Aydınlatma, Sıcaklık ve Yosun Sorunu


ALONSO_06Çevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4
ALONSO_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2013 19:13
Öncelikle herkese selamlar... Forumda yeni olduğum için konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim.

2 yıldır kullandığım 60 litrelik bir akvaryumum var. Öncelikle sormak istediğim, bu akvaryumun 5 tane damızlık melek balığı için uygun olup olmadığı... Yaklaşık 6 aydır melek besliyorum ve şimdiye kadar sıkıntı çıkmadı ama akvaryum boyutu melekler için yeterli midir bunu öğrenmek istiyorum.

Asıl sorum ise aydınlatma ve akvaryum sıcaklığı hakkında. 2 yıldır bu akvaryumda normal floresan lamba kullanıyordum 2x15 watt şeklinde. Geçen gün lambaların içi ıslanmış ve çalışmıyordu. Zaten bu lambalar akvaryuma uygun olmadığı için, ben de şu linkteki lambadan sipariş ettim:

http://www.juenpetmarket.com/urun_detay.aspx?kat=0&urn=8069

Bu lamba tankım için uygun mudur? Akvaryum derinliği 37 cm. ve bitki yok. İlerde bitki eklersem, aynı lambadan 1 adet daha almayı düşünüyorum. 2 adet bu lambadan takarsam bitkiler için yeterli olur mu?

Sorularım biraz uzun oldu kusura bakmayın ama hepsi için ayrı ayrı konu açmak istemedim. Son soruma gelirsek, akvaryum sıcaklığım yaz-kış 29 derece civarında oluyor. Gerçi 2 gündür lambalar bozulduğu için, sanırım onun etkisiyle 27 dereceye sabitlenmiş durumda şu an. Akvaryumumda çok yoğun olmasa da bir koku mevcut ve aşırı yosunlanma sorunu yaşıyorum. Melek balıklarım sık sık iç filtrenin yüzeyine yumurtluyorlar fakat yumurtalar her seferinde mantarlaşıyor. Bunun da sıcaklık ve yosun sorunundan kaynaklandığını düşünüyorum.

Bahsettiğim koku sorunu için Sera Bio Nitrivec sipariş ettim. Daha önce bu ürünü kullanmıştım ve kokuyu neredeyse yok etmişti diyebilirim. Yine aynı ürünü sipariş ettim.

Yosun sorunu için de yine Sera Algovec sipariş ettim. Bu ürünü daha önce kullanmadım fakat tankımdaki aşırı yosunlanmaya çözüm olur mu acaba?

İlgilenen, cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafateke34Çevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 27
mustafateke34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2013 19:03
Akvaryum güneş alan bi yerdeyse yosun ondandır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okyanusmavisiÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2009
İl: Bursa
Mesaj: 32
okyanusmavisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2013 19:55
Akvaryumun melek balıkları için bence uygun aydınlatma için zaten siparişi vermişin sorun yaşarsan çok az elektrik tüketen şerit ledler ile sorununu çözebilirsin.Yumurtalar için üreme hunisinden almanı tavsiye ederim yumurtaları oraya dizerler sende bu yumurtaları başka bir akvaryuma ayırıp kurtarma imkanın olabilir.kokuyu bozulan yumurtalarda yapabilir.yosun olayınıda güneşten dolayı yapabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ALONSO_06Çevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4
ALONSO_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2013 20:09
Cevaplar için teşekkür ederim. Daha önce hep lepistes beslediğim için, meleklerin üremeleri hakkında pek bir fikrim yok. Lepisteslerde yavru tankı olarak kullandığım 12 litrelik küçük bir akvaryum var. Melekler yumurta döktükten sonra huniyi bu akvaryuma alıp, filtre ve hava taşı ile sorunu çözebilirim sanırım.

Yosunlanma sorununa gelince, akvaryum direk güneş alan bir yerde değil. Pencerenin karşısındaki duvar kenarında ama karşımızda bina olduğu için direk güneş alabilme imkanı zaten yok. Kullandığım eski floresan lambalardan kaynaklanan bir sorundu sanırım. 2x15 watt olarak kullanıyordum ve bu fazla geldi galiba.
ALONSO_062013-01-20 20:10:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karahisarÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2008
İl: Afyon
Mesaj: 242
karahisarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2013 04:27
Eskimiş floruresanlar yosunlamayı tetikliyor, Grolüx ve dıghlıgt türü flo tercih edin. ama bitkili akvaryumlarda kimyasal kullanımı pek yararlı olmuyor aksine zararlı oluyor. Yosunla baş etmenin yöntemleri 1- nitratı azaltmak yani dip çekimi, 2- Işığı belli bir süre(gün) kapatmak, 3- Bitkiler üzerinde yosunların yoğunlaşmış olduğu yerleri budamak ve akvaryumdan uzaklaştırmak, 4- Yosun yiyicileri akvaryuma eklemek (Elma Salyangozu, Karides, Moli, Sae vs.) 5- Sabır, bu yöntemlerle sakal yosunundan kurtulmuştum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir