Bakteriyel Balık Hastalıkları


kaansurerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 257
kaansurerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2013 23:39
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:

Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Mycobacterium Enfeksiyonları (Balıktaki tüberküloz)

Giriş:

İnsanlarda ciddi hastalıklara neden olabilir. İlk olarak yüzme havuzlarından izole edlmiştir. Balıktan balığa bulaşabilir akuatik ortamlarda balığa bağlı olmadan yaşayabilir. 1910 yılında ilk rastlanmıştır daha sonra 1953 yılında tetra balıklarında görülmüştür 2000 li yıllarda philedelphia akvaryumundaki balılarda tüberküller görülmüştür.

Etiyoloji:

Etken; M. marium: Tropik deniz balıklarında
           M.fortuitum: Tropik sıcak su balıklarında
           M. cholone: Pasifik somon balıklarında

 Gram (+) basildir.Ktalaz (+) 37 C de ürer. 30 C de 28 gün inkübasyonu sürer.

Epizootiyoloji ve Patojenite:

Bataklık, organik yükün fazla olduğu sularda, oksijenin düşük oldu sularda ürer. Demir ve çinkonun olduğu ortamlarda üremesi kolaylaşır. Balıktan balığa  latel bulaşma ile olur. Büyük balıklarda genel hijyen ve karantina tedbirleri alınmaz ise ciddi ölümler meydana gelir. İnsanlarda el, kol, bacaklarda lezyonlar görülür. Temas ile bulaşır. Hastalık balıklara yaş yem (ıskarta balık) ile geçer. Hastalığın prevalansı %10-100 arasında değişir.Hastalığın seyri kroniktir

Klinik bulgular:

İştahsızlık, ekzoftalmus, lordazi şekillenmiş olup pullarda dökülmeler gözlenebilir. Ağız ve anüs çevresinde lezyonlar oluşur. Solungaçlarda solgunluk ve filementlerde birleşmeler oluşur. Akvaryum balıklarında renkte solgunluk pasifik salmonlarda renkte aşırı parlaklık görülür. Ülseratif dermal bozukluklar görülebirlir.

Otopsi:

İç organlarda tüberküller görünür. Karaciğer dalak ve böbrekte kıvam kaybolması vardır. Enfeksiyon iskelete geçmesi ile deformeler oluşur.

Teşhis:

Uzun soluklu zayıflamalar. Solgunluk iç organlardaki tüberküller ve özel gram boyama teknikleri kullanılması gerekir.

Koruma ve Tedavi:

Genel hijyen ve karantina tedbirleri alınması gerekir. İnsanlarda da balıklarda da tedavisi yoktur. Suda organik yükün fazla olamaması gerekir ıskarta balıklar pasterölüze edilmelidir.Ölü balıklar yakılmalıdır.

gerek görüldüğünde  kloramin B veya T 10mg/lt 24 sa. banyo tetrasiklin 30mg/lt banyo yapılabilir (immersiyon yöntem)


kaleidoskope2013-01-20 23:40:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaansurerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 257
kaansurerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 22:17
Aeromonas Enfeksiyonları

Aeromonas genususu motil(hareketli) non-motil(hareketsiz) olarak ikiye ayrılmaktadır. A. salmonicida nın etken olduğu hastalık olarak frunkuloz bulunmaktadır. Motil Aeromonas lar A.hydrophila, A.punctada, A. sobria olarak 3üçe ayrılır

Frunkulozis (A. Salmonicida)

Giriş:

A. salmonicidanın etken olduğu septisemik enfeksiyona frunkulozis denmektedir. İlk olarak Almanyada kahverengi alabalık üretimi yapan bir kuluçkahaneden izole edilmiştir.  Ülkemizde izole edildiğine dair bir yayın veya bilgi bulunmamaktadır. Geçmiş yıllarda  Bacterium salmonicida, bacterium trutta, bacillus salmınicida oalrak adlandırılmıştır.

Etiyoloji:

A. salmonicidanın 3 alt türü bulunmaktadır.
           ''               ssp. salmmonicida
           ''               ssp. achromogenes
           ''               ssp. nova

Gram (-) fermantatif bir basildir
katalaz(-) oksidiaz (+) olup 37 C de üremez. yüzgeçlerdeki lezyonlardan ve böbrekten alınan numune  20-25 C ekim yapılarak 3-4 gün inkübasyonu sürer. gün içerisinde kahverengi koloniler verir

Epizootiyoliji ve Patojenite:

En dirençli balık gökkuşağı alabalığı olup en duyarlı balıklar ise brode truot, brown trout, atlantik salmonlarıdır. suda ml de 10x3-10x4  adet bakteri bulunduğunda hastalık ortaya öıkmaktadır. hastalık horizontan ve vertikal olrak bulaşır. kan emen balık parazitleri hastalığı yayar.

Klinik bulgular:

Deri üzerinde oluşan fronküller hastalığın karakteristlik özelliğidir. hastalık akut subakut ve kronik olarak seyreder. akut vakalarda herhangi bir sempton görülmezken  balılar 2-3 gün içinde ölmeye başlar. subakut ve kronik seyreden balıklarda hafif ekzoftalmus, burun deliklerinden kan gelmesi, vucudda hemorojiler peteşiyeller görülmekte olup balıkta durgunluk vardır. kronik vakalarda büyük balıklarda gözlenebilir lezyonlar zamanla ülsere çevirir.

Otopsi:

Karın duvarı ve kalpte kanama ve dalakta büyüme. VHS ile karıştırılır VHS te solungaçlarda belirgin bir anemi vardır. Frunkulosiste böbrekte şişkinlik var iken VHS te şişkinlikle beraber yangı gözlenir. VHS te belirgin bir ekzoftalmus, peteşiyeller, suda dengesiz yüzmeler bulunurken subakut seyreden frunkuloziste  peteşiyellerden başka sempton görülmez. peteşiler VHS te daha baskındır.

Koruma ve tedavi:

Genel hijyen ve karantina tedbirleri mutlaka alınmalıdır.  Aşılama enjeksiyon olarak tercih edilmektedir. Önemli bir hastalık türüdür büyük kayıplara yol açar.
Antibiyogram sonuçlarına göre:

Fruzoliden 25-75mg/kg canlı ağırlığa 20 gün
Oksitetrasiklin 100mg/kg canlı apırlığa 10 gün
Sülfamerazin 200mg/kg canlı ağırlığa 15 gün kullanılır.
kaleidoskope2013-01-24 22:58:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir