Alışverişde Dikkat


KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 12:38

Hepinizin bildiği üzere akvaryum.com üzerinden balık alımı satımı yapılmaktadır. Son zamanlarda artan sahtekarlıklar üzerine böyle bir konuyu açmaya karar verdim. Böylece tecrübesiz arkadaşlara faydası olacaktır diye düşünüyorum. Herkez kendince birşeyler eklerse iyi olur.

Satıcıyı araştırın : Foruma ne zaman üye olmuş? Ne kadar geri bildirimi var? Kaç konuda aktif olarak yer almış? Hobici mi satıcı mı? Bu gibi soruların cevabını mutlaka alın.
 
Ne istediğinizden emin olun : Balık almaya karar verdiniz ancak ne alacaksınız? Ne alacağınıza karar vermiş olmanız çok önemli. Buna ek olarak kaç adet, kaç cm olacak gibi unsurlarada dikkat etmeniz gerekir. Bunlara tam olarak karar vermemişseniz kafanız karışır ve istemedende olsa yanlış tercihler yapmak zorunda kalabilirsiniz.
 
Satış ilanının kalitesi : Bir ilanın oluşturulma şekli, içeriği bir satışın kalitesini gösteren önemli etkenlerdir. Kriterlerle uygun ve eksiksiz açılmış bir ilan genelde dikkat çekidir ve +puan getirir. Ancak değişik punto ve renklerle yazılmış ilanlardaki balıklar veya satıcı sizin işinizi görecek türden balıklar yada kişiler değildir. Tabi bu herkez için geçerli değildir. Kimide renkli ilan vermeyi sever.
 
Resim bulunması : Bir ilanda resim olması o ilanı daha çekici kılar. Resmin kaliteside çokda önemlidir. Ancak herkezin resim ekleme imkanı yoktur. Resimlerini görmediğiniz balıkları alırken elden değilde evden almaya özen gösteriniz. Resim varsa ve elden teslim alıyorsanızda çok dikkatli inceleyip satıcıyla öyle ayrılınız. Bazen resmedilen balıkla satılmak istenen balık farklılık gösterebilir. Resmi olmayan, evden teslim yapmayı o yada bu nedenle kabul etmeyen satıcıdan balık alırken iki kere düşünün. Resim çekme imkanı olmayabilir evdede ailesi olabilir ve bu yüzden elden verebilir ancak önünüzdeki bir kaç gün ( maksimum 2 gün ) için anlaşın. Kabul etmiyorsa sizde kabul etmeyin. Hem resim yoksa hem evden değil elden teslim ediyorsa, üstüne size iki gün balıkları gözlemle şansı vermiyorsa bilinki ya balıklarda bir sorun vardır yada sizin akvaryumunuzda sorun varsa anlaşmak istemiyordur. Sizin akvaryumunuzdada tabiki sorun olabilir ancak iki gün içerisinde sizin akvaryumunuzdan dolayı yeni gelen bir balığa birşey olma ihtimali çokda kuvvetli değildir. Resimle veya evden teslim aldıysanız böyle bir hak iddaa edemezsiniz. Etik değildir.
 
Teslim alım öncesi : Satıcıyı balıkları alacağınız günden bir gün önce aç bırakmasını özellikle rica ediniz. Balıkları akvaryuma ekledikten hemen sonra vücutlarını inceleyiniz. Yaralanma, hastalık söz konusu mu. Bu gibi olumsuzluklarda satıcıya hemen bilginiz veriniz. Aksi halde sorumluluk almayacaktır.
 
Kova vb taşıma kapları : Balıkları rahat edebilecekleri büyüklükteki bir kovada veya kapta teslim alınız. Stresi, sıkışmayı azaltır.
 
Şehir dışından alım : Şehir dışından balık alacağınız kişi hakkında iyi araştırma yapınız. Geri bildirimlerine bakınız. Kendisini tanıyan kişileri bulunuz ve en az iki farklı kişiden bilgi alınız. Ancak bu o kişinin göstereceği kişiler değilde sizin tespit edeceğiz kişiler olsun. Referans önemli bir anahtardır. Unutmayın, burada yapılan alım ve satımlarda devletin vergilendirebildiği resmi bir alışveriş olmadığından hakkınızı arasanız bile sonuç alamazsınız. Almanız mucizelere bağlıdır.
 
Piyasayı araştırın : Etrafımız akvaryumcularla ve hobicilerle dolu. Fiyat araştırması yapabilmek bu yüzden son derece basit. Buna özen gösterin. Fiyat araştırması yaparak uygun fiyat yakalamak başka birşey pazarlık yapmak başka birşeydir. Herkez pazarlık yapmaktan hoşlanmaz. Ancak geçerli bir mazaretiniz varsa bunu daha kibar bir dille iletebilirsiniz. Ben bu fiyatı veririm dediğiniz zaman bilinki iş bitmiştir. Acele etmeyin. Sabırlı olun. Ancak üretimhanesi olan üreticilerede saygınız olsun. Onların masrafı çok daha fazladır.
 
Birbirinizi iyi anladığınızdan emin olun : Alıcı aradığı balığı/malzemeyi satıcıya net anlatamazsa,eline muhtemelen istediği şeyden farklı birşey geçecektir. Bu seferde satıcıyı suçlayacaktır. Forumda son zamanlarda çıkan problemlerin asıl nedeni, birbirlerini iyi anlayamadıklarından kaynaklanıyor. ( yazan hcelik )
 
*** Hemen hemen tüm kıstaslar malzeme alımları içinde geçerlidir. Mümkünse aldığınız malzemeleri satıcıyla beraber deneyerek alınız.
Kribensis2010-11-30 13:45:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hcelikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 291
hcelikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 12:49
Benim de eklemek istediğim ve dikkat çekmek istediğim bir konu var. Alıcı aradığı balığı/malzemeyi satıcıya net anlatamazsa,eline muhtemelen istediği şeyden farklı birşey geçecektir. Bu seferde satıcıyı suçlayacaktır. Forumda son zamanlarda çıkan problemlerin asıl nedeni, birbirlerini iyi anlayamadıklarından kaynaklanıyor. Tabi benim gözlemlediğim kadarı ile. Sizin yazdıklarınıza ilave olarak belirtmek isterim. BİRBİRİNİZİ İYİ ANLADIĞINIZA EMİN OLUN.
hcelik2010-11-30 12:51:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2011 22:05
İlk mesajı okuduktan eklenmesini istediğiniz şeyleri lütfen paylaşınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir