Balık Adaptasyonu Hk.


DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2011 10:05

Merhaba Değerli Üyeler,
Son zamanlarda duyyduğum ve okuduğum konu başlıklarında bu adıma gerekli ilginin gösterilmediğini farkettim. Bu sağlıklı balıklarınızın olması ve zevkli bir hobi ile yaşamanız için en önemli husustur. Biliyorum millet olarak okumayı sevmiyoruz. Bu nedenle kafanızda canlanacak sizin için fikir verecek iki adet videoyu paylaşıyorum. Bazı teknik şeylere sahip olamasanızda nasıl düzgün yapıldığını görmeniz yerinde olacaktır. İngilizce olabilir ancak görsel sunuş olması anlamnızı sağlayacaktır. Balıklarınızı alıştırmadan direkt akvaryuma koymanız balıklarınızı öldürmeyebilir onların çok sağlıklı güçlü olduklarını gösterebilir ancak sizin sağlıklı bir hobici olmadığınızıda gösterir.Canlılara hakettikleri değeri verelim lütfen. Saygılarımla

Tuzlusu:

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=zZt8VN6Ysg4&feature=player_embedded#at=73[/VID]

Tatlısu:

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=g37aRaXNJjU[/VID]






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2011 10:51
Deniz bey, bu konu gerçekten önemli. Bir heyecanla aceleci davranılıyor ve sonu kötü bitiyor.
Sizin bir sitede (eski) tropheus katato'larınızın ilk geldiği anki adapte anlatımınızı okumuştum, aslında o mesajıda bu konuda yayınlamak faydalı olabilir. Çünkü son zamanlarda çok fazla tür değişikliği yaşanıyor.

Şuan hepimiz gördüğü üzere; forumda, internette gölden gelen balık satış sayısı çok fazla arttı. Ama bu balıkları alırken nasıl adapte edilmesi gerektiği, balıkları almadan evvel elimizde bulundurmamız gereken katkı veya ilaç varmı gibi bilgiler yok denecek kadar az. Bu sebeple tecrübeli kişilerin bu konuda makale tarzı veya en azından kendi yaşadıklarını bile yazmaları adaptasyon sorunu yaşayan arkadaşlara faydalı olacaktır.

" Aslında bu balıkları ülkemize getirerek güzel bir iş yapan firmaların, sattıkları balıkları adapte, besleme gibi bilgilerinin bulunduğu bir pdf dosya yapmaları onlar için gerçekten çok basit hatta bence gerekli bir hizmet."

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neo1907Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1139
neo1907Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2011 10:58
Az evvel farklı bir konu da balıklarım ölüyor demişti bir hobici tropheusları için "2 tanesi dibe çöktü, yeme çıkmıyor ve zorla yüzüyorlar" diye yazmıştı işte en büyük uygulanması gereken kural bu, paylaşımınız için teşekkürler keşke her hobici önce forumu güzelce dolaşıp okusa da ondan sonra uygulamaya geçse, ben kendi tropheuslarımı 1 saat suya adapte ettikten sonra suya salmıştım keşke herkes buna yakın şekillerde davranabilse. Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2011 11:13
Emrullah bey ve Erkan bey sonuna kadar haklısınız.  Yabancı satış sitelerinde farkettiğim bir durum vardı. Bir denizatı satışı gerçekleşmiş ve satışa konu olan canlı kargo yolu ile alıcısına iletilmişti. Buraya kadar hepimizin yaşadığı bir olayı anlattım. Şimdiki cümlem ise hiçbirimizin yaşamadığı bir tecrübe olacak. Bu yollanan denizatı kolisinden bir kullanım klavuzuna benzer bir kağıt çıktı ve kağıtta bu canlının suya nasıl adapte edilmesi gerektiği yazıyordu. Burası önemli çünkü satıcı olabildiğince yükü kendi üzerinden atıyor ve bir sorun olduğunda tamamen kullanıcı hatasına bağlıyor. Çünkü canlı garantili yollamak bir risktir. Ve bu riski alan firma bundan zararlı çıkmamak için mümkün olan her önlemi alıyor. Örnek olarak ülkemizdede kullanılmaya başlanan siyah poşetler. İnanınki stres azaltıcı etkisi var.
Bunları ilgili ithalatçı veya göndericiden istemeliyiz. Bahsetmiş olduğunuz kimyasal katkılar ise marka model içerdiği için sıkıntı yaratabiliyor. Örnek olarak Seachem Prime ı kullanan ve oldukça başarılı bulan biri olmama rağmen önerilerimde yer alsada satınalmak isteyen hobici arkadaşlar bu sefer o ürünü bulamamaktan yakınıyor.
Bir diğer örnek balıkların sağlıklarını güçlendirmek için yıllar önce önerdiğim yurtdışından getirtiğim Melafix ve Pimafix gibi doğal bitkilerden elde edilmiş katkılar maalesef halen ülkemizde satılmamaktadır.
Evet, bir clout bir bactopu gibi etkili bir ilaç değil belki. Ancak zaten kullanım amacı ,bu tür ağır ilaçların kullanılmasını azaltmak veya kullanılmasını engellemesi idi. O da olmadı bir ithalatcı çıkıpta deneme amaçlı bile API ürünü olan bu katkıyı getirmemiştir.

Biraz çenem açıldı kusura bakmayın. Ancak özellikle tropheus gibi manevi değerini kenara koyarsak maddi yükü ağır olan canlı bakıyorsak en önemli husus stabil olmaktır. Su değerlerini temizliğini korumak ve düzenli bakım bunu sağlayan etmendir. Bu vakit alır diye düşünmeyecek hobici. Bunu sağlamak kolay. Yeterince büyük bir akvaryum , iyi hazırlanmış bir su, adaptasyonu sağlanmış balık ve kaliteli yem ve katkılarla bu yola çıkıldığında yapılacak tek şey haftalık rutin su değişimi ve yemlemektir.
Her zaman söylediğim bir şey var. Hastalıktan balık kurtarmak sizi deneyimli kaliteli bir hobici yapmaya yetmez , en iyi hobici balıklarını hasta etmeyendir.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2011 11:20
Erkan bey,
Bende bahsettiğiniz konuyu mesajımı yolladıktan sonra gördüm. Genelde araştırmıyoruz bu bir gerçek.
Ama benim yukarıda değinmek istediğim konu ise biraz farklı.
Bazı konularda araştırma yapsanız dahi aradığınız konuyu bulamayabiliyorsunuz veya yanlış yerlerde arıyorsunuz. Kısaca bir örnek vermem gerekirse ben genelde akvaryumda katkı ve benezeri şeylere karşıyım sebebi ise bana gereksiz maliyet, hobiyi zora sokmak gibi geliyordu... taki Deniz beyin yukarıda yazdığım balıklarının adaptasyonu ile ilgili yazıyı okuyana kadar.
Ben o mesajı okumasaydım ne Seachem stres guard'dan nede Seachem amguard'dan haberim vardı hatta bunların gereksiz olduğunu bile düşünebilirdim. İşte bu tip bilgileri gerekçeleriyle anlattığınız zaman bunların gereksiz bir maliyet değilde, ihtiyaç olduğunu anlıyorsunuz. Ve ileride bu bilgiler belkide birkaç balığın ölmemesine, insanın hobiden soğumamasına, kısaca maddi manevi zararı engelleyecek tarzda değerli bilgiler.
Ama ne yazıkki internette, forumda satılık balık, balık tanıtımı konuları çok bunun gibi değerli bilgiler çok fazla yok ve ulaşmakda yazdığım gibi zor.

emrbilgin2011-03-16 11:20:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhteşem benÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
muhteşem benÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 15:53
Bunlardamı betayı bardakta besliyor yahu!Amma balık varmış adam bir kepçeyi dadırıyor 10-20 tane balık geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir