Balıklarım tuhaf şekilde hastalanıyor ?


B_O_S_SÇevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2006
İl: Malatya
Mesaj: 102
B_O_S_SÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2006 23:49

Selamlar;

Arkadaşlar nedendir anlamadım ama balıklarıma bu son günlerde tuhaf bir hastalık bulaştı uzun zamandan beri hiç balığım ölmemişti ama bu son zamanlarda balıklarıma hastalık başladı.

15 cm boylarında bir yaşayan kaya bir kaç gün önce aniden öldü şu anda 1 tane 12 cm civarındaki yunusum 2-3 günden beri komaya girmiş gibi ne ölüyor ne düzeliyor.

Bir adet snow prenses de iç parazit var o da ölüme oldukça yakın görünüyor.

Son olarak biraz önce gördüğüm 10 cm yaşayan kaya delirmiş gibi sağa sola dengesiz şekilde yüzüp etrafa çarparak dolaşıyor .

3 gün önce durumun düzelmesi için %50 oranında su değişimi yaptım ama sanırım bunun bir faydası olmadı.

Benim bir tahminim var ne kadar doğrudur bilmiyorum ama galiba bu hastalıklara neden kayaların altında oluşan nitrat olabilir çünkü kaya oranı oldukça fazla sanırım bundan kaynaklanıyor.

Bu konu hakkındaki düşünce ve önerilerinizi yazarsanız çok mutlu olurum.

Zaman ayırıp okuyan, yorum yazan herkese çok teşekkür ederim.

Saygılar... 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkandurmazÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 202
serkandurmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 16:13

Ahmet Bey,

Yaşadıklarınızın aynısını ben de yaşadım. 1 ay gibi bir sürede yetişkin balıklarımın neredeyse tümünü, yavru ve genç balıkların da yarısını kaybettim. Ölümler genelde ani şekilde gelişti. Yani balık bir gün normal, ertesi gün biraz keyifsiz, bir sonraki gün ise ölüydü. Balıklarda hiçbir hastalık belirtisi göremeden oldu bunlar. Maalesef yoğun olduğum 1-2 gün ölü balıklar akvaryumda kalınca suyu inanılmaz derecede bozmuş. Su değişimleri yaptım ama balık ölümlerinin sonu gelmeyince suyun da bozuk hali devam etti. Bunun sonucunda da akvaryumdaki neredeyse tüm balıklarda (yaklaşık %90'ında) iç enfeksiyon belirtileri ortaya çıktı. Yem yemiyorlar, karınları çöktü, anüs bölgesinde hafif bir şişkinlik var. Geçen haftayı her gün 1-2 balık ölümüyle geçirdim.

Geçen hafta Perşembe günü ana tanka flagyl (50 lt'ye bir tablet)+sarımsak suyu uyguladım ama bir haftadır pek bir değişiklik yok. En son Pazartesi günü bir doz daha uyguladım. Balıklar bu hafta yeme iştahla saldırıyor ama yemi yiyemeden geri tükürüyorlar. Muhtemelen enfeksiyon hala devam ediyor. Dün akşam bir miktar dondurulmuş kan kurdu verdim, bunu iştahla azar azar yediler. Zararı olur mu o da ayrı bir konu.

Ne yapacağımı ben de bilmiyorum. Sık su değişimleri ile olayı kendi haline bırakacağım gibi geliyor.

Ahmet Bey, bence şimdiden tedbirinizi almaya çalışın ve kendinizi ölümlere hazırlayın. Umarım tecrübeli arkadaşların bu konuda bir önerileri olur...

Tekrar geçmiş olsun...

Sağlıklı balıklar dileğiyle...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B_O_S_SÇevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2006
İl: Malatya
Mesaj: 102
B_O_S_SÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2006 02:23

Serkan bey öncelikle zaman ayırıp başınızdan geçenleri detaylarıyla anlattığınız için çok teşekkür ederim.

Anlattığınız şeyler neredeyse benim yaşadıklarımla aynı şeyler bende dün gerekli miktarda Flagyl uyguladım ama pek bir faydası olmadı gibi mesela şu anda 1 tane snow prenses'im de ölecekler arasına katıldı deli gibi sağa sola çarparak yüzüyor.

Tam olarak ne yapmam gerektigini bilemiyorum şu anda akvaryumdaki tüm kayaları çıkardım ve kaynarsuda uzun süre bekletip yıkadım yarında su degişimi yapmayı düşünüyorum ama bir sonuca varacağımı sanmıyorum sanırım balıklarım sizinde yaşadığınız gibi büyük oranda ölecek umarım degişik fikirleri olan yani balıkları kurtarmama yardımcı olacak biri çıkar.

Ayrıca aklıma gelen ve bu hastalıklara neden olabilecegini düşündügüm bir şey var.Yaklaşık olarak 15 gün bayunca suyun ısısını kontrol edemedim yani ısıyı 32 derecenin altına pek düşüremedim bu durum akvaryumda kokuşmaya ve zararlı bakterilerin oluşmasına neden olmuş olabilir ve sonuç olarak bunlar olmuş olabilir diye düşünüyorum.

Şu anda akvuryum ısısını 26 dereceye sabitlameyi başardım. ( Fan sayesinde ) 

Serkan bey siz akvaryum ısısı yönünden sorun yaşadınız mı ? yani ısı artışı oldu mu ?

Zaman ayırıp okuyan herkese teşekkürler.

Saygılar...

B_O_S_S2006-8-17 2:27:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2006 08:20
Bana da olmuştu bu hasatalık. Ancak sizinki kadar da önce keyifsiz sonra ölüm olmamıştı. 2 tane yunus almıştım. Malawi tankımda başka çeşitlerde vardı. aldığım günün ertesi mavi prensesim öldü. Diğerleri de 5-10 dk aralarla ölümlere devam etti. Balık adeta tepiniyordu. Öldüğünde derisinin üzerinde sanki iç kanama olmuş gibi belirtiler vardı. Yunuslar zaten çoktan ölmüştü. Balık kendini bir oraya vuruyor bir buraya vuruyor. O gün benim için çok acıydı. 22 tane malawim ölmüştü. Ben bu hastalığı bir daha yaşamadım ama tahminimce periyodik su değişimlerini yapmayınca çok fazla nitrat birikiyor. Ve 4-5 ay gibi uzun sürelerde artık döngü neredeyse hiç olmadığı için balıklar bundan etkileniyor. Çünkü o zamanlar ben dip çekimi ve su değişimleri yapmıyordum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkandurmazÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 202
serkandurmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2006 08:53

Ahmet Bey,

Isı konusunda ben de dertliyim. İstanbul'da aşırı sıcaklar başladığından beri akvaryumun ısısı 33-34 derece civarlarında. Dedikleriniz doğru olabilir. Bunu araştırmak ya da bu konuda uzman kişilerden görüş almak faydalı olabilir. Yani akvaryum ısısındaki yükseliş bakteriyel veya kimyasal bir patlamaya yol açmış olabilir.

Tekrar geçmiş olsun...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir