Aniden başlayan ölümler


tigger_agcÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 190
tigger_agcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2013 21:09
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Hiç bir belirti yok

Akvaryum Kapasitesi (litre): 375

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Canlı doğuran, cüce vatoz, corry çöçüler

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon: Dış filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: kullanılmadı

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Hiç bir değişiklik yok

Arkadaşlar çok kötü bir durumla karşı karşıyayım. Bu sabahtan beri hiç bir sebep yokken 13 - 13 tane damızlık boy ve orta boya yakın balıklarımı aniden ve bir belirti göstermeden kaybettim. Akvaryum kurulalı bir yıl oldu. Bir kaç kere beyaz benek ilacı kullanmam haricinde birşey kullanılmadı. Ve arada bir su değişimi yapıldı. Bu şekilde bir yıldır kullanıyorum. Arada ölümler tabiki oluyordu. 2 haftada bir tane falan ancak görürdüm. Onlarda genel de orta boy veya daha küçük yavrular oluyordu. Ve belirti vererek ölüyordu (halsizlik, dibe çökme v.b.) Fakat bu sabahdan beri yaşadıklarım tamamen hiç belirtisi olmayan gayet canlı bir şekilde yüzen, dolaşan balıklar aniden öldü. Akvaryuma hiç bir müdahale yok.

Bu şekilde belirtisiz ve ani gerçekleşen ölümlerin nedeni ne olabilir? Gerçekten çok mutsuzum. Bu hızla ölmeye devam ederlerse 1 hafta içinde akvaryumu tamamen kaybedebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2013 21:35
Bunun bir çok sebebi olabilir. Başlıcalarını sıralamak gerekirse:
   1- Bir yıl süresince ara ara su değiştirmek yerine hafta yada en kötü ihtimalle 15 günde 1 dip çekimi ve %30 su değişimi yapmak gereklidir. 
   2- Yukarıdaki maddeye istinaden tankınızda amonyak patlaması olmuş olabilir amonyak akvaryumlarda zehirlidir ve ani ölümlere yol açar.
   3- Tankınızın suyunun tamamen değişmesi balıklarınızın üzerinde ölümcül etki yaratır. Çünkü yaşamın sürmesi için gerekli olan ve tankınızda bulunmması gereken bakterileri yok etmiş olursunuz.
   4- Tankınızın suyunu en az 2 gün dinlendirilmemiş çeşme suyuyla değiştirdiyseniz çeşme suyundaki klor balıklarınızı öldürmüş olabilir. 
   5- Tankınıza yeni canlı doğuran balık koyduysanız farklı tanklardan gelen farklı bakterilerin uyuşmaması sonucu balıklarınızı kaybetmiş olabilirsiniz. Buna bakteri çakışması denir.
   6- Malum yaz ayları tankınızdaki suyun sıcaklığı aşırı yükselmiş olabilir.
   7- Tankın olduğu odada raid, detan, esem mat gibi haşere ilaçları kullanılıyorsa ölümler kaçınılmazdır.
   8- Tankınızın içerisine koyduğunuz dekor salınım yapmış olabilir

Liste uzar gider 375 litre tankınızdaki balık populasyonu çok yüksek olmadığını varsayarak yukarıdaki maddeleri sıraladım ve bu maddelerin her biri ani ölümlere yolaçabilen maddelerdir. Bu maddelerin ışığında kendinize bir checklist oluşlturarak suçluyu bulabilirsiniz kanaatindeyim. Şimdiden geçmiş olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tigger_agcÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 190
tigger_agcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2013 22:55
1) Su değişimi ile ilgili bir problem olabilir mi diye düşünmeye başladım. Ama neden bir yıl boyunca birşey olmadı da birden bu problem patlak verdi?
2) Yukarıdaki maddeye bağlı olarak dediğiniz olabilir.
3) Hiç bir zaman tüm su değişimi yapmadım
4) Herzaman dinlenmiş su kullandım su değişimlerinde
5) Yeni balık almadım
6) Su sıcaklığı problem olabilir. Buna çözüm öneriniz acaba? Bir de bu kadar ani ölüme yol açar mı yavaş yavaş ısınan su
7) Herhangi bir ilaç bulunduğu yerde
8) Ekstra herhangi bir dekor konmadı. Bir yıldır aynı şeyler mevcut.

Bu bağlamda kısa süreçte acil çözüm önerileriniz nedir acaba?

NOT: Sıcaklık sorunun sanırım eleyebiliriz. Çünkü aynı sıcaklıktaki yavaru akvaryumum da çok küçük boyda yavrular var. Ama hiç ölüm yok. Yoksa yavruların sıcaklığa töleransı daha mı fazla acaba?
tigger_agc2013-08-29 23:08:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tigger_agcÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 190
tigger_agcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 08:41
Güncelleme:

Evet arkadaşlar dün yaklaşık 75 ml olmak üzere sera toxivec ile tanka müdahalede bulundum. Hava motorunu son seviyede çalıştırmaya başladım. Sanırım problem şimdilik haledildi gibi duruyor. Dün akşamdan beri ölü görmedim akvaryumda. Fakat yinede balıklarımı ara ara da olsa yüzeyden hava alırken görüyorum. Pazar günü de yaklaşık 80 lt lik bir su değişimi yapacağım.

Ayrıca dün bitkisiz olan tankıma yoğun miktarda bitki ekledim. Tilki kuyruk, subulata, saz, anubias, pista, su sümbülü ve tütün. Bu bitkilerinden su dengesi konusunda yardımcı olacağını düşünüyorum. Şu an için son gelişmeler bunlar. Yeni bir gelişme olursa anlatacağım buradan.
tigger_agc2013-08-31 08:43:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir