arka fon


Can_OrduÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/07/2008
İl: Ordu
Mesaj: 275
Can_OrduÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2009 23:25
Merhabalar!
Uzun gözlemlerimiz sonucunda artık biz de (abim ve ben) bir arka fon yapmaya karar verdik ve 18 aralıkta başladık, yavaş yavaş ilerledik. Günde bir kaç saatlik çalışmayla halledilecek bir şey. Arka fonu yapmaya başlamadan ve başladıktan sonra fikirleriniz giderek değişiyor. Teori pratiğe uymuyor. Planlar her gün değişebiliyor. Hatta sonunda biz de fonu akvaryuma koymamaya karar verdik.  Bu konuda en baştan hayallerim ve yaptığım çalışmamızın ürününü size anlatacağım.
Kullanılan malzemeler:
>YKS Fleksfuga Derz 20kg................. 35 YTL (5-10kg fazla fazla yeter) (Kalekim fuga 2000-2300-2900 olsa iyi olur daha önce kullanıldı çünkü.)
>Su bazlı Boya 250ml ...................... 3.5 YTL
>Fırça, maket bıçağı, havya............... evde vardı
>2cm kalınlığında 5 parça köpük 100x50.........  5ytl
>Leğen, maşraba, ispatula, bıçak, cetvel, ispirtolu kalem, sünger, bulaşık teli, sıfır zımpara

1-Hayalim: Dışarı doğru yarım koni şeklinde çıkıntıları olan kayalık bir arkafon. Bu konilerin hemen üzerinde mağaralar. Bu konilerin üzeri çanak şeklinde olacaktı ve malawiler dönerek kur yapacaktı. Pratikte bunun biraz zor olacağı ve de akvaryumuzun buna pek müsait olmaması bizi caydırdı.

2-İlk Taslak: Köpükler gelince üzerinde ince ayrıntıları yok sayıp, kaya şekilerinin ve mağaraların yerlerini belirledik. Burda koni şeklinde çıkıntı düşüncesini, tek parça çıkıntı kaya olarak yapmayı düşündük, sonra bundan da vazgeçtik doğal durmayacaktı. Mağaralar sanki kayaların temas ettikleri yerde aralık varmış gibi olmalıydı ve bunu ona göre düşündük. Sanki balık kayaların arasına giriyor gibi gözükecekti.


3- Şekil Verme: Maket bıçağıyla köpüğü kabaca oyduktan sonra lehim makinesiyle taşların dış görüntüsünü şekillendirdik. Bizim projemiz biraz farklı, farklı olmasının nedeni köpükleri ayrı ayrı silikonlamamız. 2kat ve 3kat olmak üzere 4 ve 6cmlik iki plaka elde ettik. Kaya şekilerini 6cmlik plakada yaptık. Mağaralara denk gelen kaya aralarını delerek zemine indirip, köpüğü ters çevirip mağaranın içini oyduk. mağaranın bu köpükteki derinliği 2cm. diğer 4cmlik köpüktende 2cmlik bir pay gelecek, böylece mağara içi 4cm olacak (kabaca).


Paintte boyayarak ilerdeki halini 3boyutlu olarak görmeye çalıştım.


Mağaraların açılmış hali;

4-İlk kat Derz: Derz olarak gri derzi şeftali nektarı kıvamında ilk kat olarak uyguladım.



5-Diğer parça: 6cmlik köpüğün mağaralar olan arkayüzüne sıvı kıvamda derz sürüp, 4cmlik köpüğü bu yüzeye değdirip hafifçe bastırıp bu köpüğü kaldırıyoruz.  Patates baskı gibi mağara olan yerler derzsiz kalıyor böylece mağaralara denk gelen kısımları kolayca 2cm derinliğinde tam ölçüde oyuyoruz.



6-DERZ Uygulamaları: Parçalara 3-4 kat derz uyguluyoruz, 2. kat boza kıvamında 3-4 daha koyu kıvamda.

Su akış yerlerinin açılışı;

4cmlik ve 6cmlik plakaların birleştirilmesi: araya bal kıvamında 4-5mm derz sürüp bastırdık. odun çöp şişleri 6-7cm kırıp mukavemet vermesi açısından üstten sapladık.


Ertesi gün fonu ters çevirip sağlamlığını kontrol ettim kemik gibi olmuştu. Mağaralar tam istediğim derinlikte olmuş, çok güzel içinde 8-9-10 cmlik balıklar rahatlıkla hareket edebilir. Fakat büyüyen balıklar ahli, imparator, yunus gibi, onlar için sanırım biraz dar gelir (12 cm'lik ve üzeri), ama demasoni ve sarı prenses için bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Son katını da attık. Bir kapta bir miktar suyla siyah az miktarda yeşil boyayı karıştırdım kayaların arasına sıvı şekilde sürdüm sonra ıslak süngerle kayaların üzerlerine pürüzsüzlük verdim. Bu işlem sırasında fırçayla aralara sürdüğüm boyanın kayaların görünen kısımlarına gelen yerlerini de flulaştırmak amacıyla nemli süngerle geçtim Böylece boyanın o keskin hatlarından kurtulup biraz daha doğal bir görüntü yakaladım, en azından ben öyle düşünüyorum. :)

Resimler;
>>Son katı atmadan önce;

>>Son katı attıktan sonra;

>>Mağaraldan birinin içini göstermeye çalıştım ama derinlik pek belli olmadı;


Bazı tedirgin edici yönlerden dolayı şimdilik fonu yapıştırmaktan vazgeçtik.Aglama
Büyük akvaryumumuzda calvus besliyoruz, calvusları satıp yavru tankımdaki 4 adet demasoniyi bu 150 L ye alacağız ve 50 litreyi yavru tankı yapacağız. Şimdilik bu nedenle arkafonu yapıştırmamayı düşünüyoruz. İlerde belki kullanırız şimdilik tavan arasında.
Umarım bu konu arka fon yapacak arkadaşlara yardımcı olur.


Herkese Saygılar, Sevgiler. CAN ÖNEL

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

özhanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 842
özhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2009 04:34
Yaptığınız arka fonu akvaryumda ışıklandırma ile beraber görmek isterdik.Ellerinize ve emeğinize sağlık.Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir