Ankara'da Discus Hobihanesi Açıyorum-(YENİ RESİMLER 5.SAYFADA)


Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 14:46
[QUOTE=kar_delen6]Merhaba;

Hayırlı olsun öncelikle yeriniz ve üretim kararınız. 800 akvaryumlu bir yer yapacağım diyorsunuz ve üretim amacındayım yazmışsınız. Bu kadar çok balığı üretince birilerine satmak gerekecek haliyle. Ülkemizde zaten Discus üreten ve onbinlerce satan pekçok üretici var, bu kadar talep var mı; arz talepten çok olunca birgün fiyatlar aşırı düşüp Discus 5 TL olursa o zaman hepiniz zarar etmez misiniz?
[/QUOTE]

Öncelikle teşekkür ederim. İlk olarak ülkemizdeki üreticilerin yeterli olduğunu onbinlerce üretip satan yerler var demişsiniz bu kadar fazla balık olursa fiyatının düşeceğini yazmışsınız peki ben soruyorum üretilen sayı yeterli ise veya bu kadar balık üretiliyorsa neden bu balık bu kadar pahalı? Neden ithal balık getiriliyor?Neden yerli üretimin onlarca katı ithal balık var? Malezya'da ,Endonezya'da,Singapur'da ve Tailand'da bu balık ne kadar biliyor musunuz?Ben söyleyeyim çok ucuz ama Türkiye'ye geldiğinde pahalı.Bunun nedeni akvaryumcu arkadaşlar değil balık taşındığı zaman uçak firmalarının aldığı para devletin koyduğu yüzde yüzaltı vergi ve balığın kötü şartlarda gelip öldüsü kaldısını koyunca kendi ülkesinde 2-3dolar olan balık bize tanesi en az 30 tlden geliyor veya satılıyor.Benim isteğim bizlerin parasının yabancı ülkelere gitmesini engelemek paramız bizim ülkemizde kalsın hatta biz onların parasını alalım.

Ayrıca Bahsettiğim akvaryum sayısını ve o kadar üretebilirsem göreceğimiz zararı sormuşsunuz.Bence devlet üreticilere elektrik ve su faturalarında yardımcı olursa ayrıcalık tanır teşvik verirse balığın başına düşen 5 tl çok bile ancak bu rakam sadece benim söylediğim akvaryum sayılarında gerçekleşir. Eğer ayda 500 balık üretir 5 tl derseniz kazanamassınız ama ayda 20.000-30.000 üretip 5 tl der iseniz sürümden kazanırsınız bu durumda hem siz hem de bu balığı seven hobiciler kazanır.

Saygılarımla.


[QUOTE=a.ali]Gerçekten çok güzel bir ortam yaratmışsınız. Tebrik ederim ve sağlıklı balıklar dilerim..
Saygılarımla.
[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim.Sizlerde bu şekilde geri  dönüşler aldıkça yaptığım işten daha mutlu oluyorum.
Saygılarımla.


[QUOTE=sensy] [QUOTE=kar_delen6]Merhaba;

Hayırlı olsun öncelikle yeriniz ve üretim kararınız. 800 akvaryumlu bir yer yapacağım diyorsunuz ve üretim amacındayım yazmışsınız. Bu kadar çok balığı üretince birilerine satmak gerekecek haliyle. Ülkemizde zaten Discus üreten ve onbinlerce satan pekçok üretici var, bu kadar talep var mı; arz talepten çok olunca birgün fiyatlar aşırı düşüp Discus 5 TL olursa o zaman hepiniz zarar etmez misiniz?
[/QUOTE]
Discus 5 tl bile olsa inan bana kimse zarar etmez. Daha ucuza satılan balıkların balıkların üretimi yapıldığını düşünülürse bence 5 tl bile olsa bir zarar etmez. Kaldı ki olmaz öyle birşey. Birde arkadaş o konuda haklı yani üretim hane konusunda 800 akvaryum aslında okadar çok değil boy ve tür çeşitliliğini göze alırsanız.
[/QUOTE]

Teşekkür ederim ben de bunu anlatmak istiyorum ülkemizde satılan itlah balık ve üreticilerin ürettiği adeti hesap edince evet 5 tl olmaz ancak üretim ve akvaryum sayısı fazla olur ise 5 tl çok bile.


[QUOTE=Musa Ağır]               Hayırlı günler ,Ayhan bütün içten dileklerimle tebrik ediyorum.Çok güzel ve temiz bir yer yapmışsın.(Gidip gördüğüm için yazıyorum).Gece saat 02.00'lere kadar şirketinizin işleri ile uğraşıp daha sonra su değişimi ve bakım yaptığını ve bundan ne kadar keyif aldığını kendi gözlerimle gördüm.TEK KELİME HELAL OLSUN.Allah utandırmasın ,kolaylıklar versin.
               Türkiye'de discus üreten ve satan birçok insan mevcut (hepsine teşekkürler).Ama düzenli olarak üretim yapan ,her ay piyasaya balık verecek kadar yavru çıkartabilen ,bir üretimhane malesef yok.Bu söylediklerim yalnış anlaşılmasın ,sadece bilgilendirmek amacı ile yazıyorum ,amacım kimseyi kırmak değil.Türkiye'de onbinlerce discus üretebilen bir üretihane malesef henüz mevcut değil.Keşke olsa ,üretilen bu balıklar hem iç pazarın talebin karşılar ,hemde yurtdışına (Avrupa ülkelerine) rahatlıkla yollanabilir(uçuş mesafesinin kısalığı).İstanbul'da 1 firmanın  1000 adete yaklaştığını duymuştum ama oda her ay düzenli olarak her boy ve her türü cıkartamadığını bana telefonda söylemişti.Discus satışları ,sezon sonunda diğer balıklar da olduğu gibi ,Haziran ayından Ağustos ayına kadar mutlaka yavaşlıyacaktır.Ama buda üreticilerin balıkları boylandırıp daha iyi rakamlara satmaları için bir fırsata dönüşebilir.
                2008'den önce firmamızın aylık discus satışı, sezonun en faal döneminde 1500 adet'e kadar ulaşmıştı ,ama balıkların adaptasyonu ,karantinası derken balık satışımız en erken 4 hafta sonra gerçekleşebiliyordu.Bunda ötürü istenmeyen sorunlar yaşayabiliyorduk ,şu an bu rakamı aylık 200-400 adete kadar düşürmek zorunda kaldık.İstanbul'daki ithalatcıların şu anki aylık discus satışları TÜRKİYE genelinde akvaryumculara yaklaşık 5.000-10.000 adet (HAZİRAN- AĞUSTOS ayları arası hariç).
                 Düşünsenize yurtdışında en kaliteli discusu bile getirseniz en az 3 hafta karantina ve su şartlarına adaptasyon sürüyor(balıklar ortalama 26 saat kolilerde kalıyorlar).Daha sonra kuru yeme alıştırma v.b, toplamda bizim firmamıza gelen balıklar en az 4 hafta sonra satışa sunuluyor.Bu süre tamamen ortadan kalkıyor ve insanlarımız çeşme suyuna adapte olmuş ,kuru yem yiyen balıkları rahatça secerek alabilyorlar.
                 Benim bildiğim kadarı ile Ayhan burada ,hobihanesinde balıklar hakkında büyütme ,tedavi-hastalık ve üretimi tam anlamı ile profosyonelleşip daha sonra 800 adet akvaryumluk üretihaneyi kurmayı hedefliyor.İnşallah başaracak bizde firma olarak discus ithal etmeyi bırakıp discuslarımız ondan temin edeceğiz.Bunun için elimizden gelen bütün desteği kendisinede belirtiğimiz gibi bundan sonrada vermeye devam edeceğiz.
[/QUOTE]

Musa abi emeklerini,yardımlarını asla inkar edemem.Hep yanımda olduğun için bana 20 yıllık tecrübelerini karşılığında hiç birşey beklemeden verdiğin ve en önemlisi abilik yaptığın için teşekkür ederim.Şuna inan ben burayı senin sayende senin desteğinle yaptım. Tekrar teşekkür ederim. Konuya gelince benim bir şey söylememe gerek yok zaten tecrübeni konuşturmuşsun daha bana laf düşmez.
Saygılarımla.


[QUOTE=kar_delen6]Öncelikle bir kere Discus 5 TL olsa üretici zarar eder çünkü bu türlerin maliyeti çoktur bilirsiniz.

1 TL lik canlı doğuranları veya vatozları, çöpçüleri üretiyorlar doğru ama bu balıklardan onbinlerce tatlı su hobicisinin çoğunda bol miktarlarda vardır. Bunlar çok satılan ve ucuz olduğundan öldükçe alınan balıklar. Üretim maliyetleri ise çok düşük. Koca havuzlarda salma ürüyorlar hiçbirşey yapmadan.

Discus farklı. Ben 2 sene öncesine kadar tuzlu suya geçmeden önce bitkili Discus yapıyordum ve piyasalarını biraz biliyorum. Senede en az 5.000 adet üretim yaptığını söyleyen en az 5 tane üretici biliyorum, belki daha fazlası da vardır. Özellikle böyle özel ve pahalı balıklarda bu kadar fazla talep var mı Türkiye' de bilemiyorum. Umarım herkes için en iyisi neyse o olur.
[/QUOTE]

Senede 5000 adet üretim yapan ÜRETİCİ DEĞİLDİR Hobicidir senede 5000 adet balık ayda 400-500 balık yapar kaça satacak ne kadar kar edecek.Benim hedefim yani 800 akvaryum derken aylık 10000-15000 balık hedefliyorum ileride.Zaten farkda burada.Birde Türkiyedeki senelik discus ihtiyacı 100.000-200.000 ve bu sayı git gide yükseliyor.Konu çok dağıldı ama sizleri Ankara'ya davet etmek isterim vaktiniz olursa sizi ağırlamaktan misafir etmekten onur duyarım o zaman bu konuları daha iyi ve detaylı konuşacağımıza eminiz.
Saygılarımla.
ayhan boran2012-06-27 16:08:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kar_delen6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
kar_delen6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 16:16
Ayhan Bey sayfanın en yukarısında ayda 20.000-30.000 adet üretim olursa 5 TL den Discus kurtarır demişsiniz, bunu şuana kadar yapan hiç olmadı ve bence imkansız. Ayda 20.000-30.000 üretim, hem de Türkiye' de???

Türkiye' de senede 100.000-200.000 adet Discus mu gidiyor? Bu rakam da bana şuan için çok mantıksız geldi. 200.000 tane Discus gidiyorsa bunun en az 100 katı = 20.000.000 adet Lepistes gidiyordur, bu rakamlar olur rakamlar gibi gelmedi bana?

Hedefleriniz çok güzel, en büyük başarılar sizin olsun ama ayda 10.000 adet Discus üretemezsiniz, buna ne zaman, ne su, ne mekan, ne para, ne işçi yeter. Hadi diyelim ürettiniz; böyle bir pazar yok Türkiye' de haberiniz olsun... Çok büyük eski ustalar ve profesyonel üreticiler olan Mert Taşkıran, Tamer Doğan, Necati Üçer, Barış Babayiğit (hiçbirini tanımıyorum, sadece forumlardan biliyorum) gibi kişilere sorup teyit alabilirsiniz bence düşündüğünüz bu rakamlar için.  


kar_delen62012-06-27 16:53:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahilguvenlikciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 5
SahilguvenlikciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 16:24
 
Ayhan bey sevgili Musa abimiz konuyu detaylıca anlatmış ve açıklamış eğer bu konunun hala bu yönde cekilmesi ve tartışılır hale getirilmesinden bir sonuç çıkmaz ve arpa boyu yol katedilmez.
 
Daha fazla uzatmadan tam manasıyla üretimhane falan diyebilmek için bu tür bir yer olması lazım aksi Ayhan beyin yeri gibi hobihane olur.
 
Aslında omu üretimci bumu Üretimciden ziyade Devletin bu işi ciddi manada İhracat yapabilecek ve yurt içi piyasanın ihtiyacını karşılayıp İthalatın dolayısıyla yurt dışına döviz çıkışının önüne geçmek için teşviklerle cazip hale getirecek elkektrik ve su için indirim yem alımında KDV alınmaması vs. gibi şeylerin artık tartışılır olması gerekir.
 
Tabi üretimhane diyince akla ülkemizdeki gibi lanetayin değil aşağıdaki resimdeki gibi nezih bir ortam oluşturulması gerekir. 
 
Sahilguvenlikci2012-06-27 16:26:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 19:34
[QUOTE=kar_delen6] Ayhan Bey sayfanın en yukarısında ayda 20.000-30.000 adet üretim olursa 5 TL den Discus kurtarır demişsiniz, bunu şuana kadar yapan hiç olmadı ve bence imkansız. Ayda 20.000-30.000 üretim, hem de Türkiye' de???

Türkiye' de senede 100.000-200.000 adet Discus mu gidiyor? Bu rakam da bana şuan için çok mantıksız geldi. 200.000 tane Discus gidiyorsa bunun en az 100 katı = 20.000.000 adet Lepistes gidiyordur, bu rakamlar olur rakamlar gibi gelmedi bana?

Hedefleriniz çok güzel, en büyük başarılar sizin olsun ama ayda 10.000 adet Discus üretemezsiniz, buna ne zaman, ne su, ne mekan, ne para, ne işçi yeter. Hadi diyelim ürettiniz; böyle bir pazar yok Türkiye' de haberiniz olsun... Çok büyük eski ustalar ve profesyonel üreticiler olan Mert Taşkıran, Tamer Doğan, Necati Üçer, Barış Babayiğit (hiçbirini tanımıyorum, sadece forumlardan biliyorum) gibi kişilere sorup teyit alabilirsiniz bence düşündüğünüz bu rakamlar için.  


[/QUOTE]

Öncelikle şunu söylemek isterim HİÇ BİRŞEY İMKANSIZ DEĞİLDİR eğer bir şeyi imkansız görürseniz en başta kaybedersiniz.
Türkiyenin discus ihtiyacı aslında daha fazla ama böyle bir tepki alacağını bildiğimden biraz daha az söyledim ayrıca discus bu kadar ise lepistes bu kadar diye bir yaklaşım yanlıştır örnek olarak şu an Türkiyenin japon ihtiyacı senelik 60.000.000 civarı ve 60.000.000 ile 200.000 arası dağlar kadar yani sizin söylediğiniz gibi hesap yapar isem japon 60.000.000 ise 200.000 discus olur 300de biri.Bir de şunu söylemek isterim Türkiyenin ihtiyacının fazlasını üretirsek yurt dışına göndeririz.Biz şu anda panel radyatörü 50 ülkeye satıyoruz yani ihracat benim işim. Bu durumda hem biz hem de ülkemiz kazanır.

Maliyetine gelince bu iş 1000metrekare yerde çok rahat yapılır.Isıtma maliyeti olsun en iyi 6000 olsun fancoil ile (250metre kare yeri 1500tlye ısıtıyorlar) Elektrik olsun 5000tl ,su olsun 2000tl yem ilaç 1000tl yer zaten bana ait , işçi 3 kişi çalışsın 6000tl olsun en iyi maaş ve sigortayla ,hadi bir de buna 10.000tl ekliyeyim toplam:30.000 maliyet çıkıyor hadi abartayım olsun 40.000 aylık 20.000 discus demek 5 tlden 100.000tl yapar ve dikkat ederseniz maliyeti inanılmaz abarttım şu an benim maliyetim 500tl buranın 40 katı olsun 500*40=20.000 yani aylık 80.000 kar yani ben buradan şunu çıkartıyorum böyle bir yatırım ile discus 5 tlye de kar ettirir 2 tlye de yeter ki üretim olsun pazara gelince Musa bey ithal balığın eksilerini ve aylık bir dükkanın 1500 discus sattığından bahsetmişti yerli üretim karantina derdi olmadan ve 5 tlye olunca pazar sıkıntı olmayacaktır.

Lafın özü şu bir iş yapılıyorsa ya en iyisi olmalı yada hiç olmamalıdır. Bu da bu sektörde bana göre en az 800akvaryum ile her şeyi tam bir sistemle gerçekleşir böyle bir yatırım yapılırken paradan kaçınılmamalı ve sistemli olmalıdır Ve en başta söylediğim gibi HİÇ BİRŞEY İMKANSIZ DEĞİLDİR.

Saygılarımla.


[QUOTE=Sahilguvenlikci]
 
Ayhan bey sevgili Musa abimiz konuyu detaylıca anlatmış ve açıklamış eğer bu konunun hala bu yönde cekilmesi ve tartışılır hale getirilmesinden bir sonuç çıkmaz ve arpa boyu yol katedilmez.
 
Daha fazla uzatmadan tam manasıyla üretimhane falan diyebilmek için bu tür bir yer olması lazım aksi Ayhan beyin yeri gibi hobihane olur.
 
Aslında omu üretimci bumu Üretimciden ziyade Devletin bu işi ciddi manada İhracat yapabilecek ve yurt içi piyasanın ihtiyacını karşılayıp İthalatın dolayısıyla yurt dışına döviz çıkışının önüne geçmek için teşviklerle cazip hale getirecek elkektrik ve su için indirim yem alımında KDV alınmaması vs. gibi şeylerin artık tartışılır olması gerekir.
 
Tabi üretimhane diyince akla ülkemizdeki gibi lanetayin değil aşağıdaki resimdeki gibi nezih bir ortam oluşturulması gerekir. 
 
[/QUOTE]
Asıl anlatmak istediğim şeyi özetlediğiniz için teşekkür ederim ve bence yazınızın en önemli bölümü Devletin bu işin önünü açması gerektiğidir. Umarım Türkiye'de bir gün bu standartlara ulaşacaktır.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sensyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 354
sensyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 23:26
Kardeşim kısaca ;

Sana helal olsun.
Allah razı olsun.
Yolundaki engeller uzak olsun.
Hobihanen hayırlı olsun.
İçi balıkla dolsun.
Yolun açık olsun.


Yolum Ankaraya düştüğünde müsait olursanız ziyaret etmek isterim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kar_delen6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
kar_delen6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 09:10
Başarılar diliyorum Ayhan Bey ama bence bu kadar büyük pazar yok Türkiye' de :-( 60.000.000 tane Japon demişsiniz, bu sayı gerçekten çok fazla. Nasıl böyle net rakamlarla tahminlerde bulunabiliyorsunuz, bu rakamlar nerede var?

Ayda 20.000 tane Discus üretmek bence imkansız. Hiç bu mevcut çok büyük ve bu işi uzun yıllardır yapan üreticilerle konuştunuz mu? Hiçbiri aylık 1.000 tane üretip satamıyor. Belki o kadar sayıda yumurta ve larva alıyorlar ama o kadar büyütebilip satan yok. İnanın bana ve bir kez konuşun bu eski üreticilerle bence...

Başarılar diliyorum tekrar.
kar_delen62012-06-28 09:10:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sensyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 354
sensyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 12:53
[QUOTE=kar_delen6] Başarılar diliyorum Ayhan Bey ama bence bu kadar büyük pazar yok Türkiye' de :-( 60.000.000 tane Japon demişsiniz, bu sayı gerçekten çok fazla. Nasıl böyle net rakamlarla tahminlerde bulunabiliyorsunuz, bu rakamlar nerede var?

Ayda 20.000 tane Discus üretmek bence imkansız. Hiç bu mevcut çok büyük ve bu işi uzun yıllardır yapan üreticilerle konuştunuz mu? Hiçbiri aylık 1.000 tane üretip satamıyor. Belki o kadar sayıda yumurta ve larva alıyorlar ama o kadar büyütebilip satan yok. İnanın bana ve bir kez konuşun bu eski üreticilerle bence...

Başarılar diliyorum tekrar.
[/QUOTE]
Sakın yanlış anlamayın, tartışmak için söylemiyorum. Gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Siz neden bu kadar olumsuz konuşuyorsuz anlayamadım. Karşıt bir tavır sergilemek istemiyorum. Yani neye dayanarak böyle konuşuyorsunuz. Anlamadım.
Şöyle açıklim ben Adanada yaşıyorum. Buradaki Akvaryumcuların 20 tanesinden bir tanesinde discus balığı ya var ya yok. Sebebi ise açık. Discus pahalı bir balık herkes getirmek istemiyor. Pahalı olduğu için az satılıyor. Ben burada 5 cmlik discus a 100 tl diyen akvaryumcular görüyorum. Haklı olarak yada haksız olarak bu fiyatları söylüyorlar. Balıkların şekilleri Allahlık diyebilirim. Sizce normal olan bu mu? Doğal olarak akvaryumcular akvaryumlarına koymak ve satmak istemiyorlar. Çünkü bir tane kayıp olsa zarar artıyor. Yani arz talep olayını karşılanmıyor. Zaten kimse akvaryumcuda akvaryumda görmediği balığı satın almak istemez.
Bence üretimi nispeten kolay (yani amatörlerde bile bir şekilde belirli kayıp oranlarında üretimi oluyor) olan bir balığın ve bunu yapabilen insanların olduğu bir ülkede neden büyük üretim haneler açılmasın. Neden bu üretimhaneler devlet tarafından desteklenmesin. Yada bir discus sever neden hobihanesiniden çıkıp üretimhaneye geçmesin. Bence bunlar olabilecek şeyler. Şu anda o kadar hazırcı bir toplum olduk ki (yalnızca yeme içme satın alma değil aynı zamanda işimizde de böyle olduk) arabuluculuk yaparak para kazanan sayısı arttı. Üretim yapanların sayıları azalmakta. Bence Ayhan bey gibi insanların desteklenmesi lazım. Desteklenmesi lazım derken gaz verelim demiyorum. Zaten görüldüğü üzere son derece bilinçli bu işe girmiş. Hazırladığı hobi haneye bakarsak ne kadar titiz olduğunu anlarsınız zaten. Gerçekten bilinçli araştırmış bir insan olduğunu anlarsınız. Aslında ben kendisini tanımıyorum bilmiyorum. Sadece burada yazdığı yazısından çıkardığım bunlar.
Neyse Benim mantığıma bu iş olur gibime geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 13:48
[QUOTE=sensy]Kardeşim kısaca ;

Sana helal olsun.
Allah razı olsun.
Yolundaki engeller uzak olsun.
Hobihanen hayırlı olsun.
İçi balıkla dolsun.
Yolun açık olsun.


Yolum Ankaraya düştüğünde müsait olursanız ziyaret etmek isterim.


[/QUOTE]
Amin ve çok teşekkür ederim çok güzel olmuş yazınız. Ayrıca her zaman beklerim başımın üstünde yeriniz var bir de yolunuzun düşmesini beklemeyim buyrun gelin misafirim olun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kar_delen6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
kar_delen6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 13:55
Ben şuna olmaz diyorum: Ayda 20.000 tane Discus üretilmez. Üretilse bile (ki üretilemez) Türkiye' de satılmaz. Bu kadar büyük bir pazar yok Türkiye' de...

Ben sadece bunu diyorum ve doğru...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 14:13
[QUOTE=kar_delen6] Başarılar diliyorum Ayhan Bey ama bence bu kadar büyük pazar yok Türkiye' de :-( 60.000.000 tane Japon demişsiniz, bu sayı gerçekten çok fazla. Nasıl böyle net rakamlarla tahminlerde bulunabiliyorsunuz, bu rakamlar nerede var?

Ayda 20.000 tane Discus üretmek bence imkansız. Hiç bu mevcut çok büyük ve bu işi uzun yıllardır yapan üreticilerle konuştunuz mu? Hiçbiri aylık 1.000 tane üretip satamıyor. Belki o kadar sayıda yumurta ve larva alıyorlar ama o kadar büyütebilip satan yok. İnanın bana ve bir kez konuşun bu eski üreticilerle bence...

Başarılar diliyorum tekrar.
[/QUOTE]
Eser bey iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.Japon sayısına gelince bu rakam Türkiye'deki üreticilerin üretimleri ve ithalat rakamlarına göre söyledim bu rakamda çok  çok 5.000.000 yanılırım ve ne acıdır ki Suriyeden ithal ettiğimiz balık senelik  50.000.000 civarı.Discusa gelince şu anda bu rakama ulaşan üretici yok çünkü Türkiye'de kimsede anlattığım büyüklükte ve sistemde yer yok ayrıca o kadar anaç yok ve tabi bu işe ayıracak para ve zaman yok. Üreticilere gelince inanaın bir çoğu ile konuşuyorum kimi para diyor devlet destek versin diyor,kimi rahata alışmış ben niye üreteyim ithal getirir satarım diyor, kimi de zamanım yok diyor.Bu etkenleri unutmayalım lütfen.Son olarak pazara gelince bu balığı düzgün formda üretip satamayan yok ama dediğiniz gibi o sayıya ulaşıp öldüren çok, burada da işe tecrübe giriyor.
Saygılarımla.


[QUOTE=sensy] [QUOTE=kar_delen6] Başarılar diliyorum Ayhan Bey ama bence bu kadar büyük pazar yok Türkiye' de :-( 60.000.000 tane Japon demişsiniz, bu sayı gerçekten çok fazla. Nasıl böyle net rakamlarla tahminlerde bulunabiliyorsunuz, bu rakamlar nerede var?

Ayda 20.000 tane Discus üretmek bence imkansız. Hiç bu mevcut çok büyük ve bu işi uzun yıllardır yapan üreticilerle konuştunuz mu? Hiçbiri aylık 1.000 tane üretip satamıyor. Belki o kadar sayıda yumurta ve larva alıyorlar ama o kadar büyütebilip satan yok. İnanın bana ve bir kez konuşun bu eski üreticilerle bence...

Başarılar diliyorum tekrar.
[/QUOTE]
Sakın yanlış anlamayın, tartışmak için söylemiyorum. Gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Siz neden bu kadar olumsuz konuşuyorsuz anlayamadım. Karşıt bir tavır sergilemek istemiyorum. Yani neye dayanarak böyle konuşuyorsunuz. Anlamadım.
Şöyle açıklim ben Adanada yaşıyorum. Buradaki Akvaryumcuların 20 tanesinden bir tanesinde discus balığı ya var ya yok. Sebebi ise açık. Discus pahalı bir balık herkes getirmek istemiyor. Pahalı olduğu için az satılıyor. Ben burada 5 cmlik discus a 100 tl diyen akvaryumcular görüyorum. Haklı olarak yada haksız olarak bu fiyatları söylüyorlar. Balıkların şekilleri Allahlık diyebilirim. Sizce normal olan bu mu? Doğal olarak akvaryumcular akvaryumlarına koymak ve satmak istemiyorlar. Çünkü bir tane kayıp olsa zarar artıyor. Yani arz talep olayını karşılanmıyor. Zaten kimse akvaryumcuda akvaryumda görmediği balığı satın almak istemez.
Bence üretimi nispeten kolay (yani amatörlerde bile bir şekilde belirli kayıp oranlarında üretimi oluyor) olan bir balığın ve bunu yapabilen insanların olduğu bir ülkede neden büyük üretim haneler açılmasın. Neden bu üretimhaneler devlet tarafından desteklenmesin. Yada bir discus sever neden hobihanesiniden çıkıp üretimhaneye geçmesin. Bence bunlar olabilecek şeyler. Şu anda o kadar hazırcı bir toplum olduk ki (yalnızca yeme içme satın alma değil aynı zamanda işimizde de böyle olduk) arabuluculuk yaparak para kazanan sayısı arttı. Üretim yapanların sayıları azalmakta. Bence Ayhan bey gibi insanların desteklenmesi lazım. Desteklenmesi lazım derken gaz verelim demiyorum. Zaten görüldüğü üzere son derece bilinçli bu işe girmiş. Hazırladığı hobi haneye bakarsak ne kadar titiz olduğunu anlarsınız zaten. Gerçekten bilinçli araştırmış bir insan olduğunu anlarsınız. Aslında ben kendisini tanımıyorum bilmiyorum. Sadece burada yazdığı yazısından çıkardığım bunlar.
Neyse Benim mantığıma bu iş olur gibime geliyor.
[/QUOTE]
Destekleriniz ve zaman ayrıp yazdığınız şeyler için çok teşekkür ederim.Hem benim hem Türkiyenin hem de hobicilerin zamna ihtiyacı var.Şuan konuştuğumuz konuyu zamanla göreceğiz ama size söz hep beraber bir gün anlattığım standartlara ulaşacağız bende üzerime düşen ne varsa ve bahsettiğim üretimhaneyi kurup hem bizlere hemde ülkemize kazandıracağım.
Saygılarımla.


[QUOTE=kar_delen6]Ben şuna olmaz diyorum: Ayda 20.000 tane Discus üretilmez. Üretilse bile (ki üretilemez) Türkiye' de satılmaz. Bu kadar büyük bir pazar yok Türkiye' de...

Ben sadece bunu diyorum ve doğru...
[/QUOTE]
Doğru mu yanlış mı zamanla göreceğiz hep birlikte Eser bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osman0660Çevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 440
osman0660Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 14:25
Takdire şayan bir durum inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız. Biz evde 3 5 akvaryumla uğraşamazken helede meşakati çok olan narin bir türle uğraşıyorsunuz emekerinizin karşılığını kat kat alırsınız hayırlı olsun .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kar_delen6Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
kar_delen6Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 14:34
Tekrar başarılar diliyorum.

Ayda 20.000 balık boylandırmak için 100x50x40cm akvaryumlardan 400 tane lazım. Şuan benim takip ettiğim eski üreticiler bu boylardaki akvaryumlarda max. 50 balık boylandırıyorlar yavrular kalabalıktan yanık kalmasınlar diye. Bunun anaç tankları, yumurta çıkartma tankları, su dinlendirme tankları, aleti, edevatı, yemi, hastalığı, ilacı vb. bu iş bu rakamlara gerçekten çıkacak iş değil. Bu akvaryumların her biriyle günde 15dk uğraşsanız orada 20 tane adam çalışması lazım :-) Ayda 1.000 yavru deseniz neyse, onu zar-zor kotarırsınız ve satarsınız...

Lütfen unutmazsanız bana 1 sene sonra aylık üretim ve satışınızı ÖM yazar mısınız? Ben sizden özür dilemeyi çok istiyorum o zaman gelip de siz yaparsanız ve bu kadar balık satılırsa :-)

Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahilguvenlikciÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 5
SahilguvenlikciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 17:00
[QUOTE=kar_delen6]Tekrar başarılar diliyorum.

Ayda 20.000 balık boylandırmak için 100x50x40cm akvaryumlardan 400 tane lazım. Şuan benim takip ettiğim eski üreticiler bu boylardaki akvaryumlarda max. 50 balık boylandırıyorlar yavrular kalabalıktan yanık kalmasınlar diye. Bunun anaç tankları, yumurta çıkartma tankları, su dinlendirme tankları, aleti, edevatı, yemi, hastalığı, ilacı vb. bu iş bu rakamlara gerçekten çıkacak iş değil. Bu akvaryumların her biriyle günde 15dk uğraşsanız orada 20 tane adam çalışması lazım :-) Ayda 1.000 yavru deseniz neyse, onu zar-zor kotarırsınız ve satarsınız...

Lütfen unutmazsanız bana 1 sene sonra aylık üretim ve satışınızı ÖM yazar mısınız? Ben sizden özür dilemeyi çok istiyorum o zaman gelip de siz yaparsanız ve bu kadar balık satılırsa :-)

Selamlar
[/QUOTE]
 
Eser bey paylaşılan resimleri iyi incelemediniz sanırım neden mi?Çünki Ayhan beyin Tanklarının altında su tahliye boruları üstündede taze su giriş boruları var ve bir tankla 15 dakika uğraşmaya gerek yok aç vanayı boşalsın kapat,aç vanayı dolsun kapat bitti.
 
Zaten profesyonellikde bu size Çek Cumhuriyeti,Polonya,Almanya'daki Hobihane görüntülerini bir incelemenizi tavsiye ederim Suya elini değmeden su değişimleri nasıl yapılır görürsünüz Ayhan beyin yapmış olduğu sistemde bu zaten Bahçe hortumlu bir hobihane ve üretimhane olursa o bahsettiğiniz 15 dakika meselesi doğru çok zaman lazım ama bu sistemde o kadar zaman 10 adet tankın suyu değiştirilir.
 
Birde satışı zor olur talep fazlası falan demişsiniz zaten o kadar balık üretince ve kaliteli olunca ithal etmek isteyenler sizi bulurlar ve Avrupa'ya uçakla mesafe yakın olduğundan dolayı tercihen Endonezya,Malezya vs. gibi ülkelerden bir adım önde olursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ayhan BORANÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 85
Ayhan BORANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2012 17:52
[QUOTE=osman0660]Takdire şayan bir durum inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız. Biz evde 3 5 akvaryumla uğraşamazken helede meşakati çok olan narin bir türle uğraşıyorsunuz emekerinizin karşılığını kat kat alırsınız hayırlı olsun .[/QUOTE]

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.Evet meşakati çok ancak bu hobiyi ve balığı çok sevdiğimden zevkle ilgileniyorum.
Saygılarımla.


[QUOTE=kar_delen6]Tekrar başarılar diliyorum.

Ayda 20.000 balık boylandırmak için 100x50x40cm akvaryumlardan 400 tane lazım. Şuan benim takip ettiğim eski üreticiler bu boylardaki akvaryumlarda max. 50 balık boylandırıyorlar yavrular kalabalıktan yanık kalmasınlar diye. Bunun anaç tankları, yumurta çıkartma tankları, su dinlendirme tankları, aleti, edevatı, yemi, hastalığı, ilacı vb. bu iş bu rakamlara gerçekten çıkacak iş değil. Bu akvaryumların her biriyle günde 15dk uğraşsanız orada 20 tane adam çalışması lazım :-) Ayda 1.000 yavru deseniz neyse, onu zar-zor kotarırsınız ve satarsınız...

Lütfen unutmazsanız bana 1 sene sonra aylık üretim ve satışınızı ÖM yazar mısınız? Ben sizden özür dilemeyi çok istiyorum o zaman gelip de siz yaparsanız ve bu kadar balık satılırsa :-)

Selamlar
[/QUOTE]

Ben şu an yaptığım hobihaneden aylık 1000-2000 balık bekliyorum bir yıl içinde ,öyle bir üretimhanede değil 1000 discus 10000 üretim başarısızlıktır. Ayrıca akvaryum ebatları boylandırma için o kadar önemli değildir kaldı ki verdiğiniz ebattaki akvaryum 200litre benim ilk mesajımı okur ve akvaryumlarımın litresine bakarsanız en küçük 80cmlik akvaryumum 200lt yapıyor.Yavru boylandırmaya gelince  boylandırmadaki en önemli şey günlük taze su değişimidir ve Mahmut beyin  bahsettiği gibi su boşaltım ve dolum vanalarını boşuna yaptırmadım örnek verecek olursan şu anda dolu olan 28 adet akvaryumumun temizliği ve su değişimleri filtre yıkamalarım toplam 70dakkamı alıyor o da dinlene dinlene çay içerek yaptığım halde.Bir de resimlerimi incelerseniz akvaryumlarım 4 katlı en üst tanklar dinlendirme bir de şirketimde 6 tonluk depolar mevcut ,anaç tankları ve yavru çıkarma tankları demişsiniz bu balık discus melek değil iki işlemde aynı tankta oluyor yavrular veya ançlar 3 hafta ile 4 hafta sonra ayrı bir tanka alınıyor. İlaç mevzusuna gelince kendi ilacımı kimyagerlerden aldığım malzemelerle kendim yapıyorum ve piyasadaki bir çok ilaçtan hem daha etkili hem de çok daha ucuza geliyor. Yemlerin kovasının toptancı fiyatıyla alınca bana 1 kova 1 ay gitsin o da en iyisi 100-150 tl kaldı ki 1 aydan çok daha fazla gidiyor bir de ev yapımı yemde kullandığım oluyor o zaten bedava neredeyse,alet edevat dediğiniz nedir bilmem ama geriye sistemi bir kere düzgün ve masraftan kaçmadan  yaptıktan sonra bir şey kalmıyor.

Benim anlamadığım şey şu ben burada bu işi ticari düşünmüyorum kendi keyfime göre bir sistem yaptım ve bu sektörde gördüğüm bazı yanlışlıklardan da rahatsız oldum bu işide ciddi anlamda ve büyüklükte yapan olmadığı için ve discusu çok sevdiğim için inşallah ileride bunu BEN YAPACAĞIM ve eğer bunu başarırsam hem ülkemiz hem de hobiciler kazanacak bunun neresi sizi bu kadar rahatsız ediyor anlam veremedim.! sene sonra burada konu açacağım size de haber veririm amaq sözünüzü unutmayın.





[QUOTE=Sahilguvenlikci] [QUOTE=kar_delen6]Tekrar başarılar diliyorum.

Ayda 20.000 balık boylandırmak için 100x50x40cm akvaryumlardan 400 tane lazım. Şuan benim takip ettiğim eski üreticiler bu boylardaki akvaryumlarda max. 50 balık boylandırıyorlar yavrular kalabalıktan yanık kalmasınlar diye. Bunun anaç tankları, yumurta çıkartma tankları, su dinlendirme tankları, aleti, edevatı, yemi, hastalığı, ilacı vb. bu iş bu rakamlara gerçekten çıkacak iş değil. Bu akvaryumların her biriyle günde 15dk uğraşsanız orada 20 tane adam çalışması lazım :-) Ayda 1.000 yavru deseniz neyse, onu zar-zor kotarırsınız ve satarsınız...

Lütfen unutmazsanız bana 1 sene sonra aylık üretim ve satışınızı ÖM yazar mısınız? Ben sizden özür dilemeyi çok istiyorum o zaman gelip de siz yaparsanız ve bu kadar balık satılırsa :-)

Selamlar
[/QUOTE]
 
Eser bey paylaşılan resimleri iyi incelemediniz sanırım neden mi?Çünki Ayhan beyin Tanklarının altında su tahliye boruları üstündede taze su giriş boruları var ve bir tankla 15 dakika uğraşmaya gerek yok aç vanayı boşalsın kapat,aç vanayı dolsun kapat bitti.
 
Zaten profesyonellikde bu size Çek Cumhuriyeti,Polonya,Almanya'daki Hobihane görüntülerini bir incelemenizi tavsiye ederim Suya elini değmeden su değişimleri nasıl yapılır görürsünüz Ayhan beyin yapmış olduğu sistemde bu zaten Bahçe hortumlu bir hobihane ve üretimhane olursa o bahsettiğiniz 15 dakika meselesi doğru çok zaman lazım ama bu sistemde o kadar zaman 10 adet tankın suyu değiştirilir.
 
Birde satışı zor olur talep fazlası falan demişsiniz zaten o kadar balık üretince ve kaliteli olunca ithal etmek isteyenler sizi bulurlar ve Avrupa'ya uçakla mesafe yakın olduğundan dolayı tercihen Endonezya,Malezya vs. gibi ülkelerden bir adım önde olursunuz.
[/QUOTE]

Anlatmak istediğim bir yerde bu zaten Eser beyin bahsettiği konuları çok daha önce düşünerek planladım burayı.Pazar konusunda da insanlar yerli ve kaliteli üretim balığa iştahla bakıyorlar çünkü daha kolay karantina yok ,kuru yeme alışkın,hastalık yok ve daha ucuza geliyor.En son dert edeceğim şey pazar bu balıkta kaldı ki hepsi satılmasın ya yurtdışına satarız neden ülkemizin adı duyulmasın bu konuda,neden ülkemizde kazanmasın,neden biz yabancılara para verelim onlar bize para versinler.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir