Balık özelliklerine bilgiverirmisiniz


lefkeleeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 187
lefkeleeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2011 00:17
[QUOTE=tosyalı]Ben Hobi için besleyeceğim balığı bile 1 ay araştırarak aldım 1 ay sitede makale okudum türleri okudum sitede sorduğunuz her şey mevcut zaten ama arkadaşında dediği gibi bu üşengeçlik varken bence siz hobihaneyide açmayın  [/QUOTE]
 
yanlış düşünüyorsunuz.Size sorduğum sırada zaten araştırıyordum ve şuan yaptığım hesaplamaya görede oldukca beklentiliyim burada yazdığım balık türlerinin aksine canlı doğuranlardan 6 tür daha var.şuan için dün geceden bu vakte 14 balık hedefimde.


[QUOTE=Burak Bulut] [QUOTE=urukhrai]Yanlış anlamayınız, eğer bu tür bir soru soruyorsanız balıkları üretmeniz kolay olmaz. Üretebilseniz dahi ticari açıdan kârlı/avantajlı duruma geçmeniz zor olur. Çünkü yumurtlama dönemleri ve yavruların prelarva/postlarva aşamaları balıkların immune (bağışıklık) sisteminin en düşük olduğu dönemlerdir ve bu dönemlerde hijyenin, su kriterlerinin en iyi ayarlanması gereken zamanlardır. Sıradan bir evde dahi başıboş bıraktığımız balıklar dahi ürüyor diye düşünmeyiniz. Ticari amaçlı üretim ile hobi amaçlı üretim birbirinden farklıdır. Herkes araba kullanabilir ama herkes profesyonel yarışçı olamaz bunu bu şekilde düşünüp iyice bilgilenmeniz ve doğru yatırım yapmanız gerekir.

Ticari bir üretim yapıyorsanız, balıklarınızın herkesin balıklarından daha renkli, daha kondüsyonlu, deformasyonsuz olması gerekir. Ayrıca yavrulardaki kaybınız yok denecek kadar az olmalıdır. Ev kullanıcısı için 30 yavru almakla 3 yavru almak arasında fark yoktur, ama siz ticari düşünüyorsanız bu konu sizin için hayati olacaktır. 

Ayrıca profesyonel bir üretimhanede sadece üretim seti ve dış filtre yeterli değildir. Akvaryumculara bakarak aldanmayınız. İyi ve kâr getirecek bir üretimhanede;

UV Filtre, Sump sistemi, Protein Skimmer yanında Salinitymeter, PHMeter ve diğer ölçüm cihazları gibi ekipmanların da olması gerekir. Işıklandırmanın balık türlerine göre ayarlanması gerekebilir. Zamanından önce yumurtlatma ve olgunlaştırma işlemlerini (fotoperiod ve thermoperiod) konularına da hakim olmanız gerekir. Tabii bu bahsettiklerimi yaparsanız yumurta veriminizi çok iyi arttırabilir, kayıpları en aza indirebilir ve tam anlamıyla profesyonelce bir iş yapmış olursunuz.

Saygılarımla.  
 
[/QUOTE]

Benim üşenerek yazmadıklarımı gayet anlaşılır şekilde dile getirmişsiniz tebrik ederim.

Ayrıca şunu bilmenizi isterim yorumlar bazen canınızı sıkabilir. Burda olay sizi sıkmak veya yapamayacağınızı söylemek değil. Yani sende kimsin yapamazsın demiyoruz aksine sizi korumaya çalışıyoruz hemde kendinizden korumaya çalışıyoruz.

Bu yazılardan sonra hırslanarak bu işe daha fazla sarılmayın diye öncelikle bir iş yapılacaksa alt yapısı bilinmeli dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir.
Ben evimin kilerinde 9 akvaryum barındırıyorum ama bu üretim için asla yeterli olamaz. En basiti yavru boylandırma tankınız yüksek olmayan 2,5 - 3 metrelik bir akvaryum olmalı bir evde bunu barındırmak başlı başına sorundur.

Damızlık balık alırsınız sorun bu değil asıl sorun o balık yumurtlamaya başladığında gündeme gelir. Bir hastalıkta bütün balıklar gider.
Çok dikkatli olmak lazım en basiti suyunuzu nasıl hazırlıyorsunuz mesela.

Saygılar...
[/QUOTE]
 
burak bey okadar kolay olmadığını tahmin ediyorum basit bi akvaryumcu bile dükkanını düzenlemek için 1 gününü yetiremiyor amacımızda bu zaten günlerce bu işe sarmak
birde şöyle bişi var ben evimin bodrum katında yapıcam ışığa dair sadece kapı açılınca var.
 
lepistes, moli, pilati, velifera, aymoli, kılıç gibi bu balıklar üstüne yoğunlaşıcam zaten askerliğim geliyor o sebeple 1 sene içindeki durumumu sabitlemem gerek aksi halde 2 sene kaybım olcak buda binlerce balık zararı olur diyer balıkları ise bunlar yanında cins olarak düşünüyorum şuan sarı mavi beyaz prenses bakıyorum.Üretim hane için ise onlarıda hesapladım bodrum kat dediğim yer soğuk biyer değil aksine boş olmasına rağmen sıcak üstü zaten oda sıcak.suyu sıcak tutmak zor olmuycak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1057
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2011 22:49
Balık üretiminde bir denge mevcut. Şöyle ki;
Piyasa fiyatı ucuz olan balıklar daha dayanıklı oluyorlar. Piyasa ederi pahalı olan balıklar daha narin oluyorlar. 
Örneğin eskiden çok pahalı olan cichlidae familyası balıkları (Sarı prenses, portakal, mavi prenses, socolofi vs.) şimdi peynir ekmek gibi satılıyor. Tanesini 1 TL'ye bulabiliyorsun. Keza lepistesler, moli, velifera kılıçkuyruk da öyle. 

Bence daha zor yetişen ve piyasada az bulunan balıklara yönelmek daha akıllıca. Ancak bu defa da müşteri portföyünü daraltıyorsun, yani ticari bir denge var. 

Örneğin kaliteli bir tür Discus 300-400 TL'ye alıcı bulabiliyor.  Damızlık boydaki bir Tropheus, Kriza, Bemba 150 TL'ye alıcı bulabiliyor. 

Bu konudaki yöneliminiz, tür seçimi sizin deneyimleriniz ve ticari zekanızla alakalı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AksaçlıÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 950
AksaçlıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 01:14
Güzel kardeşim çoğumuz zamanında senin gibiydik bir akvariste ne evindeki tankın boyu,nede sayısı yeter,hep daha büyük,daha çok olsun isteriz.Sen askerliğini yap ondan sonra düşün hiç kimse senin balıklarına senden iyi bakamaz,ama illede yapacaksan listedeki iki balığı DİSKUS,RAMİREZİ birde üretebilirsen MAKRAKANTA,SENİ İHYA EDER..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir