Axolotl Akvaryum Dünyasının En Sevimli Canlısı


DeadRabbitÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 33
DeadRabbitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2019 12:39
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186113/110320191235421.jpg[/IMG]

Bu yazımda Meksika semenderi olarak da bilinen Axolotl hakkında yazacağım.
Öncelikle Axolotl ile ilgili bu yazımda hangi bilgilere ulaşacaksınız, ondan bahsedeyim. Axolotl neye denir ve nerede yaşar? Axolotl fiziksel özellikleri nelerdir? Axolotl hakkında ki ilginç gerçekler nelerdir? Axolotl yaşam alanı neresidir? Axolotl özellikleri nelerdir? Axolotl ne yer? Axolotl ile insanın ilişkisi nasıldır? Axolotl evcil bir hayvan mıdır? Axolotl akvaryumda yaşar mı? Axolotl bakımı nasıldır? Axolotl davranışları nasıldır? Axolotl’un üretimi nasıldır?
Axolotl son derece doğal bir gülümsemeye sahip, çok sevimli bir hayvandır. Başının yanında ağaç dallarına benzeyen kafa yapısı ve suratında ki o kocaman gülümsemesi, bu sevimli hayvanı evimize kadar sokmuştur. Aslında kertenkele ve semender karışımı bir hayvan olsa da diğer akrabaları gibi evrim geçirmemiş ve sadece suda yaşamaya adapte olmuştur. Esas adı Meksika semenderi ya da Meksika yürüyen balığıdır. Ne tam bir balıktır ne de amfibi. Bu yüzden beslenmesi gereken akvaryumda mutlaka bir kaya ya da mangrow kökü olması gerekir. Daha çok bilgi için izlemeye devam edin.
Axolotl’ın fiziksel özellikleri nelerdir? Akvaryum ortamda ki Axolotl’lar beyaz bir gövdeye sahip olup siyah gözlüdür. Ama vahşi ortamda ki Axolotl’ların gövdeleri siyah ya da kahverengine yakın yeşil ve kırmızı gözlüdür. Kafasının etrafında bulunan dal benzeri organlar, bu canlının nefes alması sağlayan solungaçlarıdır. Axolotl semender, diğer semender türlerine oranla daha büyüktür. Boyları maksimum 25-30 cm’e kadar uzar, ağırlıkları da erkekler 120-130 gr. Dişiler 170-180 gr’a kadar olur.
Axolotl, neoteny adı verilen nadir bir fiziksel özelliğe sahiptir; bu, amfibi hayvanının aynen kurbağanın larva yaşam döngüsü sırasında ki kuyruğu gibi, buna benzer bir sırt yüzgeci ve kuyruğu vardır. Bu yüzden de diğer semenderlerden ayrılarak devamlı su da kalmayı tercih eder. Bununla beraber, eğer yaşadığı şartlar onu karaya çıkmaya zorlarsa da bunun için fiziksel olarak karada ki hayata adapte olmak için vücudunda bazı gelişmeler sağlayabilir. Kafası vücuduna göre büyüktür ve boynu kalındır. Bu semenderin göz kapağı yoktur. Bu hayvanı belki de en nadir yapan özelliği de budur. Hemen hemen her organını yeniden ve tekrar tekrar inşa edebilir. Buna beyni ve omurgası da dahildir. Aynı zamanda hem solungaçları hem de akciğerleri olabilecek şekilde evrimleşmiştir. Bu özellikler hem karada hem de suda yaşayabilen canlılar için de Axolotl’ı eşsiz kılmaktadır.
Axolotl yaşam alanı neresidir? Axolotl’ın en sevdiği yaşama alanları vahşi doğada su kanalları ve göllerin alt kısımlarıdır. Bu alanlarda kendisine yaptığı sazdan ve kayalardan barınakların içerisinde yaşar. Akvaryum ortamında ise Axolotl’ın yaşadığı doğal alanı taklit etmek için yapay bitkiler, kayalar ve saklanacak alanlar ile döşenmiş aynı zamanda sıcaklık kontrol yapılan bir akvaryumdur. Doğal ortamında neredeyse tükenmiştir, bununla beraber, bu canlının kayıp uzuvlarını tekrar yerine getirebilme özelliğinden dolayı, bütün dünyada ki laboratuvarlarda hayvanat bahçelerinde ve akvaryumlarda bakılmaya başlanmıştır.
Axolotl ne yer? Axolotl’ın koku duyusu çok gelişmiştir ve vahşi doğasında avlanırken bulabildiği avlarını dilleri ile yakalarlar. Bu hayvan öncelikle solucanlar, küçük balıklar, kabuklular, böcek larvaları, yumuşakçalar ve diğer küçük avlarla beslenen bir etoburdur. Evcil Axolotl ise hazır yem olarak artemia, kan kurtları, toprak solucanı, un kurdu ya da buna benzer beyaz kurtlar, dondurulmuş karides ve midye, Daphnia ve petshoplarda satın alınan hazır ve kaliteli palet yemler ve ince kıyılmış ciğerden oluşan bir yemlenme çeşidi vardır. İdeal beslenme düzeni için çeşitliliğe önem vermek gerekir. Tek tip değil yukarıda yer alan yemlerle besleyerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Ayrıca parazit tehlikesi bu hayvan için her zaman vardır. Bu yüzden verdiğiniz yemlerin mutlaka uygunluğunu denetleyin. Ayrıca her gün beslemenize de gerek yoktur. Birkaç günlüğüne bir yere giderken akvaryuma koyacağınız birkaç küçük balık bile onları günlerce idare etmesini sağlayacaktır.
Axolotl ile insan ilişkisi nasıldır? Biraz önce de bahsettiğim gibi bu hayvanın eşsiz bir kendini yenileme özelliği vardır, bu yüzdendir ki insan anatomisi üzerine çalışma yapan dünyada ki bütün laboratuvarların araştırmalarına ilham kaynağı olmuştur. Tabi ki diğer kendini yenileyen başka canlı türleri de mevcuttur ama Axolotl’ı eşsiz kılan beynini, dikenlerini ve diğer canlıların onaramadığı organ ve uzuvlarını da yenileyebilmesidir. Bilim adamları bu yüzden bu canlının bu özelliğini insanlar üzerinde de denemeye çalışıyorlar. İnsanların da kendi kendilerine organ ve uzuvlarını yenileyebilmesi için çalışmakta ancak insan memeli olduğu için Axolotl’ın genetik yapısı ile uyuşmamaktadır. Ancak yakın bir gelecekte, bunun da üstesinden gelinerek, insanların da bu özelliği kazanması sağlanabilir.
Axolotl evcil bir hayvan mıdır? Arkadaşlar, bu hayvanı artık vahşi ortamında görmek hemen hemen imkansızdır. Çok kolay üremesine rağmen insan müdahalesi ve bazı bölgelerde yemek olarak tüketilmesi sonucu, bu hayvanı sadece ve sadece akvaryum ortamında ya da laboratuvarlarda görebiliriz. 20 yıl kadar yaşayabilirler ama vücutları ve derileri özellikle çok hassas olduğundan ele alınması Axolotl’lara zarar verebilmektedir. Gene de bu hayvan vahşi doğada ki semenderlere benzemez ve evde ki akvaryumunuzda yaşatabileceğiniz ve arkadaşlarınıza gösterebileceğiniz eşsiz bir hayvandır.
Axolotl’ın bakımı nasıldır? Akvaryumda yaşar mı? Bu hayvan eğer iyi bakılırsa akvaryum ortamında 15- 20 sene yaşar. Bunun için öncelikle Axolotl akvaryumu serin bir odada ve direk güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Bu hayvanın yaşayabildiği en düşük sıcaklık 14 derecedir, eğer o derecenin altına düşerse beslenmekte zorlanır ve uzun süre bu derecelerde devam ederse de açlıktan ölebilir. 10 derecenin altına düşerse de kış uykusuna yatar. Yaşayabileceği en ideal sıcaklık ise 18-20 dereceler arasıdır. Özellikle 24 derecenin üzerine çıkması metabolik hızını arttırır ve aşırı kilo kaybı yaşayabilir bu da Axolotl için tehlikeli olacaktır. Diğer sürüngenler gibi özel bir ışıklandırmaya gerek yoktur.
Akvaryum dibine çakıl konulması daha faydalı olacaktır çünkü çakıl, Axolotl’a dayanma ve hareket etme kolaylığı sağlar. Akvaryumda kullanılacak filtrasyon hızı çok düşük olmalıdır. Kuvvetli filtrasyondan ve geniş ağızlı filtrelerden kaçınılmalıdır. Axolotl’ın solungaçları bu filtrelere sıkışabilir. Akvaryum suyunun haftada yüzde 20 değiştirilmesi gerekir. Asla bütün akvaryum suyunu değiştirmeyin. Su pH değeri de 6.5 ile 7.5 arasında olmasına dikkat edin.
Axolotl büyük sayılabilecek bir semenderdir. Bu yüzden bulunduğu akvaryumun büyüklüğü en az 75 litre olmalıdır. Akvaryumun ağzına kadar su dolu olmasına da gerek yoktur. Suyun sadece Axolotl’ın tam uzunluğundan biraz daha derinde olması yeterlidir.
Axolotl’ın davranışları nasıldır? Bu hayvan dünyanın en sevimli hayvanlarından biri olsa da onu akvaryumda seyretmek biraz sıkıcı olabilir. Çünkü taşların ve bitkilerin arasında saklanmayı sever. Ancak dişi ve erkek birbirlerine kur yaptıklarında ise adeta akvaryumda dans ederler.
Axolotl nasıl ürer? Üretimi nasıldır? Axolotl, semenderin genel sağlık durumuna, beslenmeye ve su sıcaklığına bağlı olarak beş aylıktan sonra herhangi bir zamanda cinsel olgunluğa erişebilir. Erkekler genellikle dişilerden önce cinsel olgunluğa erişirler. Bunun nedeni, dişilerin bir seferde 1.000'in üzerinde yumurta bırakması ve vücutlarının erkeklere oranla daha çok “hazırlık zamanı” na ihtiyaç duymasıdır. Üretilmesi kolay bir canlıdır. En tavsiye edilen teknik, erkek ve dişiyi 20-22 derece suda 1 hafta bekletip, bir hafta sonra 16-18 derece sya almaktır. Böylece erkek Axolotl uyarılacak ve sperm paketini bırakacaktır. Burada asıl olan dişinin üremeye hazır olup olmamasıdır.

Kanalıma abone olmayı unutmayın.
https://goo.gl/bPi3mB

vidIQ Abone adresim : https://vidiq.com/#_l_pl
Facebook adresim: https://goo.gl/m9tTx4
Twitter adresim : https://twitter.com/CemCelikel
VK adresim : https://goo.gl/bFk1d2









[VID]https://youtu.be/qkq40WpzozM[/VID][EDIT]DeadRabbit,2019-03-11 12:46:13[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir