklarımda dezenfeksiyonu gerektirecek hiç bir parazit olmadığı için herhangi bir ilaç kullanmıyorum. Sorun yaşamama sebebim balıklarımın genetik yapısı , iyi bir sisteme sahip olmam, üretimhanemi devamlı kontrol altında tutmam ve dışarıdan balık üretimhaneme sokmamam olarak sıralandırabilirim.









....Piwowarski, kendi şahsi düşünceme göre bu işi layıkıyla yapan bir üretici.Her şey oldukça profesyonel,sitemi kurmak için 116000 euro para harcamış.Bu ziyarette beni en çok mutlu eden şey,bizi oldukça sıcak karşılaması ve sorularıma gayet net cevaplar vermesi idi.Kendisinin ileriki yıllarda discus konusunda çok daha isim sahibi olacağı kesin....


  Sayın Alexander Piwowarski yi en kısa zamanda Türkiye'ye misafir etmek için beklediğimizi buradan bir daha iletiyoruz...


(İlgili Konudaki Söyleşinin Bir Kısmı veya bütünü www.akvaryum.com yönetiminden izin alınmadan kullanılamaz.)

kebodiscus2012-03-31 20:15:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

C.Doruk AnıkÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 317
C.Doruk AnıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 23:19
Bülent abimizi canı gönülden tebriklerimi iletiyorum.
Ama yıllardır forumlarda bu şekilde okuduğum röpörtajlar ve bilgiler beni ve benim gibileri kesmiyordur sanırım çoğu discus üreten ve bakan kişiler bu bilgileri biliyor.Neden hiç kimse artık daha farklı şeyler anlatmıyorlar?
Bir kusurumuz olduysa affola Kebo amcacım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebodiscusÇevrim Dışı

[B]5756,3[/B]
Kayıt: 19/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 630
kebodiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 23:55
[QUOTE=C.Doruk Anık]Bülent abimizi canı gönülden tebriklerimi iletiyorum.
Ama yıllardır forumlarda bu şekilde okuduğum röpörtajlar ve bilgiler beni ve benim gibileri kesmiyordur sanırım çoğu discus üreten ve bakan kişiler bu bilgileri biliyor.Neden hiç kimse artık daha farklı şeyler anlatmıyorlar?
Bir kusurumuz olduysa affola Kebo amcacım.
[/QUOTE]

 

    Cem kardeşim merhaba...

    Uzuncadır discus sevdasıyla içiçe bir insan olaraktan bu söyleşidede önemli kısımlar var esasen. İçindelikten ziyade farkındalıkta biraz etken olmakta. Sıradan gibi gelsede su kapasitesine göre canlı yoğunluğu önemli miktarda mevcut tanklarında. Duisburgta bulunan herkese ve Piwowarski yi ziyaret eden herkese kendi kullandığı nitrat filtresini göstermesine rağmen bu kısım paylaşılmadığını ifade etmişti. Sitesinde bunu detaylı vermesinin sebebinide bu olarak söylüyor. 

  Epeyce yüksek adette balık girmesine rağmen ülkemizde yavru sayısının azlığı, hasbelkader üretim yapılır olması ve bir süreklilik olmaması al satçılarla ithalatçılarla doldurdu ortamları. Ülkemizdeki beceri kapasitesini bilen ve ülkemizde başarının yaşanması istekliliğim bambaşka noktalarda...

  Bu bağlamda mesajının içeriğine katılıyorum. Ya anlanmıyor, ya bilinmiyor, yada paylaşılmıyor...

  Ticari kısımda hani bir çatı hikayesi vardır ya ; Adamın birisi sürekli aynı yerin çatısını tamir edermiş oradan akıyor buradan akıyor diye bir zaman gelmiş hastalanmış. Oğlu gitmiş komple çatının altını üstüne getirmiş akşam babası hasta yatağından sormuş neler yaptın oğlua işte şuranın çatısı varya baba artık 3 sene akmaz komple düzelttim. Adamda ah be oğlum demiş ah be ne yaptın ben orasını sabit gelire bağlamıştım. Hobide kalitenin yükselmesi insanların bilgilenmesi adına eğer forum olmasa cidden herşey muammaydı. 

 Akvaryum.com ailesinde tecrübeli arkadaşların buluşması ilede bilimsel zengin fakirlikte olmuyor çok şükür. Bunuda misalle anlatırsam; 
 Çocuğun birisi üşümüş babasına demişki baba dondum çok soğuk. Babası dönmüş çocuğa oğlum odanın köşesine git orası 90 derece...
  Bilimsellik kolaylık vermeli karmaşa değil, içerik lezzet vermeli kayıp değil ...

 Ben bu hobiyi ve discus canlılarını seven bir kişi olarak sorgulayan araştıran gençlerden ümitliyim. Bu bağlamda nacizane kişisel yaşadığım her türlü tecrübe hizmetinizdedir her daim olduğunca...

  ''Aleme selam, discusa kalite çizgisinde devam'' buna gönlümüzü akıttık kardeşim herkese istediğince hobisinde sağlıklı anlar diliyorum...

   Kusur ne demek kardeşim hobide şahsen yakaladığım huzursal bakım ve üretim vb. her şey sizde, ayrıca şunuda belirtmek isterim internet ortamının en büyük akvaryum hobisi forum ailesi olan akvaryum.com yönetimide her noktada fikirsel ve paylaşımsal insanlara sağladığı bu nezih ortamda amacımız güzele beraber ulaşmak...

   Muhabbetle kalasın canım kardeşim...
kebodiscus2012-04-01 00:05:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azakpurÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6771,3[/B]
Kayıt: 28/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 317
azakpurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 00:11
Abi eline sağlık. Bülent beye de ayrıca teşekkür etmek gerekiyor biz akvaryum.com üyelerini düşündüğü için. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aaslandagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2006
İl: Karaman
Mesaj: 307
aaslandagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2012 22:22
     Dünya'nın bir ucundan bize bilgi ve deneyim aktaran akvaryum.com ailesine ve sayın Bülent ACUN beye çok teşekkürler.
    Discustan defalarca vazgeçmeme rağmen yine dönüp dolaşıp kendimi discus seyrederken buluyorum fakat ülkemizde layıkıyla discus bulmak uygun fiyata bu balığa sahip olmak hala zor ileride umarım piwo gibi kaliteli üreticiler bizim ülkemizdede olur.Bende red turkuaz hastası olarak bu türü çok beğeniyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir