Amerikana Girizgah


Tatar®Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 100
Tatar®Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 02:48

Merhaba arkadaşlar

Uzunca bir zamandır forumları ve siteyi takip ediyorum.

Umarım yeri burasıdır diyorum ve konuya giriyorum.( İlk etapta biraz bu hobiye nasıl alıştığmı anlatacağım umarım sıkılmazsınız)

Akvaryum ile tanışmam: yakklşaık 13-14 yaşlarındayken  yanımızda çalışan bir elemanımızın bir tane boş akvaryumum var isyersen sana vereyim demesiyle başladı. Pek  hatırlamıyorum fakat tahmini 50 -60 cm boyunda  kapaksız ışıksız bir akvaryumdu. Gene  az uz hatırladığım kadarıyla   yanında bi kaç balıkla ( japon)  gelmişti. yaklaşık  10 12 ay kadar  uğraşmıştım bu akvaryumla. Ama ne  iç filitresi doğru düzgün  çalışıyordu ne bir ısıcısı vardı ne de  camlardında  oluşan alglerden içiersi gözüküyordu (  yaydığı kokuda cabası) Bahsi geçen akvaryumu ziyadesiye  bana veren  elemanımıza geri vermem  pekte uzun sürmedi.

Çok uzunca bi zaman ne ilgiendim  ne acaba  akvaryummu kursam diye düşündüm. Ta ki çok sevdiğim bir dostumun  bana 19. yaş günümde kapıya bir fanus içerisinde  iki adet  japon balığı ile  gelmesine kadar.

Fanusu  odamda güzel bir  köşeye koydum. Arada bir kaç  gün  geçti.

Lakin  japonlarım  ağızlarını  su sütne çıkarıp  abidik gubidik sesler çıakrmaya başladı  zaten  lan acaba doyuyorlarmı diye   bolca  bastığım  pond yemin kilretiği su  iyice asabımı bozmaya başlamıştı.

En sonunda dayanamdım bir petshopa gittim ( cahillik) 30 cm boyunda bir akvaryum ufak bir iç filtre bir kaç tane daha balık aldım ( çöpçü vatoz köpekbalığı  kristal köpekbalığı) geldim eve kurdum  hemen dibine bi tanede baş ucu lambası gibi ayaklı bi lamba koydum li keyfime diycek yok.  bi kaç hafta heçti ben bu akvaryum ufakmı lan acaba diye  düşünmeye  üzülmeye başladım

Çıktım  hala nerden alıdığmı hatırtlamadığım 60 küsür cm lik   bir akvaryum aldım kapağı bile vardı

(Hani şu akvayumun üstünü yarım  yamalak kapatan  paslanmazdan  yapılıp  muhtelif renklere boyanan   kapaklardan) İçine bile florasan taktım ki bende güzeli yok ) 

Gel zaman git zaman balıklar  büyümek bilmiyor.Farklı yemler alıyorum, aa bak bu yem batıyor  daha rahat yiyorlar  bu yem batmıyor japonlar yiyor  şeklinde   monologlar yaşıyorum.Tabi  filitre olayımda geliştirdim bir tane büyükçe şelale filitre aldım. Çalıştırmasını bilmiyorum  direk emiş borsundan  lökür lökür emip vericek diye düşünüyorum En sonunda   küçüklğünden beri  akvaryumla uğraşan  bir arkadaşım çıktıda su doldur içine ilk harektini bi alsın dedi de  rahata kavuştum.

 Gene lan bu motordan dökülen su  hiç  kabarcık yapmıyor bu hayvanlar sakata gelmesin  derken birde hava motoru aldım. Geceleri  kafamı çok ütüledği için  fişini  çekiyordum ki  suyun   hava motoruna  geri döndüğnü fark ettim  neyseki  checkvalve ( türkçesi çekvalf)

fiyr bir icat varmışta  onunda önüne geçtik. Isıtıcıydı metilen mavisiydi ( halk dilinde kontra) japnuydu  krisyal köpek balığıydı lepistesti derken  baya baya sardırmışım )  bana  o ilk  fanus içinde japon getiren  ve  çok zamandır   karma ciklet  akvaryumuyla uğrşasan o arkadaşımda gazıyla  ben bu  cikletleri  ço ksevdim diyerekten  öteki yandan   elimdeki balıklarıma  kıyamıyorum derken kendimi  demetevlerde   buldum.  50 cm lik   kapaklı mapaklı  akvayuma  bneyzen bir akvaryum bir ısıtıcı birde  iç filitre aldım. Geldim  onu da  odama kurdum (  gene  cahillik  bilgisayar masamın  raflarını  söküp onu koydum) mazallah bi  inse masa ( dandik birşey)  bittik  küllüm olduk.

Tabi o zaman  ne malavi biliyoruz ne tanganyinka. Batım gene içine balıkları bir tane calico bi tane  yaprak  bi kaç tanede  iceman bir vatoz birde  çöpçü ( evet bildiğimz  gariban  çöpçü)  tabi doğal olarak bizim  çöpçü  2 gün  barınabildi  akvayumda. Normal  canlı doğuran  japon  felan akvayuma atılan  çöpçülerin  cikletlerin yanında barınamadığnı öğrenmekte o zamana nasip oldu

Ya bu iş böyle  olmuycak bana  büyüke   bir akvayum lazım diye  gezinirken  (  gene  caihllik petshop geziyorum )  bi kaç tane ( halk arasında metrelik diye tabir edlien ) akvayum buldum  omuydu  bumuydu derken    taymur tarafından imal edilen  100 cm  uzunluğunda  45  cm yükseliğinde   ve  ön camı bombeli (  dar yeri  30 cm  geniş yeri  40 cm olan  ve ne yazıkki  bombesi yüzünden tam litrajını henüz bilemediğim  akvaryumu aldım)  Birde kazıklandım ki aklınız durur. Neyse  aldık akvaryumu  nereye kursam nereye kursam diye dönüp dolaşırken  ben bunu en iyis işuerine kurayım  renk  gelsin  dedim. Altına kurucak  koycak uygun dolap masa aralen  eski  fuar  dolaprımızdan birini buldum(  tabi  işi çok öğrendim ya  taşırmı taşıkazmı diye düşünüyorum)  ne olur ne olmaz diye  içine bi kaç  tane  3x3  profilden destek attım. Ha  unutmadan  akvaryumu alırken  bide  dış filitre verelim  sana dediler   benim yadigar  atman 3336 yı alışımda o zaman  rastlar. Ufak ufak kurma  çalışmalrım sağdan soldan alığım  yarım yamala destek ve bilgilerle  devam etti.

Kurdum akvayumuu balıklarımı attım  bu balıklarla  hangi  çöpçü  yaşar derken   makra kanta ve labio  ile  tanıştım. Bana kazık atana  petshopcu  eleman  gene bi nebze  insaflı  çıktıda  filitrenin içine  seramik  halka   aktif karbon   mavi  süngerden felan koydu. ( tabi  Aktif karbon nedir    biyoloij  kimyasal  filitrazisayson nedir   nitir  amonyak  nitrat felan  en ufak bilmedğim için   o aktif karbonları  1 yıl filitre içersinde tuttum)

Gel  zaman git zaman   benim o  yadigar sac kapaklı  japon akvaryumunu hayırna birine verdim  ama ilk akvaryuma benzeyen akvaryumum  olan  50  cm lik akvaryumumda hala ufak tefek bi kaç ciklet yaşıyordu.  Hele birde  metrelik  ( hemde bombeli) akvaryumum  iş yerinde  içinde cikletlerim iceman  calico  yaprak  bi iki tane de  portakal  bi iki tane  yunus ) yaşıyor ki  değmeyin bendeki keyfe. Derken kış geldi  malum işyeri  ortamı  bizimde  akvaryumda   shark marka   wattajını bilmedğim  ısıtıcı. Acaba yetermi yetmezi  diye derken  atman 100 wattlık  ıstıcısını aldım. Bu dönemde zaten ufak ufak bazı şeyler kafama dank etmeye başladı. Gene çalışanalarımızdan birisi   bana  ankara sitelerde ( bizimde sitelerde  yerimiz var ordan bağlayayım )  bi akvaryumcu olduğnu aradığım herşeyi  ordan  uygun fiyata temin edebilceğmi  söyledi ( acıdı herhalde bana  gidip  olur olmaz  yerlerde kazıklandığmımı hissetti ne olduysa artık

Bu dönem bi  uyanış dönemi gibi oldu.   lan burası aynı şeyi  neden  böyle pahalıya satıyor  şurası neden ucuz diye  geziniyorum. Piyasa koşullarını yerni  yeni öğreniyorum öteki yandan beni tanıştırıdkalrı  kişide ( Haala  onla çalışıyorum ) Allah  razı olsun  çok elimden tuttu  neyin ne oldğnu    hangi cinsin  hangi cinsle yaşadığnı yaşamadığnı  anlattı.

malumunuz  benim  o karma(karışık) akvaryumda balılar  ufa k ufak eskilmeye başladı   6 ayda bir    filitre temizleyen ben  su değişim nedir ki  diye  gezinen ben  gariban hayvancağızlar anca dayandılar.

Karma karışık dedim ya  durun bi yazayım anlayın  açılımını

iceman, yaprak, yunus, zebra!, iki tane  vatoz, makra kanta, labio  calico, mücehver portakal şekerpembe....( bu şekilde uzar gider)

Yanlız gene ilginçit ben bu  bahsettiğim karmakarışık akvaryumda bayaa bi yavru aldım. Evdeki o  50  cm lik akvaryumda  çok yavru büyüttüm.

En son olarak elimdeki yavrularda  mahallede   çevremde iyi  baktığına  işin bilinicnde  olduğna güvendiğim   kişilere dağıttım. İş yerindeki oakvaryumda  kalan son  üç beş balığıda zaten  çalışanlarımzadan bakanlara  bu  işle uğrşanşara söyemiştim alın beyendğinizi istedğiniz varsa götürün diye. en son  kalan  iceman labio  2 tane  25-30 cm aralığında olan  vatoz ( tekini cüce diye almıştım ) birde makra kanta.  icemanla  labio ya  hemen  elemanlarımızdan  ( ki zaten benim  balıkalrın  4/3  onda)  talip oldu. Elimde iki tane   yarma  yarma  vatoz bi tane  takribi  12-13 cm civarı  makra kanta kaldı.

Aynı günü akşamı ani bir gaz ile  hemen akvayumun  suyunu boşaltmaya başladım. makrakanta ile vatozları  büyükçe  ağızlı  bir bidona ayırdım. Eve döndüğümde  vatozlarında birini  birazda zor kullnarak  bir arkadaşımn akvaryumuna  hibe ettim( Allahın gücüne gitmesin  Kırmız kahveregngi arası bir rengi var  birde çirkin  birde gudubet birşey ki  aklınız durur birde cüce büyümez diye aldım  yarma gibi oldu)

Neyse  makrakantayla  leopar vatozumu  aynı binada yaşaığım ve bana o ilk  fanusta japonları getiren arkadaşıma  emanete bıraktım( onunda işine geldi  karma malawi akvaryumunda  alg yiyici  namına birşey yoktu  şu son bir haftada baya bir iş yapmıştır benimkiler

Elimde bi sürü  eski  masalrdan  artan  prfil demirler  vardo  onlardan hemen uygun boyutta  bir masa  yaptım. Bugun yarında üstü giydirilicek güzel bir dolap olucak.

Bir kaç gün içerisnmdede  akvaryumu  eve getircem  ve kurmaya başlyıcam. 

Buraya kadar  okuyanlar " bu adam  bu kada yazdı yazdı   neden bunalrı amerikan cicletleri  başlığı altına yazdı diyceklerdir.

Arkadaşlar  akvaryumu  eve kuruyorum ve şuan  hazırlık aşamasındayım. Kadrom şölye olucak Makrakanta, leopar vatoz,  ve iki adet  astronot. Ve belki  sizlerin önerilerine göre  labio.

Olayımla iligili  fotoğrafları  bu başlık  içierinde sizlerle  paylaşmaya çalışcam.

Şimdilik benden bu kadar  herkese kolay gelsin.

Sürç-i Lisan ettiysek affola

Tatar®2007-07-30 00:31:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myboltÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2006
Mesaj: 26
myboltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 11:30

Baştan sona okudum...Cok eğlenceli bir yazı olmus teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ekşi ÜyeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2007
İl: Adana
Mesaj: 8
Ekşi ÜyeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 14:49

( Allahın gücüne gitmesin  Kırmız kahveregngi arası bir rengi var  birde çirkin  birde gudubet birşey ki  aklınız durur birde cüce büyümez diye aldım  yarma gibi oldu)

 

Ya amma gülüm yaaa   .Kendimi gördüm he he.Çok güzeldi yaa.Tam benim kafadansın.Birde yardımcı olabilsem.

Ekşi Üye2007-3-21 14:49:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tatar®Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 100
Tatar®Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 19:14

Teşekür ederim  düşünceleriniz için. Ahmet bey  hangi konuda yardımcı olmak istediniz onu tam anlayamadım


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 19:42
[QUOTE=]

( Allahın gücüne gitmesin  Kırmız kahveregngi arası bir rengi var  birde çirkin  birde gudubet birşey ki  aklınız durur birde cüce büyümez diye aldım  yarma gibi oldu)

 

 

[/QUOTE]Vallahi çok komik,ama ben hikayenin sonunda 500-600 litreye geçersiniz diye tahmin etmiştim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rivulatusÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2005
İl: Samsun
Mesaj: 79
rivulatusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 20:02
Güzel yazınızı başından sonuna kadar zevkle okudum. Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tatar®Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 100
Tatar®Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2007 23:17

Fatih bey

Hikaye henüz bitmedi

Şimdilik elimdeki kesin litrajını bilmediğim ( önü oval)  ama tahmini 120 ile 140 litre arası alan akvayumla idare edicem. Şöylede birşey var  yeni bir tane yaptırırsam şayet  max 300 litre civarı olabilir. Çünkü Evimizi çok katlı bir apartamanda ve benimde  yaşadağım yapıya en ufak güvenim yok. Dediğiniz rakamlara  ancak  sürekli olarak  iş yerinde bulunacağım dönemde geçiş yapabilirim.

İbrahim bey

Ben teşekür ederim. Bir parça hoşunuza gittiyse ne mutlu bana

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir