Apache


stalkerÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3195,1[/B] [B]3739,3[/B]
Kayıt: 12/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 551
stalkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 03:37
Elde edemeyeceğimiz kadar iyi olduğunu düşündüğümüz bir fotoğrafa bakıp, kesin photoshopla yapılmıştır demek işin en kolay yolu. Bu bağnaz düşünceyle bir yerlere varmak mümkün değil. Konu içinde uzun uzun diyaloglar var ama kimse Tunç Beye bu kareyi nasıl elde ettiğini sormamışTebessüm (Ben soruyorum Tunç Bey, konuyu okuyan bilinçli bir arkadaş cevabınızdan faydalanabilir.) Bir fotoğrafçı olarak Tunç Bey'in burada paylaştığı fotoğraflara baktığımda, Tunç Bey'in zaman içinde fotoğraf konusunda kendine yetecek kadar bilgi ve tecrübe edindiğini görüyorum (Kutlarım, devamını dilerim)

Bir arkadaşımızın fotoğrafa dair kat ettiği yolu, oturduğumuz yerden photoshop kelimesiyle kısaltırsak, sadece kendimizi kandırmış oluruz, bu yanılgıya düşmeyelim.
Film ve karanlık oda her ne kadar bu bütünün(fotoğrafın) parçasıysa, dijital makinemiz ve photoshop veya benzeri yazılımlar da bu  bütüne(fotoğraf tekniğine) dahildir. Fotoğraf denilen teknoloji görüntüye müdahale edip onu kaydederTebessüm Bu kayıt işinin ürünü, fotoğrafı çekerken verdiğimiz kararlar ve karanlık oda ve veya bilgisayar başında verdiğimiz kararların toplamıyla oluşur.

Karanlık odada veya bilgisayar başında türlü kararlar ve parametreleri kullanarak

gibi gerçek dışı bir fotoğrafa ulaşmak mümkün.


Veya Tunç Beyin yaptığı gibi gerçeğe yaklaşan kaliteli bir fotoğraf elde etmek de mümkündürTebessüm



stalker2010-03-03 23:40:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 15:59
Sarp Bey,

İlginize teşekkür ederim. Bu balığı çekmek 5 saatimi aldı. Çünkü çok hareketli ve yüzgeçlerini herzaman açmıyordu. Balık çekerken karşılaştığım sorunlardan biride eğer akvaryum camı 6mm den kalın ise  fotoğrafın keskinliğini ciddi anlamda etkiliyor. Bunu engelllemek için lensin ön yüzeyinin Akvaryum camına Tam paralel  gelmesi gerekiyor. Cama açılı bakarsanız resim net çıkmıyor cam ışığı kırıyor.

Bu nedenle  makinayı tripoda koyup , ayarları  yaptıktan sonra balığın uygun yere gelmesini beklemek durumunda kaldım. Balığın her geçişinde  resimler çektim.  70-80 kareden sonra bu fotoğrafı yakaladım kadraj iyi oturdu şanşım yardım etti diyebiliriz.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 23:58
Sarp bey,bağnaz lafını kullanmasanız daha iyi olurdu.Bu tarz söylemlerle kalp kırmak veya tartışma ortamı yaratmak doğru değil.Neticede burası forum,paylaşım ortamı.Herkes belli ölçülerde iyi yada kötü fikrini belirtecektir.Neticede herkesin farklı düşünceleri vardır.
Ayrıca elde edemeyeceğimiz fotoğraf hususuna katılmıyorum.Herkes beslediği canlıyı en güzel şekilde fotoğraflamak ister.Ama imkansız değildir.Bu söz biraz kedi uzanamadığı ciğere mındar dermiş gibi olmuş.
Ben kişisel olarak photoshop kullanan biriyim.İşim gereği yapmak durumundayım.Ama burada kişi ekipmanlarına para veriyor,çekimine emek veriyor,zaman harcıyor.Bir başkası bir compact makina alıyor,balığını çekiyor.Arkayı photoshopta siliyor,yansımaları siliyor,rengini ayarlıyor,kadrajını ayarlıyor ve paylaşıyor.Şimdi evvela şunu düşünmek lazım,fotoğrafı hakkıyla çekenmi yoksa photoshopu hakkıyla yapanmı daha fazla emek verir.Benim işimde ikiside önemlidir.Ama konu akvaryum fotoğrafçılığı olduğundan,tanıtılan balık olduğundan,kişi balığına iyi bakarsa,balıkta sağlıklı ve gösterişini almışsa geriye ne kalır.Tabiki çekim tekniğimiz.Yoksa bizim tabiri caizse dünya para verip makina veya lens almamıza gerek kalmaz.
Neticede tunç beyin fotoğrafı çok güzel.Photoshop var veya yok,o önemli değil.Önemli olan tunç beyin bu balığı çekmek için verdiği emektir.
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2010 04:18
Fotoğrafta photoshop üç ayrı amaç için kullanılır:

- İdeale yaklaşmak
- Gerçeğe yaklaşmak
- Gerçekten uzaklaşmak

Şimdi bir arşiv görevlisi veya foto muhabiri değilseniz bu amaçların hiç biriyle bir derdinizin olmaması lazım. Örnekleyeyim:

Bir balığı çektiniz ancak arka planda yansımalar ve istenmeyen objeler var. Fotoğrafçı bunları temizledi ve balık daha iyi vurgulanmış oldu, yani ideale yaklaştı. Bu durumda kaybeden var mı, yok. Kazanan? Hem fotoğrafçı hem de fotoğrafa bakanlar.

Bu sefer bir gün batımı fotosu çektiniz ama beyaz dengeniz floresan ayarında kalmış. Önünüzde mavimsi bir batan güneş var. Bunu fotoşopta elden geldiğince düzelttiniz çünkü bir daha çektiğiniz yere gidip güneşin batmasını beklemek istemiyorsunuz. Kaybeden var mı, yok. Kazanç? Benzin parası.

Bu sefer de sandalyede oturan bir adam çektiniz. Fakat konu son derece sıradan ve zaten şu ana kadar yeterince "sandalyede oturan adam fotosu" çekilmiş. Fotoğrafa bir değer katmak için sandalyenin ayaklarını photoshop vasıtasıyla temiz bir şekilde siliyorsunuz. Bu sayede bir foto için çok önemli olan şaşırtma yetisine sahip oluyor. Kaybeden gene yok. Fakat şimdi elinizde gerçek dışı olsa da sergilenmeye değer bir foto var.

Son olarak şunu söyleyeyim, fotoğraf bir sanat dalıdır. Başka bir sanat dalı olan müzikte bu alana benzer yenilikler getirmiş olan synthesizer ve bilgisayar desteğinin etikliği tartışılmıyorsa photoshopun da etikliğinin tartışılmasına gerek yoktur.
Really2010-03-03 04:21:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir