Ankara'da Epsom Tuzu


elogncÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 90
elogncÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2013 02:57
Epsom tuzu yada İngiliz tuzu olarak bilinen magnezyum sülfat (Mg SO4 .7H2O) hakkında bazı makaleler okudum. Okuduğum yazılarda bahsedilen mineralin doğal bir müshil olduğu otçul beslenen balıklarda özellikle tropheus türlerinde bağırsakları rahatlatıcı bloata karşı kullanılan bir ilaç türü ve balıkların renklerinde ve hareketlerinde olumlu etkileri olduğu yazılıydı. Yeni edindiğim troplarımda denemek olumlu etkilerini gözlemlemek için epsom tuzunu piyasada aradım. Mahalle arasında lokman hekim diye tabir edilen aktarlara sorduğumda ilk defa duyduklarını nerden temin edileceğini bilmediklerini söylediler. Alternatif tıp meraklısı babamın sık sık alışveriş yaptığı ulustaki eski bir aktara gittiğimde ellerinde bulunduğunu ama kilogram fiyatının 80 lira olduğunu söylediler. Doğal bir tuz olan ve kimyasal olarak da basit bir formülü olan bu maddenin bu kadar yüksek fiyata satın almak istemedim. Biraz daha araştırma yaptıktan sonra kimyevi madde satan dükkanlardan kolayca temin edilebildiğini öğrendim. Ulus Sanayi Caddesi üzerinde bulunan medikalciler çarşısında magnezyum sülfat olarak istediğimde neredeyse bütün dükkanlarda aradığımı buldum. Genellikle ellerinde 3 çeşit ürün vardı. Biri çuvalla gelip pet şişe içerisinde satılan markasız ürün fiyatı  6-7 lira cıvarıdaydı. Ürün hakkında hiçbir bilgi içerik ağır metal oranı yazmadığından cesaret edip alamadım. Diğeri Alman ilaç ve kimya firması olan Merck'in 2.5 kg'lık en ucuz 45 liraya bulduğum ürünüydü. Ürün içinde demir (Fe) oranı 0.001, kurşun (Pb) oranı 0.0005'ti. 2.5 kg bana fazla geleceği için Merck marka ürünüde almaktan vazgeçtim. En son TEKKİM marka türk malı demir 0.001 , kurşun 0.0005 oranında ağır metal içeren ambalaj içerindeki 1 kglık ürünü 10 liraya satın adım.

Tuzu 50 litreye 1 çorba kaşığı oranında akvaryumuma ekledim. Gözlemlerin sonucunda balıkların iştahının ve hareketliliğinin arttığını renklerini daha iyi yansıttıklarını fark ettim.

Ankara içerisinde Epsom tuzu kullananlar ürünü nereden temin ettiklerini satın alırken hangi kriterlere dikkat ettiklerini hangi fiyat aralığında ürünü satın aldıklarını ve tuzun balıklar üzerindeki etkilerini buraya yazıp paylaşmalarını diliyorum.

Keyifli hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdarogeÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 70
serdarogeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 23:18
Merhaba, Ankara da Jumbo Akvaryumda bu tuz var bilginize. Fiyatı hatırlamıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1122
SEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2013 23:25
Bu tuz benim işimde hammaddelerden biri,artık işimde pek kullanmıyorum,akvaryumda hiç kullanmıyorum:),geçtiğimiz yıl birçok arkadaşa gönderdim,öyle çok pahalı bir malzeme değil...Yalnız çok faydasını gördüm..Bloat diye bir hastalık benim akvaryumlarımda hiç gözlenmedi...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Haldun DİNERÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2012
İl: Antalya
Mesaj: 106
Haldun DİNERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2013 09:14
Güzel bir bilgilendirme . Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir